Ted van Lieshout krijgt Theo Thijssen-prijs

De Theo Thijssen-prijs gaat dit jaar naar Ted van Lieshout, in september mag hij de prijs in ontvangst komen nemen met de daarbij behorende cheque van 60.000 euro. Dit maakte de Stichting P.C Hooftprijs voor Letterkunde vandaag bekend.

De prijs wordt maar één keer per drie jaar uitgereikt en is een oeuvreprijs voor kinderboeken- en overige jeugdliteratuurschrijvers. Zeven schrijvers hebben de prijs al in ontvangst mogen nemen vanaf 1988.

De reden dat de prijs aan Ted van Lieshout wordt toegekend is omdat de jury van mening is dat de poëzie van zijn hand door eenvoudig woordgebruik een extra dimensie meekrijgt en het hierdoor een belevenis wordt om het te lezen, maar ook door alles wat hij in zijn loopbaan heeft gedaan.

Ted van Lieshout is niet alleen schrijver, maar ook nog dichter, scenarist en beeldend kunstenaar. Enkele werken van hem werden eerder al bekroond met een Zilveren Griffel zoals 'Mama! waar heb jij het geluk gelaten?'. Andere werken van zijn hand zijn 'Kaatje Koe', 'Kind te huur' en 'Ik ben een held'.