Obama: regering doet wat zij kan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag geprobeerd de vissers en overige bewoners van de Amerikaanse Golfkust een hart onder de riem te steken. Obama was in het zuidoosten van de staat Louisiana en maakte een vlucht boven het moerasland en de rivierdelta die bedreigd worden door de olievlek in de Golf van Mexico. De olie is afkomstig uit de boorput van het gezonken booreiland Deepwater Horizon en stroomt nog altijd onverminderd in zee.

"Uw overheid zal doen wat nodig is, zo lang als het nodig is om deze crisis te stoppen", aldus Obama. "We hebben te maken met een enorme en mogelijk ongeëvenaarde milieuramp."

De lekkende olie is niet alleen een bedreiging voor de natuur, maar ook voor de visserij, die Obama 'de hartslag van het economische leven in de regio' noemde. "We gaan doen wat in onze macht ligt om onze natuurlijke bronnen te beschermen, om degenen die schade hebben geleden daarvoor te vergoeden, om te herbouwen wat beschadigd is en om deze regio te helpen het vol te houden, zoals zij al zo vaak heeft gedaan", aldus Obama.

Een ander mogelijk gevaar dat voortkomt uit de olievlek is politiek van aard. In 2005 beging de toenmalige president George Bush de blunder veel te traag te reageren op de ramp die veroorzaakt werd door orkaan Katrina. Hij wekte de indruk een president te zijn die ver af stond van het leed. Zijn presidentschap is hier nooit van hersteld.

De vraag is hoe de bevolking reageert op de handelwijze van de regering-Obama. De regering zegt de zaken vanaf het prille begin nauwlettend te hebben gevolgd en, toen een nieuw lek ontdekt was en er veel meer olie bleek te lekken, meteen stappen te hebben ondernomen om de getroffen regio te helpen.