Irak begint met hertelling stemmen

Medewerkers van de nationale kiescommissie van Irak zijn maandag begonnen met een controversiële hertelling van de ongeveer 2,5 miljoen stemmen die in Bagdad zijn uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen van 7 maart. De hertelling was aangevraagd door premier Nouri al-Maliki, die op een haar na de verkiezingen verloor. De handmatige hertelling, die volgens de kiescommissie mogelijk twee weken in beslag neemt, betekent meer vertraging in een toch al langdurig verkiezingsproces.

De coalitie van Al-Maliki diende bovendien nog een klacht in, die voor nog meer vertraging kan zorgen. De coalitie klaagde dat de commissie de hertelling niet op de juiste wijze uitvoert door de handtekeningen van stemmers op de stembiljetten niet te controleren.

Sinds de verkiezingen worstelen de politieke partijen in Irak met de uitslagen. De coalitie van Al-Maliki kreeg twee zetels minder dan het rivaliserende blok van de sjiitische ex-premier Ayad Allawi. Omdat geen van beide blokken een absolute meerderheid wist te behalen, zijn ze gedwongen tot intensieve onderhandelingen om genoeg steun in het parlement te krijgen om een regering te kunnen vormen.

Al-Maliki wilde een hertelling van de stemmen in vijf provincies, waar volgens hem sprake is geweest van fraude en andere onregelmatigheden. Alleen een hertelling in de provincie Bagdad, goed voor een vijfde van de in totaal 325 parlementszetels, werd toegewezen. Allawi's flinterdunne voorsprong van twee zetels kan door de hertelling omslaan in een achterstand.

De Verenigde Naties, de Amerikaanse ambassade en de Arabische Liga en Iraakse regeringsfunctionarissen hebben verklaard dat de verkiezingen vrij waren van systematische fraude.

Als de hertelling de uitslag van de verkiezingen beïnvloedt, bestaat het gevaar dat de ooit dominante soennitische minderheid in Irak woedend zal reageren. De soennieten hebben toch al weinig op met de door sjiieten geleide regeringen die na de val van Saddam Hussein volgden en denken nu dat Al-Maliki de verkiezingen alsnog door fraude probeert te winnen.

Zelfs als de verkiezingsuitslag door de hertelling niet in het voordeel van Al-Maliki uitpakt, kan hij nog wel profiteren van wat een door sjiieten geleide commissie heeft besloten. Deze commissie, die de verkiezingskandidaten doorlicht, wil dat een aantal kandidaten van Allawi's blok wordt gediskwalificeerd en dat de stemmen die ze hebben gekregen nietig worden verklaard. De commissie wacht nog op een beslissing van het hof van beroep over de diskwalificatie van negen soennitische kandidaten die banden zouden hebben met Saddams Baath-partij.

De roep om hertellingen en andere vertragingen van het verkiezingsproces hebben er toe geleid dat er, bijna twee maanden na de verkiezingen, nog altijd geen nieuwe regering is. De vrees bestaat dat door de politieke verwarring het geweld in het land zal toenemen.