TV: Bij ons in de PC

Chantal (rocha01)
Wanneer je de eerste woorden van presentator Jort Kelder hoort, denk je meteen weer terug aan die goeie ouwe Gert-Jan Dröge. De intonatie, de 'hete-aardappel-in-de-bek'-tongval, de kouwe kak; het straalt er allemaal van af. Die eerste woorden horen bij het nieuwe seizoen Bij ons in de P.C. dat sinds 12 april weer te zien is bij de KRO. Vooral veel zien en gezien worden...


'Groen' verantwoord
In deze eerste aflevering zien we de bekende 'PC-bakken', de auto's waar zo veel over te doen is. Het zijn niet zozeer de sportauto's die 'groen' niet verantwoord zijn, maar al staand bij een aantal jeugdige P.C. Hooft-carspotters komt er een Hummer voorbij. Geheel tegen alle groene normen in vraagt Jort even of de bestuurder zijn auto wil laten 'horen'. De uitlaatgassen vervliegen in de lucht. Nee Jort, zo kom je nooit bij Llink aan de bak...

Het zet wel meteen de toon van de presentatie die Kelder graag neer wil zetten. Vluchtige gassen, vluchtige onderwerpen. Echt diepgang kent het programma niet, het is vooral veel zien, gapen, gezien worden en klein tipje van de sluier liften.

We krijgen ook inzicht in de drugsscene van de P.C., ja, die is er wel degelijk. Ook de rijke mens wil wel eens een snuif nemen. Je zou denken dat ze genoeg geld hebben, maar toch gaan ze wel op zoek naar een goedkope deal.


Geld moet rollen, ook voor onzinnige dingen
Aansluitend bij de film die binnenkort in première gaat, Beverly Hills Chihuahua, bezoekt Jort een speciale winkel voor dierenkleding en accessoires. Het is niet alleen Hollywood waar dit dus voorkomt, ook onze eigen upperclass besteedt veel geld aan het huisdier. Het is eigenlijk geen dier meer, maar een accessoire, net als een handtas.

Jort Kelder past wel helemaal binnen het soort mensen dat de P.C. bevolkt, al is de vraag of hij er echt aan kan tippen. De kouwe kak die hij uitstraalt, past zeker bij de beroemdste straat van ons land en zijn bezoekers, maar of hij nu écht mee kan met de rijken der rijken? Het is toch vooral mooie sier maken met wat anderen doen, daar is Kelder goed in. Alhoewel Dröge een klasse apart was in dit soort televisie, kan Kelder aardig meekomen. Warmte kent het programma niet, maar dat is ook precies de uitstraling die de vaste P.C.-bezoeker lijkt na te streven. Het is veel 'ikke-ikke-ikke'. Een aardig klein half uurtje vermaak, maar in deze crisistijd kan het zeker voor bepaalde mensen best frustrerend zijn om te zien hoe onnodig er wordt gestrooid met geld.

Zelf eens een kijkje nemen? Ga óf naar de P.C. Hooft. óf bekijk één van de afleveringen van het programma, dat kan hier.


Zender: Nederland 1 - KRO Gezien op: 12 april 2009 Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.