Ruim honderd landen bannen clusterbom

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn meer dan honderd landen, waaronder ook Nederland, het vanavond eens geworden over een verdrag dat clustermunitie als oorlogswapen moet verbieden. Militaire zwaargewichten zoals de VS, China, Israël, Rusland, India, Pakistan en Brazilië waren in Oslo niet aanwezig.

Clusterbommen zijn bommen die in tientallen of honderden kleine springladingen uiteenvallen om zo een maximale oppervlakte te bestrijken. Veel van die kleine, maar levensgevaarlijke ladingen ontploffen echter niet nadat ze de grond raken, wat al tientallen jaren zorgt voor een hoog aantal doden en zwaargewonden onder de burgerbevolking in getroffen gebieden.

Clustermunitie werd ingezet in ontelbare oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog, onder meer in Laos, Vietnam, Angola, Mozambique, en Tsjetsjenië. Recent nog gebeurde dat bijvoorbeeld in ex-Joegoslavië, in Afghanistan, en in de meest recente oorlog tussen Israël en Libanon. Er zijn ook vermoedens dat op ongeoorloofde manier ingezette clustermunitie de oorzaak is van de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans tijdens het gewapende conflict tussen Rusland en Georgië deze zomer. Dat wordt door de Russen ontkend.

Ondanks het feit dat de machtigste militaire landen tegen een verbod lijken te zijn, zijn vele vredesorganisaties toch gematigd positief. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat ook het verbod op anti-persoonsmijnen niet door alle landen ondertekend werd, maar wel leidde tot een aanzienlijke daling van de inzet van dat type wapen.