FNV: 5 claims borstkanker door nachtdienst

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft 26 zaken in onderzoek van vrouwen die jarenlang nachtdienst hebben gedaan en borstkanker kregen. Daarvan zullen er waarschijnlijk vijf leiden tot schadeclaims.

Dat zei directeur Jan Warning van het bureau vandaag in Amsterdam bij de presentatie van het rapport 'Kleine uurtjes, grote gevolgen' over de relatie tussen langdurige nachtarbeid en het krijgen van borstkanker.

Het rapport geeft een overzicht van de reacties die de vakcentrale kreeg op haar oproep aan leden met borstkanker zich te melden als zij minstens tien jaar nachtdiensten hadden gedraaid. In totaal reageerden vijfhonderd mensen. Van hen werkte 60 procent in de zorg en 30 procent was werkzaam bij de politie, de luchtvaart, de horeca of de posterijen.

De vakcentrale deed die oproep, omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien. Het Bureau Beroepsziekten is geschrokken van de hoeveelheid reacties. Veel vrouwen maakten duidelijk dat het hen niet zozeer om een claim was te doen, maar om aandacht voor het onderwerp.