'Bezuinigingen bedreigen rechtspraak'

De bezuinigingen die het kabinet voor de rechtspraak in petto heeft, hebben onaanvaardbare gevolgen. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak maandag in een reactie op de plannen van het ministerie van Justitie.

Een van de voorstellen is om de kosten van gerechtelijke procedures op particulieren te verhalen door het zogenoemde griffierecht te verhogen. Het aanspannen van een civiele zaak wordt dan volgens de raad zeven keer zo duur. Daarnaast zouden de tarieven voor een zaak tegen de overheid twintig keer zo hoog worden. Alleen rijkere mensen kunnen het zich dan nog veroorloven om hun recht te halen, aldus de raad.

Ook zou het hierdoor voor bedrijven verleidelijk worden om bestelde en betaalde goederen niet te leveren omdat ze weten dat de consument toch geen geld heeft om een zaak aan te spannen. Legaal ondernemen zou hierdoor worden ontmoedigd.

Ook zou de overheid meer moeten doen om duidelijk te maken dat de rechtspraak de derde staatsmacht is, bijvoorbeeld door de positie van de Raad van de rechtspraak in de Grondwet te verankeren.

Eerder uitte de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK kritiek op de plannen. Voor mensen met schulden zou het nog moeilijker worden hun schulden af te lossen als ze ook nog eens de kosten voor de rechtszaken die tegen hen zijn aangespannen moeten vergoeden.