Google en Twitter helpen mee aan wederopbouw Irak

Redactie

Delegaties van Amerikaanse technologiebedrijven als Google, AT&T en Twitter zijn deze week in Irak om te onderzoeken hoe technologie kan meehelpen aan de wederopbouw van Irak. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren laten weten.

De delegaties komen met ideeën over hoe nieuwe technologieën de Iraakse samenleving transparanter en sterker kunnen maken. Ook leveren ze ideeën aan hoe mensen en lokale groeperingen mondiger kunnen worden. "Als Iraki’s erover nadenken hoe ze nieuwe technologie kunnen inzetten om mondiger te worden, zien we dit als kans voor de Amerikaanse technologiebranche om dit mee op te zetten”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie.

De veiligheid in Irak is de laatste maanden sterk verbeterd. In december vorig jaar kwamen door geweld 316 Iraki’s om, onder wie 238 burgers. Dat is het laagste cijfer in bijna drie jaar. In totaal stierven vorig jaar door geweld 5379 burgers tegen 16.232 in 2007.

Toch komen dagelijks nog steeds burgers om het leven door geweld. Bovendien verblijven nog miljoenen Iraki’s in het buitenland, is er een enorme corruptie en is de water- en stroomvoorziening nog steeds bijzonder gebrekkig.


Google en Twitter helpen mee aan wederopbouw Irak  (foto: DAG)