'Griekse schuld blijft stijgen ondanks noodplan'

Het noodplan van de EU en het IMF voor Griekenland pakt slechts een van de drie grote problemen van het land aan, stellen economen van NIBC Research maandag in een rapport. Het Griekse begrotingstekort wordt aangepakt, met een zwaar bezuinigingspakket, stellen de Haagse bankiers. De hoge staatsschuld blijft echter intact en neemt verder toe, aangezien herstructurering in de vorm van gedeeltelijke kwijtschelding van die schuld geen optie is voor de EU.

Een derde probleem is de slechte concurrentiepositie na jarenlange loonstijgingen. NIBC laat zien dat de arbeidskosten in Griekenland in de afgelopen twintig jaar zijn verdrievoudigd, terwijl ze in Duitsland ongeveer gelijk bleven.

Een middel om de concurrentiepositie te verbeteren is devaluatie van de Griekse munt, stellen de economen, maar ook dat wordt door de EU niet als een optie beschouwd, omdat dit een exit uit de euro zou betekenen.

De economen concluderen dat het noodplan de schulden van Griekenland slechts overhevelt van private partijen naar overheden. Herstructurering van de Griekse staatsschuld zal naar hun mening op den duur echter onvermijdelijk zijn.

De risicopremies op Griekse staatsobligaties zijn maandag enigszins gedaald, in reactie op het driejarige noodplan van 110 miljard euro. De rente op 10-jarig Grieks staatspapier was maandag 580 basispunten hoger dan op de Duitse tegenhanger, tegen 644 basispunten vrijdag.

Vorige week stegen de premies op Griekse staatsschuldpapier tot ongekende hoogtes, door aanhoudende angst en speculatie dat het land niet langer aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen.