FIA licht uitspraak diffuser-gate toe

Peterselieman
De FIA heeft de documentatie gepubliceerd waarin uit de doeken wordt gedaan waarom het protest tegen diffusers van de Formule 1-teams van Brawn GP, Toyota en Williams is afgewezen. Het proces dat vorige week in Parijs plaatsvond, was aangespannen door Ferrari, Red Bull Racing en Renault.

De eerste aanklacht van Ferrari behelsde dat de stewards in Australië onvoldoende argumentatie hadden gegeven over de legaliteit van de diffusers. Renault vond dat er geen enkele reden gegeven was om het onderdeel legaal te verklaren. Brawn GP en Toyota claimden dat dit uit de context wel het geval bleek te zijn en het Court of Appeal gaf hen daarin gelijk.

De aanklagers vonden verder dat de teams vooraf aan de FIA hadden moeten vragen of de diffusers legaal waren. Het Hof oordeelde dat volgens de regels de teams dit niet hoefden te doen, omdat het niet verplicht is. Wel moeten ze een auto bouwen die binnen de geldende reglementen valt.

De derde klacht die aangedragen werd in de rechtzaak was de werking van de diffuser. De dubbele diffuser zorgt voor meer neerwaartse druk, waardoor de inspanningen van de Overtaking Working Group teniet worden gedaan. Deze groep moet er voor zorgen dat het inhalen in de Formule 1 bevorderd wordt. Het Court van Appeal zegt dat deze groep alleen maar een adviserende rol heeft, waardoor de uitspraken niet bindend zijn. Ook is de werking van de dubbele diffuser nog niet voldoende bewezen.

De vierde en belangrijkste aanklacht was dat de diffuser uit meerdere delen bestaat, wat volgens de reglementen verboden is. Ferrari, Red Bull en Renault zijn van mening dat dit alleen toegestaan is voor de voorzijde van de auto. Ook zouden de diffusers van Brawn GP, Toyota en Williams te groot zijn. Het Hof was van mening dat beide zaken niet aan de orde zijn en wees ook deze klacht af.

Hierdoor is de dubbele diffuser in de Formule 1 toegestaan en noopt dit de teams tot het bouwen van een nieuwe eigen variant van de diffuser. Voor Ferrari, Red Bull en Renault komen daar de proceskosten nog bovenop, omdat zij het proces verloren hebben.

Lees hier de volledige uitleg.