Revu haalt artikel over politiecommissaris van site

Weekblad Revu moet een artikel over de Amsterdamse politiecommissaris John Olierook intrekken. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter gisteren bepaald. In het 'onrechtmatige' stuk staat dat Olierook wordt verdacht van het aannemen van smeergeld bij een vastgoedtransactie en dat is volgens de rechter niet juist.

Het weekblad is inmiddels verspreid, maar Olierook wilde via het kort geding publicatie van het artikel ongedaan maken. De digitale versie is wel van de website gehaald. De distributie van de papieren editie was gisteren al zo vergevorderd, dat terugtrekking niet meer mogelijk was. Hoe hier mee om wordt gegaan, moet blijken uit een bodemprocedure.

Het recht op privacy van Olierook weegt in dit geval zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting, oordeelde de rechter. Zijn motivatie volgt volgende week.

Olierook leidde onder meer het onderzoek van de Nationale Recherche naar Willem Holleeder. Hij kondigde volgens het Parool direct na het vonnis aan schadevergoeding van Revu te gaan eisen, evenals rectificatie. ''Ik maak de Revu kapot,'' zou de commissaris hebben gezegd.