FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 april 2009

'Sesamstraat op themakanaal voor kinderen'

Sesamstraat is binnenkort te zien op een speciaal themakanaal voor kinderen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Televisiedirecteur Gerard Timmer maakte vanavond in het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) bekend dat minister Ronald Plasterk (Cultuur) toestemming heeft gegeven voor het kanaal.

Zappelin24 gaat zich richten op het uitzenden van kinderprogramma’s. Wanneer het themakanaal precies van start gaat, is niet bekend.

Sesamstraat-icoon Aart Staartjes biedt Timmer morgen een petitie aan met 200.000 handtekeningen van mensen die willen dat Sesamstraat weer om 18.30 uur wordt uitgezonden.

De tv-directeur liet vandaag in DWDD nogmaals weten dat hij geen mogelijkheden ziet het uitzendtijdstip te veranderen. Het kinderprogramma is straks op het themakanaal wel te zien om 18.30 uur.


'Sesamstraat op themakanaal voor kinderen'  (foto: DAG)

[DTM] Haug kon Senna geen F1-garantie geven

Bruno Senna heeft de deal met Mercedes in de DTM afgeslagen omdat het Duitste autosportmerk hem geen garantie kon geven op een stoeltje in de Formule 1. De Braziliaan testte in maart een Mercedes C-Klasse, maar verder dan deze test komt het door het afketsen van de deal niet.

Mercedes motorsport-baas Norbert Haug zegt alles geprobeerd te hebben om Senna binnen te halen. "Senna wilde de absolute zekerheid dat hij in de Formule 1 terecht zou komen,. Ik heb met Ross Brawn en Martin Whitmarsh erover gesproken en zij waren enthousiast om te kijken naar eventuele mogelijkheden, maar honderd procent garanties konden ook zij niet geven," aldus de Duitser tegen Autosport.com.

"Je moet er dag en nacht over dromen om DTM te willen rijden, kennelijk was dat bij Senna niet het geval. Dat kan en dat geeft ook niet," aldus Haug die in de toekomst mogelijk wel weer met Senna samen wil werken. "Ik respecteer zijn beslissing, maar hoop wel dat hij over een half jaar denkt: 'Oh, ik had DTM moeten gaan rijden.' Maar er kan altijd nog een oplossing komen. En als er na de eerste vrije training in Hockenheim een Formule 1-teambaas had gebeld met de vraag of Senna voor hem wilde racen, had hij de mogelijkheid gekregen om te gaan."

'Voorbereiding uitzetting Marokkaan gaat door'

Een van de twee criminele Marokkaanse broers die in vreemdelingenbewaring vastzit, is een juridische procedure begonnen om zijn verblijf daar aan te vechten. De voorbereidingen voor zijn uitzetting gaan echter gewoon door.

Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Ze wilde verder geen details geven over de twee mannen uit het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

De politie en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch willen de broers Nederland laten uitzetten, omdat ze deel uitmaken van een criminele jeugdgroep en hun verblijfsvergunning is verlopen. De twee zijn inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Zie ook: http://frontpage.fok.nl/column/9438/1/-DriekOplopers:-Trap-die-kutmarokkanen-het-land-uit!.html

Ecclestone: "Ook Dennis moet zich verantwoorden"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is van mening dat voormalig McLaren-teambaas Ron Dennis niet buiten schot zal blijven bij de zaak die volgende week bij de World Motor Sport Council dient. McLaren zou tegen de stewards in Australië gelogen hebben over het inhalen van Lewis Hamilton door Jarno Trulli.

Dennis was aanwezig in Australië, maar McLaren ontkent dat de Brit ergens van af wist. Alleen sportief directeur Dave Ryan werd door het team uit Woking aangewezen als zondebok voor de leugens tegenover de FIA. Hij werd dan ook na een dienstverband van 35 jaar bij het team ontslagen.

Zowel Dennis als Ryan hoeven niet voor het Council te verschijnen, maar dat maakt volgens Ecclestone niet uit. "Dat Ron nu uit de Formule 1 is vertrokken, maakt helemaal niets uit. Ik weet niet of hij zich heeft teruggetrokken om meer afstand te nemen van het team, maar voor de raad maakt dat ook geen enkel verschil. Zij willen nog steeds uitzoeken wat er precies gebeurd is bij de wedstrijdleiding," aldus de Brit tegen The Daily Mail.

Mocht McLaren veroordeeld worden voor de leugens tegenover de Stewards in Autstralië, dan wacht het team uit Woking mogelijk een zware straf. Hierbij behoort uitsluiting voor enkele races tot de mogelijkheden.

Voetbal: Uitslag KNVB beker FC Twente - NAC Breda

FC Twente heeft de finale weten te bereiken van het KNVB-bekertoernooi. De Twentenaren wonnen in de eigen Grolsch Veste met 3-1 van NAC Breda.

Na een kwart wedstrijd opende NAC de score. De ploeg van Robert Maaskant kwam door een foutje van de defensie van FC Twente op voorsprong door een mooi doelpunt van Anthony Lurling. FC Twente kreeg na het doelpunt van de club uit Breda aardig wat kansen maar steeds stond Jelle ten Rouwelaar in de weg.

Na de rust was het vooral FC Twente wat de klok sloeg. Een schitterend doelpunt van Theo Janssen zorgde voor de gelijkmaker. De ploeg van trainer Steve McClaren was heer en meester in eigen huis en kon vrij gemakkelijk uitlopen naar 2-1 via Romano Denneboom en 3-1 via N'Kufo. De club uit Enschede zal dus op 17 mei in de Rotterdamse Kuip een gooi doen naar de KNVB-beker.

FC Twente - NAC Breda
23' Lurling 0-1
53' Janssen 1-1
78' Denneboom 2-1
86' N'Kufo 3-1

Stadion: Grolsch Veste
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Pieter Vink
Gele kaart: Zwaanswijk, Loran, Cairo (NAC Breda)

Opstellingen:
FC Twente: Boschker, Douglas, Wisgerhof, Rajkovic, Braafheid, Brama (46/Tioté), Perez, Janssen, Denneboom (90/Wellenberg), N'Kufo, Elia

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Reuser (75/Cairo), v.d. Leegte, Kwakman (80/Boukhari), Lurling, Amoah, Kolkka

Trap die kutmarokkanen het land uit!

Het kan veel erger. Overlast door jeugdbendes van veelal Noord-Afrikaanse komaf. En met overlast bedoel ik niet het rondhangen op straathoeken of het op de grond gooien van lege sigarettenpakjes, maar bedreiging, straatroof, vernieling en inbraak. En begrijp me goed: al die Marokkaanse crimineeltjes pats-boem het land uitgooien gaat me te ver. We leven immers in een rechtsstaat met gelijke rechten voor iedereen, en autochtone boeffies worden ook niet gedeporteerd naar, bij voorbeeld, Rottummerplaat. Maar wanneer het wegsturen van een paar eersteklas etterbakken een schot voor open doel is, dan moet je die kans met beide handen aangrijpen.

Nieuwe diffuser Red Bull niet voor Monaco

Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey heeft gezegd dat zijn team de dubbele diffuser niet voor de Grand Prix van Monaco zal kunnen introduceren. De Brit wijt dit aan het bijzondere ontwerp van de RB5 die flink afwijkt van de auto's van de concurrentie.

Newey was na de uitspraak van het Court of Appeal van de FIA niet naar China gereisd om in de fabriek aan een aangepaste auto te werken. "Door het bijzondere ontwerp van onze auto is het moeilijk om de RB5 aan de diffuser aan te passen. Bovendien gaan de algemene ontwikkelingen ook gewoon door. Het unieke aan de Red Bull-auto’s is de pullrod achterwielophanging die wij hanteren. Dat is een goede oplossing als je géén dubbeldekdiffuser hebt. Vandaar dat ik niet verwacht dat wij hem voor de Grand Prix van Monaco gaan introduceren," aldus de Brit die een zware uitdaging wacht.

Lauda: "Te veel Italianen in leiding Ferrari"

Voormalig wereldkampioen in de Formule 1 Niki Lauda meent dat de huidige problemen bij Ferrari komen doordat er te veel Italianen leiding geven aan de verschillende onderdelen van het team. De Oostenrijker meent dat dit de chaos bij het team uit Maranello in de hand werkt.

Lauda had liever gezien dat er buitenlandse opvolgers waren gekomen voor Ross Brawn en Jean Todt. "Vroeger was Ross de ideale brug naar de Italianen, met hun spaghetticultuur, en Schumacher, met zijn Duitse efficiëntie. Nu runnen de Italianen alles. En werkt het? Het kan een chaos worden, dat is het probleem," aldus de oud-coureur die in 1975 en 1977 de titel met Ferrari behaalde.

Eenheid binnen FOTA onder druk

De diffuser-gate in de Formule 1 heeft er voor gezorgd dat een aantal teams nu tegenover elkaar staan binnen de FOTA in plaats van eensgezind met elkaar optrekken tegen de FIA.

Met name Renault-teambaas Flavio Briatore is uit op oorlog. De Italiaan wil dat Brawn GP omdat het een nieuw team is en een dubbele diffuser heeft geen geld meer krijgt uit de pot van de televisie-inkomsten van de Formule 1. Briatore wil zijn plannen bij de eerstvolgende FOTA-meeting doordrukken.

Williams CEO Andrew Parr vindt de huidige situatie zorgelijk. "Het is zeker een uitdaging. Zolang je op één lijn zit, is het makkelijk om samen te werken. Maar nu liggen de zaken wat moeilijker, omdat deze kwestie te maken heeft met wat er op het circuit gebeurt. Toch hoop ik dat we hier overheen komen. Als wij in de toekomst door willen met de FOTA, dan mogen de teams zich niet laten leiden door hoe goed of slecht zij presteren op de baan. Want niet iedereen kan de beste zijn. We moeten dit nu achter ons laten."

Toyota-president John Howett vindt het relletje wel meevallen. "Dit heeft geen grote invloed op de eenheid binnen de FOTA. Er spelen grotere belangen binnen de Formule 1 waar de FOTA mee te maken krijgt, dus ik verwacht niet dat deze kwestie grote consequenties zal hebben."

Uitslag FC Twente - NAC Breda

FC Twente heeft de finale weten te bereiken van het KNVB-bekertoernooi. De Twentenaren wonnen in de eigen Grolsch Veste met 3-1 van NAC Breda.

Na een kwart wedstrijd opende NAC de score. De ploeg van Robert Maaskant kwam door een foutje van de defensie van FC Twente op voorsprong door een mooi doelpunt van Anthony Lurling. FC Twente kreeg na het doelpunt van de club uit Breda aardig wat kansen maar steeds stond Jelle ten Rouwelaar in de weg.

Na de rust was het vooral FC Twente wat de klok sloeg. Een schitterend doelpunt van Theo Janssen zorgde voor de gelijkmaker. De ploeg van trainer Steve McClaren was heer en meester in eigen huis en kon vrij gemakkelijk uitlopen naar 2-1 via Romano Denneboom en 3-1 via N'Kufo. De club uit Enschede zal dus op 17 mei in de Rotterdamse Kuip een gooi doen naar de KNVB-beker.

FC Twente - NAC Breda
23' Lurling 0-1
53' Janssen 1-1
78' Denneboom 2-1
86' N'Kufo 3-1

Stadion: Grolsch Veste
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Pieter Vink
Gele kaart: Zwaanswijk, Loran, Cairo(NAC Breda)

Opstellingen:
FC Twente: Boschker, Douglas, Wisgerhof, Rajkovic, Braafheid, Brama (46/Tioté), Perez, Janssen, Denneboom, N'Kufo, Elia

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Reuser (75/Cairo), v.d. Leegte, Kwakman (80/Kwakman), Lurling, Amoah, Kolkka

Mist rond 'moordcomplot' tegen Morales

Het 'moordcomplot' tegen de Boliviaanse president Evo Morales roept steeds meer vragen op. Vijf huurlingen met Ierse, Hongaarse en Kroatische paspoorten zouden de politicus vorige week hebben willen vermoorden.

Drie van hen kwamen onder verdachte omstandigheden om het leven tijdens een vuurgevecht met de politie. Twee personen werden aangehouden.

Ierland, Kroatië en Hongarije hebben bij de regering van Bolivia vergeefs aangedrongen op een internationaal onderzoek. "De situatie is zeer onduidelijk", zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin tegen het publieke radiostation RTE in Bolivia. "De berichten over wat er precies is gebeurd, zijn tegenstrijdig."

De Boliviaanse autoriteiten stellen dat drie verdachten om het leven zijn gekomen tijdens een schotenwisseling. Maar op internet staan filmpjes waaruit blijkt dat de 'huurlingen' werden verrast in hun slaap. Ze droegen ondergoed. De doodgeschoten Ier is te zien met zijn handen vastgebonden op zijn rug.

Mist rond 'moordcomplot' tegen Morales  (foto: ANP)

Rus landt in actieve vulkaan

Je kunt skydiven, paragliden of schoonspringen, maar je kunt ook in een actieve vulkaan duiken. Zoals de 44-jarige Rus Valery Rozov die al zijn moed bij elkaar haalde en het aandurfde om met een parachute in de active vulkaan 'Mutnovsky' (die in Kamchatka ligt) te duiken.

Vanwege giftige dampen was het extra moeilijk om een stevig stuk ijs te zoeken waar hij op kon landen. ''De stank was verschrikkelijk en ik kreeg hevige hoofdpijn'', aldus Rozov. Het was niet de eerste keer dat Rozov een gevaarlijke stunt uithaalde, hij staat bekend om zijn voorkeur voor extreme sporten.

Je kunt de sprong hier nog eens terugzien.

 

Ajax plaatst stoelen in gracht Arena

Ajax zal voor de laatste twee competitieduels extra stoelen in de Amsterdam Arena plaatsen. Deze worden op de gracht geplaatst zodat het publiek dicht op het veld komt te zitten.

In totaal zal het gaan om een capaciteit van zevenhonderd extra plaatsen. Ajax zegt "alle extra aanmoedigingen goed te kunnen gebruiken" in haar jacht op de tweede plaats, die geeft recht op het spelen van wedstrijden in de voorronde van de Champions League. Op dit moment is de tweede plek in bezit FC Twente. De Tukkers hebben een voorsprong van één punt op Ajax en komen op 10 mei tijdens de laatste speelronde nog op bezoek in Amsterdam.

Fränk Schleck mist Ardense klassiekers

Fränk Schleck zal de Ardense klassiekers de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik moeten missen. De Luxemburger is nog niet hersteld van een valpartij afgelopen zondag in de Amstel Gold Race.

Schleck liep bij die valpartij een hersenschudding op en moet rust houden. Dat is een forse tegenvaller voor de renner die zijn zijn volledige voorseizoen in het teken van de heuvelklassiekers had gezet.

Van Eijden verruilt PSV voor NEC

Rens van Eijden speelt volgend seizoen voor NEC. De speler van PSV, die dit seizoen op huurbasis voor Willem II speelt, bereikte dinsdag overeenstemming met de club uit Nijmegen. Als de 21-jarige verdediger de medische keuring doorstaat, zal hij voor vier seizoenen tekenen.

Van Eijden debuteerde dit seizoen in de Eredivisie. Voor Willem II kwam hij tot nu toe 23 keer in actie en wist hierin twee keer te scoren. Op 11 april 2007 beleefde hij met PSV zijn Europees debuut. Dit deed de jongeling in het Champions League-duel met Liverpool.

Van Basten: "Sulejmani laat te weinig zien"

De druk op de schouders van Miralem Sulejmani was voorafgaand aan het huidige seizoen in de Eredivisie al enorm, maar doordat hij niet uit de verf kwam bij Ajax, is deze alleen maar toegenomen.

Ook Ajax-trainer Marco van Basten onderkent dit. De Serviër verruilde sc Heerenveen afgelopen zomer voor een recordbedrag van 16,25 miljoen euro voor de clubkleuren van Ajax.

"Hij heeft een moeilijk jaar achter de rug", erkent Van Basten op AT5. "Ik blijf ervan overtuigd dat hij een geweldige voetballer is. Hij laat het bij vlagen ook wel zien, alleen zijn er ook wedstrijden waarin hij net te weinig laat zien."

Een logische verklaring volgt. "Hij is net twintig, komt uit Heerenveen, woont net in Amsterdam en er hangt een prijskaartje van zestien miljoen om z'n hals. Dat zijn dingen die meer invloed op hem hebben dan wij hadden gedacht."

Expo met Chinese lijken moet dicht

Een expositie met geconserveerde lijken in Parijs, moet op last van de rechter dicht. De organisatie van de tentoonstelling Our Body hebben 24 uur om de boel te ontruimen en riskeren een boete van 20.000 euro per dag als dat niet lukt.

Volgens de rechter is het tentoonstellen van lijken een aantasting van de openbare orde en is het een proeve van disrespect voor de doden.

"De passende plaats voor een lijk is het kerkhof", aldus rechter Louis-Marie Raingeard. De show met 17 lichamen van Chinese mannen en vrouwen is al vanaf half februari te zien. De organisator Encore Event heeft al hoger beroep aangekondigd.

Twee organisaties hebben Encore Events al beschuldigd van het schenden van mensenrechten. Volgens hen zijn de lichamen mogelijk van geëxecuteerde gevangen. Maar de organisatie werpt tegen dat de mensen voor hun dood expliciet hebben ingestemd met tentoonstelling van hun dode lijf.

Een soortgelijke expositie in Amsterdam, Bodies, the Exhibition, riep in 2006 ook in Nederland de nodige weerstand op. Maar van een verbod is het nooit gekomen en voorstanders wezen toen, net als nu in Parijs, op de educatieve waarde van het tentoonstellen van echte lijken.


Expo met Chinese lijken moet dicht  (foto: DAG)

Britten geschokt door naakte tuinkabouters

Na vijftien jaar achtereen in de blote kont van de Britse zon en regen te hebben genoten, heeft eigenaresse Sandra Smith haar tuinkabouters een T-shirtje aangetrokken. Haar eveneens in het Engelse dorpje Hunnington wonende buren klaagden namelijk steen en been over de naakte dwergen. Zij meldden hun klacht dan ook bij de gemeente en met succes. De gemeente dwong Sandra de kabouters fatsoenlijke kleertjes aan te trekken.

Volgens een buurvrouw zouden kinderen uit het dorp aanstoot hebben genomen aan de naakte tuinkabouters. Volstrekte onzin, zo vindt Smith. "Ze staan hier al jaren en iedere bezoeker of bezorger vindt ze grappig. Mijn kleinkinderen zijn er dol op!" Toch besloot ze gehoor te geven aan de wens van de gemeente, en stak ze in decente T-shirts.

Barst in rechtervoet Boonen na Scheldeprijs

Tom Boonen heeft bij zijn val in de Scheldeprijs van vorige week een barst in een botje van zijn rechtervoet opgelopen. De renner van Quick-Step moet vanwege deze kwetsuur tien dagen rust nemen.

De 28-jarige Belg raakte in de slotfase van de semi-klassieker betrokken bij een zware valpartij. In eerste instantie zou hij slechts zware kneuzingen aan zijn rechtervoet en rechterpols hebben opgelopen. Uit de röntgenfoto's die Boonen gisteren liet maken, werd het barstje echter duidelijk.

In een verklaring liet de winnaar van Parijs-Roubaix weten de blessure van de positieve kant te bekijken. "Je kunt het altijd maar van de zonnige kant bekijken als dergelijke dingen gebeuren. Gelukkig praten we over een barst, een breuk was meer gecompliceerd geweest. Daarnaast is het gebeurd tijdens de laatste race van mijn eerste seizoensdeel. De herstelperiode valt nu precies samen met mijn geplande rustperiode."

Onduidelijkheid over toekomst Sahar bij Chelsea

Chelsea geeft vooralsnog geen duidelijkheid over de toekomst van Ben Sahar bij de club uit Londen. De Israëliër, die momenteel wordt verhuurd aan De Graafschap, heeft nog niks vernomen van Chelsea.

Regelmatig vinden er gesprekken plaats tussen Sahar en vertegenwoordigers van The Blues, maar deze hebben hem nog geen duidelijkheid over zijn toekomst gegeven. Als het aan Sahar zelf ligt, speelt hij het liefst voor Chelsea, mits hij voldoende speeltijd krijgt. De Graafschap overweegt een poging te ondernemen om de Israëliër langer te behouden voor de club.

Poster feestende Obama en Poetin verwijderd

Het bureau Amsterdam Partners heeft besloten promotieposters voor Koninginnedag met afbeeldingen van presidenten Poetin (Rusland) en Obama (VS) te verwijderen.

Op het gephotoshopte affiche lopen de wereldleiders gearmd door de stad, in shirtjes met de tekst ‘Kiss me I am drunk’. De poster maakt deel uit van een campagne met feestende wereldleiders in oranje. Zo zijn er exemplaren met Sarkozy en Berlusconi in een oranje boa en duikt er ook een feestende Hillary Clinton op.

Maandag had de Franse ambassade al zijn beklag gedaan over de poster met Sarkozy, omdat die de waardigheid van de Franse president zou aantasten. Maar gek genoeg heeft bureau Amsterdam Partners, dat de campagne bedacht, besloten die poster juist wél te laten hangen.


Poster feestende Obama en Poetin verwijderd  (foto: DAG)

Hiddink zet landstitel nog niet uit het hoofd

Guus Hiddink acht het nog altijd mogelijk dat hij als interim-trainer van Chelsea de titel in de Premier League weet te pakken. De Achterhoeker, tevens actief als bondscoach van Rusland, neemt de competitie uiterst serieus.

Het leek in de winterstop bijna onmogelijk dat Chelsea het kampioenschap nog zou kunnen vieren, maar de ommekeer sinds de komst van Hiddink heeft dit geheel veranderd. Momenteel bedraagt het verschil met koploper Manchester United vier punten, terwijl de Londenaren een wedstrijd meer hebben gespeeld.

"Zo lang het mogelijk is voor ons, zullen we ons uiterste best doen", doelt Hiddink tegenover de BBC op het kampioenschap. "De druk ligt meer op Liverpool, maar theoretisch gezien is alles nog mogelijk."

De Varsseveldder ging verder: "We zullen zien waar we eind mei staan. We nemen alle wedstrijden nog heel serieus, ondanks dat we ook nog in de race zijn voor de Champions League en de FA Cup."

Duidelijk was dat bij de aanstelling van Hiddink slechts werd gehoopt op het kwalificeren voor het kampioenenbal. "In februari was de doelstelling om ons te kwalificeren voor de Champions League, maar zo'n grote club moet zich daarmee niet tevreden stellen."

Activision krijgt dwangbevel aan de broek

Op 15 april van dit jaar dienden uitgever Genius en Numark, een fabrikant van DJ-apparatuur, een aanklacht tegen Activision in. De reden voor deze juridische stap was de overname van 7 Studios door Activision. 7 Studios ontwikkelde Scratch: The Ultimate DJ in opdracht van Genius en in samenwerking met Numark. Volgens Genius was deze overname gepleegd om zo de release van Scratch te vertragen, waardoor Activision de game DJ Hero eerder uit zou kunnen brengen.

In eerste instantie wilde de rechter geen beperkingen opleggen aan Activision of 7 Studios, maar vandaag is hij hierop teruggekomen. Hij heeft een voorlopig dwangbevel uitgevaardigd die 7 Studios dwingt om alle code, software-developmenttools en ontwikkelde technologieën om de game te bouwen te overhandigen aan Genius en Numark. Verder is het nu verboden voor 7 Studios om alle details omtrent de ontwikkeling van de game Scratch te delen met derden, inclusief eigenaar Activision.

Natuurlijk zijn de heren en dames van Genius en Numark blij met deze uitspraak, maar ze zullen het hier niet bij laten. Genius en Numark hebben aangekondigd dat ze Activision, 7 Studios en Peterson (CEO bij 7 Studios) zullen aanklagen voor de geleden schade veroorzaakt door hun acties die de game Scratch hebben vertraagd.

7 Studios werkte achttien maanden aan de game Scratch. Voordat deze studio werd overgenomen door Activision, deed Activision een bod op de game Scratch: The Ultimate DJ bij Genius, dat geweigerd werd.

Milan-tijdperk ten einde voor Emerson

De 33-jarige middenvelder Emerson Ferreira da Rosa zal zijn hoofd niet meer laten zien bij AC Milan. De verbintenis van Emerson bij de Italiaanse grootmacht is ten einde gebracht.

Emerson is een 74-voudig international van Brazilië, die in 2007 - in de nadagen van zijn carrière - naar Milaan verkaste. Door privéredenen heeft de middenvelder Milan verzocht het contract te ontbinden, wat uiteindelijk ook gebeurd is. Het contract liep tot medio 2010.

In een eerder stadium speelde Emerson voor de grootmachten Bayer Leverkusen, AS Roma, Juventus en Real Madrid. Bij de Rossoneri kon de Braziliaan zich echter nooit in de kijker spelen. Onder trainer Carlo Ancelotti belandde hij dan ook op het tweede plan.

De verklaring die AC Milan gaf: "Om persoonlijke redenen is besloten het contract met Emerson te ontbinden. We willen hem bedanken voor zijn inzet, en wensen hem het allerbeste in de toekomst."

Hadouir slaat Castro en mag brommen bij beloften

Roda JC kan momenteel weinig onrust gebruiken, gezien de degradatiestrijd waarin het is verwikkeld. Op de dinsdagtraining ging het echter fout toen Anouar Hadouir op de vuist ging met keeper Bram Castro.

De eerstgenoemde speler liet zich in een eerder stadium reeds van een slechte kant zien toen hij ruziede met medespelers - in het bijzonder Marcel Meeuwis - over het al dan niet nemen van een vrije trap tegen De Graafschap.

Dat akkefietje werd nog door de vingers gezien, maar dinsdagmiddag sloegen opnieuw de stoppen door bij Hadouir. Hij sloeg zijn ploeggenoot Castro, die zelfs behandeld moest worden aan zijn hoofd vanwege de klap.

Op het digitale thuis van de club staat dat de club uit Kerkrade verdere sancties niet uitsluit, want daar beraadt de club zich momenteel over.

Opnieuw demonstratie Tamils in Den Haag

Tamils hebben ook vandaag gedemonstreerd op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Zij willen de regering overhalen iets te doen aan het geweld in hun (voormalige) thuisland Sri Lanka. De Samenwerkende Tamilorganisaties in Nederland hebben de Kamer vandaag daarover een petitie aangeboden.

De Tamils voeren al een tijd actie in Den Haag. De betogingen lopen door tot en met 28 april, zei een woordvoerster van de politie vandaag. De demonstranten zeggen dat er dagelijks honderden Tamils in Sri Lanka door staatsgeweld om het leven komen. Overmorgen spreekt de Kamer over de kwestie.

Twee vrouwen zetten het verzoek om Nederlandse initiatieven kracht bij met een hongerstaking. Ze bivakkeren in een tentje op het Plein. De vrouwen begonnen twaalf dagen geleden met hun actie, een arts controleert dagelijks hun conditie.

Niet alleen 'Nederlandse' Tamils voeren actie. Wereldwijd vragen vertegenwoordigers van de hindoeïstische minderheid in het overwegend boeddhistische Sri Lanka, aandacht voor de zaak. In tal van andere wereldsteden waren afgelopen weken ook demonstraties. De Tamils willen een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Mobiel bellen in buitenland goedkoper

De tarieven voor mobiel bellen en sms'en naar andere EU-landen gaan omlaag. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het daarover vandaag eens geworden. PvdA-Europarlementariër Jan Cremers heeft dat bekendgemaakt.

De kosten van een sms'je binnen de EU zullen vanaf 1 juli nog maximaal 11 cent mogen bedragen. Voor het ontvangen van een voicemailbericht mag een mobiele beller helemaal niets meer in rekening worden gebracht. En de prijs van mobiel bellen moet binnen drie jaar dalen tot 35 cent per minuut (exclusief btw).

Cremers spreekt van een goed resultaat. Liefst had hij een nog verdere verlaging gewild, maar daarover bestond binnen het Europees Parlement geen meerderheid.

Overleven wordt geen eitje in Terminator: Salvation video

Dit jaar verschijnt de vierde Terminator-film in de bioscoop. Arnold Schwarzenegger is te druk met politieke zaken dus we zien hem niet terug in Terminator: Salvation. Wel zien we Christian Bale als John Connor die in het jaar 2016 verwikkeld raakt in de in eerdere delen voorspelde oorlog. De film krijgt een gelijknamige game die uit zal komen op de Xbox 360, Playstation 3 en PC. Vandaag is er een video verschenen met een hoop korte stukjes gameplay aan elkaar gemonteerd.

Coalitie in torentje bijeen over JSF

De top van de regeringscoalitie komt vanavond bijeen in het torentje van premier Jan Peter Balkenende om te overleggen over de laatste ontwikkelingen rond het gevechtsvliegtuig JSF. Dat meldden verschillende bronnen rond de coalitie.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zou in het overleg een toelichting willen geven op het standpunt van haar fractie over de Joint Strike Fighter. Defensie wil dat het Amerikaanse gevechtsvliegtuig op termijn de F-16 vervangt en wil nog deze maand tekenen voor de aanschaf van een eerste testtoestel.

De PvdA is daar buitengewoon kritisch over en heeft er grote moeite mee. Als de PvdA definitief nee zegt tegen de aanschaf van testtoestellen, leidt dat tot een kabinetscrisis, zeggen bronnen rond de coalitie.

Het CDA en CDA-staatssecretaris Jack de Vries van Defensie hechten erg aan de afspraak uit het regeerakkoord om nog dit jaar over twee testtoestellen te besluiten.

Boek: Jon Katz - Hondsdagen

De boekenweek rondom het onderwerp de Literaire Zoo is ten einde, maar beestachtige boeken zijn duidelijk nog steeds een populair thema. Journalist en auteur Jon Katz (what's in a name?) schreef in Hondsdagen over zijn groeiende meute beesten op de Bedlam boerderij. Hij verhuisde vanuit de drukke stad naar een vervallen boerderij en brengt zijn tijd door met het opknappen van de verschillende gebouwen en vertrekken en het verzorgen van de veestapel. Vooral zijn border collies krijgen veel hoofdstukken toebedeeld, maar ook zijn stier Elvis, kat Moeders, ezels en kippen krijgen hun '15 minutes of fame'.

Bondscoach Iran stapt na twee weken alweer op

Het dienstverband van Mohammed Mayeli Kohan bij de voetbalbond van Iran zit er alweer op. Twee weken na zijn aanstelling als bondscoach van het Aziatische land is Mayeli Kohan vertrokken.

De ervaren coach gooide zelf de handdoek in de ring, nadat hij vorige week onenigheid kreeg met een Iraanse clubcoach, aldus het persbureau ISNA.

De aanstelling van Mayeli Kohan begin deze maand zorgde voor veel commotie, omdat vriendjespolitiek ervoor gezorgd zou hebben dat hij deze baan had gekregen. Sinds begin 2008 was de oefenmeester de vijfde coach van Iran.

[NHL] Uitslag Flames - Blackhawks

De Calgary Flames hebben in hun eerste thuiswedstrijd de achterstand in de serie tegen de Chicago Blackhawks teruggebracht naar 2-1. Deze wedstrijd werd het 4-2 door onder anderen twee goals van David Moss.

Chicago kwam echter al wel snel op voorsprong door een powerplay-goal van Patrick Sharp. Deze werd even later ongedaan gemaakt door Eric Nystrom. Patrick Sharp miste deze periode nog enkele mogelijkheden op de 2-0 voor deze treffer. In de tweede periode ontstond een soort impasse die werd doorbroken door Rene Bourque. Aan het einde van de periode scoorde hij met een schot vanaf de zijkant.

In de derde periode was de strijd snel gestreden. David Moss maakte na een minuut al de 3-1 en liet drie minuten later de 4-1 volgen. Toch werd Moss niet de man van de wedstrijd: dit was Flames-goalie Miikka Kiprusoff. Hij maakte in totaal 36 reddingen op 38 schoten. De Blackhawks waren over de gehele wedstrijd gezien dan ook de betere, maar de Flames wisten mede dankzij Kiprusoff de overwinning in eigen huis te stelen.

Aan het einde van de derde periode liep het nog even flink uit de hand. Er waren twee flinke scrimmages waarin Adam Burish zijn stick stuksloeg op het gezicht van Rene Bourque. Dit werd echter gemist door de scheidsrechter, die vervolgens beide spelers tien strafminuten en een schorsing gaf. In deze twee scrimmages werden in totaal 62 strafminuten, waaronder 4 schorsingen, uitgedeeld.

[NHL] Uitslag Capitals - Rangers

Uitgerekend in de eerste uitwedstrijd wisten de Washington Capitals goed door de verdediging van de Rangers en langs goalie Henrik Lundqvist te komen. Het werd 4-0, waardoor de stand in de serie op 2-1 in het voordeel van de Rangers komt. De Rangers hebben nu nog wel een thuiswedstrijd voor de boeg.

Alexander Ovechkin, topscorer van de Capitals, wist niet te scoren maar speelde wel een opvallende rol. Hij verdedigde goed mee en voorkwam onder anderen een break-away van Lauri Korpikoski, en maakte twee assists. Een andere opvallende rol werd gespeeld door goalie Simeon Varlamov, de rookie goalie die weer mocht starten in plaats van Jose Theodore die erg matig speelde in de eerste wedstrijd. Varlamov liet zich niet afleiden door beroepsprovocateur Sean Avery en wist alle 33 schoten te stoppen. Volgens de Capitals-coach komt dit onder anderen door de taalbarriere: Varlamov spreekt amper een woord Engels.

Sean Avery deed overigens meer kwaad dan goed met zijn gedrag en fysieke spel, want hij moest in totaal 18 penalty-minuten uitzitten. De Capitals konden daardoor twee powerplay-goals maken, en de Rangers konden niet meer terug in de wedstrijd komen. Verdere opvallende spelers waren Alexander Semin, die dit jaar zijn beste seizoen draait, en Nicklas Backstrom. Semin maakte twee goals en een assist en Backstrom gaf drie assists.

De Capitals namen dit keer een stuk minder schoten uit kansloze positie, en dit bleek de sleutel tot de overwinning. In plaats van een gemiddelde van 25 geblockte schoten, werden er deze wedstrijd slechts 13 geblockt. Bovendien werd de verdediging van de Rangers door de goede passing veel beter uit positie gespeeld.

[NHL] Uitslag Canadiens - Bruins

De Boston Bruins hebben een op het oog beslissende 3-0 voorsprong genomen in de serie tegen de Montreal Canadiens. Slechts tweemaal in de NHL-historie kwam een team terug van een 3-0 achterstand in de play-offs. Deze wedstrijd werd vrij eenvoudig met 4-2 gewonnen.

In de eerste periode voor eigen publiek domineerden de Montreal Canadiens, die in feite voor hun laatste kans vochten. Helaas voor de Canadiens leverde dit slechts een 1-0 voorsprong op door een goal van Chris Higgins. Een marge die ook nog eens vlak voor het einde van de eerste periode, een psychologisch belangrijk moment, ongedaan werd gemaakt door een mazzelgoal van Phil Kessel. Vanaf dat moment leek het verzet van de Canadiens gebroken.

In de tweede periode kwam Boston op voorsprong door een goal van Shawn Thornton, maar werd het nog gelijk door een goal van rookie Yannick Weber. Nog in dezelfde periode maakte Michael Ryder de uiteindelijk winnende treffer. De derde periode was een periode die volledig gedomineerd werd door de Bruins; de Canadiens hadden slechts vijf schoten op doel. Aan het einde van de wedstrijd strooiden de Bruins nog wat zout in de wonden door de 4-2 in het lege net te tikken. Chuck Kobasew was verantwoordelijk voor deze goal.

[Fotoreportage] Amstel Gold Race

Afgelopen weekend vond de Amstel Gold Race in Zuid-Limburg plaats. Lienzz, Sjoerd102 en Steven184 waren bij dit evenement aanwezig en hebben daaf flink wat foto's gemaakt. Hieronder volgt een impressie van deze dag.

Vlak na de start van de Amstel Gold Race 2009 kwam één van de fotografen een aantal bekende mensen tegen tussen Maastricht en Meersen. Onder andere Joop Zoetemelk en Max van Heeswijk keken naar de voorbij flitsende wielrenners, die aan de Nederlandse klassieker deelnamen.

In elke wedstrijd is de passage van het wielerpeloton één groot schouwspel van voorbij flitsende kleuren. Vaak is niet eens te zien welke renners zich waar bevinden. Op de bovenstaande foto is goed te zien hoeveel verschillende kleuren zich in dit peloton bevinden.

Zoals bij veel wielerwedstrijden hield het peloton zich in het begin vrij rustig en maakte zich, in de straten van Oensel nog niet erg druk. Men reed, onder aanvoering van de mannen van Skil-Shimano, op het gemak door de straten van het Limburgse dorp.

Het is overigens zo dat alle wielrenners nu nog de beschikking hebben over een zogenaamd 'oortje'. Dat is een communicatiemiddel voor de renners, waardoor men contact kan leggen met de ploegleiderswagen. Op die manier kan een wijziging in de tactiek snel naar bepaalde mensen worden doorgespeeld. Helaas blijft het techniek en kan het af en toe kapot gaan. Dit gebeurde ook bij één van de renners van Cervélo Test Team.

Natuurlijk werd in deze Amstel Gold Race de Eyserbos weg niet vergeten. Een aantal dagen daarvoor was deze weg overigens nog deels door een FOK!ker opgefleurd met een aantal teksten, die op de weg waren geschilderd. Oscar Freire (boven) nam in elk geval de tijd om dit deel van de route te bedwingen. Koen de Korte (onder) had er meer moeite mee, maar bereikte uiteindelijk ook het einde van deze weg.

Het kostte sommige renners aan overigens een hoop kracht om een van de vele heuvels te beklimmen. Hier is te zien hoe Bram Tankink bezig is om één van de vele hellingen in de Nederlandse wielerklassieker te bedwingen. Op de achtergrond is ook nog een ploeggenoot van hem te zien.

Uiteindelijk werd de Amstel Gold Race door Sergei Ivanov (midden) op zijn naam geschreven. Op het podium werd hij geflankeerd door de Nederlanders Karsten Kroon (2e, links) en Robert Gesink (3e, rechts). De eerstgenoemde renner liet op een later moment overigens weten toch wel te balen van de tweede plaats.

Niki Terpstra werd aan het einde van de dag overigens nog uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. De coureur van Team Milram was voortdurend in de aanval en zag zijn strijdlust beloond worden met deze titel.

Geithner: banken hebben genoeg kapitaal

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dinsdag in een toespraak dat de overgrote meerderheid van de Amerikaanse banken meer dan genoeg kapitaal in huis heeft. Hij zei eveneens nog 135 miljard dollar over te hebben van het Troubled Asset Relief Program-fonds (TARP), het noodfonds voor noodlijdende banken.

De minister zegt verschillende indicatoren te zien die een herstel van vertrouwen aangeven. Geithner benadrukte wel dat het moeilijk is om kapitaal bij private partijen op te halen om de giftige leningen van banken op te kopen. Hier moet een publiek-private investeringsmaatschappij een oplossing voor bieden.

Die publiek-private samenwerking moet fondsen binnenhalen om een markt te creëren voor rommelkredieten en -aandelen die in de afgelopen jaren door de banken zijn verstrekt. Dit programma zal in eerste instantie 500 miljard dollar omvatten, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 1.000 miljard dollar, zo maakte Geithner enkele maanden geleden al bekend. Om investeerders ertoe aan te zetten giftige activa op te kopen zal de overheid subsidies verstrekken en een groot deel van het risico op zich nemen.

De Amerikaanse overheid voert momenteel stresstests uit bij 19 Amerikaanse banken. Volgens Geithner zullen hier geen akelige verrassingen bij komen kijken: "De overgrote meerderheid van de banken is meer dan voldoende gekapitaliseerd. Dankzij de stresstest zullen gezonde banken verder kapitaal kunnen krijgen bij private investeerders, en ongezonde banken bij TARP komen aankloppen."

Het IMF lijkt weinig onder de indruk van de uitspraken van Geithner. Zij kwamen dinsdag juist met de mededeling dat banken in totaal 4 biljoen dollar moeten afschrijven, terwijl er op dit moment slechts 1,2 biljoen dollar aan rommelkredieten is afgeschreven.

Amerikaans minister van Financiën Timothy Geithner

Fallout 3: Broken Steel komt 5 mei, nu met screenshots

Hadden we gisteren nog de achievements van het derde DLC-pakket voor Falout 3 online staan, vandaag zijn er screenshots uitgekomen en is bekend wanneer we de DLC kunnen verwachten: 5 mei. De uitbreiding zal 800 Microsoft punten kosten, oftewel ongeveer € 9,30.

De DLC is uniek in het opzicht dat het zich afspeelt na het einde van de normale game, het einde zal naar verluidt hiervoor veranderd worden en je krijgt de mogelijkheid om door te levellen naar level 30. In de DLC zul je je aansluiten bij de Brotherhood of Steel (die stoere lui in harde pakken) en zul je ze helpen om The Enclave eindelijk helemaal uit te roeien.
IMF: banken nog niet uit problemen

Het internationale financiële systeem staat nog altijd onder hoogspanning. Door de wereldwijde recessie lopen de afschrijvingen bij banken verder op en blijft de behoefte aan vers kapitaal groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn dinsdag gepresenteerde Global Financial Stability Report.

Volgens het IMF lopen de afschrijvingen op van oorsprong Amerikaanse beleggingen in de komende twee jaar op tot 2,7 biljoen dollar. Dat is 500 miljard dollar meer dan het fonds aan het begin van dit jaar voorspelde. Door de internationale recessie worden echter ook allerlei andere bezittingen van financiële instellingen veel minder waard. De totale schade van de kredietcrisis kan daardoor oplopen tot ongeveer 4 biljoen dollar.

Het IMF ziet wel voorzichtige tekenen van verbetering in de financiële markten. Het waarschuwt echter tegelijkertijd dat er nog vergaande maatregelen nodig zijn om het vertrouwen in de financiële markten volledig te herstellen.

De kredietverlening neemt volgens het rapport zowel in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië als de eurozone in de komende jaren alleen maar verder af. "Zelfs als maatregelen omvangrijk zijn en het bedoelde effect hebben, zal het proces langzaam en pijnlijk zijn", aldus het IMF. "Het economisch herstel zal beperkt zijn."

De maatregelen die overheden nemen, moeten zich vooral concentreren op het verschaffen van kapitaal aan de banken en het weghalen van alle 'vergiftigde' beleggingen. Indien noodzakelijk moeten banken zelfs tijdelijk genationaliseerd worden, stelt het rapport. Volgens de rekenmeesters van het fonds loopt de hoeveelheid vers kapitaal die banken wereldwijd nog nodig hebben tot eind volgend jaar, op tot een bedrag tussen 900 miljard en 1700 miljard dollar.

KBVB niet vies van 'dure Nederlandse vogels'

De Belgische voetbalbond KBVB speurt momenteel druk naar een opvolger voor de onlangs ontslagen bondscoach René Vandereycken. Meerdere Nederlandse trainers werden reeds aan het ambt gelinkt en ook bij de KBVB zelf lijkt men niet afwijzend tegenover een 'dure vogel' uit ons land te staan.

"De komende twee weken heb ik een of twee gesprekken met verschillende kanshebbers", zegt Philippe Collin, voorzitter van de technische commissie van de KBVB, in Het Belang van Limburg.

Recentelijk werden Dick Advocaat, Louis van Gaal en Aad de Mos in verband gebracht met de Belgische nationale ploeg. Collin: "Of ik ook daadwerkelijk contact zal opnemen met dure vogels zoals Van Gaal of Advocaat? Namen wil ik niet noemen maar ik mik zo hoog mogelijk, dat kan ik je wel vertellen. Ik wil niet zeggen dat we op financieel vlak kunnen wedijveren met landen als Frankrijk, Spanje, Engeland of Duitsland. We blijven een kleinere natie en de middelen zijn dus beperkter. Maar met vragen doe je niets verkeerd."

CDA keert zich tegen eigen bewindsman om imam

Het CDA in de Tweede Kamer heeft vandaag een motie van de VVD gesteund om de aanstelling van een omstreden imam als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht ongedaan te maken. De regeringsfractie keerde zich daarmee tegen het besluit van partijgenoot staatssecretaris Jack de Vries van Defensie.

Hij besloot vrijdag dat de Nederlands-Marokkaanse imam Ali Eddaoudi mag blijven en gewoon aan de slag kan. Het CDA meent dat uitspraken van Eddaoudi over de Nederlandse missie in Afghanistan "zo grievend" waren dat hij zijn werk als geestelijk verzorger niet meer geloofwaardig kan doen. De imam had onder meer gezegd dat die missie bedoeld is om Afghanen in eigen land te terroriseren.

Het verzoek om de aanstelling van Eddaoudi ongedaan te maken, kreeg net geen Kamermeerderheid. Van de aanwezige Kamerleden stemden er 69 voor de motie van de liberalen. Zeventig Kamerleden verwierpen het verzoek.

UEFA:"Bij racistische spreekkoren duel stilleggen

De Europese voetbalbond UEFA wil dat voortaan een wedstrijd wordt stilgelegd wanneer fans zich bezondigen aan racistische spreekkoren.

"We doen een oproep om duels tien minuten te staken wanneer dit soort zaken in een stadion plaatsvinden", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini tijdens een persconferentie. "De omroeper zal duidelijk maken dat die racistische spreekkoren moeten stoppen. Wanneer de supporters daar toch mee doorgaan, wordt het duel definitief gestaakt. Een moedig optreden is nodig wanneer er racistische uitlatingen worden gedaan op de tribunes."

Inter-aanvaller Mario Balotelli werd afgelopen weekend tijdens het duel met Juventus het slachtoffer van racistische spreekkoren door de aanhang van de bianconeri. De Oude Dame moet nu één duel zonder publiek spelen.

Hofstede en Maynard inzetbaar tegen Heerenveen

FC Volendam-trainer Frans Adelaar kan morgen in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen een beroep doen op Bernard Hofstede en Kelvin Maynard.

Aanvaller Hofstede was vijf weken uitgeschakeld met een blessure aan zijn bil. De Limburger trainde vandaag voor het eerst weer volop mee en is fit. Maynard kreeg afgelopen week last van een ontsteking aan de neusholte, maar de back is hiervan voldoende hersteld.

Daarentegen missen Furdjel Narsingh en Marijn Sterk de wedstrijd in Volendam vanwege blessureleed. FC Volendam en sc Heerenveen treffen elkaar morgen in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker.

[Special] American football: basisregels - deel 3

Dit is het derde deel in een serie over de regels van het American football. Lees meer over de regels in deel 1 en deel 2.

In dit deel gaat het over de verdediging (defense) en de scheidsrechters. De regels bespreek ik in in beknopte vorm zodat de basis duidelijk wordt en men een wedstrijd (beter) kan volgen. Zo veel mogelijk zal ik de Engelse termen gebruiken, maar deze wel uitleggen.

De verdediging: linemen; tackles en ends
Net als de offense heeft ook de defense zogenoemde linemen, de mannen die aan de line of scrimmage (LOS) staan. Het verschil is dat er bij de defense geen verplicht aantal spelers is dat aan de LOS moet staan. Sterker nog, de spelers van de verdediging mogen gaan staan waar ze willen, mits ze aan hun kant van de LOS blijven. De overeenkomst met de offense is dat de spelers ook hun eigen naam (positie) en taak hebben. De verdediging staat vaak in een vaste opstelling, bijvoorbeeld een 3-4 of 4-3. Dit geeft aan hoeveel man er vooraan de LOS staan, en hoeveel er direct achter.

Indien er met een 3-4-verdediging gespeeld wordt dan staat de middelste van de drie spelers recht tegenover de center en die wordt de nose tackle (of nose guard) genoemd. Zijn taak is de center uitschakelen en controle houden over de ruimte die er tussen de center en de guards is, de zogenaamde A-Gap. Hij kan assisteren bij het blocken van een running back die hier door kan komen, of om het gat open te houden voor een van zijn medespelers die daardoor de quarterback (QB) aan kan vallen. De spelers aan beide zijden van de nose tackles zijn de defensive ends.

De defensive ends dienen de tackles uit te schakelen en tevens te letten op de ruimtes tussen de guards en de tackles - de B-Gaps - om de running backs tegen te houden. Indien de aanvaller een passing play speelt dan kunnen zij ook proberen de LOS te doorbreken en de QB aan te vallen, of neer te halen. Dit wordt een sack genoemd. Als er met een 4-3-opstelling gespeeld wordt dan wordt de nose tackle vervangen door twee defensive tackles. Zij moeten de guards uitschakelen en eventuele doorbrekende running backs tegen houden.

Hieronder een simpele weergave van een deel van de opstelling.

De verdediging: linebackers
Achter de defensive linemen staan de linebackers, meestal twee of drie. Hun taak is het om running backs tegen te houden of in geval van een passing play de receivers te blocken. Bij een passing play kunnen zij tevens de bal tegenhouden of nog beter vangen, een interception. Zodra er een interception is dan draaien de rollen van beide teams om: offense wordt defense en defense wordt offense. Men probeert om de bal zo ver mogelijk richting de goal line van de tegenstander te brengen of zelfs erover, hetgeen uiteraard een touchdown betekent. Wordt een speler voor de goal line gestopt dan houdt het verdedigende team de bal en mag hun eerste down beginnen. Uiteraard komt dan wel hun offense weer het veld op.

Een andere taak van de linebackers is om door de LOS heen te breken en de QB aan te vallen, het zogenaamde pass rushing. Indien de hele defense erop ingesteld is om zo snel mogelijk de offense te overrompelen en de QB aan te vallen dan spreekt men van een Blitz (als in 'Blitzkrieg'). Afhankelijk van hun plaats in het veld hebben linebackers een andere naam om ze aan te geven. De strong(side) linebacker staat aan de kant van de tight end van de aanval, hun sterke kant. De middle linebacker, staat uiteraard in het midden en de weak(side) linebacker staat aan de zwakke kant van de aanval. Dat wil niet zeggen dat hij de zwakste verdediger is. Sterker nog; hij moet zelfs heel snel zijn omdat hij een groot open veld te verdedigen heeft. De middle linebacker wordt ook wel de QB van de defense genoemd omdat hij de aanvallende opstelling moet overzien en zijn teamgenoten aan moet geven welke tactiek ze moeten volgen en hoe ze zich op moeten stellen.

De verdediging: de secondary; safeties en cornerbacks
Onder de secondary wordt de laatste linie van de verdediging verstaan. Hierin zijn weer een aantal verschillende posities te onderscheiden. Achterin staan de laatste mannen van de verdediging, de safeties. Er zijn er twee: de strong safety, deze staat achter de linebackers aan de kant van de tight end, de sterke kant van de aanval. De free safety staat het diepst achterin opgesteld en is meestal het laatste redmiddel. Hij heeft, zoals zijn naam doet vermoeden, een vrije taak maar moet daarbij wel goed kunnen doorzien wat de aanval gaat doen, een passing of een running play, en afhankelijk daarvan zijn positie innemen.

Als tweede zijn er de cornerbacks, meestal twee. Hun taak is het de wide receivers te verdedigen door ze te tackelen bij balbezit of door de pass te blocken of onderscheppen. Het zijn meestal erg snelle spelers. Indien er een derde cornerback gebruikt wordt spreekt men van een nickelback. Een nickel is vijf cent, en het is de vijfde defensive back na de twee cornerbacks en safeties. Indien er nog een cornerback gebruikt wordt dan wordt dit de dimeback (dime is tien cent, de volgende munt) genoemd. De opstelling wordt bij extra cornerbacks ook genoemd naar die speler, een nickel- of dime formation.

Net als de offense heeft ook de defense vastgestelde nummers voor elke positie. De nummerindeling van de defense is als volgt:
- Defensive linemen - 60 tot 79 (90 tot 99 indien 60 tot 79 niet beschikbaar)
- Linebackers - 50 tot 59 (90 tot 99 indien 50 tot 59 niet beschikbaar)
- Secondary - 20 tot 49

De scheidsrechters: Referee, umpire, head linesman
Scheidsrechters, meervoud dus, in footballtermen de referees, door hun zwart-witte shirts ook wel zebras genoemd. Vanwege het explosieve karakter van het spel en de soms snelle verplaatsingen van de bal en daarmee mogelijke overtredingen overal op het veld is het niet mogelijk dat één man dit allemaal kan overzien. Vandaar dat er zeven referees zijn met net als de spelers ieder hun eigen naam en taak. De hoofdscheidsrechter heet de Referee. Hij is herkenbaar aan zijn witte pet, de andere dragen allemaal een zwarte pet. De Referee is niet alleen de eindverantwoordelijke maar heeft ook als specifieke taak te letten op de QB, of deze geen fouten maakt en of hij correct wordt aangevallen. Bij een punt of field goal let hij op de kicker en holder en of zij correct worden aangevallen. Bij overtredingen maakt hij middels handgebaren en gesproken woord (via een wireless microfoontje en het omroepsysteem van het stadion) aan het publiek duidelijk wat de overtreding is en wat de straf is. Bij onduidelijkheden kijkt hij op een monitor (de replay booth) terug wat er gebeurd is en besluit dan tot een eventuele straf.

De volgende scheids is de umpire. Deze staat aan de verdedigende kant, ergens tussen de linemen en linebackers en let op wat er aan de LOS gebeurd. Hij zorgt er ook voor dat de bal voor ieder play op de juiste plek komt te liggen en let goed op of de uniformen van de spelers in orde zijn. De umpire heeft gezien zijn positie midden in de verdediging de grootste kans ondersteboven gelopen te worden door zowel aanval of verdediging. De head linesman staat aan de zijkant op de LOS en kijkt of er daar geen illegale praktijken gebeuren, zoals offside (buitenspel) of encroachement (een verdedigende speler die over de LOS gaat voor de snap). Ook let hij op de chain crew en volgt zijn kant van het veld als een play begonnen is.

De scheidsrechters: line -, back -, field - en side judge
Tegenover de head linesman staat de line judge, ook aan de LOS bij de zijlijn. Hij let er vooral op of de QB bij een pass niet over de LOS komt en of blocks aan de LOS volgens de regels zijn. Ook moet hij de actie aan zijn kant van het veld volgen. Indien de officiële klok het begeeft moet hij de tijd bijhouden. Ook moet hij de Referee laten weten wanneer een kwart ten eind loopt. De back judge staat aan de kant van de line judge, zo'n 20 yards in het veld aan de defense kant. Hij let op de receivers en of zij alles volgens de regels doen en goed aangevallen worden. Ook let hij op pass interference, het belemmeren van een speler om bij de bal te komen; en bij een field goal of point after staat hij bij de doelpalen om te kijken of de bal tussen de palen gaat. Tevens let hij op de play clock, die aangeeft binnen hoeveel seconden de offense hun play moet beginnen.

De field judge staat ook aan de defense kant, zo'n 25 yards in het veld aan de kant van de tight end en oplet of alles rondom hem correct gebeurd. Ook hij let op pass interference en incomplete passes en andere overtredingen. De side judge tenslotte staat ook aan de defensekant, ter hoogte van ongeveer de back judge aan de kant van de head linesman. Zijn taak is hetzelfde als die van de field judge.

De scheidsrechters: hun toebehoren
Referees (alle zeven, niet alleen dé referee) hebben een aantal zaken tot hun beschikking om de wedstrijd in goede banen te leiden. Allereerst hebben ze een fluit om aan te geven dat een bal 'dood' is. De play is dan over en óf men gaat verder met de volgende óf er worden straffen uitgedeeld. Om aan te geven dat er een overtreding geweest is hebben ze een penalty marker: een gele doek, in het midden verzwaard met zand of bonen, die ze neergooien op de plek van de overtreding. Sommige hebben meerdere penalty markers, voor het geval er meerdere overtredingen zijn, maar andere gooien ook hun pet als tweede marker. Hun pet gebruiken ze ook wel om aan te geven waar een speler out of bounds (buiten de lijnen) is gegaan.

Daarnaast hebben ze een bean bag, een blauw of wit zakje om een plek aan te geven waar bijvoorbeeld een interception of een fumble plaats heeft gevonden. Ook dragen ze een polsbandje om aan te geven welke down het is, de down indicator. Dit is een bandje met een lus eraan die ze voor de eerste tot en met de vierde down respectievelijk om hun wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink doen. Umpires hebben vaak nog een tweede band om aan te geven of de bal op de linker dan wel rechter hash marks lag voordat de play begon. Dit is vooral bij een incomplete pass belangrijk omdat de bal dan weer op dezelfde plek teruggelegd moet worden.

Volgende keer de afsluiter Basisregels deel 4: penalties en overige zaken.

FC Volendam dichtbij Europees voetbal

FC Volendam kan in theorie Europees voetbal gaan spelen, maar dan moet de ploeg woensdagavond wel de bekerwedstrijd van SC Heerenveen winnen. Daarnaast moet de andere halve eindstrijd, die tussen NAC Breda en FC Twente gaat, door de ploeg uit Enschede worden gewonnen.

Het meest gunstige scenario voor FC Volendam is dat FC Twente zich voor de voorrondes van de Champions League plaatst. Of het gebeurt, is nog maar de vraag. De ploeg uit Enschede heeft namelijk maar één punt meer dan Ajax, dat momenteel op de derde plaats staat. Bovendien moeten de Tukkers van NAC Breda zien te winnen. Mocht één van de twee punten niet lukken, dan moeten de Volendammers de beker winnen om naar Europa te mogen.

Frans Adelaar, coach van FC Volendam, spreekt nu al van een gigantische stunt, mocht de ploeg uit het Palingdorp inderdaad Europa in gaan. "Criticasters zullen roepen dat dat slecht is voor het Nederlandse voetbal, maar daar heb ik niets mee te maken. Als wij Ajax, Roda JC en Heerenveen uitschakelen, hebben we het verdiend om de finale te spelen."

Om te winnen zal FC Volendam wel vol op de aanval moeten gaan spelen. Adelaar liet weten dat de kans zeer groot is dat dit gaat gebeuren. "Angst is een slechte raadgever. We gaan uit van eigen kracht en dat is aanvallend voetbal. Wij willen door in de beker en voor Heerenveen is na de nederlaag in Utrecht het belang van de beker alleen maar toegenomen. Alle ingrediënten voor een heerlijke pot bekervoetbal zijn aanwezig. Ik verwacht een mooie voetbalavond.

Kijk voor meer voetbalnieuws op FOK!sport!

FNV: 5 claims borstkanker door nachtdienst

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft 26 zaken in onderzoek van vrouwen die jarenlang nachtdienst hebben gedaan en borstkanker kregen. Daarvan zullen er waarschijnlijk vijf leiden tot schadeclaims.

Dat zei directeur Jan Warning van het bureau vandaag in Amsterdam bij de presentatie van het rapport 'Kleine uurtjes, grote gevolgen' over de relatie tussen langdurige nachtarbeid en het krijgen van borstkanker.

Het rapport geeft een overzicht van de reacties die de vakcentrale kreeg op haar oproep aan leden met borstkanker zich te melden als zij minstens tien jaar nachtdiensten hadden gedraaid. In totaal reageerden vijfhonderd mensen. Van hen werkte 60 procent in de zorg en 30 procent was werkzaam bij de politie, de luchtvaart, de horeca of de posterijen.

De vakcentrale deed die oproep, omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien. Het Bureau Beroepsziekten is geschrokken van de hoeveelheid reacties. Veel vrouwen maakten duidelijk dat het hen niet zozeer om een claim was te doen, maar om aandacht voor het onderwerp.

Geen multiplayer voor Prototype

Zij die hoopten dat Prototype een multiplayer-optie zou gaan krijgen, worden vandaag teleurgesteld. Prototype wordt een game met enkel een singleplayer-optie. Tim Benninson van Radical Entertainment legt uit waarom:

"Prototype is 100 percent focused on a great single-player experience. The game is an origin story that weaves a government conspiracy around the main character of Alex Mercer, and we really need to get those elements perfect. The biggest benefit of focusing purely on single-player is the team’s ability to really maximize the over-the-top powers and abilities of Alex’s shape-shifting and combat skills. The first time a player throws a corrupt Blackwatch soldier into the blades of an attack chopper, we think they’ll have a big smile on their face."

Vorig jaar werd er ook al verteld dat Prototype geen multiplayer-optie zou bevatten. Kort daarna werd er echter toch gekeken of het misschien een mogelijkheid zou zijn. Vanaf 12 juni kunnen we in ieder geval aan de slag met Prototype; dan komt de game namelijk uit voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC.

FC Volendam dichtbij Europees voetbal

FC Volendam kan in theorie Europees voetbal gaan spelen, maar dan moet de ploeg woensdagavond wel de bekerwedstrijd van SC Heerenveen winnen. Daarnaast moet de andere halve eindstrijd, die tussen NAC Breda en FC Twente gaat, door de ploeg uit Enschede worden gewonnen.

Het meest gunstige scenario voor FC Volendam is dat FC Twente zich voor de voorrondes van de Champions League plaatst. Of het gebeurt, is nog maar de vraag. De ploeg uit Enschede heeft namelijk maar één punt meer dan Ajax, dat momenteel op de derde plaats staat. Bovendien moeten de Tukkers van NAC Breda zien te winnen. Mocht één van de twee punten niet lukken, dan moeten de Volendammers de beker winnen om naar Europa te mogen.

Frans Adelaar, coach van FC Volendam, spreekt nu al van een gigantische stunt, mocht de ploeg uit het Palingdorp inderdaad Europa in gaan. "Criticasters zullen roepen dat dat slecht is voor het Nederlandse voetbal, maar daar heb ik niets mee te maken. Als wij Ajax, Roda JC en Heerenveen uitschakelen, hebben we het verdiend om de finale te spelen."

Om te winnen zal FC Volendam wel vol op de aanval moeten gaan spelen. Adelaar liet weten dat de kans zeer groot is dat dit gaat gebeuren. "Angst is een slechte raadgever. We gaan uit van eigen kracht en dat is aanvallend voetbal. Wij willen door in de beker en voor Heerenveen is na de nederlaag in Utrecht het belang van de beker alleen maar toegenomen. Alle ingrediënten voor een heerlijke pot bekervoetbal zijn aanwezig. Ik verwacht een mooie voetbalavond."

Gegijzelde Belg in hongerstaking

Een Belgische arts is in hongerstaking gegaan sinds hij zondag samen met een Nederlandse dokter is ontvoerd in Somalië. De Belg is vandaag geslagen door gijzelnemers die hem wilden dwingen biscuits te eten. Dat meldde een man die onderhandelt over zijn vrijlating. Volgens hem is de Belg flauwgevallen van de honger, maar is hij weer bij bewustzijn.

De twee gegijzelde artsen werken voor Artsen zonder Grenzen (AzG) en werden zondag ontvoerd nabij de stad Bakool in Centraal-Somalië. De Somalische gijzelnemers eisen 1 miljoen dollar (770.000 euro) losgeld voor de twee artsen.

Monfils mogelijk niet op Roland Garros

Er bestaat een kans dat Gaël Monfils niet aan Roland Garros kan deelnemen. Dit is in de Franse sportkrant L'Equipe te lezen. De tennisser, die op dit moment tiende op de wereldranglijst staat, heeft last van een ontsteking aan zijn linkerknie.

Over twee weken zal Monfils MRI-scan ondergaan om te zien hoe de ontsteking zich heeft ontwikkeld. Toch lijkt de Fransman, die vorig jaar tot de halve finale reikte, Roland Garros op voorhand niet af te schrijven. "Op dit moment neem ik rust, het enige wat ik kan doen is wachten."

Monfils heeft in elk geval nog een maand de tijd om van zijn kwetsuur te herstellen. Het toernooi, dat jaarlijks in Parijs wordt gehouden, begint op 24 mei. Op 7 juni wordt de finale van dit prestigieuze evenement gespeeld.

Lego Rock Band is een feit

Behalve Rock Band: Beatles mogen we dit jaar nog een spin-off van Rock Band verwachten. Zoals de titel van dit nieuwsbericht al doet vermoeden is het geen band die een eigen game krijgt, maar gaat de LEGO-franchise rocken.

Lego Rock Band wordt ontwikkeld door Traveller's Tales Games en zal de humor uit de LEGO-games combineren met de gameplay van Rock Band. De tracklist is samengesteld met een jonger publiek in gedachten. Enkele tracks zijn inmiddels al bekend gemaakt:

Blur - Song 2
Carl Douglas - Kung Fu Fighting
Europe - The Final Countdown
Good Charlotte - Boys and Girls
Pink - So What

In de game kun je zelf met LEGO-steentjes je rockchick of metalhead samenstellen, maar ook je roadies, manager en crew kun je op deze manier vormgeven.

LEGO Rock Band staat gepland voor een release in 2009 op Xbox 360, PlayStation 3, Wii en DS.

Nieuw boek Dan Brown op komst

Snel stijgende koorts bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff: het nieuwe boek van Dan Brown komt eraan. Daarmee krijgt De Da Vinci Code na zes jaar een opvolger. Van dat boek werden wereldwijd 70 miljoen exemplaren verkocht, waarvan in Nederland 1,2 miljoen.

Het nieuwste boek van Brown komt in de VS, Canada en Groot-Brittannië uit op 15 september in een oplage van 6,5 miljoen en gaat The Lost Symbol heten. Hoofdpersoon is opnieuw symbolist Robert Langdon. Luitingh-Sijthoff wil het boek na 15 september snel (vertaald) in Nederland uitgeven.

Redacteuren van de uitgever zullen deze week in Londen praten met vertegenwoordigers van de Amerikaanse uitgever van Brown. ‘We doen er alles aan om het boek zo snel mogelijk op de Nederlandse markt te brengen’, zegt een woordvoerder van Luitingh-Sijthoff.

De internationale filmrechten van The Lost Symbol zijn al verkocht. De verwachting is dat Tom Hanks (opnieuw) de rol van Robert Langdon zal spelen. Volgende maand gaat de tweede film in première die is gebaseerd op een boek van Brown, Angels & Demons.


Nieuw boek Dan Brown op komst  (foto: DAG)
Zie ook het topic op ons forum over The Lost Symbol.

Hoofdsponsor Helmond Sport stopt ermee

Helmond Sport gaat op jacht naar een nieuwe geldschieter. Hoofdsponsor Albema-Robema heeft namelijk te kennen gegeven de geldkraan na zeventien jaar dicht te draaien.

Jack van den Akker, directeur van Albema-Robema, liet weten dat de keuze hiervoor in de financiële crisis gezocht moet worden. "We moeten nu kritisch kijken naar de kosten, investeringen en ook de sponsoractiviteiten."

Er bestaat overigens nog wel een kans dat Albema-Robema als sponsor aan de club verbonden blijft, maar zal dan vele malen minder investeren.

Joss Stone laat slipje aan publiek zien

Uiteraard heeft Joss Stone een mooie stem, maar soms wil het oog ook wat. En dat was wat de zangeres onlangs ook bood aan het publiek waarvoor ze zong: eyecandy.

De zangeres had een ultrakort wit jurkje aangetrokken waarbij het publiek prettig uitzicht had op het vleeskleurige slipje van Stone. Met een beetje fantasie zou ze er zelfs geen een aan kunnen hebben, wat sommige media dus ook beweren. Hoe dan ook, de foto's van Joss Stone vind je hier. (SFW)

Maaskant houdt kaarteninfo geheim

NAC Breda-trainer Robert Maaskant heeft geprobeerd te voorkomen dat zijn spelersgroep belangrijke informatie inzake de kaartenlast van de selectie te weten kwam.

De Bredanaars spelen dinsdag tegen FC Twente in de halve finale van het toernooi om de KNVB beker. Zeven spelers van NAC zijn bij een gele kaart in Enschede geschorst voor de finale in De Kuip, maar Maaskant wilde liever niet dat de spelers in kwestie dit te weten kwamen.

Op de website van NAC valt echter gewoon te lezen wie de mogelijke slachtoffers kunnen worden. Het gaat om Ellery Cairo, Martijn Reuser, Tommie van der Leegte, Patrick Mtiliga en Nourdin Boukhari.

Ook Kurt Elshot en Csaba Fehér staan 'op scherp', maar dit duo doet dinsdag niet mee tegen Twente. "Trainer Maaskant heeft deze informatie zeer bewust niet gedeeld met zijn selectie", aldus het digitale thuis van de Bredase club.

El Hamdaoui twee duels geschorst

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Mounir El Hamdaouii voor de duur van twee wedstrijden geschorst. De aanvaller van AZ ontvangt deze straf naar aanleiding van de tik die hij aan Kees Kwakman, tijdens de uitwedstrijd tegen NAC Breda (0-1), gaf.

Door deze sanctie mist El Hamdaoui, die de straf inmiddels heeft geaccepteerd, de wedstrijden tegen respectievelijk Ajax en FC Twente. De Marokkaanse international zal in de laatste wedstrijd van het seizoen zijn rentree weer maken. Na afloop van dit duel ontvangt AZ overigens de kampioensschaal.

Het is overigens mogelijk dat El Hamdaoui in de komende twee speelronden wordt onttroond als topscorer van de Eredivisie. De aanvaller staat op dit moment op 22 treffers. Dat is er één meer dan Ajacied Luis Suárez, die er dit seizoen 21 maakte.

Bourdais heeft problemen met STR4

Scuderia Toro Rosso-coureur Sébastien Bourdais heeft toegegeven dat hij worstelt met de STR4. De Fransman heeft vooral problemen bij het uitkomen van de bochten. Daarnaast is zijn teamgenoot Sébastien Buemi regelmatig veel sneller dan de viervoudig ChampCar-kampioen.

"Het is dit jaar zwaarder, omdat je 20% meer grip aan de voorkant van de auto hebt. Het is moeilijk voor mij om daarmee om te gaan," aldus de Fransman tegen Autosport. "Het betekent niet dat ik niet snel met deze auto's kan gaan, maar het is voor mij minder makkelijk om goed te presteren."

Bourdais is hoopvol voor Barcelona, want daar krijgt het team de beschikking over een pakket dat Red Bull Racing nu al gebruikt. "Het zal in twee stappen voor ons gebeuren. In Barcelona krijgen we wat Red Bull nu heeft, wat een grote verbetering is met oa nieuwe vleugels. Dan heeft hopelijk nog niet iedereen de dubbeldeksdiffuser en kunnen wij goed mee komen."

Verdachte moord overblijfwacht ontkent

De 31-jarige man die volgens justitie op 24 maart bij een schoolplein in Amsterdam de overblijfwacht Leo van Trappe doodstak, ontkent dat hij dat heeft gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten.

De 69-jarige Van Trappe werd doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor een aantal kinderen het misdrijf zag gebeuren.

Verdachte moord overblijfwacht ontkent  (foto: ANP)

Google en Twitter helpen mee aan wederopbouw Irak

Delegaties van Amerikaanse technologiebedrijven als Google, AT&T en Twitter zijn deze week in Irak om te onderzoeken hoe technologie kan meehelpen aan de wederopbouw van Irak. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren laten weten.

De delegaties komen met ideeën over hoe nieuwe technologieën de Iraakse samenleving transparanter en sterker kunnen maken. Ook leveren ze ideeën aan hoe mensen en lokale groeperingen mondiger kunnen worden. "Als Iraki’s erover nadenken hoe ze nieuwe technologie kunnen inzetten om mondiger te worden, zien we dit als kans voor de Amerikaanse technologiebranche om dit mee op te zetten”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie.

De veiligheid in Irak is de laatste maanden sterk verbeterd. In december vorig jaar kwamen door geweld 316 Iraki’s om, onder wie 238 burgers. Dat is het laagste cijfer in bijna drie jaar. In totaal stierven vorig jaar door geweld 5379 burgers tegen 16.232 in 2007.

Toch komen dagelijks nog steeds burgers om het leven door geweld. Bovendien verblijven nog miljoenen Iraki’s in het buitenland, is er een enorme corruptie en is de water- en stroomvoorziening nog steeds bijzonder gebrekkig.


Google en Twitter helpen mee aan wederopbouw Irak  (foto: DAG)

Nieuwe firmware PSP pakt porno aan

De nieuwe 5.50-firmware voor de PSP maakt het mogelijk om de inhoud van de PlayStation Store te bekijken zonder daarbij te zijn ingelogd. Als je geen account bezit, maar toch wel wil zien wat er allemaal te halen valt is dat vanaf nu dus mogelijk. Als je echter wel iets wilt gaan aanschaffen dien je een account te hebben en hiermee te zijn ingelogd. Het is mogelijk om de PlayStation Store te bezoeken via het Information Board dat is toegevoegd aan de Cross Media Bar in de PSP.

Ook is het nu mogelijk om via diezelfde Cross Media Bar direct informatie te zoeken over PSP spellen op internet. Deze functie was al beschikbaar voor de PS3 en is dat nu dus ook voor de PSP.

Met de nieuwe firmware heeft Sony het ook toegankelijker gemaakt om geheugen sticks te gebruiken doordat het nu mogelijk is verschillende mapjes te maken voor muziek, foto's en filmpjes. Verder zal de internet browser een proefversie bevatten van Trend Micro's 'Kid's Safety' service, wat ouders in staat zal stellen hun kinderen beter van PSP porno af te houden.
Djokovic: "Ooit klop ik Nadal op gravel"

Tennisser Novak Djokovic kreeg afgelopen zondag in de finale van het graveltoernooi in Monte Carlo in drie sets klop van Rafael Nadal. Toch denkt de Serviër dat hij de Spanjaard op het gemalen baksteen kan kloppen.

Djokovic verloor in Monaco met 3-6, 6-2 en 1-6 van de nummer één van de wereld die binnenkort in Parijs wederom voor de titel gaat. "Ik kan Nadal verslaan op gravel. Daartoe moet ik de juiste strategie voeren. Ik zeg niet dat het morgen al gebeurt, maar op een dag pak ik hem. Ik weet nu exact hoe hij speelt op gravel. Mijn niveau moet op deze baansoort nog verder omhoog, maar ik voel dat ik hem op de hielen zit," aldus een strijdbare Serviër.

WoW pod voor fanatieke WoW-spelers

Wat je hier ziet is een heuse 'WoW pod'. Het is een ontwerp van de Amerikaan Cati Vaucelle en is bedoeld voor de meest fanatieke World of Warcraft spelers op deze planeet.De WoW pod is zo ontworpen dat fanatieke WoW-spelers met ingame verplichtingen niet meer van hun plek achter de pc vandaan hoeven te komen en daarom dus ook niks hoeven te missen ingame. Het uiterlijk van het hutje is in typische Warcraft stijl gemaakt en bevat zelfs een leren huid als detail.

Verder beschikt het hutje over een ingebouwd toilet, vers water, voedselpakketjes en een hete plaat waarop eten kan worden verwarmd. De hete plaat zal gelinkt zijn aan het spel en wanneer het eten op juiste temperatuur is zal de speler automatisch op 'Away from Keyboard' gaan met daarbij een bijpassende boodschap voor andere spelers als bijvoorbeeld 'Better eat the ribs while they’re hot!'.

Hoe suf het misschien ook klinkt, deze WoW pod is bestaat echt en is tot september 2009 te beschouwen in het MIT Museum in Cambridge.Haug toont interesse in Vettel

Mercedes Motorsport-directeur Norbert Haug vindt dat Sebastian Vettel in de toekomst voor McLaren moet gaan rijden. De Duitser zag afgelopen weekend in China zijn landgenoot op een natte baan op dominante wijze de Grand Prix winnen.

Vettel staat nog tot eind 2010 onder contract bij Red Bull Racing, maar daarna wil Haug hem naar McLaren halen. "Na die periode moeten we maar eens zien, misschien dat hij op een dag in een Zilverpijl rijdt," aldus Haug in Bild.

Vettel debuteerde twee jaar geleden in de Formule 1 bij BMW Sauber als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica. Hij pakte bij zijn debuut in de Verenigde Staten gelijk een punt. Vorig jaar kwam hij uit voor Scuderia Toro Rosso en wist daar onder natte omstandigheden op Monza de Grand Prix van Italië te winnen. Mede hierdoor verdiende hij een overstap naar Red Bull Racing.

Pedo voor derde keer voor rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft dinsdag vijf jaar celstraf en tbs geëist tegen de 81-jarige Cornelis S. De bejaarde man wordt inmiddels voor de derde keer verdacht van ontucht met jonge kinderen.

Cornelis S. zou tussen 2004 en 2008 een aantal jongetjes hebben misbruikt op zijn flat in Leeuwarden. De 81-jarige man heeft bekend dat hij vier kinderen, destijds allen onder de twaalf jaar, op 'traditionele' wijze heeft verleid met snoepjes, energiedrank en geld. Hij kwam regelmatig bij de ouders van die kinderen over de vloer en mocht op hun kinderen 'passen'. De vier kinderen hebben volgens het OM een lichtelijk verstandelijke handicap en last van ADHD.

De bejaarde Cornelis stond al twee keer eerder voor de rechter. Eerder is hij veroordeeld voor soortgelijk misbruik in Amsterdam en het Friese dorp Bakhuizen.

Sony gaat zich richten op casual gamers

Voordat Nintendo aan kwam zetten met hun Nintendo DS en Wii om daarmee definitief huisvrouwen en bejaarden aan het gamen te krijgen, was Sony met spellen als SingStar, Eyetoy en Buzz al aardig op weg casual gamers voor zich te winnen. In een interview met John Koller, hardware marketing baas bij Sony Computer Entertainment America, geeft hij aan dat Sony die groep mensen nu gaat gebruiken om de PS3 naar de casual markt te brengen.

Koller zegt dat Sony met de PS3 ondertussen de hardcore groep al te pakken heeft en wijst hierbij op de huidige line-up voor de PS3. Het is volgens Koller tijd om ook de casual gamers aan te gaan spreken met de PS3 en dat wil Sony gaan doen door zich de komende tijd ook te gaan richten op PS2 franchises waarmee ze destijds een groter publiek aanspraken.

“There’s certainly a line-up of very strong family-friendly titles that we’re looking at for PS3 in our continuing effort to appeal to that casual consumer. Think of some of the latter-half PS2 franchises.” zegt Koller

De PS3 versie van SingStar is volgens Sony al een groot succes en ook het PlayStation Network is volgens Sony een belangrijk onderdeel wat betreft familie vriendelijke content. Het lijkt erop dat Sony eindelijk inziet dat de huisvrouwen toch wel een erg belangrijke doelgroep is.
Huizenprijs daalt steeds sneller

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in maart harder gedaald dan de voorgaande maand. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bedroeg de prijsdaling 1,5 procent in vergelijking met maart vorig jaar.

Dat maakten beide organisaties vandaag bekend. In februari werd nog een daling van 0,5 procent gemeten. Het ging toen om de eerste afname sinds de eerste meting in januari 1995.

Alle type koopwoningen die afgelopen maand van eigenaar wisselden, waren goedkoper. Appartementen zakten het sterkst in prijs, met 2,6 procent.

Over het gehele eerste kwartaal werden verkochte koopwoningen 0,3 procent goedkoper. Makelaarsorganisatie NVM meldde vorig week nog een daling van 3,1 procent over de eerste drie maanden van dit jaar.

Het aantal verkooptransacties daalde in maart met bijna 30 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS en het Kadaster.


Huizenprijs daalt steeds sneller  (foto: DAG)

Tattoos Rihanna en Becks verkeerd gespeld

Een tatoeage in een vreemde taal is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet zonder risico. Zo zijn David Beckham en Rihanna allebei de trotse eigenaar van een fout gespelde tatoeage in het Sanskriet.

Volgens Hindoestaatsman Rajan Zed is de laatste van Rihanna's twee Sanskriettatoeages verkeerd gespeld. Wat er precies fout is gegaan bij de tatoeage van de populaire zangeres wil Zed niet zeggen. 'Het is een heel persoonlijk gebed. Ik kan niet vertellen wat er fout aan is, maar het is wel verkeerd.' Over de verkeerd gespelde tatoeage van David Beckham is de in Amerika woonachtige Zed minder subtiel. 'David Beckham wilde een eerbetoon maken aan zijn vrouw. Helaas voor hem staat er nu Vihctoria, in plaats van Victoria op zijn lichaam.'

Zed juicht het gebruik van Sanskrietteksten in tatoeages toe, maar roept wel op tot betere scholing van de tatoeëerders die deze teksten zetten. Wellicht kunnen David en Rihanna de volgende keer beter even bellen met Jessica Alba of Tommy Lee. Ook deze sterren hebben een Sanskriettatoeage, maar dan wél goed gespeld.


Tattoos Rihanna en Becks verkeerd gespeld  (foto: DAG)

Schansspringsters willen naar Olympische Spelen

Vijftien schansspringsters zijn in Canada naar de rechter gestapt om deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver volgend jaar af te dwingen. Ze beschuldigen de organisatie van discriminatie, omdat mannen wel van de schans af mogen springen en vrouwen niet.

De organisatie van de Olympische Spelen wijst naar het IOC dat de sport voor de vrouwen onvoldoende ontwikkeld vindt om op het programma te zetten. Wereldkampioene Lindsey Van is er niet blij mee. "Het doet pijn dat we geen kans krijgen. We trainen er zo ontzettend hard voor."

Ted van Lieshout krijgt Theo Thijssen-prijs

De Theo Thijssen-prijs gaat dit jaar naar Ted van Lieshout, in september mag hij de prijs in ontvangst komen nemen met de daarbij behorende cheque van 60.000 euro. Dit maakte de Stichting P.C Hooftprijs voor Letterkunde vandaag bekend.

De prijs wordt maar één keer per drie jaar uitgereikt en is een oeuvreprijs voor kinderboeken- en overige jeugdliteratuurschrijvers. Zeven schrijvers hebben de prijs al in ontvangst mogen nemen vanaf 1988.

De reden dat de prijs aan Ted van Lieshout wordt toegekend is omdat de jury van mening is dat de poëzie van zijn hand door eenvoudig woordgebruik een extra dimensie meekrijgt en het hierdoor een belevenis wordt om het te lezen, maar ook door alles wat hij in zijn loopbaan heeft gedaan.

Ted van Lieshout is niet alleen schrijver, maar ook nog dichter, scenarist en beeldend kunstenaar. Enkele werken van hem werden eerder al bekroond met een Zilveren Griffel zoals 'Mama! waar heb jij het geluk gelaten?'. Andere werken van zijn hand zijn 'Kaatje Koe', 'Kind te huur' en 'Ik ben een held'.  

'Nederlandse kinderen gelukkigst van Europa'

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst van Europa. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat de Universiteit van York in Groot-Brittannië uitvoerde onder jongeren in 29 Europese landen.

De onderzoekers keken naar 43 levensomstandigheden die het geluk beïnvloeden, zoals kindersterfte, overgewicht en armoede. In elke categorie scoorde Nederland goed.

Nederland wordt in de ranglijst op de voet gevolgd door de vijf Scandinavische landen: Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland en Denemarken. De Europese kinderen zijn het slechtste af in Letland, Litouwen en Malta.

Uit een vergelijkbaar onderzoek van VN-kinderfonds Unicef was twee jaar geleden naar voren gekomen dat Nederlandse jongeren het gelukkigst zijn van alle kinderen in de ontwikkelde wereld.

De top tien in Europa: 1. Nederland 2. Zweden 3. Noorwegen 4. IJsland 5. Finland 6. Denemarken 7. Slovenië 8. Duitsland 9. Ierland 10. Luxemburg.

'Nederlandse kinderen gelukkigst van Europa'  (foto: ANP)

Shadowbane is niet meer

Ubisoft heeft aangegeven dat het tijd is om de stekker uit de MMO Shadowbane te trekken. Shadowbane is een MMORPG gemaakt door Wolfpack Studios en bestaat al sinds 2003. In eerste instantie moesten spelers betalen om te kunnen spelen, maar sinds 2006 is het spel gratis te spelen.

Na een reboot van de servers in 2007 is het deze keer echt voorbij met het spel. Een reden om te stoppen met Shadowbane geeft Ubisoft niet. Wel is op de site van Shadowbane te lezen dat het voor Ubisoft een moeilijke beslissing is geweest. Vanaf 1 mei 2009 zullen de servers van het spel niet meer te betreden zijn.

"We come to you now with regret and sadness, but also happiness and pride. Regret and sadness that it has finally come to this, and as of May 1, 2009 the Shadowbane servers will be powered down once and for all" aldus UbisoftBrütal Legend maakt van oktober Rocktober

Het bleef een tijdlang stil rond de game Brütal Legend nadat Activision besloot het jongste project van Tim Schafer niet uit te geven. Uiteindelijk kwam Electronic Arts praten en besloot dat de game release-waardig was. De grote vraag was alleen: wanneer kunnen we met Jack Black als Eddie Riggs tekeer gaan?

EA heeft die vraag nu beantwoord: onze Amerikaanse vrienden kunnen vanaf 13 oktober rocken in de onderwereld, Europeanen zullen moeten wachten tot 16 oktober. Tim Schafer was zelf natuurlijk ook he-le-maal heppie-de-peppie over dit nieuws en liet het volgende weten:

"Wooo! Having an official release date is awesome! And how cool is it that EA threw down the dough to have the name of an entire month changed to Rocktober?"

Brütal Legend is een 3rd person actiongame, geïnspireerd door Heavy Metal en met onder andere Jack Black (Tenacious D) en Lemmy (Motörhead) als stemacteurs.

Pound: "Armstrong mocht niet douchen"

Dick Pound is van mening dat Lance Armstrong, tijdens de dopingcontrole van 17 maart, weldegelijk de fout in is gegaan. De voormalig baas van het World Anti-Doping Agency (WADA) zegt namelijk dat de Amerikaan geen douche had mogen nemen.

"Er kan geen twijfel over bestaan: zodra een controleur zich meldt, moet de atleet onder diens toezicht blijven," aldus Pound in een reactie. "Armstrong, die zich toch de meeste geteste atleet ter wereld noemt, weet dat."

"Toch vindt hij een uitvlucht om te gaan douchen voor hij zich laat testen," ging Canadees verder. "In die twintig minuten kun je met een sonde zuivere urine in je blaas aanbrengen, of je kunt massa's water drinken om de urine te verdunnen."

Volgens Pound kan het akkefietje vervelende gevolgen voor Armstrong gaan hebben. "Het AFLD kan dit beschouwen als een geweigerd test. In dat geval wordt hij geschorst. In het beste geval zien ze het als een gemiste controle. Zo kan Armstrong er drie hebben in een periode van 18 maanden. In dat geval wordt hij voorlopig niet geschorst."

Penders: "Het moet maar eens gebeuren"

NAC Breda staat vanavond voor de vierde keer in zes jaar tijd in de halve finale van de KNVB beker. Alle keren bleek de halve eindstrijd ook het eindstation te zijn, maar de Bredanaars willen dit jaar afrekenen met dit syndroom. Dan moet er echter wel van FC Twente worden gewonnen.

Rob Penders maakte de voorgaande drie halve finales allemaal mee. "Tegen FC Twente, AZ en vorig jaar tegen Feyenoord. Drie keer uit," liet hij weten. "We verloren steeds om verschillende redenen. Tegen FC Twente na strafschoppen, AZ was simpelweg te sterk en tegen Feyenoord waren we ongelukkig. Al met al is het behoorlijk frustrerend dat het steeds niet lukt. Het moet nu maar eens gebeuren voor NAC."

De verwachting is dat NAC Breda het in Enschede opnieuw lastig zal krijgen. Op dit moment is FC Twente namelijk één van de beste ploegen van Nederland. Eerder dit seizoen verloren de Brabanders in de Grolsch Veste al met 4-0. "Toch hebben we wel een kans. Zij zijn dan wel favoriet, in het bekertoernooi weet je het nooit. Een wedstrijd kan ook worden beslist met een portie geluk", besloot Penders.

Coulthard: "Tijdperk Red Bull aangebroken"

Volgens voormalig Formule 1-coureur David Coulthard is het tijdperk Red Bull Racing aangebroken. Het Oostenrijkse team behaalde afgelopen weekend een dubbelzege in China en dit is volgens de Schot nog maar het begin.

Coulthard reed de laatste jaren van zijn Formule 1-loopbaan al bij Red Bull Racing en de Schot zag de opgaande lijn toen al aan komen. Het team van teambaas Christian Horner heeft in de persoon van Adrian Newey een deskundig ontwerper binnengehaald die een goede auto neer kan zetten.

"De overwinning van Sebastian Vettel in China verrast mij helemaal niet. Ik verwachtte niet alleen dat Red Bull dit jaar zijn eerste race zou winnen, maar ik denk dat ze er nog meer gaan winnen. Niets komt uit de lucht vallen in de Formule 1. Brawn GP mag dan misschien een nieuwe naam zijn, maar zij komen voort uit eerst BAR en vervolgens Honda. Ook Red Bull doet al vanaf 2005 mee," aldus Coulthard in zijn column voor de BBC.

"De auto heeft de juiste aërodynamische balans en dat is de sleutel tot alles," vervolgt de Schot. "Het moet ook gezegd dat Vettel en Webber zonder de zogeheten dubbeldekdiffuser rijden. Zo’n diffuser zou de auto, gezien de prestaties van Brawn GP, Toyota en Williams, een halve seconde per ronde sneller moeten maken. Red Bull is nu ook aan de slag gegaan met een nieuwe diffuser en ik ben ervan overtuigd dat dit het prestatievermogen nog meer verhoogd."

Zwaan vliegt op snelweg door autoruit

Een 50-jarige automobiliste uit Groningen is vanochtend op de snelweg bij Ermelo met haar auto in botsing gekomen met een zwaan. De vogel vloog dwars door de voorruit, meldde de politie.

De vrouw kwam na de botsing met haar auto op de middenberm van de A28 tot stilstand. Ze is met letsel aan haar bovenlichaam per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De zwaan heeft de aanrijding niet overleefd.

Preud'homme geen bondscoach van België

Michel Preud'homme wordt niet de nieuwe bondscoach van België. De Belgische voetbalbond (KBVB) zag de trainer van AA Gen afhaken voor de functie bij de Rode Duivels. Eerde liet ook Eric Gerets al weten geen trek te hebben in het bondscoachschap.

"Ik ben geen kandidaat. Het staat vast dat ik AA Gent niet verlaat," liet Preud'homme, die een week geleden door de KBVB werd gepolst, weten. "De uitdaging om de Rode Duivels te leiden oogt mooi, maar ik kan en wil het project dat ik in Gent ben aangegaan niet opgeven."

Deze afzegging zorgt ervoor dat de KBVB de zoektocht naar een nieuwe bondscoach noodgedwongen moet voortzetten. Tot voor kort werd deze functie door René Vandereycken uitgeoefend, maar hij kreeg de bons na tegenvallende resultaten in de kwalificatiereeks voor het WK.

Marcellis blijft PSV voorlopig trouw

Dirk Marcellis heeft de intentie uitgesproken de komende jaren bij PSV te blijven. De jonge verdediger heeft zich in Eindhoven ontpopt tot een belangrijke steunpilaar in de defensie van de ploeg.

Door zijn ontwikkeling heeft Marcellis de interesse gewekt van verschillende clubs uit het buitenland, maar voorlopig denkt de Limburger nog niet aan een vertrek. "Als het aan mij ligt, blijf ik nog een aantal jaren bij PSV", zegt de verdediger in AD Sportwereld.

Ook de terugkeer van André Ooijer naar PSV verandert niets aan de opstelling van Marcellis. "Ik heb André bij Oranje leren kennen als iemand die een elftal goed neer kan zetten. Ik kijk uit naar de samenwerking", aldus de jonge verdediger. "Het liefste sta ik centraal. Als dat niet kan omdat anderen beter zijn, is het niet erg wanneer ik elders geposteerd word."

Bos: "Ik ben er goed ziek van"

Theo Bos, die bij een rel rondom de valpartij van Daryl Impey is betrokken, heeft een pijnlijke conclusie getrokken. Als de renner van Rabobank op basis van de YouTube-beelden een oordeel moest geven, zou hij zichzelf schuldig verklaren.

"Het lijkt of ik met opzet een valpartij veroorzaak. Ik ben er goed ziek van," liet een ontgoochelde Bos in een reactie weten. "Ik begrijp de reacties als je de beelden bekijkt. Maar ik deed het niet expres."

Het bewuste YouTube-filmpje laat namelijk zien dat Bos Impey, tijdens de laatste etappe van de Ronde van Turkije, tegen de dranghekken gooit. De jury van de Turkse wielerronde liet het voorval onbestraft, maar diverse andere renners veroordeelden de actie van de Nederlander.

Zo haalde Lance Armstrong via zijn Twitter-pagina hard uit naar de Nederlander. Volgens de Amerikaan moet Bos langdurig gestraft worden. Ook Impey deed nog een duit in het zakje door te zeggen dat de renner van Rabobank hem opzettelijk van zijn fiets trok.

De internationale wielrenunie (UCI) heeft inmiddels gezegd het juryrapport af te wachten en aan de hand daarvan te bepalen of een onderzoek nodig is.

Q-koorts velt 63 mensen

Bij 63 mensen is dit jaar Q-koorts vastgesteld. Dat blijkt volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie uit een verzameling van de cijfers van de samenwerkende GGD’s. Het aantal is vergelijkbaar met dat van vorig jaar rond dezelfde tijd, aldus hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande van de GGD Hart voor Brabant waar de uitbraak van Q-koorts zich concentreert.

In het noordoosten van Brabant is ongeveer de helft van het totale aantal ziektegevallen geteld. In totaal gaat het daar om 34 gevallen, waarvan zeventien in april. Volgens Van de Sande is die trend gelijk aan 2008. Toen werden de GGD’s overvallen door ongeveer duizend meldingen. De komende weken moet blijken of de explosieve stijging ziektemeldingen dit seizoen verder oploopt of stagneert.

Dierenartsen in Brabant en in delen van Gelderland en Limburg beginnen vanmiddag met de verplichte vaccinatie van geiten en schapen tegen Q-koorts. Alle bedrijven met meer dan vijftig dieren en kinder- en zorgboerderijen worden verplicht te vaccineren. De plicht geldt verder voor bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld.


Q-koorts velt 63 mensen  (foto: DAG)

DNA-databank groot succes bij zware zaken

De dna-databank voor strafzaken heeft in 2008 wekelijks matches opgeleverd in zware misdrijven als moord, doodslag en zedendelicten. Dat bleek vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

In totaal werden vorig jaar vierduizend misdrijven en personen aan elkaar gekoppeld door middel van een dna-hit uit de databank. Dat zijn er ongeveer tachtig per week. "Ze zijn niet allemaal zo dramatisch als in de Puttense moordzaak, maar het is toch een stijging van 20 procent ten opzichte van 2007", zei NFI-directeur Tjark Tjin-a-Tsoi. In de Puttense moordzaak, de moord op Christel Ambrosius in 1994, vond het NFI vorig jaar een match. De man die toen werd opgepakt, staat later dit jaar terecht bij de rechtbank in Zutphen.

In de databank voor strafzaken worden dna-profielen van verdachten en veroordeelden opgenomen en sporen die op de plaats van een misdrijf zijn gevonden. Sinds in 2005 de Wet dna-afname bij veroordeelden van kracht is geworden, zijn dik 60.000 van deze profielen opgenomen. In totaal zitten er ruim 111.000 sporen in de databank.

Deze profielen worden sinds vorig jaar uitgewisseld met databanken in andere Europese landen. Nu wisselt Nederland dagelijks gegevens uit met Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Luxemburg en Slovenië. Tot nu toe heeft die uitwisseling van informatie 474 matches opgeleverd. Er zijn er nog achthonderd in behandeling.

Vanaf dit jaar krijgt de databank er jaarlijks circa 40.000 tot 50.000 dna-profielen van veroordeelden bij. Alle achterstanden zijn inmiddels weggewerkt, waardoor ook de laatste fase van de Wet dna-afname bij veroordeelden kan ingaan, aldus Tjin-a-Tsoi. Dat betekent dat ook mensen die veroordeeld zijn voor minder ernstige misdrijven, zoals auto- en woninginbraak, in de databank terechtkomen.


DNA-databank groot succes bij zware zaken  (foto: DAG)

" Wie willen er Zone of the Enders 3? "

Dat was de vraag van Aki Saito in een Metal Gear Solid Integral podcast. Wat is Zone of the Enders zullen sommigen zich afvragen. Zone of the Enders is een typisch Japanse game met veel mech's en over de top gevechten. Hideo Kojima, mastermind van de populaire Metal Gear-serie, is ook geestelijk vader van de Zone of the Enders serie en heeft altijd aangegeven dat hij graag een Zone of the Enders 3 zou willen maken.

Kojima was de laatste jaren te druk bezig met Metal Gear Solid 4 om zich bezig te houden met een nieuwe Zone of the Enders maar nu MGS4 af is, zou Kojima misschien wel weer aan een deze serie gaan werken. In de laatste podcast van Kojima heeft hij gezegd dat als er veel mensen zijn die een nieuwe Zone of the Enders game willen hebben, hij dat project misschien wel hoger op zijn prioriteiten lijstje zou kunnen zetten.

Wie weet komt er dus snel een vervolg op Zone of the Enders. Komende E3 zal Kojima zijn nieuwe project onthullen en misschien weten we dan meer.Hackers kraken JSF-geheimen

Hackers hebben ingebroken in Pentagoncomputers en zo zeer geheime informatie over de Joint Strike Fighter weten te bemachtigen. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De straaljager JSF, die Nederland ook overweegt aan te schaffen, maakt deel uit van het duurste defensieproject dat de Verenigde Staten ooit zijn begonnen. Voor de ontwikkeling van het gevechtstoestel is 300 miljard dollar uitgetrokken, waarvan Nederland ook een deel voor zijn rekening neemt.

De hackers wisten enkele terabytes (1 terabyte is 1000 gigabyte) aan informatie uit de computers te kopiëren. Het zou vooral informatie over het ontwerp en over de elektronische systemen zijn. Dat is erg slecht nieuws voor het Pentagon, want de informatie kan nuttig zijn voor vijanden. Als die weet waar de zwakke plekken zitten, dan is het toestel kwetsbaarder bij aanvallen. Positief puntje voor het Pentagon is dat de allergevoeligste informatie niet is gekopieerd. Die staat namelijk op computers die niet met het internet verbonden zijn.

Het is niet duidelijke waar de computeraanval vandaan kwam, maar de eerste aanwijzingen leiden naar China. Dat land heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen.


Hackers kraken JSF-geheimen  (foto: DAG)

[Actie] Exclusieve rondleiding The Bunker

Bunkerbanner

Wil jij voelen wat de kandidaten voelen? Doe dan mee aan deze eenmalige actie en bezoek de Bunker!

Hoe gaat 't in z'n werk?

 • Aanstaande vrijdag (24 april) is er van 16:00 - 18:00 de kans om een exclusieve rondleiding te krijgen
 • De Bunker is in de Marconilaan 72, te Eindhoven Meer info
 • Hoe kan je je opgeven? Stuur een e-mail naar bunker@fok.nl
 • Vermeld in deze mail je echte naam
 • Hierop krijg je een reply, print deze e-mail (dit is je toegangsbewijs)
 • Vergeet je id-kaart niet mee te nemen vrijdag, deze is verplicht
 • De bunkercrew houdt zich het recht voor om mensen te weigeren als ze niet meewerken, het is dus niet de bedoeling dat je de boel daar gaat verstieren. Er zal gedurende de hele sessie voldoende security aanwezig zijn.
 • Camera's en andere opname-apparatuur zijn niet toegestaan (ook mobieltjes zullen worden ingenomen)

  Durf jij 't aan ? Tot vrijdag in de bunker!
 • Weekendje homo's genezen in Londen

  In Britse homo-contreien is ophef ontstaan over een tweedaagse gay-genezingsconferentie die op 24 en 25 april wordt georganiseerd in Londen. De conferentie, die is bedacht door de Anglican Mainstream Organisation (AMO), staat helemaal in het teken van het 'genezen' van homoseksuelen.

  Volgens de AMO is de conferentie bedoeld voor geestelijken, therapeuten, onderwijzers, psychologen en anderen die vaak te maken hebben met seksuele issues in de huidige maatschappij. Op de conferentie zal onder meer gesproken worden door Joseph Nicolosi van de National Association for the Research and Therapy of Homosexuality (Narth). Nicolosi is fervent bestrijder van homoseksuele uitingen. Ook Jeffrey Satinover is aanwezig. Deze Amerikaanse Psychiater baarde in 2005 opzien door te stellen dat homoseksualiteit 'fictie' is. Ook vind Satinover het 'belachelijk rechten toe te kennen aan een groep mensen die niet bestaat'.

  Recentelijk berichtte de Britse krant The Independent nog dat ongeveer een op de zes Britse psychiaters en therapeuten patiënten heeft behandeld voor homoseksuele gevoelens, in de hoop ze heteroseksueel te maken.


  Weekendje homo's genezen in Londen  (foto: DAG)

  Kinderporno ontdekt op gevangeniscomputer Dutroux

  Op de computer die Marc Dutroux gebruikte in de gevangenis van Itter is kinderporno gevonden. Het gaat om foto's die afkomstig zijn uit het onderzoeksdossier tegen Dutroux, meldt Het Laatste Nieuws. Justitie was vergeten de afbeeldingen uit het dossier te halen.

  De zaak kwam aan het licht toen Dutroux in december werd overgeplaatst naar de gevangenis van Nijvel en hij zijn computer terugvroeg. Het parket van Nijvel liet de pc vervolgens onderzoeken, waarbij de kinderporno werd ontdekt.

  De zaak ligt nu bij het parket van Aarlen, dat bekijkt of Dutroux vervolgd kan worden voor het in zijn bezit hebben van de afbeeldingen.

  Marc Dutroux kreeg in 2004 levenslang voor de moord op An Marchal, Eefje Lambrecks en Bernard Weinstein. Ook werd hij schuldig bevonden aan ontvoering en verkrachting van zes jonge slachtoffers.


  Kinderporno ontdekt op gevangeniscomputer Dutroux  (foto: DAG)

  Overleden man veroordeeld

  Een 61-jarige man uit Groningen werd gisteren door de rechtbank in die plaats veroordeeld. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de man eind vorige week is overleden.

  De man, die verdacht werd van het telen van wiet, kreeg een werkstraf van 240 uur. Ook moest hij een bedrag van 112.000 euro betalen aan de staat.

  Zowel de rechtbank als het OM waren niet op de hoogte van het overlijden van de man. Bij de behandeling van de zaak, twee weken geleden, was de man niet aanwezig. Ook liet hij zich niet bijstaan door een advocaat.

  Met dank aan muppetshow voor de submit.

  Steppe terug bij Heerenveen

  SC Heerenveen-doelman Kenny Steppe heeft maandagavond zijn rentree op de Nederlandse velden gemaakt. De jonge Belg die maanden lang met een rugblessure kampte, speelde mee met de beloften van de Friese club.

  Jong Heerenveen nam het maandagavond op tegen de beloften van Willem II, waarbij Steppe eenmaal de gang naar het net moest maken, 1-1. Voor Heerenveen is de terugkeer van Steppe goed nieuws, want omdat ook tweede doelman Brian Vandenbussche geblesseerd is staat Hans Vonk in de goal. Achter hem zijn nog twee keepers geblesseerd, waardoor de doelman van de A-junioren recentelijk op de bank bij de nummer vijf van de Eredivisie zat.

  Steels: "Bos moet maand geschorst worden"

  Voormalig topsprinter Tom Steels is van mening dat Theo Bos na zijn actie tegen Daryl Impey een maand geschorst moet worden. De Belg vindt de actie van de Rabo-renner in de Ronde van Turkije niet in de sprint thuishoren.

  "Een sprint is gevaarlijk en mag niet nóg gevaarlijker worden," aldus Steels die in 1997 in de Tour de France in de sprint een bidon op de grond gooide. "In de sprint zit je vol adrenaline en stress. Ik heb ook eens een stoot uitgehaald, ik weet wat het is. Maar mijn reactie is er één van ongeloof."

  "In een sprint moet je je handen aan je stuur houden. Alleen als waarschuwing mag een klein tikje. Als je niet doorkunt, kun je niet door en moet je remmen. Dan moet je wachten tot je wel doorkunt. Dit is geen manier van werken," aldus Steels tegen Sporza.

  "Hier niet op reageren is gevaarlijk. Dit mag niet opnieuw gebeuren, anders denken anderen dat dit mag. Eén maand schorsing zou niet slecht zijn," meldde de sprinter die Bos een verstandige renner vond, maar deze actie niet kan waarderen.

  FIA licht uitspraak diffuser-gate toe

  De FIA heeft de documentatie gepubliceerd waarin uit de doeken wordt gedaan waarom het protest tegen diffusers van de Formule 1-teams van Brawn GP, Toyota en Williams is afgewezen. Het proces dat vorige week in Parijs plaatsvond, was aangespannen door Ferrari, Red Bull Racing en Renault.

  De eerste aanklacht van Ferrari behelsde dat de stewards in Australië onvoldoende argumentatie hadden gegeven over de legaliteit van de diffusers. Renault vond dat er geen enkele reden gegeven was om het onderdeel legaal te verklaren. Brawn GP en Toyota claimden dat dit uit de context wel het geval bleek te zijn en het Court of Appeal gaf hen daarin gelijk.

  De aanklagers vonden verder dat de teams vooraf aan de FIA hadden moeten vragen of de diffusers legaal waren. Het Hof oordeelde dat volgens de regels de teams dit niet hoefden te doen, omdat het niet verplicht is. Wel moeten ze een auto bouwen die binnen de geldende reglementen valt.

  De derde klacht die aangedragen werd in de rechtzaak was de werking van de diffuser. De dubbele diffuser zorgt voor meer neerwaartse druk, waardoor de inspanningen van de Overtaking Working Group teniet worden gedaan. Deze groep moet er voor zorgen dat het inhalen in de Formule 1 bevorderd wordt. Het Court van Appeal zegt dat deze groep alleen maar een adviserende rol heeft, waardoor de uitspraken niet bindend zijn. Ook is de werking van de dubbele diffuser nog niet voldoende bewezen.

  De vierde en belangrijkste aanklacht was dat de diffuser uit meerdere delen bestaat, wat volgens de reglementen verboden is. Ferrari, Red Bull en Renault zijn van mening dat dit alleen toegestaan is voor de voorzijde van de auto. Ook zouden de diffusers van Brawn GP, Toyota en Williams te groot zijn. Het Hof was van mening dat beide zaken niet aan de orde zijn en wees ook deze klacht af.

  Hierdoor is de dubbele diffuser in de Formule 1 toegestaan en noopt dit de teams tot het bouwen van een nieuwe eigen variant van de diffuser. Voor Ferrari, Red Bull en Renault komen daar de proceskosten nog bovenop, omdat zij het proces verloren hebben.

  Lees hier de volledige uitleg.

  Stevens opvolger Adriaanse bij Salzburg

  Huub Stevens wordt de nieuwe trainer van Red Bull Salzburg. Dit heeft de Oostenrijkse ploeg op haar website bevestigd. De Limburgse oefenmeester zal een contract voor de duur van twee jaar tekenen.

  Stevens volgt bij Red Bull Salzburg Co Adriaanse op. De huidige trainer van de Oostenrijkers werd half maart in verband gebracht met PSV. Daarnaast had hij ook al aangegeven oren te hebben naar een functie in Eindhoven. De directie van de ploeg uit Oostenrijk was minder te spreken over de actie van de trainer en legde hem een ultimatum op.

  Begin april gingen er geruchten dat Stevens, die eind januari bij PSV opstapte, de opvolger van Adriaanse bij Red Bull Salzburg zou worden. De trainer van de Oostenrijkse formatie kreeg enkele dagen later te horen dat men niet hem verder wilde gaan.

  Ook na die tijd bleven de geruchten over een mogelijke komst van Stevens aanhouden, die nu dus beklonken is.

  Pornosletje afgewezen voor The Bunker

  Gemiste kans of wijs besluit? Dat is de vraag van de dag nu blijkt dat de makers van reallifesoap The Bunker een spraakmakende vrouwelijke kandidaat hebben afgewezen. Het gaat om Nadia/Diana die onder meer gangbangs deed voor de camera.

  Diana staat in volle glorie op de site van Kim Holland (foto, NSFW). Overigens is ze niet afgewezen wegens haar orale en anale vaardigheden. Volgens medebedenker Bart Spring in 't Veld was Diana/Nadia gewoonweg niet geschikt voor The Bunker. Diana kwam vorige week overigens ook al in het nieuws toen bleek dat ze mee had gedaan aan Daten in het Donker van RTL.

  Overigens zal The Bunker niet geheel tiet- en seksloos zijn. Kandidaat Eline, de zus van Big Brother Dido (naakt, NSFW), staat niet afwijzend tegenover bloot en/of seks tijdens de soap, zo vertelde ze gisteren in FOK!radio. Ook van de PR-dame van The Bunker, Mariell van den Boom, werden naaktfoto's gevonden. 

  Meepraten over The Bunker Online kan op het forum.

  Politie Leeuwarden op jacht naar toeteraar

  Sinds een week of twee rijdt er in Leeuwarden een auto rond met een super-toeter die mensen de stuipen op het lijf jaagt door er te pas en te onpas mee te claxonneren. De claxon van een zwarte VW Golf heeft het geluid van een Amerikaanse trein-claxon die in de wijde omtrek te horen is.

  De eerste klachten zijn intussen binnengekomen en de politie heeft de jacht nu geopend op deze mysterieuze toeteraar. Tot en met gisteren was het gevaarte door de hele stad te horen, ook al was je bij wijze van spreken aan de andere kant van de stad.

  Een van de problemen is dat de claxon op zich legaal is en dus gebruikt mag worden, echter: "dat wil niet zeggen dat iedereen naar hartelust kan claxonneren", zegt de politie. "Je mag het alleen als noodsignaal gebruiken", aldus woordvoerster Yvonne Bijman. De politie heeft de eerste overlastmeldingen binnen en gaat de chauffeur aanspreken op zijn gedrag. "Zolang er geen melding werd gedaan, konden we weinig doen", zegt Bijman.

  Met dank aan plankie voor de herschreven submit!

  FIFA ontvangt 2,1 miljard TV-geld voor WK

  Wereldvoetbalbond FIFA strijkt 2,1 miljard euro op voor de uitzendrechten van het wereldkampioenschap voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika gehouden zal worden. Dit heeft de televisiebaas van de voetbalbond Niclas Ericson maandag bekendgemaakt.

  Tijdens het vorige WK in 2006 in Duitsland keken er 26,3 miljard mensen naar de wedstrijden. De FIFA verwacht dat dit aantal volgend jaar groter zal zijn. Dit moet onder andere gebeuren door de beelden ook op mobiele telefoons uit te zenden. "We doen dit omdat steeds meer mensen hun telefoon gebruiken om naar allerlei beelden te kijken," aldus Ericson.

  Vleermuis tegen lieveheersbeestje in Excitebots video's

  Na Excitebike en Excite Truck brengt Nintendo ons Excitebots: Trick Racing, een spel waarin je moet racen tegen verschillende robots in de vorm van kikkers, lieveheersbeestjes en andere insecten. De game kent een online en een offline multiplayer en zal dit jaar verschijnen op de Nintendo Wii. Vandaag hebben we drie video's voor jullie. De eerste twee tonen de mogelijkheden van de offline multiplayer, en de derde toont de snelheid van de singleplayer.  De Jonge mogelijk nieuwe trainer Sparta

  Sparta Rotterdam ziet in Jan de Jonge de ideale opvolger van de vertrekkende trainer Foeke Booy. Die gaat bij FC Utrecht aan de slag als technisch directeur. De Jonge is momenteel nog hoofd opleidingen bij SC Heerenveen.

  Sparta wil pas met De Jonge gaan praten als het zich verzekerd heeft van lijfsbehoud in de Eredivisie. De Jonge zelf staat volgens het Algemeen Dagblad wel open voor een trainerschap bij de Kasteelclub, ondanks dat hij nog een contract heeft bij Heerenveen.

  Formule 1 blijft China bezoeken

  De Formule 1 Grand Prix van China is nog altijd verliesgevend. Toch wil Bernie Ecclestone niet dat de race geschrapt wordt, sterker nog het circuit in Shanghai kan een contract tekenen dat hen tot 2014 van de komst van de Formule 1 verzekert.

  "Zolang China bestaat, zullen wij er komen. Azië is nog steeds een groeiende markt, terwijl veel andere delen van de wereld stervende zijn. Het is teleurstellend dat er geen steun is van lokale bedrijven. Daardoor missen ze veel. Ik heb het idee dat in China niemand zich bekommert om het vergroten van de merknaam, terwijl een Grand Prix daar het ideale platform voor is," aldus Ecclestone tegen Reuters.

  Afgelopen zondag wist Sebastian Vettel op een nat circuit voor het eerst een race voor Red Bull Racing te winnen. Tweede werd zijn teamgenoot Mark Webber voor de Brawn GP van Jenson Button.

  Floortje Dessing aan de bak bij BNN

  Presentatrice Floortje Dessing stapt over naar BNN. Het programma 3 op Reis, dat zij tot voor kort maakte voor omroep LLink, verhuist met haar mee en zal voortaan worden gemaakt door BNN en LLink samen. Dat maakte de jongerenomroep vandaag bekend.

  Wie de andere gezichten van het programma worden, is volgens een woordvoerster van BNN nog niet bekend.

  Floortje Dessing: "Ik ben heel blij met mijn overstap naar BNN. Ik vind het een leuke club waar ze altijd veel aan reisprogrammering hebben gedaan. Dat we dat nu samen gaan doen vind ik geweldig. Niet alleen omdat 3 op Reis daarmee gered is, maar ook omdat het klikt tussen mij en BNN. Daarnaast ben ik blij dat LLink nog steeds inhoudelijk betrokken blijft bij het programma. Het beste van twee werelden, denk ik."

  Het nieuwe seizoen 3 op Reis is vanaf zondag 13 september te zien bij de jongerenomroep.


  Floortje Dessing aan de bak bij BNN  (foto: DAG)

  Van Gaal: "Niet meer trainer bij Ajax"

  AZ-trainer Louis van Gaal was gisteravond terug op het oude nest. De coach verrichte op sportpark De Toekomst de loting voor het multiculturele voetbaltoernooi WK Amsterdam. De coach zei dat hij niet meer de ambities had om trainer te worden bij Ajax.

  "Ik word voor van alles gevraagd om iets te doen. Maar ik heb een bepaalde visie waarvoor ik iets wil doen en het doel van dit WK spreekt me aan. In mijn elftallen is het multiculturele terug te zien. Alle landen, alle culturen heb ik onder mijn leiding gehad," zei Van Gaal die niet bij Ajax terug wil keren als trainer. "Dan zou ik weg moeten bij AZ en ik heb Dirk Scheringa beloofd niet naar Ajax, PSV of Feyenoord te gaan. Alleen voor een WK-land wil ik Alkmaar verlaten."

  Schooltijden op de helling

  De schooltijden in het basisonderwijs, zoals wij die kennen, gaan mogelijk op de schop. Een schoolweek waarbij kinderen tussen de middag overblijven en 's middags eerder vrij zijn, lijkt terrein te winnen. Indien scholen voldoen aan de wettelijke urennorm, mogen ze zelf hun uren indelen.

  Onderwijskoepel VOS/ABB (Vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen), verwacht dat binnen vijf jaar één op de zeven basisscholen andere lestijden hanteert. De nieuwe schooltijden lossen het probleem met overblijven op, zodat werkende ouders niet tijdens de lunchpauze naar huis hoeven. Verder zou het de leerprestaties bevorderen en voor rust en regelmaat zorgen. Nu pendelen de schoolkinderen tussen overblijfkrachten, kinderopvangleidsters en leerkrachten.

  'Het klassieke model is versnipperd, onrustig en inefficiënt,’ zegt Anki Duin, leider van het project Andere Tijden waaraan kinderopvang, onderwijs en ouders meedoen. 'Kinderen op verschillende plekken, zien andere gezichten voor de groep en komen in verschillende pedagogische klimaten.’ Veel scholen willen overstappen op een schoolweek waarin de leerlingen alle dagen, soms inclusief woensdag, van ongeveer 8.30 tot 14.30 uur naar school gaan. In een continurooster blijven alle kinderen over en is de lunchpauze korter. Ook voor een rooster op basis van het biologisch ritme is veel belangstelling, hierbij hebben de kinderen les tot 16:30 met een lunchpauze van 2,5 uur.

  Ongeveer vijftig scholen in Hilversum en Groningen wil één van deze roosters invoeren. Bijna de helft van de ouders blijkt, volgens de Onderwijsmeter, voorstander van een continurooster, een kwart van de ouders wil er niets van weten.

  Voorlopig 40 inschrijvingen Indy500

  Ondanks de financiële malaise in de Verenigde Staten hebben zich tot nu toe veertig inschrijvers gemeld voor de Indy500, een van de grootste eendaagse evenementen ter wereld. In de IndyCar Series rijden momenteel maar 22 deelnemers rond, tegen 26 vorig jaar.

  Verschillende teams zetten voor de Indy500 een extra auto in, waaronder KV Racing dat Paul Tracy zal laten gaan rijden. Penske komt met een derde auto die bestuurd gaat worden door Will Power die afgelopen weekend in Long Beach zijn stoeltje aan de teruggekeerde Helio Castroneves af moest staan, maar wel in de derde auto van dat team mocht starten.

  Rahal Letterman Racing zal een auto inzetten en Roth Racing zal twee bolides op het asfalt brengen. Hetzelfde doet Sarah Fisher Racing en ook verschillende teams uit de IndyLight Series zullen auto's aan de start laten verschijnen.

  De Indianapolis 500 zal dit jaar op 24 mei verreden worden met voor het eerst sinds jaren weer een Nederlander aan de start. Robert Doornbos rijdt namelijk dit seizoen in de auto van Newman/Haas/Lanigan. Hij moet zich eerst nog wel kwalificeren, want er mogen maar 33 deelnemers starten.

  Met dank aan Modest71 voor de submit.

  Zes aanhoudingen na liquidatie op A73

  De politie heeft zes verdachten aangehouden voor de schietpartij op de A73 bij Nijmegen, die in september vorig jaar plaatsvond. Vijf van de zes arrestanten zijn man, de zesde is een vrouw. Vanochtend om vijf uur deed de politie op 24 plaatsen invallen, voornamelijk in Brabant. Bij de actie waren driehonderd agenten betrokken.

  Bij de schietpartij in september werd een 33-jarige man, die actief was in de wietteelt, uit Oss geliquideerd. Eerder die nacht heeft hij met een vriend het casino in Venlo bezocht. De vriend raakte bij de schietpartij gewond.

  Het motief voor de schietpartij wordt gezocht in de hennephandel in Oss. Vijf van de arrestanten worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie, een zesde zit vast vanwege handel in hennep.

  Met dank aan Dhr.K.Labanus en snivoos voor de submit.

  Jessica Biel uit de kleren in nieuwe film

  Mochten de aanbiedingen voor een nieuwe filmrol ooit niet meer binnenkomen, dan kan Jessica Biel zó aan de slag als stripper. In haar nieuwste film, Powder Blue, kruipt de sexy Amerikaanse actrice in de huid van een erotische danseres. En ze speelt deze rol met verve.

  Erotisch danstrainer Cati Jean is in ieder geval laaiend enthousiast over de 'moves' van Biel. In het Britse tabloid The Sun voorspelt Jean dat Biel zó als professional aan de slag zou kunnen. "Ze is mooi, heeft een schitterend lichaam én ze is lenig. Als professioneel danser zou ze zeker niet misstaan".


  Jessica Biel uit de kleren in nieuwe film  (foto: DAG)

  UCI blij met voorstel Limburg WK 2012

  De internationale wielrenunie UCI is blij met de parcoursen die Limburg voorgesteld heeft om het WK wielrennen in 2012 op te organiseren. Namens de UCI was Philippe Chevallier gisteren in Nederland om de parcoursen te bekijken.

  In Limburg hebben acht gemeenten hun krachten gebundeld om de parcoursen zodanig op de zetten dat alle wedstrijden op verschillende plaatsen beginnen. De finish zal wel iedere keer op de Cauberg liggen. De plaatselijke omlopen zullen wel bijna hetzelfde zijn als in 1998 toen het WK aan Valkenburg toegekend was.

  "Tijdens de Olympische Spelen in Peking hebben wij gezien dat de wedstrijd een stuk spectaculairder wordt wanneer je de eerste honderd kilometer niet over een circuit rijdt. Met dit concept willen wij vanaf 2012 ook het WK gaan rijden," aldus Chevallier die er op wijst dat Nederland voor het WK concurrentie heeft van België, Italië en Rusland.

  [NBA] Uitslag Celtics - Bulls

  De Boston Celtics hebben zich goed hersteld. De tweede wedstrijd in de play-offs werd gewonnen. De Chicago Bulls werden met 118-115 verslagen.

  Het was de verdiensten van het hele team. De teamprestatie van de Celtics was hoog met als uitblinker Ray Allen. De voormalige Seattle SuperSonicsster scoorde dertig punten en gaf vijf assists. Rajon Rondo was goed voor negentien punten en maar liefst zestien assists. Glen Davis, die de geblesseerde Kevin Garnett vervangt in de basis, scoorde 26 punten. Paul Pierce voegde daar achttien aan toe.

  Bij de Bulls speelde Derrick Rose een mindere wedstrijd. De rookie, die zo belangrijk was in de eerste wedstrijd, scoorde slechts tien punten. Ben Gordon liet wel zien dat hij scorend vermogen heeft. De kleine guard was goed voor 42 punten.

  De Celtics en de Bulls staan nu 1-1 gelijk in de best of seven series. De volgende wedstrijd zal in Chicago gespeeld worden.

  Uitslagen in de play-offs

  ThuisUitUitslag
  Boston CelticsChicago Bulls118-115
  San Antonio SpursDallas Mavericks105-84

  Wegereef verklaart gedrag Afellay

  Ibrahim Afellay vierde afgelopen zondag de derde treffer van voor PSV, tijdens het duel tegen Ajax (6-2), op een opvallende manier. De middenvelder richtte zich namelijk tot Jan Vertonghen en treiterde de verdediger van de Amsterdammers, die vlak daarvoor opzichtig in de fout ging.

  "Zijn gedrag was een reactie op een akkefietje in de heenwedstrijd," legde arbiter Jan Wegereef uit. Vertonghen speelde de bal te kort terug op doelman Kenneth Vermeer. Deze werd dan ook onderschept door Nordin Amrabat, die de geboden kans benutte. Na de treffer richtte de jonge speler zich even tot de verdediger van Ajax.

  "In de heenwedstrijd schijnt het omgekeerde te zijn gebeurd," ging Wegereef zijn verhaal verder. "Jan Vertonghen heeft een Ajax-doelpunt destijds zo uitbundig gevierd en Afellay iets toegevoegd, waardoor die genoodzaakt voelde wraak te nemen."

  Wegereef gaf overigens wel toe de reactie van Afellay gemist te hebben. De arbiter werd er namelijk door Darío Cvitanich op gewezen. "Ik heb Afellay gezegd dat hij beter zijn benen kon laten spreken en vanaf dat moment heeft hij zich ook gedragen."

  Jeroen Drost naar Vitesse

  SC Heerenveen en Vitesse hebben een akkoord bereikt over de transfersom voor Jeroen Drost. De verdediger speelt momenteel bij de club uit Arnhem op huurbasis en zal met deze overeenkomst langer spelen in het Gelredome. Dit meldt de Telegraaf dinsdag.

  Drost was bij Heerenveen in het seizoen 2005/2006 basisspeler, maar belandde daarna op de bank. Daarom werd de linkspoot vorig seizoen al aan NEC verhuurd waar hij slechts vijf werdstrijden speelde.

  In Arnhem kan Drost nu een meerjarig contract tekenen. De verdediger speelde dit seizoen voor de ploeg van Theo Bos 25 wedstrijden en moet nog zelf met Vitesse onderhandelen over zijn contract.

  J.J. van Gangelen in het ziekenhuis

  Eredivisie Live-verslaggever Jan Joost van Gangelen is gisteren met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Dat maakte Edwin Evers vanochtend bekend in zijn radioprogramma op Radio538.

  De gekrulde presentator liet via SMS weten dat hij een heftige ontsteking en infectie in zijn been heeft. Van Gangelen kwam gisteren ook al in het nieuws omdat hij een aanvaring had met Louis van Gaal. Na de nederlaag op Vitesse stelde Van Gangelen enkele kritische vragen aan de trainer waarna Van Gaal een tikje op de camera van de NOS gaf. Dit was echter een meningsverschil, aldus Van Gangelen in de SMS aan Edwin Evers. Van Gangelen maakt het naar omstandigheden goed.  Jan Joost heeft ruzie.

  Coole nieuwe game-shirts uit Japan

  Eén van de bekendere Japanse kledingmerken gaat mieters mooie game-shirts op de markt brengen. In samenwerking met een aantal game-companies zullen er t-shirts uitkomen met verwijzingen naar bijvoorbeeld PaRappa the Rapper, Mega-Man, Sonic, Resident Evil en nog veel meer... De shirts kosten ongeveer 15 Dollar. Over een tijdje zullen ze hopelijk ook in ons land verkrijgbaar zijn....

  Klik hier om wat voorbeelden te zien.  ING en Fortis massaal uit Nederlandse bedrijven

  ING en Fortis Bank zijn massaal hun belangen in Nederlandse bedrijven aan het afstoten, blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Doordat de twee zich de afgelopen maanden steeds meer hebben teruggetrokken als grootaandeelhouder, worden de Nederlandse bedrijven kwetsbaarder voor de invloed van buitenlandse aandeelhouders.

  ING is via zijn dochterbedrijf Nationale Nederlanden al jarenlang grootaandeelhouder in tientallen Nederlandse bedrijven. De bank-verzekeraar, die twee keer is gered door de Nederlandse staat, keert Nederlandse bedrijven nu de rug toe. In zeventien beursbedrijven heeft ING zijn belang afgebouwd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten.

  Ook bij grote ondernemingen als Unilever, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, AkzoNobel, DSM en Randstad trok ING zich terug als grootaandeelhouder. De bank-verzekeraar wist in diezelfde periode slechts bij twee kleine bedrijven meer aandelen in handen te krijgen.

  Door de kredietcrisis, maar ook door de overnamegevechten rond ABN Amro en Stork, is er discussie of Nederlandse bedrijven niet meer trouwe aandeelhouders moeten krijgen. De commissie-Maas, die onlangs aanbevelingen deed voor de financiële sector, heeft hiervoor gepleit. Topman Hans Wijers van AkzoNobel riep onlangs Nederlandse partijen, zoals pensioenfondsen, op grotere belangen in Nederlandse bedrijven aan te houden.

  De financiële instellingen doen het tegenovergestelde van wat de commissie-Maas adviseert. Naast ING brengt ook staatsbedrijf Fortis zijn belangen terug. De verzekeringstak van Fortis verkocht van vijf bedrijven aandelen en kocht bij geen enkel bedrijf substantieel aandelen bij. Fortis trok zich onder meer terug uit ING Bam en Nutreco. "Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die hoort bij trouwe aandeelhouders', zegt een woordvoerder van ING. 'Maar daar is wel een grens aan."

  De bank-verzekeraar bouwt aandelenbelangen af om minder kwetsbaar te zijn, zegt de woordvoerder. "Door de crisis en koersdalingen lopen we risico met onze beleggingen. Dat hebben we in deze schommelende markten willen verminderen." ING sluit niet uit dat later weer aandelen worden bijgekocht.

  'Verbied huwelijk tussen neef en nicht'

  Huwelijken tussen neven en nichten moeten verboden worden en er moet gestopt worden met "ongebreidelde huwelijksimport en gezinsherenigingsmogelijkheden". Dat stelt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (onder meer onderwijs, inburgering en jeugdzaken) dinsdag in een stuk op de opiniepagina in de Volkskrant.

  "Veel problemen rondom zwakbegaafde jongens worden opgelost met importbruiden", schrijft Asscher. "Ze worden als mantelzorgster/echtgenote naar Nederland gehaald." De wethouder wil dat daar een eind aan komt. "Deze vrouwen krijgen levenslange vonissen met dergelijke huwelijken, waaruit ook vaak weer zwakbegaafde kinderen worden geboren.

  Maxime Verhagen heeft een nieuwe vriendin

  "Vertel het niet aan mijn vrouw", antwoordde een lachende minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken op de vraag of hij ook een 'nieuwe vriendin' had gevonden in Hillary Clinton. Maar het is wel een beetje aan tussen Nederland en de nieuwe Amerikaanse regering. De Nederlandse delegatie was gisteren verrast hoe positief minister Clinton over Nederland was geweest in haar onderhoud met Verhagen.

  In het openbaar was ze dat ook. "Ik kan u niet zeggen hoe blij ik ben dat ik een collega en nieuwe vriend welkom kan heten op het ministerie van Buitenlandse Zaken", zei Clinton na afloop, staande naast een breed grijnzende Verhagen. Ze dankte de Nederlandse regering voor haar 'leadership' in de G20. Ze prees ook Verhagens 'leadership' in het Midden-Oosten waar hij 'onwankelbare steun voor een blijvende vrede' heeft laten zien.

  En dan was er Afghanistan. "Nederlandse soldaten en burgers hebben uitstekend werk verricht. In feite is de Nederlandse aanpak - defensie, diplomatie en ontwikkeling tegelijkertijd - een model voor onze eigen inspanningen in Afghanistan."

  Ook na aftrek van diplomatieke beleefdheid en de gebruikelijke Amerikaanse exuberantie blijft er iets over. 'Een buitengewoon plezierig gesprek', zei Verhagen.

  Heeft mevrouw Clinton dan helemaal geen druk uitgeoefend op Nederland om de missie in Uruzgan te verlengen? "Geen druk", zei Verhagen. "De Amerikanen spreken natuurlijk hun hoop uit op Nederlandse betrokkenheid. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat wij onze leidende rol in Uruzgan beëindigen in 2010." Nederland is 'niet het land dat niet levert', aldus Verhagen.

  De enige kritische opmerking van Clinton gold de piraten. NAVO-eenheden moeten hen na arrestatie niet weer vrijlaten, zoals zaterdag de Nederlandse mariniers overkwam. "Daar gaat een verkeerd signaal van uit", zei Clinton. Verhagen was het daar mee eens. De twee gaan snel pleiten voor een uitgebreider NAVO-mandaat.


  Maxime Verhagen heeft een nieuwe vriendin  (foto: DAG)

  Stevanovic valt uit bij beloftes

  Dalibor Stevanovic maakte maandagavond zijn rentree bij de beloften van Vitesse. De Sloveen viel echter al na een half uur uit met een voetblessure. De Arnhemmers vrezen hem voor de rest van het seizoen kwijt te zijn.

  Stevanovic schreeuwde het uit nadat hij op doel schoot, zo schrijft Vitesse op de clubwebsite. De middenvelder strompelde meteen naar de zijlijn. Dinsdag moet een echo meer duidelijkheid geven over de kwetsuur.

  Dalibor Stevanovic miste de laatste vijf wedstrijden van de Arnhemmers, nadat hij in maart bij een training een scheur in het peesblad van zijn voet opliep. Vitesse vreest hem nu voor de rest van het seizoen kwijt te zijn.

  Jong Vitesse speelde de wedstrijd waarin Stevanovic uitviel met 2-2 gelijk tegen de beloften van De Graafschap. De Superboeren kwamen tweemaal op voorsprong, maar die werd door Onur Kaya en Mads Junker beide keren ongedaan gemaakt.

  Rangnick gelooft niet meer in Europees voetbal

  Hoffenheim was de eerste maanden van dit seizoen de grote verrassing in de Bundesliga. De promovendus is na de winterstop echter weggezakt naar plaats acht en trainer Ralf Rangnick heeft daarom geen hoop meer dat zijn ploeg zich plaatst voor Europees voetbal.

  De Duitse Herbstmeister is aan een opmerkelijke vrije val bezig. Van de laatste elf wedstrijden won Hoffenheim er slechts één. Ralf Rangnick kreeg bovendien te maken met een blessuregolf en een drietal spelers dat de club verliet.

  Aanvoerder Selim Teber gaat Hoffenheim komende zomer sowieso verlaten. Ook een vertrek van verdediger Fabricio en het spitsenduo Boubacar Sanogo en Wéllington hangt in de lucht. Trainer Rangnick gaat na dit seizoen daarom zeker de transfermarkt op.

  "We willen voor ons tweede Bundesliga-seizoen zes tot zeven nieuwe spelers aantrekken," vertelt de coach in de Rhein-Neckar-Zeitung. Met nog zes duels te gaan heeft Rangnick voorlopig weinig spelers tot zijn beschikking. Maandag trainde Hoffenheim slechts met twaalf man.

  'Natuurrampen treffen straks 375 miljoen mensen'

  Het aantal mensen dat getroffen wordt door natuurrampen, zal de komende jaren fors toenemen. Op dit moment gaat het jaarlijks wereldwijd om bijna 250 miljoen mensen. In 2015 zal dat aantal meer dan 375 miljoen bedragen.

  Dat hebben onderzoekers van de hulporganisatie Oxfam becijferd in het rapport Right to Survive, dat vandaag werd gepubliceerd. Ze baseren hun conclusies op een reeks andere rapporten over onder meer klimaatverandering.

  Met name in landen waar veel armoede heerst, lopen mensen het risico om het slachtoffer te worden van een natuurramp. Het gaat vrijwel altijd om klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en lange perioden van droogte. Andere rampen, zoals aardbevingen, komen veel minder vaak voor en treffen dan ook veel minder mensen.

  De vraag naar humanitaire hulp zal volgens de Oxfam-deskundigen explosief stijgen. Deze hulp kan volgens de opstellers van het rapport worden gefinancierd met een fractie van het geld dat rijke landen nu steken in de bestrijding van de economische crisis.

  Plannen erfbelasting voorgelegd aan Kamer

  De Eerste en Tweede Kamer buigen zich binnenkort over de plannen die staatssecretaris De Jager heeft met het erfrecht.  De Ministerraad stemde vorig jaar al in met het voorstel om de belasting op erfenissen te verlagen.

  De drempel vanaf welk bedrag successierecht verschuldigd is, gaat omhoog. De achterblijvende partner gaat vanaf een erfenis van 600.000 euro belasting betalen en kinderen vanaf 19.000 euro. Ook het maximumtarief gaat omlaag; voor partners en kinderen van 27 naar 20 procent en voor anderen, zoals neven, nichten en vrienden, van 68 naar 40 procent.

  Naar verwachting loopt de overheid ongeveer 235 miljoen euro per jaar aan belastingen mis door het plan. Een deel hiervan moet terugkomen door belastingontduiking strenger aan te pakken.

  Honderden arrestaties bij Tamilprotest Parijs

  De Franse politie heeft gisteren zeker 210 mensen gearresteerd tijdens een pro-Tamildemonstratie in Parijs. Van de 210 moesten 164 mensen op het bureau blijven voor verder verhoor. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

  Enkele honderden mensen hadden zich verzameld in de buurt van treinstation Gare du Nord. Ze schopten vuilnisbakken om en gooiden flessen naar de politie. Een agent raakte gewond. De demonstratie was van tevoren niet aangemeld bij de autoriteiten.

  De Srilankaanse regering is bezig met een militaire operatie in het noordoosten van het land om de Tamil Tijgers (LTTE) definitief uit te schakelen. Sri Lanka heeft de Tamils en hun leiders gisteren 24 uur de tijd gegeven om zich over te geven.

  De Tamil Tijgers vechten al 37 jaar voor een eigen staat in het noordoosten van het eiland. Tienduizenden mensen zijn door het geweld om het leven gekomen.

  Ingame geweld van Mafia 2

  Mafia 2 is een veelbelovende titel die gepland staat voor het einde van dit jaar. Eerder had Fok!games al gemeld dat onlangs de eerste beelden (onbedoeld?) online waren verschenen.

  Een Noorse website heeft nog meer ingame beelden ontfutseld van Take Two. Een aantal scènes zullen je bekend voorkomen omdat een deel al is langs gekomen bij het interview.

  Geniet van meer ingame geweld van Mafia 2!

  Vito is een arme Italiaanse Amerikaan die aan de verleiding toegeeft carrière te maken bij de Mafia. Vito, en zijn jeugdvriend Joe, worden opgezogen door het verlangen van rijkdom en macht dat samen gaat met georganiseerde misdaad.

  AZ - Pannenkoekenmix 1-0

  De schaal is eindelijk in het bezit van de rechtmatige eigenaar. Ze hebben het verdiend, de jongens. Want wat waren ze goed dit seizoen. Het voetbal was vaak oogstrelend, soms briljant. Bij zo’n grootse prestatie hoort een grootse viering. En dat is het ook. Heel Alkmaar kleurt rood. Waar je ook kijkt, het is AZ wat de klok slaat. Het Waagplein is één hossende, zingende, biergooiende en juichende menigte. Hier heb ik al die jaren op gewacht! Ik sta er middenin. Toch voel ik me niet één met hen.

  Eén op de tien gamers toont tekenen van verslaving

  Wederom negatieve berichtgeving over games, ditmaal vanuit de universiteit van Iowa. Volgens onderzoek zou één op de tien gamers tekenen van verslaving vertonen die negatieve invloed kunnen hebben op familie, vrienden en schoolwerk. Het gaat hierbij om verslavingsaspecten die ook veel bij gokkers voorkomen zoals liegen tegen familie en vrienden over hoeveel ze spelen, games gebruiken om te ontsnappen aan dagelijkse problemen en rusteloos en geïrriteerd worden als ze stoppen.

  "While the medical community currently does not recognize video game addiction as a mental disorder, hopefully this study will be one of many that allow us to have an educated conversation on the positive and negative effects of video games,"

  Het onderzoek is gebaseerd op het gedrag van 1.178 Amerikaanse kinderen variërend in leeftijd van 8 tot 18 jaar. Onder deze groep vonden de onderzoekers zes van de elf tekenen van gokverslaving zoals vastgelegd door de American Psychiatric Association. Verslaafde gamers spelen minimaal 24 uur in de week, wat twee keer meer is dan "normale" gamers. Ze stelen soms zelfs om hun hobby voort te kunnen zetten.

  ""While video games can be fun and entertaining, some kids are getting into trouble. I continue to hear from families who are concerned about their child's gaming habits. Not only do we need to focus on identifying the problem, but we need to find ways to help families prevent and treat it,"

  Aldus dr. David Walsh, directeur van het National Institute on Media and the Family.

  Ook Cohen ontmoet dalai lama

  De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zal de dalai lama binnenkort ontmoeten. Dat gebeurt op 4 juni in de RAI. De geestelijk leider van Tibet houdt daar dan een toespraak.

  De ambassadeur van China had eerder in een brief druk gezet op de Tweede Kamer om de dalai lama niet te ontvangen. De Kamer zal dat echter toch doen. Ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft aangegeven hem te willen ontmoeten.

  De zegsvrouw van de gemeente Amsterdam laat weten dat Cohen geen brief heeft ontvangen van de ambassadeur. De hoofdstad organiseert regelmatig handelsmissies naar China om de betrekkingen met dat land aan te halen. Volgens de woordvoerster is dat echter geen reden om de dalai lama niet te ontmoeten.

  Cabaretier Freek de Jonge schrijft vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant dat die redenen er wel degelijk zijn: "Het spijt me te moeten zeggen dat de dalai lama niet heilig is. En ook niet altruïstisch, niet ascetisch, niet democratisch, niet tolerant en niet vrouwvriendelijk." Nee, vindt Freek, de dalai lama is zelfs "behoorlijk eng".


  Ook Cohen ontmoet dalai lama  (foto: DAG)

  Oud-spelers klagen Electronic Arts en Madden aan

  In januari won een groep oud-American Football-spelers een rechtszaak tegen de NFL. Hier ging het er om dat in Madden-games van EA nog hun gelijkenis zat terwijl de NFL geen recht had om die deal te sluiten. De sportbond moest $28 miljoen ophoesten aan royalties, wat neerkomt op $14.000 per speler. Blijkbaar was dat voor de oud-spelers niet genoeg, want nu klagen ze ook Electronic Arts en oud-commentator John Madden aan. Ze vinden dat zij mede-verantwoordelijk zijn voor de fout die de NFL heeft gemaakt en eigen een schadevergoeding. Een van de aanklagers, Barry Perrish, denkt dat John Madden met pensioen is gegaan, mede omdat hij heel veel geld kreeg en de oud-spelers niks.

  "In my opinion, Madden should have been included in our licensing suit against the NFLPA and so should EA. Madden's agent Sandy Montag boasts that he and Madden collected over [USD 100 million] in royalties while paying the retired NFL players used in those games absolutely nothing. Madden knows that the ugly truthful litigation is coming and is probably factoring that into his retirement.

  De rechtszaak tegen de NFL krijgt overigens nog een staartje, de bond zelf is namelijk in beroep gegaan, maar dat vinden de spelers prima. Ze waren niet tevreden met de $28 miljoen, en Parrish hoopt dat in hoger beroep ze rond de $100 miljoen krijgen toegewezen. Hoeveel de spelers gaan eisen van John Madden en EA is niet bekend.

  Legerimam kan blijven

  In de Tweede Kamer lijkt geen meerderheid te bestaan om de aanstelling van een omstreden imam als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht ongedaan te maken. De VVD en Rita Verdonk hebben een motie klaarliggen waarin het ontslag wordt gevraagd.

  Als ze dat verzoek vandaag in stemming brengen, kunnen ze waarschijnlijk rekenen op steun van het CDA, de PVV en de SGP. De ChristenUnie of de Partij voor de Dieren lijkt niet van plan de cruciale steun voor een Kamermeerderheid te verlenen.

  Deze fracties zullen vanochtend een definitief besluit nemen. Maar alles wijst erop dat ze zich niet kunnen vinden in de formulering van het huidige voorstel.

  Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie besloot vrijdag dat de Nederlands-Marokkaanse imam Ali Eddaoudi toch aan de slag mag als geestelijk verzorger bij Defensie.


  Legerimam kan blijven  (foto: DAG)

  FIFA krijgt 2 miljard voor rechten WK 2010

  De mondiale voetbalbond FIFA krijgt 2,1 miljard euro voor de uitzendrechten van het wereldkampioenschap in 2010 in Zuid-Afrika. Niclas Ericson, baas van de afdeling televisie bij de FIFA, heeft dit gisteren bekendgemaakt.

  De live beelden worden in 2010 voor het eerst ook beschikbaar gesteld voor mobiele telefoons. "We doen dit omdat steeds meer mensen hun telefoon gebruiken om naar allerlei beelden te kijken", aldus Ericson.

  De FIFA verwacht in 2010 nog meer tv-kijkers dan bij het WK drie jaar geleden in Duitsland. Toen bereikten alle wedstrijden tezamen 26,3 miljard kijkers.

  FIFA krijgt 2 miljard voor rechten WK 2010  (foto: ANP)

  Asteroïden en sterren in screenshots Jumpgate Evolution

  In juni is het zover, dan moet eindelijk de ruimte-MMO Spacegate Evolution op de markt verschijnen. In deze game is het heelal jouw speelterrein, met zijn oorlogen en handelsmogelijkheden. De game draait, net als vrijwel elke andere MMO, om de actie en ditmaal mag je je medespelers met ruimteschepen te lijf gaan. In de screenshots die Codemasters vandaag heeft vrijgegeven kun je nog wat van de mogelijkheden bekijken die de game zal bieden.

  In Jumpgate kun je kiezen om te spelen voor een van drie verschillende facties en kun je een universum verkennen. Je zult handel kunnen drijven, aan de rand van het universum raids uitvoeren en uiteraard met vrienden spelen. De game is ontwikkeld voor zowel de hardcore, als de nieuwe MMO-speler.
  Laatste reviews en specials
  special
  AI Picture Gallery #115
  special
  Random Pics van de Dag #853
  special
  Weekend gifdump #104
  review
  Hogwarts Legacy
  special
  AI Picture Gallery #114
  special
  Random Pics van de Dag #852
  ©FOK.nl e.a.