DVD: Top Gear - Interactieve Uitdaging

De dvd Topgear Interactieve uitdaging opent al goed met een stevige foto van Richard Hammond. Op het moment dat je de dvd in je speler stopt en het menu te zien krijgt, is het meteen duidelijk. Hamster is de presentator van deze interactieve Topgear aflevering. Wees gerust, zowel Captain Slow als The Stig en Clarkson komen ook voorbij op de dvd, maar wel in de vorm van fragmentjes uit het programma. Dit gebeurt tussen de elementen van de dvd door. Maar als eerste moet je beslissen of je alleen speelt (Billy no mates), of in twee teams. In dat laatste geval kun je uit zes verschillende teamnamen kiezen: Team May, Team Clarkson, Team Hammond, Team Stig, Team Top Gear Dog en als laatste Team Other Person.

Het interactieve spel zelf bestaat uit vijf verschillende rondes, naast een kleine dosis geluk is je autokennis ook zeker van belang, vooral in de eerste ronde. Je moet uit een detailfoto de juiste auto herkennen. Per foute gok verlies je vijf van de zestig seconden, tijd die je zeker nodig zult hebben voor de tien foto's. Het tweede deel vereist wat technische kennis. Van een auto wordt een kenmerk getoond, hierna moet je van een andere auto kiezen of dit hoger of lager is. Voor het derde deel van het programma is enige kennis van Top Gear wel vereist. Het is namelijk de Cool Wall. Het doel is om van zes auto's hun plek op de Cool Wall aan te wijzen. Addertjes onder het gras zijn de auto's die Subzero of seriously Uncool zijn. Als je deze op de verkeerde zijde plaatst, is je beurt meteen voorbij en scoor je nul punten voor de ronde. Nul punten scoren is ook een reële mogelijkheid in de vierde ronde. Je mag hier namelijk caravans opblazen. Als je alleen speelt mag je kiezen of je drie, vier of vijf caravans opblaast. Speel je met twee teams, dan blaas je om de beurt een caravan naar keuze op. Maar mocht het net de caravan zijn waarin Richard verstopt zat, dan is de beurt uiteraard voorbij.

Het laatste onderdeel is een kleine kennisquiz met multiple choice vragen. Je kennis wordt danig op de proef gesteld met de wetenswaardigheden die typisch zijn voor het beroemde tv-programma. De strijd is voorbij en Richard komt weer voorbij met de uitslag, eventueel opgenoemd per team. Daarna volgt de keuze: uitzetten of nog een keer spelen. De kans is redelijk groot dat je kiest om het nog een keer te spelen. Als je namelijk geen Top Gear-fan bent, zul je de dvd ook vast niet opgezet hebben. Het schijfje biedt je in ieder geval speelplezier van een half uur per sessie. Daarnaast zul je na een paar sessies vast al een paar vragen gaan herkennen. Uiteindelijk is dit ook onvermijdelijk, maar indien gewenst levert het je wel een voorsprong op tegen een nieuwe uitdager. Ja, het schijfje bevat zeker een hoge entertainmentwaarde. Het feit dat er geen Nederlandse ondertiteling is, zal ook niet veel problemen opleveren. Mocht je de Engelse taal niet machtig zijn, dan is er toch nog goed nieuws. De ondertiteling hebben ze op een foldertje gedrukt, inclusief nog wat screenshots. Voor de liefhebber en fan toch zeker een leuk cadeautje om van de Sint of de Kerstman te krijgen.


Label: A.W. Bruna Nieuwe Media Releasedatum: oktober 2008 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: nvt