'Uitbraak norovirus in Tilburgs ziekenhuis'

Michel (OA)

Zestien patiënten van het Tilbugse St. Elisabeth Ziekenhuis zijn besmet geraakt met het zeer besmettelijke norovirus. Zeven andere mensen hebben wel de symptomen, maar besmetting met het virus is nog niet vastgesteld.

Het norovirus kenmerkt zich onder andere door misselijkheid, hoofdpijn, diarree, koorts, plotseling braken, maagkrampen en spierpijn. Er zijn geen medicijnen voor en het is uiterst besmettelijk. Mensen lopen meer kans op overlijden als ze het virus oplopen terwijl de weerstand al verminderd is. Het virus verdwijnt meestal vanzelf weer na 1 tot 4 dagen.

De patiënten in het ziekenhuis worden apart verpleegd en mensen met bepaalde aandoeningen worden voorlopig niet opgenomen in het ziekenhuis. Op deze manier hoopt men verdere verspreiding te voorkomen. Het norovirus duikt vaak op, op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zoals cruiseschepen.

In oktober overleden in een verzorgingtehuis in Etten-Leur vier bewoners aan het virus. Vierentachtig bewoners en nog eens dertig medewerkers werden ziek. Een deel van deze mensen had een reis naar het bedevaartsoord Lourdes gemaakt.