Eenheid binnen FOTA onder druk

De diffuser-gate in de Formule 1 heeft er voor gezorgd dat een aantal teams nu tegenover elkaar staan binnen de FOTA in plaats van eensgezind met elkaar optrekken tegen de FIA.

Met name Renault-teambaas Flavio Briatore is uit op oorlog. De Italiaan wil dat Brawn GP omdat het een nieuw team is en een dubbele diffuser heeft geen geld meer krijgt uit de pot van de televisie-inkomsten van de Formule 1. Briatore wil zijn plannen bij de eerstvolgende FOTA-meeting doordrukken.

Williams CEO Andrew Parr vindt de huidige situatie zorgelijk. "Het is zeker een uitdaging. Zolang je op één lijn zit, is het makkelijk om samen te werken. Maar nu liggen de zaken wat moeilijker, omdat deze kwestie te maken heeft met wat er op het circuit gebeurt. Toch hoop ik dat we hier overheen komen. Als wij in de toekomst door willen met de FOTA, dan mogen de teams zich niet laten leiden door hoe goed of slecht zij presteren op de baan. Want niet iedereen kan de beste zijn. We moeten dit nu achter ons laten."

Toyota-president John Howett vindt het relletje wel meevallen. "Dit heeft geen grote invloed op de eenheid binnen de FOTA. Er spelen grotere belangen binnen de Formule 1 waar de FOTA mee te maken krijgt, dus ik verwacht niet dat deze kwestie grote consequenties zal hebben."