Out of body gesimuleerd

Met behulp van Virtual Reality-brillen hebben Zweedse wetenschappers het voor elkaar gekregen proefpersonen het idee te geven dat zij in een ander lichaam zitten. De proefpersonen kregen de illusie dat zij in een ander lichaam zaten, zodat ze zichzelf de hand konden zien schudden. Tevens konden zij zien hoe een mes hun maag binnen drong.

De studie, die gisteren pas openbaar werd gemaakt, gaf 87 vrijwilligers de kans om eens te ruilen van lichaam met een mannequinpop en met een echt persoon. Het doel van de studie was om te onderzoeken hoe snel een individu aan een ander lichaamsomhulsel kan wennen. "We waren geïnteresseerd in de klassieke vraag waar filosofen al eeuwen over discussiëren,"aldus projectleider Henrik Ehrsson. "Om dit wetenschappelijk te kunnen onderzoeken hebben we de trucs gebruikt, perceptionele illusies."

Ongeveer zeventig tot tachtig procent van de proefpersonen trapte in de illusie en kreeg het idee dat zij zich in een ander lichaam bevonden. Volgens het team zijn er verschillende praktische toekomstmogelijkheden van de perceptionele illusie. Zij denken aan nieuwe spellen zoals Second Life, maar dan echter. "Dit kan leiden tot de volgende generatie van virtuele realiteit in games, waar mensen de volledige gewaarwording hebben dat ze hun spelpersonage zijn," aldus Ehrsson. 


Met dank aan Gaylordf0kker voor de submit.