Ziekenhuis daagt wensouders baby Jayden

Redactie

Het Belgische Jan Palfijnziekenhuis spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse wensouders van baby Jayden. De biologische ouders van het kind verkochten het wegens geldproblemen. De wensouders verklaarden in Netwerk dat het ziekenhuis op de hoogte was van de verkoop. Het ziekenhuis ontkent dit en eist een symbolische schadevergoeding van één euro, zegt de voorzitter van de raad van bestuur Geert Versnick.

Jayden werd in juli geboren. De moeder zou in het ziekenhuis onder de naam van de adoptiemoeder zijn bevallen. Volgens Versnick heeft het stel dokters misleid met een list. Niet alleen zei het stel dat het ziekenhuis op de hoogte was, wat overigens ook wordt ontkend door de biologische ouders, ook het Nederlandse Bureau Jeugdzorg zou op de hoogte zijn geweest. Jeugdzorg bestrijdt dit.

De rechtbank in Zwolle oordeelde vorige week dat Jayden weg moet worden gehaald bij de wensouders en de komende weken bij een gastgezin moet blijven. Daar had de Raad voor de Kinderbescherming om gevraagd. Overigens zouden de biologische ouders het kind terug willen omdat hun geldproblemen zouden zijn opgelost.

Versnick sluit verder niet uit dat het Openbaar Ministerie na deze zaak strafvervolging instelt. Ook het Nederlandse OM onderzoekt of vervolging wordt ingesteld.