FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 december 2008

Ruim honderd aanhoudingen bij scooteractie

Bij een grootscheepse controleactie van de Amsterdamse politie zijn 111 mensen aangehouden die verdacht worden van een misdrijf. De actie begon vorige week donderdag en duurde tot en met vandaag. De nadruk lag op de controle van scooters, die volgens de politie, vaak bij misdrijven als vluchtmiddel worden gebruikt.

De scooter zou vooral een rol spelen bij overvallen en diefstallen uit auto's, wat bekend staat als de 'Italiaanse methode'. In totaal zijn 850 scooters gecontroleerd. De criminaliteitscijfers in het district Centrum en Oost daalden door de actie met twintig tot dertig procent. De politie zegt door te willen gaan met deze manier van controleren om overvallen, straatroven en diefstallen tegen te gaan.

De acties hadden volgens de politie het terugdringen en aanpakken van criminaliteit ten doel.

De controles werden uitgevoerd op twee vaste locaties en op meerdere zogenoemde 'flexibele posten'. Verder werd er in het openbaar vervoer gecontroleerd en werd er preventief gefouilleerd. Van de 111 arrestanten stonden er 49 te boek als gezocht. Enkelen van hen moesten nog een aantal maanden gevangenisstraf uitzitten. De politie schreef ook 1600 bekeuringen uit, vooral voor verkeersovertredingen.

Balkenende belt met Obama

Minister-president Jan Peter Balkenende (CDA) heeft vanavond telefonisch gesproken met de aankomende president van de Verenigde Staten Barack Obama. Het telefoontje was een vervolg op felicitaties die Balkenende direct na de verkiezingsoverwinning van Obama al per brief had doorgegeven.

De premier gaf aan uit te kijken naar een goede samenwerking met Obama bij het aanpakken van mondiale problemen. Verder spraken ze onder meer over de financiële crisis. Ze waren het met elkaar eens dat die het beste met 'transatlantisch en mondiaal afgestemd optreden' kan worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor de strijd tegen klimaatverandering en de millennium ontwikkelingsdoelen.

Ook de NAVO-samenwerkingen voor mensenrechten en in Afghanistan kwamen aan bod. Ten slotte stipte de premier nog de viering van het vierhonderdjarig bestaan van New York aan, die volgend jaar plaatsvindt. Volgens Balkenende een gebeurtenis die de goede banden tussen Nederland en de VS onderstreept. 


Eeeij Obama, ik ken nog een matige garp..  (foto: DAG)

Hof VS handhaaft vonnis financieringterreur

Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft een vonnis van 156 miljoen dollar gehandhaafd tegen drie Palestijnse liefdadigheidsinstellingen die beschuldigd werden van het financieren van terorrisme. Een individu die eveneens van financiering beschuldigd werd, werd vrijgesproken.

De aanklacht werd ingediend naar aanleiding van de moord op de in de Verenigde Staten geboren David Boim door strijders van Hamas. Donateurs aan liefdadigheidsinstellingen van Hamas zouden schuldig zijn aan financiering van terrorisme als die instelling ook terreurdaden begaat.

Maar de aanklacht tegen Muhammad Salah werd afgewezen. Salah zat in de gevangenis op het moment dat wetgeving werd ingevoerd die dergelijke financiering strafbaar stelt.

Boim werd in 1996 in bij een bushalte in Jeruzalem vermoord.

Obama kiest Richardson voor handel

Aankomend president Barack Obama heeft woensdag de 61-jarige Bill Richardson benoemd als minister van handel. Richardson zal gezien de wereldwijde economische crisis een sleutelpositie in het kabinet vervullen.

Richardson geldt als een oudgediende in de politiek, met brede ervaring op buitenlands gebied. Hij was in de regering-Clinton ambassadeur bij de Verenigde Naties en minister van energie. Hij werd zevenmaal tot het Congres gekozen en toonde als Congreslid een talent voor freelance diplomatie, met officieuze bezoeken aan Noord-Korea, Sudan, Cuba en Irak. Momenteel is hij in zijn tweede termijn als gouverneur van New Mexico.

Obama noemde Richardson een toonaangevend 'economisch diplomaat voor Amerika'. Als Richardsons benoeming door het Congres wordt bevestigd, krijgt hij een uitgebreid departement onder zich, met onder meer de nationale meteorologische dienst, het bureau voor de volkstelling en economische ontwikkelingsprogramma's.

Richardson is een van de meest in het oog lopende Spaanstalige politici van de Verenigde Staten. Hij was in de campagne voor de Democratische nominatie net als Hillary Rodham Clinton en Joe Biden een van Obama's rivalen. Hij was naar verluidt kandidaat voor de post van minister van buitenlandse zaken, maar die ging uiteindelijk naar Clinton.

Obama overweegt volgens diverse bronnen de Democratische afgevaardigde Xavier Becerra uit Californië te kiezen als handelsvertegenwoordiger. Becerra, net als Richardson Spaanstalig, zou als zodanig verantwoordelijk worden voor de buitenlandse handel van de VS.


Foto bij: Obama kiest Richardson voor handel  (foto: DAG)

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (3/12)

Vanavond werd er gevoetbald in de tweede ronde van de UEFA Cup. Twee Nederlandse clubs kwamen in actie. FC Twente nam het in eigen huis op tegen Schalke 04, terwijl NEC op bezoek ging bij Spartak Moskou. Hieronder vind je een kort verslag van deze twee wedstrijden, alsmede alle uitslagen van vanavond.

Spartak Moskou - NEC

De Nijmegenaren kenden een slechte start van de wedstrijd. Ze werden direct fel onder druk gezet en na twee minuten stonden ze achter toen Covalciuc zonder problemen de 1-0 wist binnen te koppen. NEC had in het vervolg veel moeite om een gaatje te vinden in de defensie van Spartak die zeer hecht en goed georganiseerd was.

NEC koos in de tweede helft vol voor de aanval en had de Russen in de tang. Zomer had een grote kans op de gelijkmaker maar Pletikosa wist de kopbal van de verdediger te weren. Invaller Van Beukering en El Kabir waren allebei ook dicht bij een treffer.

In de slotfase hield Babos zijn ploeg in de race door tweemaal fraai te redden. Vijf minuten voor tijd maakte Van Beukering de gelijkmaker en nog geen twee minuten daarna zorgde Schöne op aangeven van invaller John dat NEC de drie punten alsnog mee naar huis mocht nemen.


Spartak Moskou - NEC 1-2
2’ Covalciuc 1-0
85' v. Beukering 1-1
87' Schöne 1-2

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Vollquartz (Den)
Gele kaart: Zotov, Jiránek,Ivanov (Spartak Moskou), Fernández (NEC)

Opstellingen

Spartak Moskou: Pletikosa, Parchivlyuk, Jiránek, Fathi, Shischkin, Bazhenov, Zotov (Ivanov/46), Covalciuc, Pavlenko, Saenko, Malojan (Prudnikov/59)

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (John/64), Schöne, Davids, El Kabir, Tshibamba (v.Beukering/ 46),Bouaouzan


FC Twente - Schalke 04

In de derde minuut van de wedstrijd kreeg Schalke 04, waar trainer Fred Rutten zwaar onder vuur ligt, al een forse tegenslag te verwerken. Doelman Neuer wist een schot van N'Kufo nog wel te keren, maar op de rebound van Wielaert had de sluitpost geen antwoord. De aanvoerder stond kort daarvoor nog wel buitenspel, wat een aantal protesten van de Duiters opleverden.

Toch bleven de bezoekers niet bij de pakken neer zitten en gingen aan de hand van Engelaar op zoek naar de gelijkmaker. Asamoah en Westermann waren hier dichtbij, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan.

Ook na de thee slaagde Schalke 04 erin om het tempo van de wedstrijd hoog te houden, maar speelde men te slordig om kansen te creëeren. FC Twente liet zich echter niet gek maken en wachtte rustig af op een mogelijke uitbraak. In de 55e minuut werd het tweede doelpunt van de avond door Perez binnen getikt. De Deen draaide op sublieme wijze van zijn tegenstander weg en werkte de bal in de verre hoek.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd was het voor de supporters van FC Twente nog wel even met de billen tegen elkaar. Asamoah zorgde er namelijk voor dat Schalke 04 toch nog in de wedstrijd kon komen. Toch wisten een aantal hachelijke momenten voor het doel van Boschker een feest in Enschede uiteindelijk niet te voorkomen.

Karakteristieken

FC Twente - Schalke 04 2-1
3’ Wielaert 1-0
55’ Perez 2-0
79’ Asamoah 2-1

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Çakir (Tur)
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Gele kaart: Brama, Perez, Boschker (FC Twente), Kuranyi (Schalke 04)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/63), Wielaert, Douglas, Braafheid, Brama, Perez (Tioté/75), Janssen, Arnautovic (Denneboom/90+1), N'Kufo, Elia

Schalke 04: Neuer, Rafinha, Krstajic, Höwedes, Westermann, F. Ernst, Engelaar, Jones (Altintop/69), Farfán, Kuranyi, Asamoah


Alle uitslagen en standen

Groep A

FC Twente (NED) - FC Schalke 04 (GER) 2-0
3' Rob Wielaert 1-0
55' Kenneth Perez 2-0
77' Gerald Asamoah 2-1

Manchester City FC (ENG) - Paris Saint-Germain FC (FRA) 0-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC*321075-2
2FC Twente*320165-4
3FC Schalke 04411245-6
4Real Racing Club de Santander302123-4
5Paris Saint-Germain FC302123-5

Programma 18 december:

Paris Saint-Germain FC (FRA) - FC Twente (NED)

Real Racing Club de Santander (ESP) - Manchester City FC (ENG)


Groep B

Hertha BSC Berlin (GER) - Galatasaray SK (TUR) 0-1
69' Milan Baroš (Pen) 0-1

FC Metalist Kharkiv (UKR) - Olympiacos CFP (GRE) 1-0
87' Edmar 1-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Galatasaray SK*430194-1
2FC Metalist Kharkiv*321072-0
3Olympiacos CFP310235-3
4Hertha BSC Berlin302121-2
5SL Benfica301212-8

Programma 18 december:

Olympiacos CFP (GRE) - Hertha BSC Berlin (GER)

SL Benfica (POR) - FC Metalist Kharkiv (UKR)


Groep C

Sevilla FC (ESP) - FK Partizan (SRB) 3-0
32' Luís Fabiano (Pen) 1-0
46' Renato 2-0
73' Luís Fabiano 3-0

Royal Standard de Liège (BEL) - UC Sampdoria (ITA) 3-0
23' Igor De Camargo 1-0
35' Oguchi Onyewu 2-0
43' Milan Jovanović 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège*330095-0
2Sevilla FC320165-1
3VfB Stuttgart311143-3
4UC Sampdoria311143-5
5FK Partizan#400401-8

Programma 18 december:

UC Sampdoria (ITA) - Sevilla FC (ESP)

VfB Stuttgart (GER) - Royal Standard de Liège (BEL)


Groep D

FC Spartak Moskva (RUS) - NEC Nijmegen (NED) 1-2
2' Serghei Covalciuc 1-0
84' Jhon van Beukering 1-1
87' Lasse Schøne 1-2

Udinese Calcio (ITA) - NK Dinamo Zagreb (CRO) 2-1
5' Fabio Quagliarella 1-0
79' Christian Obodo 2-0
90+3' Igor Bišćan 2-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Udinese Calcio*330096-2
2Tottenham Hotspur FC320165-2
3NEC Nijmegen310234-5
4FC Spartak Moskva310233-4
5NK Dinamo Zagreb410334-9

Programma 18 december:

NEC Nijmegen (NED) - Udinese Calcio (ITA)

Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Spartak Moskva (RUS)


* = naar volgende ronde
# = uitgeschakeld

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Priesters gaan verkeer regelen

In de Russische stad Koeznetsk hebben ze een nieuw wapen in de strijd tegen het hoge aantal verkeersongevallen. De stad, zo'n 700 kilometer van Moskou, zet namelijk orthodoxe priesters in. De geestelijken knopen met name gesprekken aan met wetsovertreders en zegenen gevaarlijke kruispunten met wijwater.

In Koeznetsk gaat ieder team van de verkeerspolitie vergezeld van een priester. In plaats van verkeersovertreders te beboeten, geeft hij hen geestelijk advies.

Volgens het hoofd van een politieteam is het aantal verkeersongelukken sinds de indiensttreding van de priester al met een derde gedaald. "Het effect heeft al onze verwachtingen overtroffen", aldus Sergej Logov.

Uitslagen UEFA Cup

De helft van de te spelen wedstrijden van de vierde speeldag van de UEFA Cup werden vandaag afgerond. De twee Nederlandse clubs NEC en FC Twente wisten te winnen; hieronder vind je de overige uitslagen.

Groep A

FC Twente (NED) - FC Schalke 04 (GER) 2-1
3' Rob Wielaert 1-0
55' Kenneth Perez 2-0
77' Gerald Asamoah 2-1

Manchester City FC (ENG) - Paris Saint-Germain FC (FRA) 0-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC*321075-2
2FC Twente*320165-4
3FC Schalke 04411245-6
4Real Racing Club de Santander302123-4
5Paris Saint-Germain FC302123-5

Programma 18 december:

Paris Saint-Germain FC (FRA) - FC Twente (NED)

Real Racing Club de Santander (ESP) - Manchester City FC (ENG)


Groep B

Hertha BSC Berlin (GER) - Galatasaray SK (TUR) 0-1
69' Milan Baro¨ (Pen) 0-1

FC Metalist Kharkiv (UKR) - Olympiacos CFP (GRE) 1-0
87' Edmar 1-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Galatasaray SK*430194-1
2FC Metalist Kharkiv*321072-0
3Olympiacos CFP310235-3
4Hertha BSC Berlin302121-2
5SL Benfica301212-8

Programma 18 december:

Olympiacos CFP (GRE) - Hertha BSC Berlin (GER)

SL Benfica (POR) - FC Metalist Kharkiv (UKR)


Groep C

Sevilla FC (ESP) - FK Partizan (SRB) 3-0
32' Luís Fabiano (Pen) 1-0
46' Renato 2-0
73' Luís Fabiano 3-0

Royal Standard de Liège (BEL) - UC Sampdoria (ITA) 3-0
23' Igor De Camargo 1-0
35' Oguchi Onyewu 2-0
43' Milan Jovanović 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège*330095-0
2Sevilla FC320165-1
3VfB Stuttgart311143-3
4UC Sampdoria311143-5
5FK Partizan#400401-8

Programma 18 december:

UC Sampdoria (ITA) - Sevilla FC (ESP)

VfB Stuttgart (GER) - Royal Standard de Liège (BEL)


Groep D

FC Spartak Moskva (RUS) - NEC Nijmegen (NED) 1-2
2' Serghei Covalciuc 1-0
84' Jhon van Beukering 1-1
87' Lasse Schøne 1-2

Udinese Calcio (ITA) - NK Dinamo Zagreb (CRO) 2-1
5' Fabio Quagliarella 1-0
79' Christian Obodo 2-0
90+3' Igor Bi¨ćan 2-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Udinese Calcio*330096-2
2Tottenham Hotspur FC320165-2
3NEC Nijmegen310234-5
4FC Spartak Moskva310233-4
5NK Dinamo Zagreb410334-9

Programma 18 december:

NEC Nijmegen (NED) - Udinese Calcio (ITA)

Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Spartak Moskva (RUS)


* = naar volgende ronde
# = uitgeschakeld

Uitslag FC Twente - Schalke 04

FC Twente is er vanavond in geslaagd om zich voor de volgende ronde van de UEFA Cup te plaatsen. In eigen huis werd het geplaagde Schalke 04 met 2-1 terug naar Gelsenkirchen verwezen.

In de derde minuut van de wedstrijd kreeg Schalke 04, waar trainer Fred Rutten zwaar onder vuur ligt, al een forse tegenslag te verwerken. Doelman Neuer wist een schot van N'Kufo nog wel te keren, maar op de rebound van Wielaert had de sluitpost geen antwoord. De aanvoerder stond kort daarvoor nog wel buitenspel, wat een aantal protesten van de Duiters opleverden.

Toch bleven de bezoekers niet bij de pakken neer zitten en gingen aan de hand van Engelaar op zoek naar de gelijkmaker. Asamoah en Westermann waren hier dichtbij, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan.

Ook na de thee slaagde Schalke 04 erin om het tempo van de wedstrijd hoog te houden, maar speelde men te slordig om kansen te creëeren. FC Twente liet zich echter niet gek maken en wachtte rustig af op een mogelijke uitbraak. In de 55e minuut werd het tweede doelpunt van de avond door Perez binnen getikt. De Deen draaide op sublieme wijze van zijn tegenstander weg en werkte de bal in de verre hoek.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd was het voor de supporters van FC Twente nog wel even met de billen tegen elkaar. Asamoah zorgde er namelijk voor dat Schalke 04 toch nog in de wedstrijd kon komen. Toch wisten een aantal hachelijke momenten voor het doel van Boschker een feest in Enschede uiteindelijk niet te voorkomen.


Karakteristieken

FC Twente - Schalke 04 2-1
3’ Wielaert 1-0
55’ Perez 2-0
79’ Asamoah 2-1

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Çakir (Tur)
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Gele kaart: Brama, Perez, Boschker (FC Twente), Kuranyi (Schalke 04)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam (Wellenberg/63), Wielaert, Douglas, Braafheid, Brama, Perez (Tioté/75), Janssen, Arnautovic (Denneboom/90+1), N'Kufo, Elia

Schalke 04: Neuer, Rafinha, Krstajic, Höwedes, Westermann, F. Ernst, Engelaar, Jones (Altintop/69), Farfán, Kuranyi, Asamoah

Trappers winnen eerste halve finale in Tilburg

De Tilburg Trappers zijn er gisteren in geslaagd om het eerste halve finaleduel in de beker, tegen de Amstel Tijgers, met 2-1 te winnen. De wedstrijd stond bol van de spanning, maar de zege van de Tilburgers was uiteindelijk verdiend.

In de eerste periode kwamen de Tijgers nog drie minuten op voorsprong door een doelpunt van Merriam, die door Van den Heuvel en Sanders werd bediend. Het overwicht van de Amsterdammers werd echter de kop ingedrukt door een aantal straffen. De Tilburg Trappers kregen uiteindelijk tien minuten powerplay, maar wisten niet te scoren.

In de tweede periode stonden zowel de Tijgers als de Trappers met regelmaat in ondertal, maar ook dit leverde geen goals op. In het begin van de laatste periode kwam de thuisploeg snel op gelijke hoogte door een tip inn van Smith. In de slotfase wist Zonneveld de Amsterdammers toch weer op voorsprong te brengen, maar dit betekende nog niet dat de zege veilig was.

De spanning steeg in het Tilburgse kamp steeg nog even toen Jacobs, een speler van de tegenstander, twee minuten naar de kant moest. Trainer Berteling koos voor een time out en gaf zijn manschappen de laatste instructies. Hierna werd de druk op het doel van de Trappers onnoemelijk hoog. Zonneveld, de keeper van de Tijgers, werd zelfs nog van het ijs gehaald, zodat men veldspeler kon inzetten. Toch werd er niet meer gescoord.

Bankdirecteur kwaad om pisbak voor de deur

Een directeur van een bank in het Belgische Aalst schuimbekt van woede vanwege een actie van de gemeente. Sinds gisteren staat er namelijk een urinoir voor het bankgebouw. "Los van de hinder zorgt dit voor een devaluatie van het gebouw", klaagt de directeur.

Net als in ons land, is het wildplassen ook bij de zuiderburen een ergernis van nationale omvang. Ondanks hoge boetes is met name tijdens stapavonden het hek van de dam. Vandaar dat de stad heeft besloten her en der in de stad urinoirs ter waarde van bijna een kwart ton te plaatsen.

Zo ook bij Jurgen de Smet, directeur van de Centea Bank. Hij is woedend, vooral omdat de dure pisbak pal voor zijn kantoor staat. "Ik moet er geen tekeningetje bij maken, zeker? We zullen ongetwijfeld met geurhinder te maken krijgen. Je kunt bovendien al raden wat er zal gebeuren. Twee jongeren zullen het urinoir gebruiken, waar maar plaats is voor twee personen, en intussen zullen de anderen in ons portaal hun behoefte doen. Dat is geen prettig vooruitzicht", moppert de bankdirecteur.

De Smet is zelfs van mening dat het gebouw minder waard is nu de urinoir voor de bank staat. "Ik ben benieuwd hoe alles er na een feestweekend er zal bijliggen. Dit is commercieel schadelijk én ik vind het allesbehalve veilig. Vorig jaar werden we overvallen en zo'n urinoir biedt gangsters extra schuilmogelijkheden", besluit hij.

[NFL] Uitslagen & standen week 13

Een week na de verrassende zege op de Tennessee Titans, zijn de New York Jets weer terug op aarde. In eigen huis waren de Denver Broncos veel te sterk voor Brett Favre en zijn mannen. 'Jersey/B' werd met 34-17 aan de kant gezet.

Meevaller voor de Jets was het feit dat de New England Patriots in eigen huis niet konden profiteren van de misstap. De Pats konden gedeeld eerste komen te staan in de AFC East als er werd afgerekend met de Pittsburgh Steelers. De taak was echter te lastig voor Bill Belichick en zijn team. Na een goede start waren het de Steelers die de wedstrijd domineerden. Na de afgelopen twee weken geweldig te hebben gespeeld, had Matt Cassel het nu erg moeilijk. Hij veroorzaakte drie turnovers en wist zijn receivers niet zo makkelijk te vinden. Zowel de Jets als de Patriots hebben een vrij makkelijk schema voor de boeg. De Jets moeten nog langs in San Francisco en Seattle terwijl de Buffalo en Miami in eigen huis ontvangen. De Patriots spelen de komende twee wedstrijden aan de Westcoast, respectievelijk in Seattle en Oakland, voordat de Cardinals op bezoek komen. De laatste wedstrijd is in en tegen Buffalo.

In de NFC lijken de Dallas Cowboys herboren na de terugkeer van Tony Romo. Na de moeizame overwinning vorige week op San Francisco werd deze week makkelijk afgerekend met de Seahawks. De weg naar de playoffs is echter nog lang voor de 'Boys. Met achtereenvolgens de Steelers, Giants, Ravens en Eagles als tegenstander hebben ze een heel lastig schema. Ze zullen het de Giants waarschijnlijk niet lastig kunnen maken. Hoewel de G-men Plexico Burress voor de rest van het seizoen moeten missen, na een schorsing voor illegaal wapenbezit, lijken ze hun zinnen te zetten op wederom een SuperBowl ring.

Hieronder vind je de uitslagen van week 13. De standen volgen nog.

Uitslagen week 12
Tennessee Titans @ Detroit Lions47 - 10
Seattle Seahawks @ Dallas Cowboys9 - 34
Arizona Cardinals @ Phildelphia Eagles20 - 48
San Francisco 49ers @ Buffalo Bills10 - 3
Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals34 - 3
Indianapolis Colts @ Cleveland Browns10 - 6
Carolina Panthers @ Green Bay Packers35 - 31
Miami Dolphins @ St. Louis Rams16 - 12
New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers20 - 23
New York Giants @ Washington Redskins23 - 7
Atlanta Falcons @ San Diego Chargers22 - 16
Denver Broncos @ New York Jets34 - 17
Pittsburgh Steelers @ New England Patriots33 - 10
Kansas City Chiefs @ Oakland Raiders20 - 13
Chicago Bears @ Minnesota Vikings14 - 34
Jacksonville Jaguars @ Houston Texans17 - 30

Nieuwe Renault debuteert op 20 januari

De nieuwe Renault R29 voor het F1-seizoen 2009 zal op 20 januari zijn debuut gaan maken op het circuit van Jerez. Dit heeft Fernando Alonso bekend gemaakt.

Alonso verklaart tevens dat de R29 van 20 januari nogal zal verschillen van de auto die op de startgrid in Melbourne zal verschijnen op 29 maart. "Hoe later de nieuwe bolide klaar is, hoe beter", is de reactie van Alonso op deze ontwikkeling.

Voordat de R29 debuteert, zal Renault eerst nog gaan testen met de 2008-auto inclusief slicks. Vanaf 10 december zal deze auto gaan rijden op het circuit van Jerez. De datum van de officiële teampresentatie van Renault F1 is nog niet bekend.

CAS laat Martina nog maand wachten

Churandy Martina moet nog een maand wachten totdat hij weet of hij olympische zilveren medaille terug krijgt. Het CAS maakte vandaag bekend dat de zitting met een maand is uitgesteld.

Martina won tijdens de Olympische Spelen zilver op de 200 meter sprint. Nadat de Amerikaanse nummer drie Wallace Spearmon uit de uitslag gehaald omdat hij buiten zijn baan was gekomen dienden de Amerikanen een protest in tegen Martina. Hij zou in hun ogen dezelfde fout hebben gemaakt. De organisatie gaf gehoor aan dit protest.

Het Olympisch comité van de Nederlandse Antillen wil dat het CAS Martina zijn medaille teruggeeft, omdat de handelwijze van de IAAF ongeldig zou zijn. In de regels van het IAAF zou staan dat een geschreven protest tot uiterlijk een half uur na de race kan worden ingediend. Dat was in het geval van Martina niet het geval.

Martina kreeg eind augustus in Zurich al zijn zilveren medaille terug. Shawn Crawford, die door alle diskwalificaties naar de tweede plek was opgeschoven, verklaarde in China al het niet eens te zijn met het protest van zijn land en heeft daarom zijn medaille afgegeven.


Geschorste Sella denkt al aan rentree

Emanuele Sella werd afgelopen week voor de duur van een jaar geschorst. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) legde de wielrenner deze straf op, naar aanleiding van het gebruik van verboden middelen. De Italiaan zit echter niet bij de pakken neer en denkt al aan een comeback.

"Natuurlijk was ik beschaamd en heb ik mijn collega's en ook mijn familie pijn gedaan. De afgelopen paar weken heb ik het moeilijk gehad en dacht ik er aan ergens anders een nieuw leven te beginnen," liet Sella in een korte reactie weten. "Gelukkig heb ik op tijd ingezien dat dat niet nodig is. Het gaat nu al weer iets beter met mij en ik denk voorzichtig al aan een terugkeer in het peloton. Ik zal zeker in goede conditie blijven."

Metroverkeer Amsterdam stil na rook in tunnel

Het metroverkeer in Amsterdam tussen het Centraal Station en het Amstelstation is vanavond plat komen te liggen na een melding over rook in een tunnelbuis. Wat de oorzaak van de rook is wordt momenteel onderzocht door brandweer, politie en vervoerder GVB. Het Centraal Station is onbereikbaar per metro.

De rook zou in de buurt van station Wibautstraat zijn gesignaleerd. Passagiers van een metro die daar stond zijn veilig uit het treinstel gehaald, melden de brandweer en de GVB.

PSV niet geïnteresseerd in Zenden

Alles lijkt erop te wijzen dat PSV niet geïnteresseerd is in de diensten van Boudewijn Zenden. Eerder deze week deed de vader van de middenvelder van Olympique Marseille een open sollicatie om in de winter naar Eindhoven terug te keren.

Huub Stevens, trainer van PSV, heeft inmiddels laten weten dat de ploeg over een aantal goede linkermiddenvelders beschikt. "Dan denk ik aan Erik Pieters, Mike Zonneveld en Balázs Dzsudzsák, toch niet de minste spelers," aldus de oefenmeester. "Daarom denk ik niet dat we Boudewijn in de winterstop moeten halen."

VNG wil meer koopzondagen per jaar

Gemeenten mogen jaarlijks maximaal twaalf zondagen als koopzondag aanwijzen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil van deze regel af en stelt voor dat er maximaal twintig koopzondagen mogen worden georganiseerd per jaar.

In gemeenten die een grote toeristische toeloop hebben, mogen winkeliers elke zondag van het jaar open zijn. Die koppeling met het toerisme is volgens de VNG achterhaald. Zij zou veel liever zien dat het aantal koopzondagen bijvoorbeeld afhangt van de behoefte die winkeliers en consumenten daar aan hebben. Verder moeten gemeenten de kans krijgen om in bepaalde gevallen meer dan twintig koopzondagen toe te staan, oplopend tot 52, zo zegt VNG.

De VNG krijgt bijval van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Een ruimere opstelling van winkels op zondag kan "zeker in de huidige economische situatie zorgen voor een impuls van de bestedingen", aldus het CBL. De VNG brengt hun standpunt morgen ter sprake in de Tweede Kamer tijdens gesprekken over wijzigingen in de Winkeltijdenwet.

'City bood 150 miljoen voor Casillas'

Manchester City zou het enorme bedrag van 150 miljoen Euro hebben geboden aan Real Madrid voor keeper Iker Casillas. Dit meldt het doorgaans betrouwbare radiostation Cadena Ser.

De doelman zou 'nee' gezegd hebben tegen een jaarsalaris van dertien miljoen euro. Volgens de zaakwaarnemer van Casillas was City bereid om te voldoen aan de afkoopsom van 150 miljoen euro. Dat zou een verdubbeling zijn van het huidige transferrecord. In 2001 Zinedine Zidane voor 75 miljoen euro van Juventus naar Real Madrid.

Sinds Manchester City in september werd overgenomen door een groep Arabische investeerdersgroep is de kapitaalkracht van de club aanzienlijk toegenomen.

Kalou mist mogelijk UEFA Cup-duel

Het is nog maar de vraag of sc Heerenveen aanstaande donderdag beroep kan doen op Bonaventure Kalou. De aanvaller van de Friezen ondervindt enige hinder van een kwetsuur aan zijn hamstring, die hij afgelopen zaterdag tegen PSV (2-2) opliep.

Trainer Trond Sollied denkt dat het een leuk duel gaat worden, omdat sc Heerenveen en Sporting Braga, de tegenstander in de groepsfase van de UEFA Cup, de punten hard nodig hebben. Mochten de Friezen opnieuw onderuit gaan, dan is de kans op doorgaan heel erg klein. Tot nog toe werden er namelijk geen punten behaald.

Trezeguet wil bij Frankrijk terugkeren

David Trezeguet heeft laten weten zich weer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg van Frankrijk. In juli van dit jaar beëindigde de Franse aanvaller zijn interlandcarrière, maar blijkt dit nu 'elke dag' te missen.

"Ik ga geen voorwaarden stellen voor een terugkeer. Als de bondscoach denkt dat ik Frankrijk kan helpen, dan wil ik terugkomen. Er komt een WK aan en daar wil ik bij zijn", aldus Trezeguet, die graag naar Zuid-Afrika wil.

Een half jaar geleden werd Trezeguet nauwelijks nog opgesteld door bondscoach Raymond Domenech, wat mede de oorzaak was van het afscheid van Les Bleus.

Adriaanse moet Porto een miljoen betalen

Red Bull Salzburg-trainer Co Adriaanse moet zijn oude club FC Porto een bedrag van een miljoen euro betalen. Deze beslissing heeft het internationaal sporttribunaal (CAS) woensdag gemaakt naar aanleiding van de contractbreuk die Adriaanse in 2006 maakte.

Samen met zijn assistent Jan Olde Riekerink stapte Adriaanse in augustus 2006 op bij Porto terwijl zijn contract nog doorliep. Het duo stapte op omdat ze vonden dat er een onwerkbare situatie was ontstaan bij de Portugese club. Het seizoen hiervoor won hij het kampioenschap en de beker.

Adriaanse had nog een contract voor een jaar bij de club, maar hij ging aan de slag in Oekraïne bij Metallurg Donetsk. Olde Riekerink moet ook een boete betalen. Vanwege zijn contractbreuk is hij 75.000 euro verschuldigd aan FC Porto.

Zwarte Cross populairste festival

De Zwarte cross is door bezoekers van startpagina.nl verkozen tot populairste festival van Nederland in 2008. Het bier en tietenfestival in Lichtenvoorde kreeg 39 procent van de stemmen. Het driedaagse festival wordt jaarlijks georganiseerd door de achterhoekse band Jovink en trok dit jaar ruim 100.000 bezoekers.

Het veelzijdige festival bestaat onder andere uit enkele feesttenten met live-muziek van bands, diverse crosswedstrijden, een kermis en een markt.

In een reactie laat Pieter Holkenborg van het Zwarte Cross Festival weten: "Superleuk nieuws en wij zijn als organisatie natuurlijk hartstikke trots op deze eerste plek! Het is voor ons een teken dat wij op de goede weg zijn met het festival en dat wij ons inmiddels ook kunnen scharen onder het gezelschap van de gevestigde festivals. Wij willen bewijzen dat je op deze manier ook een evenement kunt organiseren, namelijk met veel programma-onderdelen en heel lage prijzen. Wij willen iedereen die op het Zwarte Cross Festival gestemd heeft in ieder geval hartelijk bedanken. Tot op 24, 25 en 26 juli 2009 in Lichtenvoorde!"

Op de tweede plaats eindigde Pinkpop met 24 procent van de stemmen. Nummer drie is voor Lowlands, Oerol en het dancefeest Mysteryland.

Ruim honderd landen bannen clusterbom

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn meer dan honderd landen, waaronder ook Nederland, het vanavond eens geworden over een verdrag dat clustermunitie als oorlogswapen moet verbieden. Militaire zwaargewichten zoals de VS, China, Israël, Rusland, India, Pakistan en Brazilië waren in Oslo niet aanwezig.

Clusterbommen zijn bommen die in tientallen of honderden kleine springladingen uiteenvallen om zo een maximale oppervlakte te bestrijken. Veel van die kleine, maar levensgevaarlijke ladingen ontploffen echter niet nadat ze de grond raken, wat al tientallen jaren zorgt voor een hoog aantal doden en zwaargewonden onder de burgerbevolking in getroffen gebieden.

Clustermunitie werd ingezet in ontelbare oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog, onder meer in Laos, Vietnam, Angola, Mozambique, en Tsjetsjenië. Recent nog gebeurde dat bijvoorbeeld in ex-Joegoslavië, in Afghanistan, en in de meest recente oorlog tussen Israël en Libanon. Er zijn ook vermoedens dat op ongeoorloofde manier ingezette clustermunitie de oorzaak is van de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans tijdens het gewapende conflict tussen Rusland en Georgië deze zomer. Dat wordt door de Russen ontkend.

Ondanks het feit dat de machtigste militaire landen tegen een verbod lijken te zijn, zijn vele vredesorganisaties toch gematigd positief. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat ook het verbod op anti-persoonsmijnen niet door alle landen ondertekend werd, maar wel leidde tot een aanzienlijke daling van de inzet van dat type wapen.

Kind te vondeling gelegd in kerstkribbe

Een pastoor van een katholieke kerk in het Duitse Pöttmes, in de deelstaat Beieren, keek gisteren vreemd op toen hij in de kerstkribbe keek. In de voerbak bleek ineens een echte baby te liggen. "Toen ik de baby zag liggen, was het een beetje zoals Kerst", vertelt de pastoor.

De vrouw zag ongetwijfeld geen andere uitweg meer dan het pasgeboren jongetje aan de kerk toe te vertrouwen. Vandaag heeft de politie bekendgemaakt dat het kleine mannetje, op verzoek van zijn moeder, Christian zal worden gedoopt. De kinderbescherming zal over zijn lot beslissen, al zien de autoriteiten het liefst dat het kind weer bij zijn moeder gaat wonen.

Uit onderzoek is gebleken dat de levenssituatie van de 38-jarige, van origine Roemeense, moeder voor haar geen perspectieven biedt. "Ze heeft het kind bewust naar de kerk gebracht in de hoop dat het snel gevonden en verzorgd zou worden", meldde een politiewoordvoerder.


De drie wijzen waren al onderweg...

Reebok leert jager een lesje

De 47-jarige Randy Goodman dacht dat hij een stevige reebok neer had geschoten maar niets bleek minder waar. Na twee keer vuren met zijn Remington .270 dacht hij dat de reebok netjes geveld was. Fier boog hij zich over het gewonde dier maar toen ging het mis.

De reebok stond op en viel de jager aan. Het beest zette zijn gewei in de kont van de schutter, schepte hem op en gooide hem weg. "Die 15 seconden waren pure hel! Mijn gezicht voelde warm aan. Ik deed mijn handschoenen uit en voelde dat ik hevig aan het bloeden was. Ik dacht dat ik dood zou bloeden!" getuigt de jager. Randy greep weer naar zijn wapen en schoot nog tweemaal op de reebok.

Duizelig en bebloed strompelde hij naar zijn jeep. Na even bijkomen reed hij naar het ziekenhuis alwaar hij zeven hechtingen in het hoofd kreeg. Er werd ook een lichte hersenschudding vastgesteld. Verder zijn de ribben en de rechterarm van de man gekneusd. De reebok werd reeds geveld en het gewei hangt weldra aan Goodmans muur.

Uitslag Spartak Moskou - NEC

NEC heeft zijn derde wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup gewonnen. De uitwedstrijd tegen Spartak Moskou eindigde in een 1-2 winst.

De Nijmegenaren kenden een slechte start van de wedstrijd. Ze werden direct fel onder druk gezet en na twee minuten stonden ze achter toen Covalciuc zonder problemen de 1-0 wist binnen te koppen. NEC had in het vervolg veel moeite om een gaatje te vinden in de defensie van Spartak die zeer hecht en goed georganiseerd was.

NEC koos in de tweede helft vol voor de aanval en had de Russen in de tang. Zomer had een grote kans op de gelijkmaker maar Pletikosa wist de kopbal van de verdediger te weren. Invaller Van Beukering en El Kabir waren allebei ook dicht bij een treffer.

In de slotfase hield Babos zijn ploeg in de race door tweemaal fraai te redden. Vijf minuten voor tijd maakte Van Beukering de gelijkmaker en nog geen twee minuten daarna zorgde Schöne op aangeven van invaller John dat NEC de drie punten alsnog mee naar huis mocht nemen.



Spartak Moskou - NEC 1-2
2’ Covalciuc 1-0
85' v. Beukering 1-1
87' Schöne 1-2

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Vollquartz (Den)
Gele kaart: Zotov, Jiránek,Ivanov (Spartak Moskou), Fernández (NEC)

Opstellingen

Spartak Moskou: Pletikosa, Parchivlyuk, Jiránek, Fathi, Shischkin, Bazhenov, Zotov (Ivanov/46), Covalciuc, Pavlenko, Saenko, Malojan (Prudnikov/59)

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (John/64), Schöne, Davids, El Kabir, Tshibamba (v.Beukering/46), Bouaouzan

Man vindt bier drinken achter stuur heel normaal

Vandaag moest een 21-jarige man uit Pijnacker voor de Asser rechtbank verschijnen. De man werd in augustus tijdens het Truckstarfestival bij Assen gepakt toen hij met te veel bier op achter het stuur werd aangetroffen. Volgens de kassenbouwer is het echter de gewoonste zaak van de wereld, want alle kassenbouwers drinken achter het stuur.

De drankrijder werd gepakt omdat hij op bijzondere wijze de aandacht van de agenten wist te trekken. De jongeman reed namelijk rond tien uur 's ochtends met geopende motorkap over de A28. "De motor was oververhit", zo verklaarde hij vandaag tegenover de rechter.

Omdat de Zuid-Hollander nog maar enkele maanden zijn rijbewijs had, had hij als beginnend bestuurder maar liefst zes keer zoveel gedronken als toegestaan. Hij gaf grif toe tijdens de rit van Pijnacker naar de Drentse hoofdstad enkele blikken bier te hebben genuttigd.  "Rijden en drinken is bij kassenbouwers heel gewoon. Toen dacht ik er ook nog zo over."

Inmiddels heeft de jongeman het licht gezien. "Ik zoek ander werk. Kassenbouwers zijn dom en asociaal. Ik wil privéchauffeur worden, maar omdat ik ben gepakt door de politie word ik niet meer toegelaten tot de cursus."

Omdat de beste man volgens de rechter al genoeg was gestraft, werd de alcomobilist dezelfde straf opgelegd als door de officier van justitie was geëist. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 550 euro en een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Aangezien de jongeman zijn rijbewijs al bijna zes maanden kwijt is, duurt het niet lang meer of hij mag 's lands wegen weer onveilig maken.

Boodschap arriveert na 39 jaar

Een boodschap in een fles is na 39 jaar aangespoeld op het strand van Corolla in North Carolina. Het papiertje dateerde van 17 augustus 1969, en werd in zee gegooid in de baai van Barnegat. Mark Ciarmello en zijn 3-jarige dochtertje vonden het bierflesje met het bericht in de fles. Daarop stond dat de brandweer van North Haledon verwittigd moest worden.

Mark wist wel dat dit al lang geen noodgeval meer was, maar hij vond dat de brandweer moest weten wat hij net had gevonden en volgde het bevel op. De brandweer wist niet wie de fles in het water heeft gegooid. Ze vermoeden dat het waarschijnlijk gebeurd is tijdens een van de vele visuitjes jaren geleden. De baai van Barnegat staat immers bekend om de vele blauwbaarzen die er te vangen zijn.

Datingsite voor Belgische gevangenen

Je zal het maar meemaken: je tuigt een oud omaatje af of je verduistert een paar miljoen euro, en nu heb je een gevangenisstraf aan je broek. Dan wordt het natuurlijk moeilijk om nog indruk te maken op iemand van het andere geslacht. In België heeft iemand dan ook het gat in de internetmarkt ontdekt: een datingsite voor gevangenen.

Voor een registratie op de website www.prisoners.be hoeven de Belgische gevangenen in hun cel geen internetaansluiting te hebben. Ze geven hun persoonlijke profiel door aan medewerkers van de website, die de gegevens vervolgens online zetten. Zo kunnen de bajesklanten contact leggen met een pennevriend of een pennevriendin om een vriendschap of een relatie op te bouwen. 

De website is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen. De bedenkers hopen een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappelijke herintegratie van gevangenen.

Met dank aan Troonwoord voor de submit.

Amerikaan barbecuet in appartement

Een Amerikaan dacht dat het wel fijn zou zijn om een barbecue te organiseren in zijn appartement. Hijzelf genoot met volle teugen maar twee andere bewoners raakten in ademnood.

De politie viel binnen en de smulpartij was over. De Amerikaan werd opgepakt. Volgens de politie was er in het gebouw verstikkingsgevaar ontstaan door koolmonoxide. De Amerikaan werd weer vrijgelaten na het betalen van een boete van 500 dollar.

30e FOK!Baby geboren!

Sinds de oprichting in 1999 zijn er op FOK! heel wat relaties ontstaan tussen users. Velen wonen inmiddels samen of zijn zelfs getrouwd. Of ze zijn vader en moeder geworden. Gisteravond werden de FOK!kers Havoc en Tinkerbell verblijd met de geboorte van dochter Willemijn Julia

Willemijn Julia is naar bekend de dertigste baby die geboren is uit twee users van FOK! . De eerste FOK!-baby zag het licht op 29 september 2001. Uiteraard feliciteren wij Tinkerbell en Havoc hartelijk met de geboorte van hun dochter!

Doe ook mee aan de speciale FOK!baby-poll!

Kabinet moet handhaving paddoverbod nog uitwerken

Het kabinet overlegt op korte termijn over de manier waarop het paddoverbod moet worden gehandhaafd. Het verbod geldt sinds maandag. Bij gemeenten bestaat nu onduidelijkheid of politie en justitie de naleving van het verbod moeten controleren of dat dit een taak van de burgemeester is.

De verantwoordelijk ministers Ab Klink (Volksgezondheid), Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zullen daarover gaan overleggen, zei een woordvoerder van Ter Horst woensdag. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie het verbod moet handhaven. Volgens Ter Horst, die verantwoordelijk is voor de politie, is dat nog maar de vraag.

Fiscus richt pijlen op goede doelen

De fiscus heeft haar aandacht gevestigd op de goede doelen, en dan met name op het vermogen van deze instellingen. De charitatieve instellingen hebben in de loop der jaren een hoop geld opgepot. De Belastingdienst wil dat de goede doelen niet meer vermogen opsparen dan nodig is voor het verwezenlijken van hun doelstelling en wil deze organisaties dan ook strenger controleren, zo melden de GPD-kranten vandaag. De Belastingdienst wil niets kwijt over eventuele controles. "We willen geen strategisch gedrag uitlokken", zo meldt een woordvoerder van de fiscus.

Zo'n twintigduizend organisaties hoeven momenteel geen belasting te betalen omdat zij door de Belastingdienst zijn aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Mede daardoor hebben veel van de goede doelen de beschikking over een miljoenenvermogen dat alleen maar groter wordt. De fiscus wil het vermogen van deze organisaties afromen door alsnog belasting te heffen. 

Overigens voelen ook de goede doelen de gevolgen van de kredietcrisis, omdat zij een deel van hun vermogen steken in aandelen en obligaties. Een aantal fondsen heeft daardoor in de afgelopen periode miljoenen verloren, zoals het Oranjefonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Met dank aan Tarak voor de submit.

[NHL] Sean Avery geschorst

Sean Avery, speler van de Dallas Stars, is voor onbepaalde tijd geschorst door de NHL vanwege het overtreden van artikel 6 uit de gedragsregels van de NHL. Deze schorsing komt voort uit een interview dat Sean Avery gaf voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Calgary Flames. De datum van de zitting is nog niet bepaald.

Stars-coach Dave Tippett liet weten achter de schorsing te staan. "Op het ijs is trash talking algemeen geaccepteerd, maar om zoiets te zeggen als er camera's bij zijn en iedereen het kan horen, dat gaat gewoon een stap te ver. Sean zet onze organisatie in een verkeerd daglicht, er worden gepaste stappen ondernomen." Op de vraag of Avery ooit kan terugkeren antwoordde Tippett: "De tijd zal het leren."

Avery is in het verleden al een keer beboet, en ook in zijn tijd bij de Los Angeles Kings is hij al een keer geschorst, echter toen door de Kings zelf en niet de NHL. Ook spelers die tegen Avery speelden zijn vanwege wraakacties richting Avery al eens geschorst. Zo is Chicago-speler Ben Eager eens geschorst omdat hij met zijn stick uithaalde naar Avery. Avery staat algemeen bekend in de NHL als een vervelend mannetje zodra hij het ijs op gaat.

De gewraakte uitspraak ging over Calgary Flames-speler Dion Phaneuf en zijn vriendin Kim Bauer. Bauer is namelijk de ex van Avery. "Ik ben heel blij om in Calgary te zijn, ik hou van Calgary. Ik vind het alleen jammer dat het in de NHL gemeengoed is om iets te beginnen met de tweedehandsjes van andere NHL spelers. Daar hou ik niet zo van. Veel plezier bij de wedstrijd vanavond."

Parkeren in Amsterdam flink duurder

Wie vanaf januari 2009 zijn auto wil stallen in het stadscentrum van Amsterdam moet daarvoor diep in de buidel tasten. Het parkeertarief bij de Oude Schans, Prinsengracht en het IJ is nu nog € 3,80 per uur, vanaf 1 januari wordt dat € 5,00.

In grote delen van Oud-Zuid, Oud-West en Oost-Watergraafsmeer wordt het huidige parkeertarief van € 2,20 opgeschroefd naar € 4,00. In Zeeburg gaat de automobilist € 3,00 per uur betalen voor een parkeerplaats.

Gemeente Amsterdam wil met de tariefverhoging meer mensen op de fiets en in het OV krijgen. Een automobilistenvereniging denkt dat de gemeente een andere bedoeling heeft met de verhoging. “Als je überhaupt al een parkeerplaats kunt vinden in Amsterdam gaat niemand € 5,00 per uur betalen. Gemeente Amsterdam beantwoordt dat resoluut door meer parkeerwachten in te zetten, om zo meer boetes te kunnen innen.”

Gemeente Amsterdam ontkent meer parkeerwachten in te zetten om meer boetes uit te kunnen schrijven. “Dat zou laster voor onze eigen stad zijn.”

Abramovitsj betaalt salaris Hiddink

De Russische miljardair Roman Abramovitsj heeft 3,6 miljoen euro aan de Russische voetbalbond gegeven zodat zij het salaris van bondscoach Guus Hiddink kunnen uitbetalen. Een bestuurder van de nationale Russische bond, Sergei Kapkov heeft dit gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Abramovitsj, eigenaar van Chelsea, maakte het bedrag over nadat hij had gehoord dat de Russische bond een betalingsachterstand had opgelopen. "Er zijn de afgelopen drie maanden serieuze vertragingen opgetreden bij het betalen van de salarissen van Hiddink en ook andere bondscoaches", aldus Kapkov.

KLM vliegt weer op Bangkok

De KLM hervat morgen de vluchten naar Bangkok. De luchtvaartmaatschappij heeft dat vandaag meegedeeld. Het eerste toestel zal morgen om 20.35 uur weer koers zetten naar de internationale luchthaven Suvarnabhumi van Bangkok.

Gestrande passagiers zijn de afgelopen periode vanuit Phuket door de KLM en Air France naar Nederland teruggebracht. De vlucht die voor vrijdag gepland stond vanuit Phuket naar Nederland, wordt geannuleerd.

  (foto: ANP)

Li Jiao en Li Jie in Top Twaalf

Li Jiao en Li Jie mogen meedoen aan de Europese Top Twaalf. Dit prestigieuze tafeltennistoernooi wordt begin februari gespeeld in het Duitse Düsseldorf. De 35-jarige Li Jiao, tweede op de ranglijst van de ETTU achter de Oostenrijkse Liu Jia, is titelverdedigster.

Li Jie is momenteel de nummer 7 van Europa en dus gekwalificeerd voor de Top Twaalf 2009. Ze bereikte dit jaar onder meer de halve finale van de ITTF Pro Tour in Oostenrijk en won het Europees kampioenschap met het Nederlands vrouwenteam.

Behalve Li Jiao (2007 en 2008) won ook Bettine Vriesekoop (1982 en 1985) de Europese Top Twaalf tweemaal. Mirjam Hooman was een keer de beste, in 1991.

De Graafschap volgt Taktak

De Graafschap heeft interesse in Taner Taktak, de Belgische middenvelder van Fortuna Sittard. De club uit de eredivisie zou al enkele keren voor Taktak op de tribune hebben gezeten.

Volgens het Algemeen Dagblad volgen de Superboeren de verrichtingen van Taktak op de voet. De 18-jarige Belg, die jeugdinternational is voor zijn land, debuteerde vorig seizoen namens Fortuna Sittard in het profvoetbal. Dit seizoen kwam Taktak twaalf keer uit de in de Jupiler League, waarin hij één keer scoorde en twee assists leverde.

Groningen doet bod op Koç

FC Groningen heeft zich bij FC Eindhoven gemeld voor topscorer Serhat Koç. De Groningers hebben al een bod gedaan op de aanvaller van de geplaagde club uit de Jupiler League.

Technisch manager Marcel Wouterse van FC Eindhoven bevestigde tegenover Omroep Brabant het bod van Groningen. Wel gaf hij aan dat er nog geen onderhandelingen zijn en dat er meer clubs interesse hebben in Koç.

De 18-jarige Koç komt uit de eigen opleiding van Eindhoven en brak dit seizoen definitief door met tot nu toe al dertien goals uit achttien competitieduels. De aanvaller staat nog tot medio 2011 onder contract bij Eindhoven, dat hem in elk geval tot het eind van het seizoen hoopt te behouden.

Lijk gevonden in kofferbak

Agenten hebben in de kofferbak van een auto in Nieuw-Vennep het lijk van een 49-jarige Amsterdammer gevonden. Buurtbewoners hadden bij de politie gemeld dat de onbekende auto al enige tijd stond geparkeerd aan de Wielestein in het dorp. Over de doodsoorzaak van de man is nog niets bekendgemaakt.

De auto bleek als gestolen gesignaleerd te staan en werd weggesleept. Tijdens onderzoek in de auto werd het stoffelijk overschot aangetroffen. De politie Kennemerland heeft een groot team op de zaak gezet.

Allochtone zwartrijder voelt zich benadeeld

Treinconducteurs zeggen allochtone zwartrijders niet anders te behandelen dan autochtone reizigers zonder kaartje. Toch stellen vooral jonge allochtone mannen dit wel zo te ervaren. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoekers bevroegen 280 NS-medewerkers en 5530 reizigers. Dat allochtone reizigers de werkwijze van de conducteurs als anders en minder gunstig ervaren, heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met eerdere ervaringen met discriminatie en benadeeld zijn in de maatschappij.

Allochtone reizigers worden liever meer indirect en subtieler benaderd. Zo'n optreden kan mogelijk het ontstaan van problemen bij allochtone zwartrijders tegengaan, denken de onderzoekers.

Daarnaast geven allochtone reizigers aan expressiever te zijn, wat tot uiting komt in meer handgebaren en een grotere variatie in stemverheffingen. De onderzoekers melden dat conducteurs deze expressievere uitingsvormen onjuist kunnen interpreteren als uitingen van agitatie en irritatie. Dit kan weer leiden tot onnodige spanning tussen de reiziger en de conducteur.

Ook autochtone vrouwen hebben overigens een voorkeur voor een meer indirecte en subtielere aanpak. Dit kan voorkomen dat zij zich onnodig opgelaten voelen, stellen de onderzoekers, aangezien zij zich veel sneller ongemakkelijk voelen dan mannen als ze worden aangesproken op de geldigheid van hun vervoersbewijs. Volgens de onderzoekers nemen de Nederlandse Spoorwegen de resultaten van het onderzoek mee in de opleiding.

 


Allochtone zwartrijder voelt zich benadeeld(foto: DAG)

Poeliers gaan goede kerst tegemoet

Poeliers hebben hun handen vol met de naderende feestdagen. De brancheorganisatie van poeliers en wildhandelaren verwacht na Sinterklaas een 'explosie' in de belangstelling voor onder meer hert, haas, fazant en eend. Dat zegt algemeen secretaris Jan Willem de Jong van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW).

De Jong baseert zijn positieve vooruitzichten op een gestage positieve ontwikkeling van de omzet van de sector. Bovendien vermoedt hij dat de economische malaise nog niet in de portemonnee wordt gevoeld. "De meeste mensen die in loondienst zijn, hebben gewoon hun inkomen, daar is tot op heden niet al te veel aan veranderd." En als mensen al terughoudend zijn in hun uitgaven, dan profiteert de wildbranche juist, denkt De Jong. "De verwachting is dat er dan minder buiten de deur wordt gegeten en mensen ervoor kiezen om thuis zelf wild klaar te maken."

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepel van de Nederlandse supermarkten, herkent zich in de positieve vooruitzichten. "In het algemeen kun je zeggen dat supermarkten altijd een goede kerst tegemoet gaan. De kerstboodschappen zijn altijd goed voor een flinke omzetplus", zegt een woordvoerder. "En wild wordt de afgelopen jaren breed aangeboden in de supermarkt. Het wordt daardoor ook door meer mensen gegeten."

De keuze voor de kerstdis wordt volgens De Jong veelal pas na 5 december gemaakt, maar dan wordt het ook dringen bij poeliers, slagers en in supermarkten. Vorig jaar ontstond in de laatste dagen voor kerst zelfs 'een run op wild', zegt de NBPW-secretaris.

De laatste jaren heeft de wildsector hard gewerkt aan een beter imago, waarin hardnekkige vooroordelen zijn bestreden. De populariteit van wild wordt onder meer bevorderd door de website wildplaza.com, die nu twee jaar bestaat, zegt De Jong. Op deze site wordt 'open en eerlijke' informatie gegeven over wild. Ook de jacht heeft volgens De Jong een ander imago gekregen. "Door beheersjacht wordt verantwoord omgegaan met de natuur en worden omstandigheden gecreëerd waardoor diersoorten in natuurgebieden gezamenlijk kunnen leven." Daarnaast bestaan vooroordelen over de smaak van het vlees en de moeilijke bereiding 'nagenoeg' niet meer, meent De Jong.

Momenteel wordt in Nederland zo'n twaalf miljoen kilo wild per jaar gegeten, maar het aantal kilo's geeft op zich geen helder beeld, legt De Jong uit. "Het aandeel van vlees met bot geeft terrein prijs aan filets en biefstuk, zodat relatief gezien steeds meer wild wordt gegeten."

Het gros van het wild dat in Nederland wordt verkocht, komt overigens uit het buitenland. De Jong schat dat tussen de vijf en tien procent van Nederlandse bodem komt. Het gaat daarbij vooral om gevogelte als duif, eend en gans, maar ook om hert. De populairste wildsoorten zijn fazant, haas en eend, maar hert wint snel terrein.


Poeliers gaan goede kerst tegemoet  (foto: DAG)

Federer speelt in 2009 maar drie graveltoernooien

Uit zijn speelschema voor volgend jaar blijkt dat Roger Federer in 2009 niet veel toernooien zal spelen op gravel. Naast Roland Garros speelt de 27-jarige Zwitser slechts twee toernooien op het gemalen baksteen, in Rome en Madrid.

De nummer twee van de wereld begint het tennisjaar 2009 in Abu Dhabi, waar hij een invitatietoernooi zal spelen. Voor de Australian Open, het Grand Slam-toernooi dat 19 januari begint, zal de Zwitser meedoen aan het toernooi van Doha en de Kooyong Classic in Melbourne.

Riddick te zien in trailer en screens Assault on Dark Athena

Op de Xbox en PC wist de game The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay hoog te scoren. Starbreeze, de ontwikkelaar, besloot een remake te gaan maken voor de PC, X360 en PS3. Nadat Activision besloot om deze game niet meer uit te gaan brengen, nam Atari het stokje over en kreeg Starbreeze het groene licht om niet alleen een remake met wat extra levels te maken, maar een compleet nieuwe single-player campagne te maken. De levels van Escape from Butcher Bay zullen nog wel aanwezig zijn. In onderstaande screens kun je zien hoe Vin Diesel er op current-gensystemen uit zal zien.




Mocht je nog meer Diesel willen, kun je de trailer van de game hier bekijken.

VS: Xbox 360 boekt groot succes tijdens "Black Friday"

Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving. Thanksgiving wordt in de Verenigde Staten altijd gevierd op de vierde donderdag van de maand november. De dag Black Friday staat bekend als de drukte winkeldag ooit, omdat veel werknemers die dag vrij hebben. Winkels openen veel eerder dan normaal, er zijn opeens veel meer kortingen en iedereen warmt zich op voor Kerstmis.

Dus ook afgelopen vrijdag was het een puinzooi. De Xbox 360 is ongelofelijk vaak over de toonbank gegaan. Zó vaak dat het drie keer meer is verkocht dan de PlayStation 3. Vooral de games Lips, Fable 2 en Gears of War 2 waren de populairste games. De heer Don Mattrick, Microsofts 'senior vice president of Interactive Entertainment Business', was zeer tevreden:

"We entered into the Black Friday sales period with cautious optimism, knowing that dollar for dollar, Xbox 360 offers more social entertainment value than any other console on the market."

"Record Black Friday sales in the US, coupled with our existing global install base of 25 million and an online community of more than 14 million Xbox Live members, have laid the groundwork for continued global sales momentum in 2009."

Spoeddebat over postwet

Voor de regeringspartijen hoeft het niet, maar de Tweede Kamer gaat toch een spoeddebat houden over de postwet. VVD en SP, die lijnrecht tegenover elkaar staan bij liberalisering van de postmarkt, stonden er vandaag op. Wat hen bond was de frustratie over de "achterkamertjespolitiek" van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Charlie Aptroot (VVD) stak zijn woede niet onder stoelen of banken toen hij vandaag vroeg om het spoeddebat. Er was al een overleg over de postwet afgesproken, maar de regeringspartijen besloten vervolgens "in een achterkamertje" dat dit niet hoefde door te gaan.

Krul blijft hopen op Feyenoord

Afgelopen zomer ketste een transfer van Tim Krul naar Feyenoord op het laatste moment af, maar de doelman blijft hopen op de Rotterdammers. In de nieuwe Voetbal International vertelt Krul dat hij afgelopen zomer al met z’n gedachten bij Feyenoord zat.

Het 20-jarige keeperstalent, eigendom van Newcastle United, zag een transfer echter op het allerlaatste moment afketsen. Hij verhuisde voor een maand naar Carlisle United, een club uit de League One.

"Newcastle wilde mij niet verhuren, maar voor de juiste prijs mocht ik wel verkocht worden. Feyenoord voldeed aan alle voorwaarden. Plots gooide Dennis Wise de deur dicht. Ik baalde verschrikkelijk. Toen heb ik het een tijdje heel zwaar gehad."

Feyenoord kent met Henk Timmer (38) momenteel een eerste doelman, maar sinds het vertrek van Sherif Ekramy is de Stadionclub wel op zoek naar een nieuwe sluitpost.

Kramer snel op 500 meter

Sven Kramer liet zich gisteren, nadat hij met TVM op trainingskamp was in het zuiden van Europa, weer zien op het ijs van Thialf. De tweevoudig wereldkampioen allround, die gisteren weer genomineerd werd voor de titel Sportman van het Jaar, deed mee aan een wedstrijd op de 500 meter.

Kramer reed de tweede tijd met 36,74, slechts een halve seconde boven zijn persoonlijk record. Sietse Heslinga won in een tijd van 36,63. Kramer kwam verder niet in actie. Ploeggenoot Wouter Olde Heuvel won de 1500 meter in een tijd van 1.49,56. Beorn Nijenhuis eindigde als tweede in 1.49,67.

Ireen Wüst was op zowel de 500 meter (40,28) als op de 3.000 meter (4.16,41) de snelste vrouw.

KNVB niet uit op 'liquidatie' FC Eindhoven

Volgens KNVB-manager Ron Francis is de voetbalbond er absoluut niet op uit FC Eindhoven uit het betaalde voetbal te werken. Vertegenwoordigers van de club uit de Jupiler League beschuldigden de KNVB er van een 'gestuurd scenario' om de licentie van Eindhoven in te trekken.

Francis, onder meer verantwoordelijk voor licentiezaken, ontkent op zijn beurt dat de voetbalbond de Brabanders de das om wil doen. "Sterker, we willen zelfs helpen met het bezwaarschrift, want we zijn er niet op uit om de licentie in te trekken als Eindhoven aan de licentievoorwaarden voldoet," zegt hij in De Telegraaf.

Ook directeur betaald voetbal Henk Kesler wil met klem benadrukken dat hij FC Eindhoven niet 'zoekt'. "Sterker, ik sta er volledig buiten. De licentiecommissie is een onafhankelijk orgaan, waarbij ik geen enkele invloed kan uitoefenen op de rapportage."

Dinsdagmiddag werd er overigens bij de najaarsvergadering betaald voetbal een verscherping van het licentiereglement aangenomen. "Ook door de afgevaardigde van Eindhoven," deelde Kesler mede.

"En dat mijn minder vleiende opmerking over Eindhoven in de media (betaald voetbal bij Eindhoven zou volgens hem geen betaald voetbal maar een speeltje van diverse sponsors zijn, red.) bijna tegelijkertijd naar buiten komt met de jobstijding van de licentiecommissie is toevallig."

Vergunning Nuoncentrale Eemshaven vernietigd

De vergunning die de provincie Groningen aan Nuon had gegeven om een elektriciteitscentrale in de Eemshaven te bouwen is vernietigd. De Raad van State verklaarde woensdag een aantal bezwaren van de Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace gegrond.

De provincie had Nuon vorig jaar juli een vergunning gegeven voor een zogeheten multifuel elektriciteitscentrale op het industrieterrein Eemshaven. De Raad van State oordeelt dat de uitstoot van dioxinen, fluoride en andere giftige stoffen en zware metalen die in de vergunning wordt toegestaan lager had kunnen zijn. En omdat hiervoor een zogenoemde minimalisatieverplichting bestaat, had dit ook gemoeten.

Natuur en Milieu, Greenpeace en een aantal omwonenden hadden ook gevraagd de vergunning te vernietigen omdat deze te weinig bescherming zou bieden tegen geluidsoverlast, lichthinder, aantasting van natuurwaarden in het Waddenzee-gebied, CO2-uitstoot en stikstofoxiden, en tegen aantasting van woongenot en veiligheid. Die pogingen verwierp de Raad van State.

Nuon was niet direct in staat een reactie te leveren.

Zanini verlaat Silence-Lotto

Stefano Zanini vertrekt bij de wielerploeg Silence-Lotto. De Italiaanse oud-renner, die pas één jaar als ploegleider in dienst van de Belgische ploeg was, vertrekt naar het Italiaanse Fuji-Servetto, de opvolger van Saunier Duval.

Manager Sergeant van Lotto houdt nu nog vier ploegleiders over: Hendrik Redant, Herman Frison, Roberto Damiani en nieuwkomer Dirk De Wolf. "In principe is er met zulke drukke programma's werk voor vijf ploegleiders. Maar ik vond dat ik Stefano niet kon tegenhouden met een beter voorstel bij oude vrienden van hem", aldus Sergeant.

Gasexplosie Spanje eist veel gewonden

Een gasexplosie in Gavá, een voorstad van Barcelona, heeft vandaag 25 gewonden geëist. Zeventien van hen zijn er slecht aan toe, aldus de lokale autoriteiten.

Het drie verdiepingen tellende gebouw is door de kracht van de explosie en de uitgebroken brand deels verwoest. Vijftig mensen die in de omliggende woongebouwen verbleven zijn uit voorzorg geëvacueerd. Bewoners klaagden alleen wel dat het lang duurde voordat de reddingswerkers ter plaatse waren.

'Een op vijf jongeren spreekt af na anonieme chat'

Hoewel jongeren zeggen de gevaren van het chatten te kennen, spreekt een op de vijf jongeren toch met onbekenden af. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Meldpunt Kinderporno, waarvoor duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar werden ondervraagd.

Op internet is bijna vijftig procent van de meisjes wel eens lastiggevallen door een onbekende, tegenover zestien procent bij de jongens. Desondanks heeft een op de vier meisjes wel eens in het echt afgesproken met een anonieme chatter. Bij de jongens ligt dat percentage op achttien procent.

Een op de tien jongeren geeft verder aan dat zij hun webcam niet uitschakelen bij het chatten met een onbekend iemand. Bij ruim tachtig procent van de jongeren zijn daarover thuis geen afspraken gemaakt. Wanneer die regels er wel zijn, zeggen negen op de tien meisjes zich daaraan te houden. Een derde van de jongens onttrekt zich aan afspraken die met ouders gemaakt zijn.

Calderón: "Huntelaar eerst bankzitter"

Ramon Calderón, voorzitter van Real Madrid, vertelt dat Klaas Jan Huntelaar voorlopig niet op een basisplaats hoeft te rekenen. Volgens Calderón hebben de Madrilenen al goede aanvallers.

Calderón vertelt tegenover het Spaanse dagblad El País: "We hebben al goede aanvallers. Dus de spelers die worden aangetrokken, komen in eerste instantie om te helpen, voorlopig om iets bij te dragen.” De Real Madrid-preses vervolgt: "Onze ideale spelers voor de voorhoede blijven Arjen Robben, Raúl en Gonzalo Higuaín.”

Vanmiddag arriveert Huntelaar in Madrid voor de medische keuring. Als alles goed verloopt, wordt de Oranje-international donderdag om 13.00 uur gepresenteerd. Voor een bedrag van 27 miljoen euro wordt de spits overgenomen van Ajax. The Hunter zal in Madrid een jaarsalaris van bijna vier miljoen euro bruto opstrijken.

[Upd] Vijf duels schorsing voor Hitlergroet

Helmond Sport speler Daniel Guijo-Velasco is voor vijf duels geschorst door de KNVB. De Belg krijgt die straf voor het brengen van de Hitlergroet in het duel met RBC Roosendaal.

Guijo-Velasco bracht de groet nadat opponent Mels van Driel bij de scheidsrechter om een gele kaart had gevraagd voor een speler van Helmond Sport. "Het was mijn reactie op zijn reactie. Ongepast misschien ja, ik zal het nooit meer doen", aldus Guijo-Velasco na afloop van het duel.

Guijo-Velasco is door zijn club al disciplinair geschorst voor één wedstrijd en zal worden ingezet op het sociaal-maatschappelijke vlak bij een scholenproject. Als de speler daarmee niet akkoord gaat, wordt de zaak voorgelegd aan de tuchtcommissie van de KNVB.

Update 13:40 uur

Helmond Sport accepteert het schikkingsvoorstel dat de aanklager betaald voetbal aan de Belgische voetballer heeft opgelegd. De club liet dit vandaag op de website weten.

Baanwielrenner Slippens beëindigt loopbaan

Baanwielrenner Robert Slippens heeft vandaag bekend gemaakt dat hij per direct stopt. Slippens vormde jarenlang een koppel met Danny Stam en het duo won samen elf zesdaagsen.

Naast de successen in de zesdaagsen won Slippens met Stam twee medailles bij wereldkampioenschappen op het onderdeel koppelkoers: in 2004 brons in Melbourne, een jaar later zilver in Los Angeles. Individueel pakte hij zilver in 2004 op het onderdeel scratch.

Bij een val in een wegwedstrijd in België, liep Slippens in 2006 zware verwondingen op. Zijn herstel duurde lang, en ook bleek hij mentaal niet meer de oude. Pas onlangs won hij met Stam weer een zesdaagse, in oktober in Amsterdam. Daarna kreeg hij echter schouderklachten. Dit verhinderde hem overigens niet om samen met Stam afgelopen week de Zesdaagse van het Noorden te winnen

"Ik neem deze beslissing juist nu omdat ik het hele winterseizoen op het hoogste niveau wil presteren. En dat is door de vele fysieke tegenslagen niet haalbaar meer", aldus Slippens.

Mijatovic: "We volgden Huntelaar al twee jaar"

Gisteren werd bekend dat Klaas-Jan Huntelaar na de winterstop naar Real Madrid vertrekt. De sportief directeur van 'de Koninklijke', Predrag Mijatovic, heeft gezegd dat de Spaanse club de aanvaller al twee jaar volgde.

"Door de blessure van Ruud van Nistelrooy zagen we ons genoodzaakt onze interesse te concretiseren en te handelen," aldus Mijatovic die erkent dat Real andere spelers in het vizier had. Huntelaar was echter eerste keus. "We moeten ook de toekomst in het oog houden. Daarbij was het belangrijk dat we de trainer en de selectie zo snel mogelijk een oplossing voor de korte termijn gaven."

Goalgetter Red Bull beste speler Oostenrijk

Marc Janko is gekozen tot voetballer van het jaar in Oostenrijk.

Overigens is dat niet geheel verrassend: de spits van Red Bull Salzburg scoorde al 29 keer in negentien competitiewedstrijden. De geruchten gaan dat Blackburn Rovers Janko in de winterstop wil overnemen van het team van trainer Co Adriaanse. Samir Muratovic (Sturm Graz) en Steffen Hofmann (Rapid Wien) eindigden als tweede en derde.

Bréchet kan gewoon spelen zaterdag

Ondanks het feit dat PSV-verdediger Jeremie Bréchet gisteren op de training ontbrak, zal de Fransman komende zaterdag gewoon kunnen spelen tegen FC Groningen.

Het Algemeen Dagblad meldt dat Bréchet uit voorzorg de training oversloeg vanwege een bovenbeenblessure, maar dat dit geen consequenties zal hebben voor het duel van komende zaterdag. Het is de bedoeling dat de verdediger morgen weer aansluit bij de groepstraining.

Bréchet werd afgelopen zomer door PSV overgenomen van het Franse Sochaux. De verdediger speelde tevens voor Olympique Lyon, Inter en Real Sociedad.

Kovalainen: "Wil lichtere auto in kwalificatie"

McLaren-coureur Heikki Kovalainen heeft kritiek geuit op zijn team. De Fin werd in 2008 in de kwalificaties de baan opgestuurd met een zwaardere auto dan teamgenoot Lewis Hamilton, waardoor hij kansloos was voor een poleposition. Voor komend jaar eist hij gelijke behandeling.

"Slechts eenmaal was ik lichter dan Lewis en dat was in Silverstone. Daar behaalde ik de pole", zei Kovalainen in Motorsport Aktuell. "In alle andere kwalificaties was ik veel zwaarder. Ik was meestal de zwaarste coureur uit de top-zes of top-zeven. Dat heeft natuurlijk ook een effect op de race. Als ik vaker vooraan had gestaan, had ik meer races gewonnen. We moeten dus kijken hoe dat volgend jaar beter kan." In Hongarije was Kovalainen wel de sterkste.

Vacansoleil krijgt ProContinental-licentie

Ons land is in 2009 met twee ploegen vertegenwoordigd op het één-na-hoogste niveau in het internationale wielrennen. Skil-Shimano behoudt zijn ProContinentale status en het nieuwe Vacansoleil, dat de licentie overnam van de P3transfer - Batavus, wordt ook ProContinentaal. Team LPR, waarin Danilo di Luca rijdt, kreeg geen licentie.

Skil-Shimano was afgelopen seizoen de enige Nederlandse ploeg met een ProContinentale licentie.

Oud-Girowinnaar Danilo Di Luca degradeerde. Vorig seizoen reed Team LPR met een ProContinentale licentie, maar dat zit er volgend jaar niet meer in. De licentiecommissie van de UCI liet weten dat de ploeg op één of meerdere punten niet voldeed aan de eisen.

Vitesse wil veel geld voor Van Wolfswinkel

Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel werd de afgelopen dagen veelvuldig in verband gebracht met Ajax vanwege de transfer van Klaas Jan Huntelaar naar Real Madrid. Voorlopig blijft het echter alleen maar bij geruchten, aangezien zowel Ajax als Vitesse ontkent dat er iets concreets gaande is.

Naast Danny Blind, technisch manager van Ajax, heeft ook Vitesse-directeur Marc van Hintum ontkend dat er contact zou zijn tussen beide clubs over een mogelijke transfer van Van Wolfswinkel. Van Hintum voegde bovendien hieraan toe dat de Arnhemmers een fors transferbedrag willen ontvangen voor de jonge aanvaller.

"Twee miljoen? Dan kunnen ze beter in Amsterdam blijven," reageerde Van Hintum tegenover De Gelderlander. "We hebben niet voor niets het contract met Ricky verlengd. Hij is een jongen voor de toekomst. Daar is ons beleid op gericht. Hij komt uit de regio en speelt al sinds de C-tjes bij Vitesse. Wij willen dolgraag dat hij bij ons blijft."

De huidige financiële situatie bij Vitesse dwingt de club er volgens Van Hintum ook niet toe om spelers te verkopen. "Het mooie is dat wij geen spelers hoeven te verkopen. Die tijd is voorbij."

"Een half jaar geleden had je een andere situatie gehad. Ik ben er heel blij mee dat we niet gedwongen zijn spelers te verkopen. Dat scheelt op technisch vlak een hele hoop voor de toekomst van de club."

Van Beukering niet in de basis tegen Spartak

Spits Jhon van Beukering zal vanavond niet in de basis starten als NEC het opneemt tegen Spartak Moskou.

De spits van de Nijmegenaren is door trainer Mario Been gepasseerd. De oefenmeester verwacht de aanvaller "kapot te maken" als hij hem 90 minuten laat spelen op het Russische kunstgras.

Bij de derde wedstrijd in poule D van de UEFA Cup speelt NEC in de gebruikelijke opstelling, met voorin de drie spitsen El Kabir, Tshibamba en Bouaouzan. Dit omdat ook aanvaller Saidi Ntibazonkiza ontbreekt.

NEC staat na twee duels nog op nul punten in de UEFA Cup en moet winnen om kans te houden op overwintering.

Alonso stopt bij komst standaardmotor

Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Fernando Alonso wil de Formule 1 verlaten als de FIA besluit tot de invoering van een standaardmotor. De Spanjaard vindt dat de sport niet gebaat is bij de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen en dat de sport teruggaat naar het verleden.

"Als een standaardmotor daadwerkelijk wordt geaccepteerd, zou dat de laatste druppel zijn", zei Alonso bij een liefdadigheidsevenement in Madrid. "Het zou dan echt tijd worden om na te denken over mijn pensioen. In 2005 hadden we bijvoorbeeld nog een V10-motor met duizend paardenkrachten. Dat was uitdagend voor een coureur, je zat echt op de limiet. We zijn van futuristische auto's teruggegaan naar auto's zonder grip of elektronische hulpmiddelen. Het lijkt wel alsof we terug in het verleden zijn."

Derijck wil naar Club Brugge

Feyenoord-speler Timothy Derijck wil vertrekken naar Club Brugge. De centrale verdediger zou al akkoord zijn met de Belgische club. De clubs zijn echter nog niet in onderhandeling over een transfer.

Derijck doorliep de jeugdopleiding van Anderlecht. In 2005 verhuisde de Belg naar Feyenoord, dat hem vervolgens uitleende aan NAC Breda. In De Kuip kon Derijck vervolgens niet doorbreken. Vorig seizoen speelde de verdediger op huurbasis voor FCV Dender.

Door de vele blessures bij de Stadionclub belandde Derijck onlangs weer bij de A-selectie van Feyenoord. Het leverde hem zelfs een basisplaats op in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

"Ik hoop echt dat Feyenoord niet moeilijk doet. Afgelopen zomer irriteerde het me dat ze moeilijk deden, ook al mocht ik van het bestuur vertrekken. Ik vond die houding raar want uiteindelijk moest ik bij het tweede elftal trainen," aldus Derijck in Het Nieuwsblad.

"Misschien dat ze nu wel meewerken doordat er financiële problemen zijn. Ik zou graag vertrekken. Ik zit de laatste weken wel steevast op de bank en ik heb zelfs al gespeeld. Maar ik wil meer spelen. Waar dan ook. Deze zomer besloot ik al weg te willen. Bij Feyenoord doen de centrale verdedigers het goed dus ik kan niet zeggen dat ik hier absoluut moet spelen," aldus de verdediger wiens contract aan het eind van dit seizoen afloopt.

Blind ontkent belangstelling Van Wolfswinkel, Fall

Nu Klaas Jan Huntelaar binnenkort naar Real Madrid vertrekt, zal Dario Cvitanich zijn kans in het centrum van de aanval van Ajax krijgen, zo meldt technisch manager Danny Blind tegenover NOS Studio Sport.

Blind ontkende tevens de concrete belangstelling voor Ricky van Wolfswinkel en Djiby Fall. "We hebben in de zomer al geanticipeerd op een eventueel vertrek van Huntelaar en hebben geïnvesteerd in Cvitanich. Het is dus logisch dat hij nu zijn kans krijgt," aldus de uitleg van Blind.

De aanvallers Van Wolfswinkel en Fall, alsmede FC Groningen-spits Marcus Berg zouden in beeld zijn om Huntelaar te vervangen, maar volgens Blind is dit niet waar. Volgens de technisch manager zullen er in de winterperiode geen grote investeringen worden gedaan door Ajax.

Blind was gisteren weliswaar in Denemarken, maar naar eigen zeggen was dit om de transfer van jeugdspeler Christian Eriksen af te ronden.

Huntelaar neemt geen risico

Het is maar de vraag of Klaas-Jan Huntelaar nog in actie komt voor Ajax. De aanvaller, van wie gisteren bekend werd dat hij na de winterstop naar Real Madrid vertrekt, liep begin november een enkelblessure op in het duel tegen Sparta.

Het herstel gaat voorspoediger dan verwacht, "maar ik wil met die enkel geen risico nemen", aldus Huntelaar tegenoveer de NOS. "Ik wil eerst volledig van die blessure herstellen. Dat is het belangrijkste. De kans bestaat dat ik mijn laatste wedstrijd voor Ajax al heb gespeeld, ja."

[upd] Dode bij ongeval op A58

Bij een ongeluk op de A58 bij Rilland is vanochtend een nog onbekend persoon om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt. Vermoedelijk gaat het om de bestuurder van een vrachtwagen.

Een vrachtwagen reed door nog onbekende oorzaak van een talud en kwam op een lager gelegen weg terecht. Deze weg ligt volgens de woordvoerder een flink stuk lager. Het verkeer op de A58 richting Vlissingen wordt wegens het ongeval over één rijstrook geleid.

Update
Inmiddels is bekend gemaakt dat de chauffeur een 58-jarige inwoner van Tholen is. Hij stortte neer vanaf een brug die over de A58 loopt, en viel met zijn vrachtwagen zo'n tien tot twaalf meter naar beneden.

Menselijk aggregaat in screenshots inFamous

In inFamous speel je een doodnormale jongeman die ineens in het bezit blijkt te zijn van allerlei superkrachten, waaronder het beheersen van elektriciteit. Wat doe je dan? De developers van Suck Punch hebben besloten die keuze in de handen van de gamer te leggen. In een open wereld mag je zelf beslissen wat je doet en hoe je doet, maar houd er rekening mee dat de bewoners van de virtuele stad je beslissingen zullen beoordelen. In 2009 zullen we er achter komen of we een superschurk of -held zijn, tot die tijd zullen we het moeten doen met screenshots zoals onderstaande.





Gasverbruik in dertig jaar gehalveerd

Het gasverbruik is in dertig jaar tijd bijna gehalveerd. Nederlanders verstookten vorig jaar bijna veertienhonderd kubieke meter gas. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geconstateerd.

Volgens het CBS is de daling onder meer te danken aan de verbeterde isolatie van woningen, de relatief warmere winters en de kleinere huishoudens. De gemiddelde grootte van huishoudens is gedaald van 2,83 in 1978 tot 2,25 in 2007.

Vorig jaar had negentig procent van de woningen dubbel glas en zestig procent had dakisolatie. Eenzelfde percentage had spouwmuurisolatie. In 1978 had minder dan een derde van de huizen dubbel glas. Twintig procent had dak- en spouwmuurisolatie. Een betere isolatie zorgt ervoor dat minder veel hoeft te worden gestookt.

Ziekenhuis daagt wensouders baby Jayden

Het Belgische Jan Palfijnziekenhuis spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse wensouders van baby Jayden. De biologische ouders van het kind verkochten het wegens geldproblemen. De wensouders verklaarden in Netwerk dat het ziekenhuis op de hoogte was van de verkoop. Het ziekenhuis ontkent dit en eist een symbolische schadevergoeding van één euro, zegt de voorzitter van de raad van bestuur Geert Versnick.

Jayden werd in juli geboren. De moeder zou in het ziekenhuis onder de naam van de adoptiemoeder zijn bevallen. Volgens Versnick heeft het stel dokters misleid met een list. Niet alleen zei het stel dat het ziekenhuis op de hoogte was, wat overigens ook wordt ontkend door de biologische ouders, ook het Nederlandse Bureau Jeugdzorg zou op de hoogte zijn geweest. Jeugdzorg bestrijdt dit.

De rechtbank in Zwolle oordeelde vorige week dat Jayden weg moet worden gehaald bij de wensouders en de komende weken bij een gastgezin moet blijven. Daar had de Raad voor de Kinderbescherming om gevraagd. Overigens zouden de biologische ouders het kind terug willen omdat hun geldproblemen zouden zijn opgelost.

Versnick sluit verder niet uit dat het Openbaar Ministerie na deze zaak strafvervolging instelt. Ook het Nederlandse OM onderzoekt of vervolging wordt ingesteld.

Epe kan geen sekswinkels meer weren

De gemeente Epe kan straks niet meer puur omdat het een sekswinkel betreft zo'n onderneming verbieden. Het gemeentebestuur wil deze regel schrappen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het plan.

Het college stelt dat er bij ondernemers tot dusver geen interesse is geweest om een seksshop te beginnen in Epe. Van de regel zo'n zaak te verbieden is dan ook nog nooit gebruikgemaakt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Voor de wijziging moet een artikel van de zogenoemde algemeen plaatselijke verordening worden geschrapt. Met dat artikel in de hand kon de gemeente een bepaald gebied aanwijzen waarin zo'n winkel niet wordt toegestaan. "Iemand die een sekswinkel wil openen in Epe moet straks nog wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals ook andere ondernemingen", zegt de woordvoerder. "Zo moet de plek waar de ondernemer het bedrijf wil starten een pand zijn met een winkelbestemming." Het college, van CDA, PvdA en het lokale Nieuwe Lijn, kan een sekswinkel straks echter niet meer verbieden puur omdat het zo'n winkel betreft.

De gemeenteraad beslist 11 december of het artikel inderdaad wordt geschrapt. De lokale afdelingen van de ChristenUnie, de SGP en het CDA hebben een amendement ingediend, waarin de gemeente wordt opgedragen dit juist niet te doen. Van de kant van inwoners heeft de gemeente volgens de woordvoerder tot nog toe geen reacties ontvangen.

Veel ouders zoeken hulp bij opvoeding

Zes van de tien ouders vragen hulp bij de opvoeding van hun kinderen. Tegelijkertijd zijn bijna alle ouders (94 procent) tevreden over het verloop van de opvoeding. Dat staat in het jaarrapport van de Landelijke Jeugdmonitor 2008, die minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vandaag in ontvangst nam.

Een derde van de ouders met een partner heeft zorgen over de opvoeding, tegenover 55 procent van de eenoudergezinnen. Eenoudergezinnen maken zich vooral zorgen over emotionele problemen, gedragsproblemen en ongehoorzaamheid. Een op de tien ouders geeft aan de opvoeding niet aan te kunnen.

Allochtone ouders zeggen meer moeite te hebben met de opvoeding dan autochtone ouders. Beide groepen zijn even tevreden over het verloop van de opvoeding.

Ouders die hulp zoeken richten zich vooral tot consultatiebureaus, huisartsen, leerkrachten en kinderopvangmedewerkers. Van de ouders die geen hulp of advies zoeken, veertig procent, geeft een vijfde aan geen bemoeienis van derden te willen. Andere redenen zijn dat de zorgen minder groot waren dan verwacht, of dat zelf een oplossing is gevonden.

Een jaar geleden kwam de eerste Landelijke Jeugdmonitor uit. Minister Rouvoet -die ouders onder meer hulp bij opvoeding wil bieden via centra voor jeugd en gezin- hoopt met de monitor na te gaan of het kabinetsbeleid succesvol is bij het oplossen van problemen van jongeren. De jeugdmonitor is een digitale databank die inzicht geeft over hoe de jeugd ervoor staat op het gebied van onderwijs, gezondheid en welzijn, veiligheid en arbeid.

Eurlings is langzaam met asfalt

Het aanleggen van spoor en wegen in de Randstad, loopt niet zo vlot als verkeersminister Eurlings publiekelijk doet voorkomen. Belangrijke besluiten worden ook door deze CDA-minister, precies zoals zijn voorgangers deden, vaak vooruit geschoven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de officiële cijfers uit het grote projectenboek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Mirt. Zo wordt het besluit over een nieuwe weg tussen de A13 en de A16 bij Rotterdam een jaar later genomen (in 2010) dan gepland. De schop voor het duurste stuk asfalt van Nederland, de A4 Delft - Schiedam, gaat als alles meezit, pas in 2011 in de grond. Een jaar later dan gepland.

Eurlings profileert zich als de man met 'olympische ambities'. Hij zou asfalt storten. Randstad Urgent, een verzameling van tientallen projecten dat in 2007 werd gepresenteerd, is een van zijn stokpaardjes om dat te bereiken. Bestuurders die zich niet aan de afspraken houden, zei hij bij de presentatie, worden publiekelijk aan de schandpaal genageld.

De wil toont Eurlings wel, vindt de oppositie, daar ligt het niet aan. 'Met zijn zelfopgezette laurierkrans trekt hij op zijn karos het land door om het volk kond te doen van zijn daadkracht', vindt VVD'er De Krom. Maar hij ziet alleen maar vertraging.


Eurlings is langzaam met asfalt  (foto: DAG)

[Aankondiging] FOK! aanwezig bij Soundgarden

Op zaterdag 6 december zal het Klokgebouw in Eindhoven Soundgarden van start gaan. Dit nieuwe housefeest voor paradijsvogels tovert de zalen om tot een mix van Tarzan & Jane en Meet Adam & Eva.

De twee zalen worden omgetoverd tot een subtropische tuin vol palm- en olijfbomen, luxe strandbedjes en opzwepende muziek. Slinger van zaal naar zaal, en proef verboden vruchten en cocktails. FOK! zal zaterdag aanwezig zijn met twee fotografen en een verslaggever om deze spectaculaire avond goed te verslaan. 

 

 

Aanslag Dom van Milaan verijdeld

De Italiaanse politie heeft gisteren twee Marokkanen opgepakt die verdacht worden van het plannen van een terroristische aanslag. Ze zouden tijdens de kerstperiode een bomaanslag hebben willen plegen op de Dom van Milaan.

Het tweetal behoort tot een islamistische terreurcel die al maanden door de Italiaanse politie wordt gevolgd, zegt de Italiaanse krant La Repubblica. Ze zouden zijn opgepakt na het afluisteren van telefoongesprekken.

De Duomo di Milano is een van de grootste gotische kerken van Europa. Omdat de aanslag gepland was voor de kerstperiode, doet ze denken aan de verijdelde aanslag op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg in 2000. Daar werden verschillende moslimextremisten uit Algerije voor veroordeeld.

Luxemburg wil grondwet wijzigen

Het Groothertogdom Luxemburg wil zijn grondwet aanpassen. Aanleiding is de weigering van groothertog Henri, die bekend staat als een vroom katholiek, om de euthanasiewet in zijn land te ondertekenen.

Euthanasie is in het groothertogdom al jarenlang een heet hangijzer. In februari keurde het parlement met een nipte meerderheid van 30 ja-stemmen tegen 26 nee-stemmen en drie onthoudingen de wet goed. Volgens het ontwerp kan een arts actief het leven beëindigen van een patiënt die ondraaglijk lijdt zonder uitzicht op herstel en mag hij helpen bij zelfmoord.

In Luxemburg moet elke door het parlement goedgekeurde wet binnen de drie maanden ook 'goedgekeurd' en 'afgekondigd' worden door de groothertog om geldig te zijn. Premier Juncker van Luxemburg zei gisteren dat hij 'diep respect' had voor de weigerachtige houding van de groothertog. "Maar ik denk niet dat de groothertog zich kan verzetten tegen de beslissing van een democratisch parlement," verklaarde hij.

De Luxemburgse politici willen nu een grondwetswijziging doorvoeren, kondigde Juncker aan: het artikel dat bepaalt dat de groothertog een wet moet goedkeuren, wordt geschrapt. De afkondiging door de vorst blijft behouden, maar dat is volgens Juncker een loutere formaliteit.

Groothertog Henri van Luxemburg is familie van wijlen koning Boudewijn van België. De crisis doet dan ook denken aan een gelijkaardige crisis uit 1990 in België, toen Boudewijn weigerde de abortuswet te ondertekenen. De Belgische regering verklaarde toen de koning voor één dag 'in de onmogelijkheid te regeren' en liet de wet afkondigen zonder zijn handtekening.

Officier van justitie komt om in Thailand

De Nederlandse die zondag om het leven is gekomen door een verkeersongeval in Thailand, is een 34-jarige officier van justitie uit Amsterdam. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

De vijf maanden zwangere Eva Meillo was met haar moeder in een taxi onderweg vanuit Bangkok naar het eiland Phuket. Van daaruit wilden ze naar Nederland vliegen. Het internationale vliegveld bij Bangkok was dicht vanwege betogingen. Onderweg raakte haar taxi betrokken bij een ongeluk.

De omgekomen officier werkte voor het Functioneel Parket. Hier was ze als fraudeofficier verantwoordelijk voor het geruchtmakende onderzoek naar de fraude rond beleggingsfonds Palm Invest.

KNMI: Pas op voor gladde wegen

Het KNMI waarschuwt weggebruikers vanochtend voor gladheid. Door bevriezing van natte weggedeelten wordt het glad, zo voorspelt de weerdienst. In het zuidoosten van Nederland kan sneeuw vallen, wat eveneens tot glijpartijen kan leiden.

De VerkeersInformatieDienst zegt dat de vooruitzichten vooralsnog geen aanleiding geven tot ongerustheid, maar dat wel een zware ochtendspits wordt verwacht. "Extreme situaties zullen zeer waarschijnlijk uitblijven." De dienst rekent op een totaal van 350 kilometer aan files.


KNMI: Pas op voor gladde wegen  (foto: DAG)

Hoger beroep Germaine C. afgeblazen

Germaine C, de 47-jarige vrouw die op 17 januari 2005 een 19-jarige tasjesdief doodreed, gaat niet in hoger beroep tegen de taakstraf van 180 uur die aan haar is opgelegd. De reden: emotioneel gezien is een nieuwe gang naar de rechter te zwaar voor haar. De zitting die voor vandaag gepland stond gaat dan ook niet door.

De zaak van de doodgereden tasjesdief deed veel stof opwaaien in Nederland. Ook politiek Nederland had haar mening. Rita Verdonk uitte openlijk haar steun voor Germaine en de PVV stelde zelfs voor om C. een lintje te geven. Volgens de D66 ging dit echter allemaal te ver en partijleider Alexander Pechtold eiste daarop een debat.

Klemgereden

Op de avond van het noodlottige incident hadden twee jongen een tas uit de auto van C. gehaald en gingen er vervolgens op een scooter vandoor. De vrouw reageerde door direct achter de jongens aan te rijden en raakte het tweetal hierbij. Eén van de jongens kwam klem te zitten tegen een boom, waardoor hij overleed. Justitie eiste dertig maanden cel tegen de vrouw.

Na ruim drie jaar van vechten tegen een straf, werd er uiteindelijke en taakstraf van 180 uur opgelegd aan de vrouw. Daarnaast kreeg zij een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, omdat zij onvoorzichtig rijgedrag had vertoond. 

C. was van mening dat de rechtbank buitenproportioneel reageerde en ging tegen de uitspraak in hoger beroep. De advocaat van de vrouw, Cees Korvinus bevestigde inmiddels dat een nieuwe gang naar de rechter emotioneel te zwaar is voor de vouw. C. vertelde: "Ik wil het niet allemaal opnieuw meemaken."

Korvinus laat weten dat de zaak voor C. onbevredigend afloopt. De reden van het hoger beroep was omdat ze pas een streep onder het incident kon zetten als er vrijspraak klonk of als ze ontslagen werd van rechtsvervolging.

Met dank aan Snapcount2 voor de submit.

Gears of War 2 verliest koppositie op Xbox Live

Gears of War 2 is niet langer het meest gespeelde spel op Xbox Live. Na een korte tijd is het inmiddels van de troon gestoten door Halo 3. Gears 2 wordt nog wel meer gespeeld dan Call of Duty: World at War, Call of Duty 4 en GTAIV.

Het is wel opmerkelijk omdat Gears of War 2 een gloednieuwe titel is waar veel van werd verwacht, ook op multiplayergebied. Het kan zijn dat het verlies van de eerste plek te maken heeft met de 'matchmaking' problemen die de multiplayer kende. Daar is inmiddels een patch voor uitgekomen, dus wellicht staat Gears 2 binnenkort weer op één.

De top 10 is nu als volgt:

1 Halo 3
2 Gears of War 2
3 Call of Duty: World at War
4 Call of Duty 4
5 GTA IV
6 Fable II
7 Left 4 Dead
8 Madden NFL 09
9 Fallout 3
10 FIFA 09



Boehoe

Out of body gesimuleerd

Met behulp van Virtual Reality-brillen hebben Zweedse wetenschappers het voor elkaar gekregen proefpersonen het idee te geven dat zij in een ander lichaam zitten. De proefpersonen kregen de illusie dat zij in een ander lichaam zaten, zodat ze zichzelf de hand konden zien schudden. Tevens konden zij zien hoe een mes hun maag binnen drong.

De studie, die gisteren pas openbaar werd gemaakt, gaf 87 vrijwilligers de kans om eens te ruilen van lichaam met een mannequinpop en met een echt persoon. Het doel van de studie was om te onderzoeken hoe snel een individu aan een ander lichaamsomhulsel kan wennen. "We waren geïnteresseerd in de klassieke vraag waar filosofen al eeuwen over discussiëren,"aldus projectleider Henrik Ehrsson. "Om dit wetenschappelijk te kunnen onderzoeken hebben we de trucs gebruikt, perceptionele illusies."

Ongeveer zeventig tot tachtig procent van de proefpersonen trapte in de illusie en kreeg het idee dat zij zich in een ander lichaam bevonden. Volgens het team zijn er verschillende praktische toekomstmogelijkheden van de perceptionele illusie. Zij denken aan nieuwe spellen zoals Second Life, maar dan echter. "Dit kan leiden tot de volgende generatie van virtuele realiteit in games, waar mensen de volledige gewaarwording hebben dat ze hun spelpersonage zijn," aldus Ehrsson. 


Met dank aan Gaylordf0kker voor de submit.

Saint-Etienne volgt Tom de Mul

De 22-jarige rechtsbuiten komt in zijn tweede seizoen nog steeds niet aan spelen toe bij Sevilla en wil vertrekken.

De international gaf eerder echter al te kennen het liefste niet naar Frankrijk te gaan. De Mul verliet in de zomer van 2007 Ajax om zijn geluk in Spanje te gaan beproeven, maar vooralsnog zonder succes. Na een sterk optreden op de Olympische Spelen was er voldoende aandacht voor de aanvaller, maar tot een transfer kwam het nog niet.

Seksshop op Texel mag blijven

Texels enige seksshop mag blijven. De gemeenteraad van het Waddeneiland gaf het college van B en W gisterenavond opdracht de bestemmingsplannen en de algemene plaatselijke verordening (APV) zodanig aan te passen, dat de exploitatie van een sekswinkel voortaan is toegestaan.

Eigenaresse Elly Verkaik van erotiekzaak Joel in Den Burg kreeg in november te horen dat ze de deuren moest sluiten. Haar winkel was toen net een maand open. De gemeente verklaarde de gang van zaken door te stellen dat elke onderneming pas na vestiging wordt getoetst aan de bestemmingsplannen.

Verkaik noemde de gang van zaken belachelijk, omdat ze haar plannen vooraf kenbaar had gemaakt. Daarbij was haar bezworen dat geen extra vergunningen nodig waren.

Verkaik had al bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente dat haar zaak dicht moest. De Texelse gemeenteraad ging gisterenavond vrijwel unaniem akkoord met het voorstel sekswinkels op het eiland voortaan toe te staan. Ten grondslag aan het besluit lag een door vijf van de zeven raadsfracties ingediende motie.

Voorspel je horoscoop met de Wii

De Wii is toch een prachtig apparaat. Door de revolutionaire controller zijn veel niet gamers aan het gamen geslagen. Ook zijn dankzij de Wii Fit veel mensen vele pondjes lichter geworden. Dat de Wii anders probeert te zijn dan zijn concurrentie mag wel duidelijk zijn. Nu komt Nintendo binnenkort met een nieuw kanaal op de Wii. Op dit kanaal kan je jouw horoscoop voor die dag laten voorspellen. Dit alles kun je zien in onderstaande trailer.

Politie zoekt getuigen na gooien vuurwerkbom

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die meer weten van de vuurwerkbom die afgelopen weekeinde onder de auto van twee toezichthouders werd gegooid. Het incident vond zaterdagavond 29 november rond 23.35 uur plaats voor het gemeentehuis.

De toezichthouders van de gemeente Medemblik, een man en een vrouw, hadden de dienstauto geparkeerd toen er plots een harde knal klonk. De dienstauto kwam met alle vier de wielen van de grond en de bom had een flinke rookwolk veroorzaakt. De vrouw moest zich na het incident onder behandeling van de huisarts stellen wegens een aanhoudende 'piep' in haar oor. De auto liep voor vierduizend euro schade op.

Na de ontploffing reed er een rode auto uit de omgeving weg met daarin vier mannen. Zij zijn door het tweetal aangehouden en bleken het incident wel gezien te hebben, maar er niets mee te maken te hebben. Vanwege de schrik zijn de toezichthouders vergeten de gegevens van het viertal te noteren.

De politie is bezig met nader onderzoek en zoekt daarom getuigen van het incident. Ook willen zij graag in contact komen met de vier mannen in de rode auto. Wie inlichtingen kan verschaffen wordt dan ook verzocht om contact op te nemen met de politie Medemblik (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Met dank aan Dimage voor de submit.

The Witcher debuteert op 360 en PS3 met trailer

Toen we twee dagen geleden aankondigden dat The Witcher naar de Xbox 360 en Playstation 3 zou komen werd dit door veel users goed ontvangen. Al deze users zullen het waarschijnlijk ook leuk vinden om de debut-trailer van de game hieronder te kunnen zien.

De console-versies worden gebaseerd op de Enhanced Edition. Het spel wordt echter niet alleen geport, er worden ook nog eens diverse verbeteringen doorgevoerd. Er komt onder andere een nieuw vechtsysteem, tevens worden dynamische belichting en diverse nieuwe modellen en animaties geïmplementeerd. Uiteraard worden er Trophies en Achievements toegevoegd. Vijanden zullen anders gaan reageren, ook agressiever. Tot slot zullen de mogelijkheden van de Sixaxis-controller ondersteund worden. Wanneer de console-versies in de winkels zullen liggen is helaas niet bekendgemaakt.

Polanski wil intrekking aanklacht VS

Filmregisseur Roman Polanski (The Pianist) heeft vandaag via zijn advocaat een verzoek ingediend bij de rechtbank van Los Angeles, om een dertig jaar oude aanklacht wegens tienerverkrachting in te trekken.

De 75-jarige Polanski werd in 1978 in de VS aangeklaagd omdat hij een seks had met een gedrogeerd 13-jarig meisje uit Los Angeles. Hij bekende, maar vluchtte daarop naar zijn vaderland Frankrijk om een celstraf te ontlopen. De Frans-Poolse Polanski woont sindsdien in Frankrijk. Het land heeft geen uitleveringsverdrag met de VS. Het meisje, inmiddels een volwassen vrouw, heeft al meerdere malen laten weten dat ze het hem allang heeft vergeven.

Red Bull eerste third-party merk in PlayStation Home

Het eerste third-party bedrijf dat zijn opwachting zal maken in Home is Red Bull. Red Bull heeft een tropisch eiland gemaakt waar men met vliegtuigen kan racen, gebaseerd op de Red Bull Air Race dus.

Vooralsnog is Home in gesloten beta fase, waarin enkele spelers voor zijn uitgenodigd. De verwachting is dat er een publieke beta van Home beschikbaar komt voor het einde van het jaar. In Sony's virtuele wereld heb je de mogelijkheid om avatars aan te maken, je eigen apartement te maken, spelletjes te spelen, video en muziek te streamen en te communiceren met andere PlayStation 3 bezitters.

Volgens John Beasly, brand marketing manager van Red Bull UK, geeft Home de mogelijkheid voor merken om iets te maken in een spelwereld wat ze ook proberen in de echte wereld, waardoor spelers er verhalen over kunnen vertellen en ze het merk zullen onthouden. Daarnaast is het volgens Beasly een makkelijk platform voor merken om hun eerste stappen in gaming te maken. Sony heeft overigens aangegeven dat andere merken op een later moment worden bekend gemaakt.

Meer dan 500.000 stuks van Nintendo DSi verkocht

Nintendo's opvolger van de DS Lite, de Nintendo DSi, is in de eerste maand dat de handheld is uitgebracht meer dan 500.000 keer over de toonbank gegaan. De handheld is vooralsnog alleen in Japan te koop. Met 535.379 verkochte exemplaren haalt de DSi bijna het aantal verkochte exemplaren dat zijn voorganger, de DS Lite, deed in de eerste maand: namelijk 550.000 verkochte exemplaren. Het aantal verkochte exemplaren van het Nintendo DS-platform komt totaal op ruim 24 miljoen.

400GB Blu-ray discs compatible met huidige spelers

Pioneer heeft maanden terug een Blu-ray disc gepresenteerd met maarliefst 400 Gigabyte opslagruimte en 16 lagen voor gegevensopslag. De huidige Blu-ray discs hebben een totale opslag van 25GB en de dual-layer variant heeft 50GB opslagruimte. De 400GB schijfjes zijn compatible gebleken met de huidige Blu-ray spelers, dus ook met de PlayStation 3.

Aangezien massaproductie van de 400GB Blu-ray discs ergens tussen nu en 2010 begint, hoeven we niet te verwachten dat de schijfjes voor 2010 op de markt verschijnen, laat staan dat er binnen afzienbare tijd daarna games op verschijnen. Rewritable versies van de 400GB Blu-ray disc mogen we niet eerder dan 2010 tot 2012 verwachten en een 1 Terabyte (1.000GB) Blu-ray disc staat op stapel voor 2013.


Presentatie 400GB Blu-ray disc tijdens een beurs in Taipei...

Patrick Swayze weerspreekt onheilstijding

De Amerikaanse acteur Patrick Swayze weerspreekt geruchten in de media dat hij met een been in het graf staat.

Volgens verschillende Amerikaanse tabloids zou de aan alvleesklierkanker lijdende filmster al afscheid hebben genomen van zijn familie. "Dit zijn leugens", zei de getergde acteur gisteren tegen het showbizzblad People.

"Het gaat juist heel goed met mij. Ik behoor tot de weinigen bij wie de behandeling tegen deze agressieve kanker aanslaat." Swayze, die met Dirty Dancing in 1987 zijn doorbraak beleefde, strijdt sinds begin dit jaar tegen de ziekte.

DVD: Top Gear - Interactieve Uitdaging

De dvd Topgear Interactieve uitdaging opent al goed met een stevige foto van Richard Hammond. Op het moment dat je de dvd in je speler stopt en het menu te zien krijgt, is het meteen duidelijk. Hamster is de presentator van deze interactieve Topgear aflevering. Wees gerust, zowel Captain Slow als The Stig en Clarkson komen ook voorbij op de dvd, maar wel in de vorm van fragmentjes uit het programma. Dit gebeurt tussen de elementen van de dvd door. Maar als eerste moet je beslissen of je alleen speelt (Billy no mates), of in twee teams. In dat laatste geval kun je uit zes verschillende teamnamen kiezen: Team May, Team Clarkson, Team Hammond, Team Stig, Team Top Gear Dog en als laatste Team Other Person.

Squashdames verliezen van Maleisië

Op het WK voor landenteams hebben de Nederlandse dames hun laatste groepswedstrijd verloren, Maleisië was met 3-0 te sterk.

De 31-jarige Annelize Naudé zat dicht bij de overwinning maar verloor uiteindelijk in vijf games van Sharon Wee met 8-11, 11-7, 8-11, 11-7 en 7-11. Hierdoor was de hoop op een winstpartij al bijna weg. Vanessa Atkinson moest het namelijk opnemen tegen de nummer één van de wereld Nicol David, zei heeft al sinds eind vorig jaar geen wedstrijd meer verloren. De wedstrijd duurde een half uur en uiteindelijk stond er 6-11, 10-12 en 1-11 op het scoreboard. Orla Noom verloor met 7-11, 13-15 en 4-11 van Delia Arnold.

Ondanks het verlies was Nederland al geplaatst voor de kwartfinale. In deze kwartfinale moet het als vijfde geplaatste Nederland tegen het als tweede geplaatste gastland Egypte. Maleisië moet het opnemen tegen Australië. De andere kwartfinales zijn Engeland tegen Ierland en Nieuw-Zeeland tegen Hong Kong.

'Uitbraak norovirus in Tilburgs ziekenhuis'

Zestien patiënten van het Tilbugse St. Elisabeth Ziekenhuis zijn besmet geraakt met het zeer besmettelijke norovirus. Zeven andere mensen hebben wel de symptomen, maar besmetting met het virus is nog niet vastgesteld.

Het norovirus kenmerkt zich onder andere door misselijkheid, hoofdpijn, diarree, koorts, plotseling braken, maagkrampen en spierpijn. Er zijn geen medicijnen voor en het is uiterst besmettelijk. Mensen lopen meer kans op overlijden als ze het virus oplopen terwijl de weerstand al verminderd is. Het virus verdwijnt meestal vanzelf weer na 1 tot 4 dagen.

De patiënten in het ziekenhuis worden apart verpleegd en mensen met bepaalde aandoeningen worden voorlopig niet opgenomen in het ziekenhuis. Op deze manier hoopt men verdere verspreiding te voorkomen. Het norovirus duikt vaak op, op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zoals cruiseschepen.

In oktober overleden in een verzorgingtehuis in Etten-Leur vier bewoners aan het virus. Vierentachtig bewoners en nog eens dertig medewerkers werden ziek. Een deel van deze mensen had een reis naar het bedevaartsoord Lourdes gemaakt.

Beyoncé was depressief

Wij denken altijd maar dat het leven van de glitter and glamour zo geweldig is, maar dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Neem zangeres Beyoncé. Momenteel een van de succesvolste zangeressen. Ze is bovendien dolgelukkig met haar vriendje, van wie tig insiders zeggen dat het haar verloofde is, Jay-Z. Toch is Beyoncé niet altijd gelukkig geweest, sterker nog, ze heeft twee jaar lang in een enorme depressie gezeten. Dat kwam door gedoe rond Destiny's Child, de formatie waarmee ze bekend is geworden. Waarom? Beyoncé kreeg de schuld van de vele persoonswisselingen binnen de band.

Dat Destiny's Child veel problemen kende, wisten we wel, dat Beyoncé er zo erg mee in haar maag zat, was tot nu toe nog onbekend. De originele samenstelling van de groep bestond naast Beyonce uit Kelly Rowland, LeToya Luckett en LaTavia Roberson. Dat veranderde toen Luckett en Roberson de manager van de band Mathew Knowles, beschuldigden van het voortrekken van zijn dochter Beyoncé. Toen werden Luckett en Roberson vervangen door Michelle Williams en Farrah Franklin, waarna de hit 'Say My Name' werd uitgebracht. Volgens Luckett en Roberson kwamen ze er pas tijdens het kijken naar de videoclip achter dat ze uit de groep werden gezet.

Met als gevolg, zoals dat gaat in Amerika, een rechtszaak tegen Beyoncé en haar vader, waarin de twee een recordbedrag claimden voor onder meer goodwill en hun aandeel in het succes van de groep. De rechtszaak werd buiten de rechtbank geschikt, maar het kwaad was geschied. Beyoncé kreeg alle schuld van de problemen en Franklin verliet de groep, terwijl ze er pas vijf maanden bijzat. Ook de pers beschuldigde Beyoncé van alle oproer. Dat is de zangeres allemaal niet in de koude kleren gaan zitten en ze noemt die periode dan ook de donkerste van haar leven. Ze zegt: "Twee jaar lang, vanaf dat ik 19 was, heb ik in een zware depressie gezeten. Gelukkig ben ik daar dankzij mijn vader en mijn vriendinnen weer bovenop gekomen."


Beyoncé was depressief  (foto: DAG)

Moeders gemeen tegen schoondochter

Het zijn meestal mannen die moppen tappen ten koste van hun schoonmoeder. Toch hebben de vrouwen in werkelijkheid meer reden tot klagen. Een onderzoek onder tweehonderd families heeft uitgewezen dat moeders veel eerder een vete hebben met hun schoondochters dan met hun schoonzoons.

Bijna twee derde van de schoondochters beschuldigde de moeder van hun man van 'onredelijk jaloers gedrag' en 'overdreven moederliefde'. Een gelijk aantal schoonmoeders klaagde te zijn buitengesloten door de vrouwelijke aanhang binnen hun familie. De Britse psycholoog Terri Apter van het Newnham College onderzoekt al twintig jaar de strijd tussen schoondochters en schoonmoeders.

'Het probleem is dat beide vrouwen proberen dezelfde postitie binnen de familie te veroveren, namelijk die van de belangrijkste vrouw. Hierdoor voelen de schoonmoeders en -dochters zich bedreigd door elkaar. Vaak zijn er conflicten omdat de één denkt te worden ondermijnd en bekritiseerd door de ander,' legt Apter uit aan the Daily Mail. 'Schoondochters zorgen meestal voor het eten, het schoonmaken en de kinderen. Dit maakt ze vatbaar voor kritiek van de oudere vrouw die het allemaal al eerder gedaan heeft.'


Moeders gemeen tegen schoondochter  (foto: DAG)

Kamer wil meer concurrentie snel mobiel internet

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) niet ver genoeg gaat in zijn streven om te komen tot meer concurrentie bij het aanbieden van supersnel mobiel internet.

Bij het veilen van nieuwe frequenties, in het tweede kwartaal volgend jaar, is er ruimte voor vijf partijen. Martijn van Dam (PvdA) vreest dat drie telecombedrijven (T-Mobile, Vodafone en KPN) en twee kabelbedrijven (UPC en Ziggo) de frequenties gaan bemachtigen. Ze zullen er weinig voor voelen om de netwerken die ze nu al hebben concurrentie aan te doen.

Van Dam kreeg steun van Jos Hessels (CDA) en Charlie Aptroot (VVD) bij een tegenvoorstel om 20 procent van de te veilen frequentieruimte vrij te houden voor een "nieuwkomer" in de markt.

Opblaasbare 'buttplug' brengt 12,5 duizend euro op

Een glanzende en opblaasbare kerstboom van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy heeft gisteren 12,5 duizend euro opgeleverd. Het kunstwerk werd geveild bij de Amsterdamse vestiging van veilinghuis Christie's. De kerstboom is gebaseerd op de boom die de kerstman in een eerdere sculptuur van de kunstenaar in zijn hand heeft. Wegens de vorm van zijn kerstboom kreeg die sculptuur 'Santa Claus' in de volksmond de naam 'Kabouter Buttplug'.

'Santa Claus' heeft sinds vrijdag een vaste standplaats op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Het had heel wat voeten in de aarde om een vaste stek te vinden voor het omstreden beeld, dat de kunstenaar in 2001 maakte voor de gemeente Rotterdam. De sculptuur, die een plaats zou krijgen in de buurt van concertgebouw De Doelen, werd na lang overleg op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen gezet. Daar heeft het beeld drie jaar lang gestaan.

'PVV-voorstel reljeugd opsluiten discriminatoir'

In de Tweede Kamer is gisteravond met verontwaardiging gereageerd op het voorstel van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma om ouders van minderjarige Turkse of Marokkaanse raddraaiers op te sluiten en eventueel hun paspoort af te nemen en het land uit te zetten. Autochtone ouders van relschoppers die hetzelfde misdrijf plegen, hoeven niet de cel in. "Wat u zegt is pure discriminatie", zei Rita Verdonk (TON).

Fritsma kwam met de maatregel tijdens de behandeling van de begroting van minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA). Aanleiding om apart te gaan straffen is de aanhoudende 'golf van Marokkaanse straatterroristen' die Nederland overspoelt. De problemen in Gouda en een verstoorde lampionnenoptocht in een Haagse probleemwijk voerde Fritsma op als voorbeeld.

De ouders van deze probleemjongeren, veelal van Turkse of Marokkaanse komaf, zouden ook moeten worden gestraft met een gevangenisstraf als het gedrag van hun kinderen niet verbetert. En als de jongeren volharden in hun agressie en in het bezit zijn van een dubbel paspoort, moet de Nederlandse nationaliteit worden afgenomen en worden ouders en kind het land uitgezet. "Het is een triest gegeven wanneer ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen. Met een gevangenisstraf in het vooruitzicht gaan ze beter hun best doen", lichtte Fritsma zijn voorstel toe.

De gevangenisstraf geldt niet voor jongeren of ouders van Nederlandse afkomst. "Je moet het probleem aanpakken bij de bron, jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit." En Nederlanders van Turkse of Marokkaanse komaf worden alleen het land uitgezet als ze twee paspoorten hebben. "Je kunt niet iemand statenloos maken."

Dit onderscheid kwam hem op forse, Kamerbrede, kritiek te staan. "U bent echt niet goed wijs", zei Boris van der Ham (D66), die hierin werd bijgevallen door Paulus Jansen (SP). "Een Marokkaanse jongere die een homo mishandelt moet een andere straf krijgen dan een autochtone jongere die een homo mishandelt?", zo vroeg Verdonk. "Het delict is hetzelfde, maar je kunt ze niet hetzelfde behandelen. Bij Marokkanen komt geweld tegen homo's veel vaker voor en is vaak ideologisch gedreven", zei Fritsma. Dat Verdonk hem vervolgens beschuldigde van discriminatie, deed de PVV'er af als een 'goedkoop argument'.

Het CDA riep Fritsma op om niet alleen voorstellen te lanceren, maar ook eens met een initiatiefwetsvoorstel komt.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deed het voorstel af als een 'absoluut volstrekt inconsequente redenering'. "U wilt onderscheid maken tussen Nederlanders en Nederlanders." De PvdA wil een aparte positie creëren voor jeugdigen en jongvolwassenen. Het is volgens de sociaaldemocraten niet meer van deze tijd dat 'een doorgewinterde 17-jarige crimineel die tekeer gaat, weg kan komen met een relatief lichte jeugdstraf, terwijl een 19-jarige die kinderlijk de fout is gegaan, standaard als volwassene worden berecht'.


'PVV-voorstel reljeugd discriminatoir'  (foto: DAG)

Revu haalt artikel over politiecommissaris van site

Weekblad Revu moet een artikel over de Amsterdamse politiecommissaris John Olierook intrekken. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter gisteren bepaald. In het 'onrechtmatige' stuk staat dat Olierook wordt verdacht van het aannemen van smeergeld bij een vastgoedtransactie en dat is volgens de rechter niet juist.

Het weekblad is inmiddels verspreid, maar Olierook wilde via het kort geding publicatie van het artikel ongedaan maken. De digitale versie is wel van de website gehaald. De distributie van de papieren editie was gisteren al zo vergevorderd, dat terugtrekking niet meer mogelijk was. Hoe hier mee om wordt gegaan, moet blijken uit een bodemprocedure.

Het recht op privacy van Olierook weegt in dit geval zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting, oordeelde de rechter. Zijn motivatie volgt volgende week.

Olierook leidde onder meer het onderzoek van de Nationale Recherche naar Willem Holleeder. Hij kondigde volgens het Parool direct na het vonnis aan schadevergoeding van Revu te gaan eisen, evenals rectificatie. ''Ik maak de Revu kapot,'' zou de commissaris hebben gezegd.

Ophef over 'campagnebrief' gratis schoolboeken

Op een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat dat ouders van schoolgaande kinderen 316 euro krijgen 'van het kabinet Balkenende IV'. D66-Kamerlid Koser Kaya is boos dat het kabinet goede sier wil maken met geld dat uit de staatskas komt.

Koser Kaya vindt dat het kabinet met belastinggeld campagne voor zichzelf voert. "De overheid moet neutraal voorlichten", vindt het Kamerlid. "In de jaarlijkse brief uit de blauwe enveloppe staat ook niet dat je meer of minder belasting moet betalen omdat dat het kabinet heeft behaagd. Er staat neutraal hoeveel je moet betalen."

In de brief van de SVB staat: "Het kabinet Balkenende IV wil de schoolkosten verlagen voor ouders met kinderen in het regulier en voortgezet onderwijs. Daarom heeft het kabinet besloten de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs gratis te maken." De brief is ondertekend door staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en de SVB.

Dit jaar ontvangen ouders een tegemoetkoming van 316 euro voor de schoolboeken van hun kinderen. Vanaf het schooljaar 2009-2010 krijgen leerlingen de boeken gratis van school.

Vorige maand moest staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb door het stof vanwege een mede door hem gestuurde email van de PvdA. Hierin werden lokale PvdA-bestuurders gewezen op het feit dat het kabinet vijftig miljoen euro heeft uitgetrokken als een extraatje voor de minima. In de brief stond dat dit gepresenteerd moest worden als een 'spectaculaire, landelijke, unieke PvdA-actie.

Dit kwam hem op stevige kritiek uit de Kamer te staan. "De staatskas is niet de campagnekas van de PvdA", zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant. "Een staatssecretaris is een dienaar van de kroon en niet van de partij", zei VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï. Aboutaleb bood in de Kamer zijn excuses aan voor deze mail, waarvan hij toegaf dat de 'formulering' te partijpolitiek was.

'Poolse Rotterdammers willen in Nederland blijven'

Dertig tot vijftig procent van de Polen die in Rotterdam wonen overweegt voor langere tijd in Nederland te blijven. Veertig procent van de Poolse inwoners van de Maasstad verdient minder dan het minimumloon. Dit blijkt uit cijfers die de gemeente gisteren presenteerden op basis van een onderzoek onder vierhonderd Polen.

Wethouder van wonen Hamit Karakus (PvdA) ziet de uitkomst van het onderzoek als een aanmoediging om meer te investeren in huisvesting en uitbuiting tegen te gaan. "Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze mensen goede aansluiting vinden bij de Rotterdamse samenleving."

In augustus stonden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 64 duizend Polen ingeschreven in Nederland. Volgens Karakus gaat het kabinet er ten onrechte vanuit dat slechts een klein deel van de Polen in Nederland denkt aan een permanent verblijf.

Uit het onderzoek blijkt dat veertien procent van de Polen 'een klein beetje Nederlands spreekt'. Wel is het opleidingsniveau van de Polen in Rotterdam hoog. Een op de tien Polen heeft een hbo- of universitair diploma en negentig procent heeft minimaal voortgezet onderwijs genoten.

De helft van de Polen is werkzaam in de tuinbouw of voedselsector. Vaak worden zij door malafide uitzendbureau buiten Rotterdam aan het werk gezet voor een loon dat onder het minimumloon ligt.

Blind: "Opvolger Huntelaar al in huis"

Nu Klaas-Jan Huntelaar verkocht is aan Real Madrid, zijn er weer volop geruchten. Volgens technisch manager van Ajax, Danny Blind, is een opvolger van Huntelaar niet nodig, aangezien de Amsterdammers met Darío Cvitanich een waardige opvolger in huis hebben.

Blind geeft op de website van Ajax uitleg omtrent de transfer van Huntelaar: "Wij wilden een speler als Klaas Jan in de zomer niet kwijt en al helemaal niet in de laatste week van de transfertermijn. Ook nu hadden we liever gezien dat hij zou blijven. Alleen de situatie is nu anders." De technisch directeur vervolgt:" We hebben ons best gedaan om zijn contract te verlengen, maar dat is niet gelukt. Zijn huidige contract loopt nog maar anderhalf jaar door en we moesten dus anticiperen. Een eventueel transfervrij vertrek is uiteraard niet in het belang van Ajax."

Ook vertelt Blind dat diens opvolger al aanwezig is in de selectie: "Toen Ajax eind april Darío Cvitanich kocht was dat omdat men wist dat de kans aanwezig was dat Klaas Jan weg zou gaan. Je haalt de topscorer van Argentinië in principe niet voor de bank." Wel geeft Blind toe dat de club zal kijken naar een aanvallende versterking: "Ik sluit niet uit dat we de komende periode een aankoop zullen doen en dat zal dan waarschijnlijk een aanvallend ingestelde speler zijn. Maar dat hoeft niet per se een centrumspits te zijn, want in feite hebben we de opvolger van Klaas Jan dus al in huis."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.