Fiscus richt pijlen op goede doelen

Ferdinand (Ferdo)

De fiscus heeft haar aandacht gevestigd op de goede doelen, en dan met name op het vermogen van deze instellingen. De charitatieve instellingen hebben in de loop der jaren een hoop geld opgepot. De Belastingdienst wil dat de goede doelen niet meer vermogen opsparen dan nodig is voor het verwezenlijken van hun doelstelling en wil deze organisaties dan ook strenger controleren, zo melden de GPD-kranten vandaag. De Belastingdienst wil niets kwijt over eventuele controles. "We willen geen strategisch gedrag uitlokken", zo meldt een woordvoerder van de fiscus.

Zo'n twintigduizend organisaties hoeven momenteel geen belasting te betalen omdat zij door de Belastingdienst zijn aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Mede daardoor hebben veel van de goede doelen de beschikking over een miljoenenvermogen dat alleen maar groter wordt. De fiscus wil het vermogen van deze organisaties afromen door alsnog belasting te heffen. 

Overigens voelen ook de goede doelen de gevolgen van de kredietcrisis, omdat zij een deel van hun vermogen steken in aandelen en obligaties. Een aantal fondsen heeft daardoor in de afgelopen periode miljoenen verloren, zoals het Oranjefonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Met dank aan Tarak voor de submit.