Moeders gemeen tegen schoondochter

Het zijn meestal mannen die moppen tappen ten koste van hun schoonmoeder. Toch hebben de vrouwen in werkelijkheid meer reden tot klagen. Een onderzoek onder tweehonderd families heeft uitgewezen dat moeders veel eerder een vete hebben met hun schoondochters dan met hun schoonzoons.

Bijna twee derde van de schoondochters beschuldigde de moeder van hun man van 'onredelijk jaloers gedrag' en 'overdreven moederliefde'. Een gelijk aantal schoonmoeders klaagde te zijn buitengesloten door de vrouwelijke aanhang binnen hun familie. De Britse psycholoog Terri Apter van het Newnham College onderzoekt al twintig jaar de strijd tussen schoondochters en schoonmoeders.

'Het probleem is dat beide vrouwen proberen dezelfde postitie binnen de familie te veroveren, namelijk die van de belangrijkste vrouw. Hierdoor voelen de schoonmoeders en -dochters zich bedreigd door elkaar. Vaak zijn er conflicten omdat de één denkt te worden ondermijnd en bekritiseerd door de ander,' legt Apter uit aan the Daily Mail. 'Schoondochters zorgen meestal voor het eten, het schoonmaken en de kinderen. Dit maakt ze vatbaar voor kritiek van de oudere vrouw die het allemaal al eerder gedaan heeft.'


Moeders gemeen tegen schoondochter  (foto: DAG)