Obama kiest Richardson voor handel

Aankomend president Barack Obama heeft woensdag de 61-jarige Bill Richardson benoemd als minister van handel. Richardson zal gezien de wereldwijde economische crisis een sleutelpositie in het kabinet vervullen.

Richardson geldt als een oudgediende in de politiek, met brede ervaring op buitenlands gebied. Hij was in de regering-Clinton ambassadeur bij de Verenigde Naties en minister van energie. Hij werd zevenmaal tot het Congres gekozen en toonde als Congreslid een talent voor freelance diplomatie, met officieuze bezoeken aan Noord-Korea, Sudan, Cuba en Irak. Momenteel is hij in zijn tweede termijn als gouverneur van New Mexico.

Obama noemde Richardson een toonaangevend 'economisch diplomaat voor Amerika'. Als Richardsons benoeming door het Congres wordt bevestigd, krijgt hij een uitgebreid departement onder zich, met onder meer de nationale meteorologische dienst, het bureau voor de volkstelling en economische ontwikkelingsprogramma's.

Richardson is een van de meest in het oog lopende Spaanstalige politici van de Verenigde Staten. Hij was in de campagne voor de Democratische nominatie net als Hillary Rodham Clinton en Joe Biden een van Obama's rivalen. Hij was naar verluidt kandidaat voor de post van minister van buitenlandse zaken, maar die ging uiteindelijk naar Clinton.

Obama overweegt volgens diverse bronnen de Democratische afgevaardigde Xavier Becerra uit Californië te kiezen als handelsvertegenwoordiger. Becerra, net als Richardson Spaanstalig, zou als zodanig verantwoordelijk worden voor de buitenlandse handel van de VS.


Foto bij: Obama kiest Richardson voor handel  (foto: DAG)