Ophef over 'campagnebrief' gratis schoolboeken

Redactie

Op een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat dat ouders van schoolgaande kinderen 316 euro krijgen 'van het kabinet Balkenende IV'. D66-Kamerlid Koser Kaya is boos dat het kabinet goede sier wil maken met geld dat uit de staatskas komt.

Koser Kaya vindt dat het kabinet met belastinggeld campagne voor zichzelf voert. "De overheid moet neutraal voorlichten", vindt het Kamerlid. "In de jaarlijkse brief uit de blauwe enveloppe staat ook niet dat je meer of minder belasting moet betalen omdat dat het kabinet heeft behaagd. Er staat neutraal hoeveel je moet betalen."

In de brief van de SVB staat: "Het kabinet Balkenende IV wil de schoolkosten verlagen voor ouders met kinderen in het regulier en voortgezet onderwijs. Daarom heeft het kabinet besloten de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs gratis te maken." De brief is ondertekend door staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en de SVB.

Dit jaar ontvangen ouders een tegemoetkoming van 316 euro voor de schoolboeken van hun kinderen. Vanaf het schooljaar 2009-2010 krijgen leerlingen de boeken gratis van school.

Vorige maand moest staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb door het stof vanwege een mede door hem gestuurde email van de PvdA. Hierin werden lokale PvdA-bestuurders gewezen op het feit dat het kabinet vijftig miljoen euro heeft uitgetrokken als een extraatje voor de minima. In de brief stond dat dit gepresenteerd moest worden als een 'spectaculaire, landelijke, unieke PvdA-actie.

Dit kwam hem op stevige kritiek uit de Kamer te staan. "De staatskas is niet de campagnekas van de PvdA", zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant. "Een staatssecretaris is een dienaar van de kroon en niet van de partij", zei VVD-Kamerlid Atzo Nicolaļ. Aboutaleb bood in de Kamer zijn excuses aan voor deze mail, waarvan hij toegaf dat de 'formulering' te partijpolitiek was.