Dopingzondaar Frei was doorgegaan met epo

Olga Kroeders

Wielrenner Thomas Frei was, als hij niet betrapt was, doorgegaan met het gebruiken van epo. Dat zegt hij in een interview in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zweitung. "Natuurlijk had ik vaker 'gedopet'. Het geld lokt." Eind april werd duidelijk dat de 25-jarige Zwitser van BMC positief had getest op bloeddoping. Hij gaf enkele dagen later toe dat hij al sinds 2008 epo gebruikte.

Frei doet in het interview niet moeilijk over zijn drijfveren. "Tot nu ontving ik ruim 83 duizend euro per jaar, maar na mijn goede resultaten waren de teambazen bereid over een nieuw contract te onderhandelen. Als alles zo door was gegaan had ik in 2011 veel meer verdiend." Ook ambitie speelde een rol. "Je staat voor een enorme berg en ziet niet in hoe je verder moet. Ambitie grijpt je, je wilt meer zijn dan alleen een knecht."

Frei stelt dat doping niet meer vanuit de ploegen komt. "Je kan zonder doping prof worden, dat heb ik ook gedaan. Het is nu iets van de enkelingen." De Zwitser had zijn geheim gedeeld met goede vrienden en zijn broers en zussen. "Dat was onprofessioneel. Professioneel zijn renners waar zelfs hun vrouw niet van weet dat ze gebruiken."

Toch gaan de wielerploegen niet vrijuit, vindt Frei. "Van ploegleiders hoor je alleen maar 'wij willen geen dopinggevallen'. Eigenlijk bedoelen ze alleen iets anders. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een ploegleider me vroeg doping te gebruiken. Maar ik heb het ook nog nooit meegemaakt dat aan een renner gevraagd werd waarom hij plotseling zo snel is."

Of Frei nu ook namen van andere renners en de persoon van wie hij de doping kocht gaat noemen, weet hij nog niet. Zijn leverancier komt niet uit de wielerwereld, maar verder laat de dopingzondaar nog niets los. "Hij had geen netwerk, leverde alleen. Ik heb vooraf afgesproken zijn naam niet te vertellen. Mijn trainer zegt dat de zaak pas voorbij is als ik een naam noem. Misschien heeft hij gelijk."

Dat de wielerwereld ondoorzichtig is, blijkt uit hoe weinig andere dopinggebruikers Frei kent. "Ik weet het van drie of vier. Ik heb met wereldtoppers hotelkamers gedeeld, maar nooit doping gezien. Ik ben bijna vier jaar prof geweest en kan het nog steeds niet doorzien. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe deze sport werkelijk werkt."