Helft Nederlanders twijfelt over ontwikkelingshulp

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft twijfels over het nut van ontwikkelingshulp aan derdewereldlanden. Dat meldt maandag Artsen zonder Grenzen, dat Maurice de Hond de kwestie liet onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan 45 procent meer wil doen voor mensen in nood. Meer dan tachtig procent vindt dat noodhulp noodzakelijk is. Een vrijwel even groot percentage vindt het belangrijk dat het lot van mensen in crisisgebieden onder de aandacht wordt gebracht en 43 procent wil zich daar voor inzetten.

Onder meer de PVV en de VVD willen het mes zetten in de 0,8 procent van het nationaal inkomen dat Nederland nu besteedt aan ontwikkelingshulp. "Wij zijn het niet eens met veel van de geluiden die wij horen in de samenleving. Het is té gemakkelijk, zelfs onmenselijk om mensen in nood niet te helpen. De discussie over hulp is uit balans geraakt en we vinden het tijd dat Nederland een tegengeluid laat horen", zegt directeur van Artsen zonder Grenzen Hans van de Weerd.

Op de gevel van het kantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam staan volgens de organisatie leuzen als 'Artsen genoeg in Afrika' en 'Medische noodhulp is weggegooid geld'. De leuzen maken deel uit van een campagne van de organisatie.