[Fotoreportage] Amstel Gold Race

Sjors (Sj0rSz)
Afgelopen weekend vond de Amstel Gold Race in Zuid-Limburg plaats. Lienzz, Sjoerd102 en Steven184 waren bij dit evenement aanwezig en hebben daaf flink wat foto's gemaakt. Hieronder volgt een impressie van deze dag.

Vlak na de start van de Amstel Gold Race 2009 kwam één van de fotografen een aantal bekende mensen tegen tussen Maastricht en Meersen. Onder andere Joop Zoetemelk en Max van Heeswijk keken naar de voorbij flitsende wielrenners, die aan de Nederlandse klassieker deelnamen.

In elke wedstrijd is de passage van het wielerpeloton één groot schouwspel van voorbij flitsende kleuren. Vaak is niet eens te zien welke renners zich waar bevinden. Op de bovenstaande foto is goed te zien hoeveel verschillende kleuren zich in dit peloton bevinden.

Zoals bij veel wielerwedstrijden hield het peloton zich in het begin vrij rustig en maakte zich, in de straten van Oensel nog niet erg druk. Men reed, onder aanvoering van de mannen van Skil-Shimano, op het gemak door de straten van het Limburgse dorp.

Het is overigens zo dat alle wielrenners nu nog de beschikking hebben over een zogenaamd 'oortje'. Dat is een communicatiemiddel voor de renners, waardoor men contact kan leggen met de ploegleiderswagen. Op die manier kan een wijziging in de tactiek snel naar bepaalde mensen worden doorgespeeld. Helaas blijft het techniek en kan het af en toe kapot gaan. Dit gebeurde ook bij één van de renners van Cervélo Test Team.

Natuurlijk werd in deze Amstel Gold Race de Eyserbos weg niet vergeten. Een aantal dagen daarvoor was deze weg overigens nog deels door een FOK!ker opgefleurd met een aantal teksten, die op de weg waren geschilderd. Oscar Freire (boven) nam in elk geval de tijd om dit deel van de route te bedwingen. Koen de Korte (onder) had er meer moeite mee, maar bereikte uiteindelijk ook het einde van deze weg.

Het kostte sommige renners aan overigens een hoop kracht om een van de vele heuvels te beklimmen. Hier is te zien hoe Bram Tankink bezig is om één van de vele hellingen in de Nederlandse wielerklassieker te bedwingen. Op de achtergrond is ook nog een ploeggenoot van hem te zien.

Uiteindelijk werd de Amstel Gold Race door Sergei Ivanov (midden) op zijn naam geschreven. Op het podium werd hij geflankeerd door de Nederlanders Karsten Kroon (2e, links) en Robert Gesink (3e, rechts). De eerstgenoemde renner liet op een later moment overigens weten toch wel te balen van de tweede plaats.

Niki Terpstra werd aan het einde van de dag overigens nog uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. De coureur van Team Milram was voortdurend in de aanval en zag zijn strijdlust beloond worden met deze titel.