Hackers kraken JSF-geheimen

Hackers hebben ingebroken in Pentagoncomputers en zo zeer geheime informatie over de Joint Strike Fighter weten te bemachtigen. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De straaljager JSF, die Nederland ook overweegt aan te schaffen, maakt deel uit van het duurste defensieproject dat de Verenigde Staten ooit zijn begonnen. Voor de ontwikkeling van het gevechtstoestel is 300 miljard dollar uitgetrokken, waarvan Nederland ook een deel voor zijn rekening neemt.

De hackers wisten enkele terabytes (1 terabyte is 1000 gigabyte) aan informatie uit de computers te kopiëren. Het zou vooral informatie over het ontwerp en over de elektronische systemen zijn. Dat is erg slecht nieuws voor het Pentagon, want de informatie kan nuttig zijn voor vijanden. Als die weet waar de zwakke plekken zitten, dan is het toestel kwetsbaarder bij aanvallen. Positief puntje voor het Pentagon is dat de allergevoeligste informatie niet is gekopieerd. Die staat namelijk op computers die niet met het internet verbonden zijn.

Het is niet duidelijke waar de computeraanval vandaan kwam, maar de eerste aanwijzingen leiden naar China. Dat land heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen.


Hackers kraken JSF-geheimen  (foto: DAG)