[Special] American football: basisregels - deel 3

Olga (Nuongirl)
Dit is het derde deel in een serie over de regels van het American football. Lees meer over de regels in deel 1 en deel 2.

In dit deel gaat het over de verdediging (defense) en de scheidsrechters. De regels bespreek ik in in beknopte vorm zodat de basis duidelijk wordt en men een wedstrijd (beter) kan volgen. Zo veel mogelijk zal ik de Engelse termen gebruiken, maar deze wel uitleggen.

De verdediging: linemen; tackles en ends
Net als de offense heeft ook de defense zogenoemde linemen, de mannen die aan de line of scrimmage (LOS) staan. Het verschil is dat er bij de defense geen verplicht aantal spelers is dat aan de LOS moet staan. Sterker nog, de spelers van de verdediging mogen gaan staan waar ze willen, mits ze aan hun kant van de LOS blijven. De overeenkomst met de offense is dat de spelers ook hun eigen naam (positie) en taak hebben. De verdediging staat vaak in een vaste opstelling, bijvoorbeeld een 3-4 of 4-3. Dit geeft aan hoeveel man er vooraan de LOS staan, en hoeveel er direct achter.

Indien er met een 3-4-verdediging gespeeld wordt dan staat de middelste van de drie spelers recht tegenover de center en die wordt de nose tackle (of nose guard) genoemd. Zijn taak is de center uitschakelen en controle houden over de ruimte die er tussen de center en de guards is, de zogenaamde A-Gap. Hij kan assisteren bij het blocken van een running back die hier door kan komen, of om het gat open te houden voor een van zijn medespelers die daardoor de quarterback (QB) aan kan vallen. De spelers aan beide zijden van de nose tackles zijn de defensive ends.

De defensive ends dienen de tackles uit te schakelen en tevens te letten op de ruimtes tussen de guards en de tackles - de B-Gaps - om de running backs tegen te houden. Indien de aanvaller een passing play speelt dan kunnen zij ook proberen de LOS te doorbreken en de QB aan te vallen, of neer te halen. Dit wordt een sack genoemd. Als er met een 4-3-opstelling gespeeld wordt dan wordt de nose tackle vervangen door twee defensive tackles. Zij moeten de guards uitschakelen en eventuele doorbrekende running backs tegen houden.

Hieronder een simpele weergave van een deel van de opstelling.

De verdediging: linebackers
Achter de defensive linemen staan de linebackers, meestal twee of drie. Hun taak is het om running backs tegen te houden of in geval van een passing play de receivers te blocken. Bij een passing play kunnen zij tevens de bal tegenhouden of nog beter vangen, een interception. Zodra er een interception is dan draaien de rollen van beide teams om: offense wordt defense en defense wordt offense. Men probeert om de bal zo ver mogelijk richting de goal line van de tegenstander te brengen of zelfs erover, hetgeen uiteraard een touchdown betekent. Wordt een speler voor de goal line gestopt dan houdt het verdedigende team de bal en mag hun eerste down beginnen. Uiteraard komt dan wel hun offense weer het veld op.

Een andere taak van de linebackers is om door de LOS heen te breken en de QB aan te vallen, het zogenaamde pass rushing. Indien de hele defense erop ingesteld is om zo snel mogelijk de offense te overrompelen en de QB aan te vallen dan spreekt men van een Blitz (als in 'Blitzkrieg'). Afhankelijk van hun plaats in het veld hebben linebackers een andere naam om ze aan te geven. De strong(side) linebacker staat aan de kant van de tight end van de aanval, hun sterke kant. De middle linebacker, staat uiteraard in het midden en de weak(side) linebacker staat aan de zwakke kant van de aanval. Dat wil niet zeggen dat hij de zwakste verdediger is. Sterker nog; hij moet zelfs heel snel zijn omdat hij een groot open veld te verdedigen heeft. De middle linebacker wordt ook wel de QB van de defense genoemd omdat hij de aanvallende opstelling moet overzien en zijn teamgenoten aan moet geven welke tactiek ze moeten volgen en hoe ze zich op moeten stellen.

De verdediging: de secondary; safeties en cornerbacks
Onder de secondary wordt de laatste linie van de verdediging verstaan. Hierin zijn weer een aantal verschillende posities te onderscheiden. Achterin staan de laatste mannen van de verdediging, de safeties. Er zijn er twee: de strong safety, deze staat achter de linebackers aan de kant van de tight end, de sterke kant van de aanval. De free safety staat het diepst achterin opgesteld en is meestal het laatste redmiddel. Hij heeft, zoals zijn naam doet vermoeden, een vrije taak maar moet daarbij wel goed kunnen doorzien wat de aanval gaat doen, een passing of een running play, en afhankelijk daarvan zijn positie innemen.

Als tweede zijn er de cornerbacks, meestal twee. Hun taak is het de wide receivers te verdedigen door ze te tackelen bij balbezit of door de pass te blocken of onderscheppen. Het zijn meestal erg snelle spelers. Indien er een derde cornerback gebruikt wordt spreekt men van een nickelback. Een nickel is vijf cent, en het is de vijfde defensive back na de twee cornerbacks en safeties. Indien er nog een cornerback gebruikt wordt dan wordt dit de dimeback (dime is tien cent, de volgende munt) genoemd. De opstelling wordt bij extra cornerbacks ook genoemd naar die speler, een nickel- of dime formation.

Net als de offense heeft ook de defense vastgestelde nummers voor elke positie. De nummerindeling van de defense is als volgt:
- Defensive linemen - 60 tot 79 (90 tot 99 indien 60 tot 79 niet beschikbaar)
- Linebackers - 50 tot 59 (90 tot 99 indien 50 tot 59 niet beschikbaar)
- Secondary - 20 tot 49

De scheidsrechters: Referee, umpire, head linesman
Scheidsrechters, meervoud dus, in footballtermen de referees, door hun zwart-witte shirts ook wel zebras genoemd. Vanwege het explosieve karakter van het spel en de soms snelle verplaatsingen van de bal en daarmee mogelijke overtredingen overal op het veld is het niet mogelijk dat één man dit allemaal kan overzien. Vandaar dat er zeven referees zijn met net als de spelers ieder hun eigen naam en taak. De hoofdscheidsrechter heet de Referee. Hij is herkenbaar aan zijn witte pet, de andere dragen allemaal een zwarte pet. De Referee is niet alleen de eindverantwoordelijke maar heeft ook als specifieke taak te letten op de QB, of deze geen fouten maakt en of hij correct wordt aangevallen. Bij een punt of field goal let hij op de kicker en holder en of zij correct worden aangevallen. Bij overtredingen maakt hij middels handgebaren en gesproken woord (via een wireless microfoontje en het omroepsysteem van het stadion) aan het publiek duidelijk wat de overtreding is en wat de straf is. Bij onduidelijkheden kijkt hij op een monitor (de replay booth) terug wat er gebeurd is en besluit dan tot een eventuele straf.

De volgende scheids is de umpire. Deze staat aan de verdedigende kant, ergens tussen de linemen en linebackers en let op wat er aan de LOS gebeurd. Hij zorgt er ook voor dat de bal voor ieder play op de juiste plek komt te liggen en let goed op of de uniformen van de spelers in orde zijn. De umpire heeft gezien zijn positie midden in de verdediging de grootste kans ondersteboven gelopen te worden door zowel aanval of verdediging. De head linesman staat aan de zijkant op de LOS en kijkt of er daar geen illegale praktijken gebeuren, zoals offside (buitenspel) of encroachement (een verdedigende speler die over de LOS gaat voor de snap). Ook let hij op de chain crew en volgt zijn kant van het veld als een play begonnen is.

De scheidsrechters: line -, back -, field - en side judge
Tegenover de head linesman staat de line judge, ook aan de LOS bij de zijlijn. Hij let er vooral op of de QB bij een pass niet over de LOS komt en of blocks aan de LOS volgens de regels zijn. Ook moet hij de actie aan zijn kant van het veld volgen. Indien de officiële klok het begeeft moet hij de tijd bijhouden. Ook moet hij de Referee laten weten wanneer een kwart ten eind loopt. De back judge staat aan de kant van de line judge, zo'n 20 yards in het veld aan de defense kant. Hij let op de receivers en of zij alles volgens de regels doen en goed aangevallen worden. Ook let hij op pass interference, het belemmeren van een speler om bij de bal te komen; en bij een field goal of point after staat hij bij de doelpalen om te kijken of de bal tussen de palen gaat. Tevens let hij op de play clock, die aangeeft binnen hoeveel seconden de offense hun play moet beginnen.

De field judge staat ook aan de defense kant, zo'n 25 yards in het veld aan de kant van de tight end en oplet of alles rondom hem correct gebeurd. Ook hij let op pass interference en incomplete passes en andere overtredingen. De side judge tenslotte staat ook aan de defensekant, ter hoogte van ongeveer de back judge aan de kant van de head linesman. Zijn taak is hetzelfde als die van de field judge.

De scheidsrechters: hun toebehoren
Referees (alle zeven, niet alleen dé referee) hebben een aantal zaken tot hun beschikking om de wedstrijd in goede banen te leiden. Allereerst hebben ze een fluit om aan te geven dat een bal 'dood' is. De play is dan over en óf men gaat verder met de volgende óf er worden straffen uitgedeeld. Om aan te geven dat er een overtreding geweest is hebben ze een penalty marker: een gele doek, in het midden verzwaard met zand of bonen, die ze neergooien op de plek van de overtreding. Sommige hebben meerdere penalty markers, voor het geval er meerdere overtredingen zijn, maar andere gooien ook hun pet als tweede marker. Hun pet gebruiken ze ook wel om aan te geven waar een speler out of bounds (buiten de lijnen) is gegaan.

Daarnaast hebben ze een bean bag, een blauw of wit zakje om een plek aan te geven waar bijvoorbeeld een interception of een fumble plaats heeft gevonden. Ook dragen ze een polsbandje om aan te geven welke down het is, de down indicator. Dit is een bandje met een lus eraan die ze voor de eerste tot en met de vierde down respectievelijk om hun wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink doen. Umpires hebben vaak nog een tweede band om aan te geven of de bal op de linker dan wel rechter hash marks lag voordat de play begon. Dit is vooral bij een incomplete pass belangrijk omdat de bal dan weer op dezelfde plek teruggelegd moet worden.

Volgende keer de afsluiter Basisregels deel 4: penalties en overige zaken.