'Beloning voor tips over naasten Bakijev'

De Kirgizische interim-regering heeft maandag een beloning uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van voortvluchtige verwanten en naaste medewerkers van de verdreven president Koermanbek Bakijev. Het gaat om een twaalftal personen die worden gezocht omdat zij 'zware misdrijven' hebben gepleegd, zo werd gezegd.

Onder de gezochten zijn een van Bakijevs zonen en drie van zijn broers. Ook ex-premier Daniyar Oesenov staat op het lijstje.

Degenen die met een gouden tip komen worden beloningen van omgerekend tussen de vijftienduizend en 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld, een vermogen in een land waar het gemiddelde maandsalaris 98 euro bedraagt.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoodstad Bisjkek nadat veiligheidstroepen het vuur op betogers hadden geopend en er minstens 85 doden waren gevallen. Eerst probeerde hij nog steun te mobiliseren in het zuiden van Kirgizië, maar uiteindelijk besloot hij de wijk te nemen. Eerst week hij uit naar Kazachstan; vervolgens dook hij op in Wit-Rusland. Hij verblijft in Minsk, op uitnodiging van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Ondertussen is Bakijev door de interim-autoriteiten in zijn land aangeklaagd wegens het organiseren van massamoord. Verder is hij aangeklaagd wegens misbruik van zijn ambt en is zijn onschendbaarheid als president ingetrokken.