Boek: Jon Katz - Hondsdagen

De boekenweek rondom het onderwerp de Literaire Zoo is ten einde, maar beestachtige boeken zijn duidelijk nog steeds een populair thema. Journalist en auteur Jon Katz (what's in a name?) schreef in Hondsdagen over zijn groeiende meute beesten op de Bedlam boerderij. Hij verhuisde vanuit de drukke stad naar een vervallen boerderij en brengt zijn tijd door met het opknappen van de verschillende gebouwen en vertrekken en het verzorgen van de veestapel. Vooral zijn border collies krijgen veel hoofdstukken toebedeeld, maar ook zijn stier Elvis, kat Moeders, ezels en kippen krijgen hun '15 minutes of fame'.

Ezels
Hondsdagen is opgedeeld in losse verhalen, die chronologisch in het boek zijn geplaatst, maar wel wat springen in de tijd. Katz vertelt over de oude ezel Carol, eens bekend als 'Carol de eenzame ezel', maar nu gelukkig op de Bedlam boerderij, met twee ezelvriendinnen. Ze is oud, heeft lichamelijke gebreken en kan plots opkomende kou niet goed doorstaan. De manier waarop Katz beschrijft hoe hij duizenden dollars aan de dierenarts betaalt in ruil voor behandelingen, staat haaks op de boerse verwijdering van Carols lichaam na haar dood. Dat klinkt je als lezer bruut in de oren, maar Katz omarmt het plattelandsleven en zijn gewoonten heel bewust. Zo geeft hij zijn schapen geen namen, maar voert hij ze wel af en toe een pinda en is hij dol op zijn dartele knuffelstier Elvis.

Rose & co.
Katz' honden, de border collies Rose en Izzy en de labradors Clementine en Pearl, zijn hem dierbaar. De oude Pearl is één en al titanium en schroeven en wil niet meer ver wandelen, maar knuffelt wel graag. Clem(entine) verdient haar bijnaam als 'de lichtekooi van Bedlam' door vriendelijk te zijn tegen alles en iedereen. Rose is een hyperactief dametje dat zich alleen maar bekommert om 'haar' schapen en Izzy is een verwaarloosde border collie, die een slechte start maakt. Katz vertellingen zijn humoristisch en boeiend, maar soms ook wat Amerikaans en te theoretisch. Het Amerikaanse gehalte maakt het moeilijk om je bepaalde gewoonten en levensstijlen voor de geest te halen. Het theoretische aspect maakt het lastig erg betrokken te blijven. Dat laatste is bij een boek over dieren toch wel het doel. Dat is jammer, maar desondanks merk je dat je wilt weten hoe het verder gaat met Rose en de andere beesten, wat er allemaal nog bij komt aan beesten. Dat Katz ook wel eens wat wegdoet, neem je hem wel kwalijk, want dat doet toch wat ongevoelig aan. Op het einde kondigt hij aan baby-ezel Jesus en zijn moeder aan iemand anders te geven. Onvergeeflijk! Voor dierenliefhebbers is dit wel een erg leuk boek, maar voor elk ander is er weinig in te vinden.

Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 443 2275 0 Pagina's: 287
Waardering:

Kijk voor meer dierenverhalen in FOK! Flora & Fauna.