ChristenUnie boos over 'snuifbuisjes'

Verslavingszorginstelling Iriszorg verstrekt sinds februari eenmalige 'snuifbuisjes' om verslaafden cocaïne, heroïne of speed te laten snuiven. Zo wil de instelling, met vestigingen in Gelderland, Overijssel en Flevoland, ervoor zorgen dat infectieziekten bij gebruikers worden voorkomen. De ChristenUnie in Gelderland heeft hierover vragen gesteld aan de provincie. Volgens de partij wordt er een verkeerd signaal afgegeven.

Gebruikers lopen door buisjes te delen kans infectieziekten op te lopen. Dit kan gebeuren als een buisje zover in de neus wordt gestoken dat het neusslijmvlies wordt geraakt. Door de snuifbuisjes, die eenmalig gebruikt worden, hoopt Iriszorg dit te voorkomen. De buisjes worden verspreid onder cliënten, maar zijn ook beschikbaar bij spreekuren waar mensen hun drugs kunnen laten testen.

Statenlid Dick Ebbers van de ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. De snuifbuisjes worden volgens hem met veel publiciteit gepromoot in een folder waarin gesproken wordt van veilig snuiven. Dit kan volgens Ebbers niet omdat de drugs 'zelf niet veilig zijn en voor de gebruiker en de samenleving als geheel'. De partij vindt dat verslavingszorg in eerste instantie gericht moet zijn op terugdringing. De partij is er niet over te spreken dat 'symptoombestrijding' uit gemeenschapsgeld wordt betaald.

Iriszorg kon maandag niet direct reageren.