Thaise premier belooft verkiezingen in november

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft maandag nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht gesteld als anti-regeringsdemonstranten hun protesten staken en rust en stabiliteit weerkeren in het land. In een televisietoespraak stelde Abhisit voor de verkiezingen op 14 november te houden als de oppositie zijn verzoeningsplan aanvaardt.

Betogers houden al acht weken delen van de Thaise hoofdstad Bangkok bezet. Bij botsingen tussen demonstranten en het leger zijn 27 doden gevallen. De eenheid in het land is ver te zoeken sinds het leger in 2006 de gekozen premier Thaksin Shinawatra afzette. Thaksin genoot veel steun onder de arme plattelandsbevolking en had veel tegenstanders onder de stedelijke elite.

Abhisit zei dat hij zijn verzoeningsplan zal doorzetten, ook als de zogenoemde roodhemden het verwerpen. In dat laatste geval kan hij echter geen verkiezingsdatum vaststellen.

Een van de leiders van de roodhemden, Jatuporn Prompan, zei dat de groep zich over het voorstel zal beraden en dinsdag met een reactie komt.

De roodhemden stellen dat Abhisit op onwettige wijze met hulp van het leger aan de macht is gekomen en eisen dat het parlement binnen dertig dagen wordt ontbonden. Verkiezingen zouden dan binnen zestig dagen moeten volgen.

Abhisit zei dat zijn vijf punten tellende verzoeningsplan aan de klachten van de oppositie tegemoet komt. De vijf punten zijn: respect voor de constitutionele monarchie; hervormingen om economisch onrecht op te heffen; vrije maar verantwoordelijke media onder een onafhankelijke toezichthouder; onafhankelijk onderzoek naar gewelddadige incidenten tijdens de protesten; en wijziging van de grondwet, om eerlijker te zijn voor alle politieke partijen.

Abhisit zei te beseffen dat hij het niet iedereen naar de zin kan maken. "Om verzoening te doen plaatsvinden, kan niet iedereen krijgen wat hij wil", zei hij.

Vicepremier Suthep Thaugsuban zei dat het plan van de regering een politiek compromis kan bieden, maar alleen als de autoriteiten het gevoel hebben dat er geen risico op geweld meer is. "Het principe is dat als het land rustig is, mensen geen partij meer kiezen en klaar zijn om zich te houden aan de regels, zoals in andere democratische landen, de premier waarschijnlijk zal beslissen om het parlement te ontbinden."

Zondag waarschuwde Abhisit dat de regering voorbereidingen trof om het zakendistrict van Bangkok te laten ontruimen. Tegen buitenlandse verslaggevers zei hij dat de betogers ruim van tevoren een signaal zullen krijgen dat zij het gebied moeten verlaten. "Wij blijven zelfbeheersing en geduld betrachten en de eerste en de beste oplossing is er een die niet met geweld gepaard gaat", zei hij.