FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 september 2008

Wall Street duikt weer diep in het rood

De onzekerheid over de plannen van de Amerikaanse regering om de kredietcrisis te bezweren en de sterke stijging van de olieprijs zetten de beurzen op Wall Street vandaag op een fors verlies. Vooral in het laatste uur van de handel gingen de koersen sterk onderuit.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 3,3 procent lager op een stand van 11.015,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde met een slotstand van 1207,12 punten 3,8 procent in. Technologiebeurs Nasdaq sloot met een stand van 2178,98 punten liefst 4,2 procent lager dan vrijdag.

De bekendmaking van het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector zette de beurzen op Wall Street eind vorige week nog op een forse winst. Handelaren betwijfelen nu echter of het plan van de Amerikaanse regering om de onverhandelbare bezittingen van de financiële instellingen op te kopen ongeschonden door het Congres zal komen.

De financiële fondsen behoorden vandaag dan ook tot de grootste verliezers van de Dow Jones. JPMorgan Chase stond de hele dag het sterkst in de min. Het aandeel van de derde bank van de Verenigde Staten sloot uiteindelijk 13,3 procent lager. Creditcardmaatschappij American Express verloor 7,7 procent van zijn waarde, Bank of America leverde bijna 9 procent in.

Beleggers maken zich echter niet alleen zorgen over de financiële sector. Ze zien, mede door de weer toenemende olieprijs, de gehele situatie van de Amerikaanse economie somber in. De prijs van een vat ruwe olie steeg in een ongekend hoog tempo tot een piek van 130 dollar, een kwart hoger dan aan het einde van vorige week. Vlak voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen daalde de prijs weer tot 120 dollar, nog altijd bijna 15 procent hoger dan vrijdag.

Met name autofabrikant General Motors werd flink geraakt. Het aandeel GM sloot 11,5 procent lager dan de slotkoers van vrijdag. De duurdere olie kon daarnaast niet voorkomen dat ook de oliemaatschappijen de dag in mineur sloten. Zowel Exxon Mobil als Chevron sloten ongeveer 1 procent lager dan vrijdag.

Zorgen over de koopkracht van de Amerikaanse consument leidden tot koersverliezen van belangrijke producenten van consumentengoederen. Zo noteerden de aandelen Procter& Gamble en Coca Cola allebei ongeveer 3 procent lager. Doe-het-zelfketen Home Depot leverde ruim 6 procent van zijn waarde in.

De dollar moest aanzienlijk terrein prijs geven ten opzichte van de euro. De euro stond aan het einde van de Amerikaanse handel op de beurzen in New York op een stand van 1,4815 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was dit nog 1,4690 dollar.

Mascotte WK 2010 bekend gemaakt

De organisatie van het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika heeft de mascotte van het toernooi bekendgemaakt. De mascotte, een groen gebroekt luipaard met de naam Zakumi, is maandag gepresenteerd in het Soccer City Stadium in Johannesburg. Het ontwerp is gemaakt door de Zuid-Afrikaan Andries Odendaal.

De naam Zakumi is een samentrekking van Zuid-Afrika en het woord Kumi, wat in verschillende Afrikaanse talen tien betekent. "Zakumi vertegenwoordigt de mensen, de geografie en de geest van Zuid-Afrika en is daardoor het zinnebeeld van het WK," aldus Jérôme Valcke, secretaris van de FIFA.

Een filmpje van de presentatie van Zakumi

Geen online Create mode bij lancering LittleBigPlanet

Het co-op creëeren van levels in LittleBigPlanet zal niet vanaf het begin in de game zitten, maar zal pas na de eerste grote update beschikbaar komen in de game. Natuurlijk is er geen enkele indicatie te geven van wanneer deze update zal komen, maar het schijnt dat Media Molecule, aangezien de game reeds de Gold-status bereikt heeft, momenteel hard werkt aan content voor na de lancering waarbij de nadruk gelegd zal worden op vier-speler-online-creëeren.

Het is overigens wel mogelijk om samen met vrienden levels te maken, alleen niet online, maar offline. Online co-op is natuurlijk wel gewoon beschikbaar bij de lancering.

Olieprijs in recordtempo omhoog

De prijs van olie is vandaag in een recordtempo gestegen. Onder invloed van het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector steeg de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) op de termijnmarkt in New York met ruim 15 dollar tot 120 dollar.

De olieprijs lag vandaag bijna 15 procent hoger dan aan het einde van de handel op vrijdag, en maakte daarmee de grootste sprong die ooit op één dag werd gemeten. Aan het begin van de dag daalde de olieprijs nog tot ongeveer 103 dollar. In de loop van de dag zochten beleggers echter massaal hun toevlucht in de grondstof. De olieprijs bereikte hierbij zelfs kortstondig een piek van 130 dollar, ongeveer een kwart hoger dan het slot van vrijdag.

De olieprijs wordt sterk gestimuleerd door het voornemen van de Amerikaanse overheid om voor honderden miljarden dollar aan onverhandelbare leningen over te nemen van de financiële instellingen. Handelaren verwachtten dat dit uiteindelijk zal leiden tot een opleving van de Amerikaanse economie en, daarmee samenhangend, een grotere vraag naar olie.

De olieprijs wordt verder omhoog gestuwd door het langzame herstel van de olieproductie in de Golf van Mexico na de orkaan Ike. Bijna 80 procent van de olie-installaties in de Golf, waar ongeveer een kwart van de Amnerikaanse olievoorziening wordt geproduceerd, ligt nog plat.

Een verdere stimulans kwam van het nieuws dat China in augustus ruim 11 procent meer olie heeft ingevoerd dan een jaar eerder. De Chinese olie-import herstelde hiermee van een sterke daling in juli.

Zes miljoen exemplaren Xbox 360 verkocht in Europa

Als gevolg van de prijsverlaging van de Xbox 360, heeft de console zes miljoen stuks verkocht. Chris Lewis, vice-president van Microsoft Xbox business in Europa, is blij dat meer Europese consumenten zich voegen tot de Xbox 360 gemeenschap. De console is volgens Lewis het best geprijsd in de markt en het is duidelijk dat consumenten hierop reageren.

Dit moment gaat door Microsoft ondersteund worden door een advertentiecampagne van hetzelfde kaliber als rond de lancering van de Xbox 360. Naast titels als Fable 2 en Lips lanceert Microsoft dit najaar nog de nieuwe online interface. Het instapmodel van de console kost momenteel overigens een kleine € 180.

Doden door bermbom in Uruzgan

Vijf Afghaanse mannen en een kind zijn vanochtend om het leven gekomen door een bermbom ten noorden van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt.

Nederlandse en Afghaanse militairen hebben drie gewonde mannen en een gewond kind overgebracht naar het Amerikaanse militaire hospitaal op Kamp Holland. Dat maakte het Nederlandse ministerie van Defensie bekend.

De slachtoffers waren een autoband aan het verwisselen toenéén van hen op een geïmproviseerd explosief (IED) stapte. Omstanders riepen daarop de hulp van Afghaanse en Nederlandse militairen in, die op de nabijgelegen patrouillebasis Buman zijn gelegerd. Zij troffen in eerste instantie vijf doden aan. Pas in een later stadium werd het levenloze lichaam van een kind aangetroffen, dat door de kracht van de explosie was weggeslagen.

Burnout trophies, Mega Man 9 en WipEout donderdag a.s.

Aanstaande donderdag is er één waar veel PlayStation 3 bezitters op hebben gewacht. Naast Mega Man 9 komt Criterion Burnout Paradise met trophy support en verschijnt het langverwachte WipEout HD op het PSN.


Nieuw is dat Burnout Paradise te downloaden is vanaf het PSN voor $29,99 in de VS en deze bevat trophies. Of trophies aanstaande donderdag beschikbaar worden voor iedereen dit de game reeds bezit is nog maar de vraag, Criterion laat daar vooralsnog niets meer over los dan dat de volgende update voor Burnout Paradise de trophy update zal zijn. De Europese prijs zal vermoedelijk € 29,99 zijn. De update met codenaam Eastwood, die een nieuw eiland in Paradise City zal bevatten, verschijnt deze herfst.


Daarnaast komt Mega Man 9 ook beschikbaar in de PlayStation Store, net als dar deze via Xbox Live en voor de Wii beschikbaar komt. Mega Man 9 zal in de VS $ 9,99 (hier zeer waarschijnlijk dus € 9,99). Mega Man 9 verschijnt vol met pixels inclusief de NES Soundtrack (het bekende bliepwerk) voor de drie consoles. Tot slot zal WipEout naar je toe schieten als een door straatmotoren aangedreven pod. Voor de prijs van $ 19,99 zal de game in de overzeese PlayStation Store te downloaden zijn. Ook voor deze titel, die in Europa ook aanstaande donderdag verschijnt, geldt dat je betreffende de verkoopprijs het dollarteken door het euroteken kunt vervangen.

[FOK!games] De grote games canon - deel 1

 

 

Een paar jaar geleden werd met veel bombarie de canon van de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd. Een groep oude wijze mensen heeft erg lang gediscussieerd over welke gebeurtenissen belangrijk genoeg waren om tot de vijftig belangrijkste punten te behoren en welke bekende personen iedereen zou moeten kennen. Deze vijftig belangrijkste punten zijn vervolgens op chronologische volgorde gezet en gepresenteerd aan het Nederlandse volk en opgenomen in het lespakket voor de basisschool. Geïnteresseerden kunnen hier de canon over de Nederlandse geschiedenis terugvinden.

Hoewel de Nederlandse geschiedenis natuurlijk erg belangrijk is, gaat de interesse van de gemiddelde bezoeker hier waarschijnlijk meer uit naar games. Maar het kennen van je roots is altijd belangrijk en daarom brengen de oude wijze mensen van FOK!games je nu de Nederlandse canon van de gamesgeschiedenis. De canon bestaat uit vijftig gebeurtenissen die het gamen gemaakt hebben tot wat het nu is, beginnend bij de eerste computergame tot aan de hedendaagse consoles.

De canon is, net als de originele canon, verdeeld in vijftig punten. Deze vijftig punten zijn verdeeld in een tiental specials die elk vijf punten zullen behandelen. Vanaf vandaag kun je deze eerste special bestaande uit de eerste vijf punten lezen en daarna zal er elke week een nieuwe special verschijnen totdat alle vijftig punten langsgekomen zijn.

Klik hier om deel één van de canon te bekijken.

Button: "Overdag zoveel mogelijk slapen"

Jenson Button heeft er voor gekozen om zo laat mogelijk richting Singapore te vertrekken. In dat land wordt dit weekend namelijk de Grand Prix verreden. De coureur van Honda wil voorkomen dat hij aan het tijdsverschil went.

Op die manier hoopt Button zo lang mogelijk te kunnen slapen en in de avond langer door te kunnen werken. "Meestal is het beter om zo vroeg mogelijk af te reizen naar een race in een ver land, zodat je vast kunt wennen aan het tijdsverschil. In Singapore is echter het tegenovergestelde het geval", aldus de coureur van Honda.

Button vervolgde met de woorden: "Ik zal pas vlak voor het begin van het raceweekend naar Singapore afreizen, zodat ik juist niet te veel gewend raak aan het tijdsverschil. We willen het Europese ritme namelijk blijven aanhouden, zodat we 's avonds langer door kunnen werken en overdag zolang mogelijk kunnen slapen."

De eerste vrije trainingen voor de Grote Prijs van Singapore zullen aanstaande vrijdag om 19:00 uur lokale tijd van start gaan.

Afellay mist mogelijk bekerduel

Ibrahim Afellay zal aanstaande dinsdag, als PSV in de strijd om de KNVB beker tegen Jong PSV speelt, mogelijk niet in actie komen. De middenvelder ondervindt namelijk hinder van een gekneusde teen. In het ziekenhuis constateerde men dat er niets gebroken was, maar trainer Huub Stevens wil geen risico nemen.

Toch is er ook nog goed nieuws uit Eindhoven te melden, wat Jan Kromkamp maakt mogelijk zijn rentree in de selectie van PSV. Vorige week deed de verdediger al mee met Jong PSV. Ook Carlos Salcido zal het duel in het nationale bekertoernooi zeer waarschijnlijk mee gaan maken. De verdediger liet de confrontatie met AZ (1-0) nog aan zich voorbij gaan, maar trainde maandag weer met de groep mee.

Verder zal Stevens ook weer beroep kunnen doen op Nordin Amrabat. De schorsing van twee wedstrijden, na een grove tackle op Nicky Hofs, is dan voorbij. Verder heeft de Limburgse oefenmeester de 17-jarige Funso Ojo aan de selectie toegevoegd. "Om hem te laten leren. Hij is een talentvolle jongen en heeft kwaliteiten om een goede toekomst te krijgen. Hij staat nog onderaan de ladder", was de motivatie van de coach.

De trainer van Jong PSV, Anton Janssen, liet weten dat hij de wedstrijd met het eerste elftal van PSV als een normale wedstrijd zal benaderen. "Ik hoop dat het een echte wedstrijd wordt. Er zijn geen stilzwijgende overeenkomsten, dat kan ook niet. We spelen om te winnen. Het is een fantastisch moment om je te laten zien."

Holloway-onderzoek eind van het jaar afgerond

Het onderzoek naar de eventuele betrokkenheid van de Nederlander Joran van der Sloot bij de verdwijning van de Amerikaanse studente Natalee Holloway, wordt aan het eind van dit jaar afgesloten. Dan besluit het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba of er genoeg bewijs tegen Van der Sloot ligt om hem voor de rechter te brengen. Dat heeft een woordvoerster van justitie vandaag gezegd.

Holloway (destijds 18 jaar) verdween eind mei 2005 tijdens een avondje stappen. Ze was op vakantie op Aruba. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de studente uit Alabama.

Nog altijd geen spoor van Holloway  (foto: ANP)

Winnaars Remy Bonjasky. God in Japan

We mochten de afgelopen week weer prijzen weggeven.

In samenwerking met Amsteluitgevers mochten we driemaal het boek "Remy Bonjasky. God in Japan" weggegeven. Daarvoor moest de vraag In welk jaar werd de sport geïntroduceerd door Kazuyoshi Ishii in Japan? worden beantwoord. Omdat de vraag onduidelijk was voor de meesten hebben we zowel 1980 als 1993 goed gekeurd. In 1993 vond de eerste Grand Prix plaats en werd het voor het eerst op tv uitgezonden. In 1980 echter zette Kazuyoshi Ishii de eerste sportschool voor deze sport op.

De winnaars zijn:

Grim.
redsu
High5

Gefeliciteerd!

Nieuwe voorvleugel voor Renault

Renault zal komend weekend, tijdens de Grote Prijs van Singapore, met een nieuwe voorvleugel aan de start verschijnen. Dit heeft Pat Symonds maandag laten weten. De nieuwe vleugel maakt deel uit van de laatste serie updates aan de R28.

"We nemen de laatste updates voor de auto mee naar Singapore, waaronder een nieuwe voorvleugel," liet Symonds in een reactie weten. "Dit zijn ook echt de allerlaatste nieuwe onderdelen die we voor deze auto maken. In het verleden konden we sommige nieuwe onderdelen voor het nieuwe seizoen vast op de huidige wagen introduceren, maar dit jaar is dat niet mogelijk omdat de aerodynamica er volgend jaar flink anders uitziet."

Personele problemen voor Hannover 96

Het zit Hannover 96 niet helemaal mee. De Duitse club moet aanstaande dinsdag, in het kader van de Duitse beker, tegen Schalke 04 spelen. Het probleem zit hem echter in de beschikbaarheid van de spelers. Dat zijn er namelijk maar elf. Daarnaast zijn er ook nog drie keepers.

De ploeg diende eerder een verzoek tot uitstel bij de Duitse voetbalbond in, maar deze gaf geen gehoor aan het verzoek. Maandag waren zeven spelers van Hannover 96 geveld door de griep. Verder zijn zes spelers, waaronder Arnold Bruggink, geblesseerd en daardoor niet inzetbaar. Tot overlaat van ramp is Altin Lala geschorst en mag niet spelen.

Valverde wil regenboogtrui pakken

Alejandro Valverde wil op het WK wielrennen, dat in Varese wordt gehouden, nog één keer knallen. De renner van Caisse d'Erpagne wist dit jaar de ProTour te winnen en bleek de meest constante renner van 2008 te zijn.

"Van dit WK heb ik een doel gemaakt," aldus Valverde, die eerder dit jaar Luik-Bastenaken-Luik, de Dauphiné Libéré en de Clasica San Sebastian op zijn naam schreef. "Dit is het het beste seizoen uit mijn carrière. Nu zou ik graag nog wereldkampioen worden, maar als dat niet lukt zal ik niet teleurgesteld zijn."

Toch blijft Valverde enigszins optimistisch. "Als ik goeie benen heb, zal ik proberen om mee te glippen in de goede ontsnapping, of ga ik iets proberen in de finale. Als dat niet lukt, dan rijd ik voor Oscar Freire."

Succesvolle rentree Verkerk

Martin Verkerk heeft een succesvolle rentree gemaakt in het tenniscircuit. Hij bereikte de tweede ronde van een graveltoernooi in Boekarest.

Verkerk, bijgestaan door zijn coach Tjerk Bogstra, had het echter niet makkelijk tegen de Roemeense qualifier Victor Ionita: 6-4, 2-6 en 7-6 (7-2). Verkerk zal het in de tweede ronde opnemen tegen de Fransman Eric Prodon of de Roemeen Gabriel Moraru.

[Actie] Win een Uglydoll

 

 

Het is september, de tijd van vakanties zijn in de meeste gevallen weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen en ook de stapel werk die je op je bureau achterliet is er sinds jou afwezigheid niet minder op geworden. Het is weer werken geblazen dus. Gelukkig is er altijd nog FOK! om je in deze drukke tijden van enige ontspanning te voorzien!

Plunko, Jeero en Ox, het zijn zomaar enkele namen uit de trendy Uglydolls familie. De eigenzinnige familie die uit dertig leden bestaat hebben, net als ons FOK!ers, ieder hun eigen karakter. In navolging van Nelly, Nicole Richie en Snoop Dogg maak jij nu ook kans om in bezit te komen van een exemplaar!

In samenwerking met trendyspeelgoed.nl/ organiseert FOK! een paint/photoshop wedstrijd waarin jou gevraagd wordt één van de Uglydolls op zo'n apart en/of grappig mogelijke manier te painten/shoppen. Uiteraard rekening houdend met de aard van de betreffende uglydoll.

De uglydolls waaruit je kunt kiezen zijn hier te vinden, kies daar de uglydoll die jou het meest bevalt en paint of photoshop hem zo orgineel en grappig mogelijk. Dat kan zijn op een grappige plaats, in een grappige situatie of met een bijzonder persoon, etc, daarin ben je helemaal vrij. Als je een account hebt kan je je creatie in dit topic posten. Als je geen account hebt kan je je creatie mailen naar [email protected] Vermeld dan wel even dat het om de uglydolls actie gaat. Misschien win jij de uglydoll uit jouw creatie wel!

Het posten mag tot vanavond 22:00 uur daarna gaat het topic op slot en sluit de inzendingstermijn. Daarna gaan we stemmen voor de winnaars van de twee grote uglydolls en de 5 troostprijsje in de vorm van keychain formaat uglydolls.

Als je vragen hebt of gezellig wilt kletsen dan kan je dat hier kwijt. www.trendyspeelgoed.nl en FOK! wensen je veel plezier en succes!

 

 

Honda voorziet problemen pitstops

Sportief directeur van Honda, Ron Meadows, voorziet mogelijke problemen bij pitstops tijdens de allereerste nachtrace in Singapore. De schaduwen zouden het werk van de monteurs flink kunnen hinderen.

"Het enige potentiële probleem bevindt zich in de pits", aldus Meadows. "Omdat de pits van bovenaf wordt verlicht, zal de buitenkant van een wiel tijdens een pitstop in de schaduw vallen, waardoor het lastiger wordt voor de monteurs die de banden moeten verwisselen."

Andere problemen zullen er niet zijn volgens Meadows, ook niet met betrekking tot het zicht voor de coureurs. "Tijdens ons laatste bezoek aan het circuit hebben we het lichtsysteem bekeken en sindsdien maken wij hier ons geen zorgen over. We zullen misschien alleen een ander vizier gebruiken voor de helm, eentje die een beetje getint is, zodat de verlichting langs de baan, de achterlichten van de andere wagens en de lichtjes in de cockpit straks niet te veel worden voor de coureurs".

Glaciale afzettingen aangetroffen op Ground Zero

Bouwvakkers die aan het graven waren op de plek waar tot 2001 het World Trade Center in New York heeft gestaan, hebben een hol van twaalf meter blootgelegd, dat twintigduizend jaar geleden door gletsjers is uitgesleten. Dat heeft de New York Times gemeld.

Het gesteente in de zuidoostelijke hoek van Ground Zero ligt voor het eerst in duizenden jaren bloot. Volgens geologen is een dergelijke steenformatie nergens anders in de stad terug te vinden. Woensdag wordt meer informatie verschaft over de geologische schatten die zijn aangetroffen.

Erg lang kan er niet genoten worden van de blootgelegde formaties. Binnenkort worden de vondsten opgeblazen of toegedekt om plaats te maken voor de torens van het nieuwe World Trade Center.

[A1GP] Tung weer in actie voor China

Ho-Pin Tung zal komend seizoen weer in actie komen in de A1GP. Hij zal het zitje delen met Cong Fu Cheng, die vorig seizoen de eer van China verdedigde.

"Ik heb weliswaar een heel druk jaar achter de rug met maar liefst 31 races en het nodige testwerk, maar ik zie er naar uit om in het winterseizoen in de vernieuwde A1GP-klasse aan de start te verschijnen", aldus Tung. "De nieuwe A1GP-auto is technisch gezien een enorme stap vooruit. Hij zal ook veel sneller zijn dan de vorige A1GP-auto. Helaas hebben we nog niet met onze auto kunnen rijden, maar hij komt heel dicht bij de GP2-auto, waarin ik de afgelopen twee seizoenen heb geracet. Het is natuurlijk prachtig dat ik er meteen vanaf het begin van het seizoen bij ben. De openingsrace in Zandvoort is voor mij natuurlijk fantastisch. Ik ga daar voor een topresultaat."

[A1GP] 'Race Zandvoort in gevaar'

Nadat eerder de race op het Italiaanse Mugello kwam te vervallen lijkt ook de race op Circuit Park Zandvoort in gevaar te komen.

Volgens onbevestigde bronnen ligt het productieproces van de nieuwe Ferrari chassis' nog steeds achter op schema. Slechts negen bolides zouden op dit moment gereed zijn, terwijl uiteindelijk 22 teams voorzien moeten worden voor het raceweekend in de duinen, op 4 en 5 oktober.

Slechts een handjevol teams heeft kunnen testen met de nieuwe bolide. De overige teams hebben zelfs genoegen moeten nemen met een ritje in de simulator van de A1GP organisatie.

Met zo weinig tijd tot de race lijkt het een lastige klus te worden om alle teams van een nieuw Ferrari-chassis te voorzien. Het is dus maar de vraag of de openingsrace van de A1GP 2008/2009 in Zandvoort plaats zal vinden.

Eis: halfjaar cel voor drugssmokkel toneelgroep

Vijf leden van een toneelgroep uit Suriname hebben maandag een halfjaar celstraf tegen zich horen eisen op verdenking van het smokkelen van cocaïne. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem maandag. De vijf maakten deel uit van een groep van zeven.

Het OM was ervan overtuigd dat de zeven verdachten tussen de 30 en 47 jaar als groep hadden samengewerkt, maar kon dit niet bewijzen. Hierdoor kon het OM alleen straffen eisen tegen degenen die daadwerkelijk drugs bij zich droegen.

De groep Surinamers werd in juni opgepakt op Schiphol. De toneelgroep was op uitnodiging van een Nederlandse instelling gekomen voor een voorstelling. Het was de vierde 'culturele groep' uit Suriname in korte tijd die werd opgepakt in verband met drugssmokkel. Eerder werden leden van verschillende brassbands opgepakt. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Halsema: partijleider hoort niet in kabinet

Om de afstand tussen burgers en politici te verkleinen, moeten leiders van een politieke partij niet in het kabinet plaatsnemen. Dat zei GroenLinks-leider Femke Halsema maandag tijdens de presentatie van een boek van het wetenschappelijk bureau van haar partij.

Het boek 'De grote kloof, verhitte politiek in tijden van verwarring' gaat over de kloof tussen burgers en politici. Halsema zei maandag echter niet te geloven in het bestaan van zo'n kloof. Wel kan er te veel afstand zijn tussen burgers en politici, maar soms ook juist te weinig. "Een gebrek aan afstand leidt tot een gebrek aan respect." Het gezag van politici moet volgens haar voortkomen uit overtuigingskracht in het debat.

Volgens Halsema regeert de 'mening van de borreltafel' en wordt er te veel aandacht besteed aan incidenten in het parlement. "Er worden nu alleen maar ad-hocmaatregelen genomen", vindt Halsema verder. Dat hebben mensen volgens de GroenLinks-leider door, waardoor het respect verder afneemt.

De oplossing ligt volgens Halsema in een duidelijk onderscheid in de verantwoordelijkheden van de Tweede Kamer en het kabinet. Daarom moeten volgens Halsema de leiders van een politieke partij niet in het kabinet gaan zitten. Als ze dat wel doen, schept dat volgens Halsema onduidelijkheid. Op dit moment zijn premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de twee vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) politiek leider van hun partij.

Halsema pleitte verder voor het betrekken van de burgers bij de politiek door middel van referenda, het stemmen op een mogelijke coalitie en meer parlementaire onderzoeken. Door die onderzoeken moet duidelijk worden hoe politieke besluitvorming plaatsvindt. Zo moeten mensen weer meer vertrouwen krijgen in politici.


  (foto: DAG)

Israëlische soldaat overlijdt na tongpiercing

Een Israëlische soldaat is zondag overleden aan de gevolgen van een tongpiercing. Dat heeft het ziekenhuis waar de soldaat was opgenomen bekendgemaakt.

De 20-jarige soldaat stortte in juli in, enkele dagen nadat hij zijn tong had laten piercen. Volgens zijn artsen had de piercing een zeldzame infectie in zijn hersens veroorzaakt.

Na een maand op de intensive care werd de soldaat overgebracht naar een kleiner ziekenhuis om te herstellen. In het weekeinde verslechterde zijn toestand echter plotseling. In het ziekenhuis bleek hij een leveraandoening te hebben opgelopen, waaraan hij zondag overleed.

Onderzocht wordt of menselijk falen aan de dood van de soldaat heeft bijgedragen. Het Israëlische leger liet weten een verbod op het dragen van piercings te willen instellen.

 

 


  (foto: DAG)

Duitsland wil financiële hulp aan China stoppen

Duitsland is van plan zijn financiële hulp aan China stop te zetten en wil zich met betrekking tot het land toeleggen op een adviserende rol op gebieden zoals klimaatbescherming en rechtspraak. Dat heeft de Duitse regering maandag laten weten.

Duitsland betaalde China in 2007 67,5 miljoen euro aan ontwikkelingshulp, maar heeft voor dit jaar nog niets toegezegd. "We zullen ons in de toekomst meer gaan richten op een strategisch partnerschap met China, om hervormingsprocessen op het gebied van het recht, de maatschappij en de klimaatproblematiek te versnellen", aldus minister van ontwikkeling Heidemarie Wieczorek Zeul.

Duitsland wil zich meer op een dialoog met China richten, een adviserende rol gaan spelen, maar ook een groeiend partnerschap in zaken aangaan. "We zullen een einde maken aan de oude financiële manier van samenwerking".

Verschillende parlementsleden hebben dit jaar opgemerkt dat het snel groeiende China de Duitse hulpgelden niet langer nodig heeft. In Berlijn wordt momenteel druk gezocht naar manieren om de uitgaven te beperken om het krappe budget rond te krijgen.

Visser vist eland uit water

De Zweedse Joel Lagerkvist was gisteren gezellig met een kameraad aan het vissen, toen hij plotseling iets zwaars aan het haakje had. Het bleek om een volwassen eland te gaan. De 24-jarige visser gooide naar eigen zeggen zijn hengel op de grond, bang te worden aangevallen door de immense kolos.

Er viel echter weinig om bang voor te zijn, want de eland bleek zo dood als een pier. Nadat het duo enigszins van de schrik was bekomen, besloten ze om hulp te vragen. Even later wisten zij met enkele omstanders en de politie het gigantische beest op het droge te krijgen.

Volgens een zegsvrouw van de politie is de eland een natuurlijke dood gestorven. Waarschijnlijk stierf het dier aan de verwondingen die een rivaal hem had toegebracht. Lagerkvist en zijn kameraad hebben besloten het gewei van de ruim een halve ton wegende eland te verdelen als aandenken. 

Mega Man 9 vandaag op Wiiware

Vandaag zal één van de bekendste figuren van Capcom zijn opwachting gaan maken op WiiWare. Mega Man 9 zal vanaf vanmiddag te downloaden zijn voor 1.000 Wii points. De game is de komende drie dagen exclusief als WiiWare-game te downloaden. Mega Man is een actie/platformgame waarin je het op moet nemen tegen robot-achtige vijanden.

Naast Mega Man 9 zal ook PLÄTTCHEN twist 'n' paint verschijnen. Ook deze game zal 1.000 punten gaan kosten en zal voor 1 tot 8 spelers geschikt zijn. De omschrijving van deze game is nogal breed. Je kunt spelen als één van de vele fantasie-figuren en vechten als een astronaut, vlinder of auto, of je kan voetballen tegen haaien, cowboys, asteroïden en doodshoofden. En ja, zo staat het echt in de promotekst

Man jat spaarpot van peuter

Sommige dieven zijn wel heel brutaal, en gaan dan ook heel ver om zichzelf te verrijken. Een inbreker uit het Amerikaanse Wisconsin kon zichzelf namelijk niet inhouden toen hij tijdens een kraak op de gevulde spaarpot van een tweejarig kind stuitte. De boef nam het spaarvarken, met een inhoud van omgerekend zo'n twintig euro, zonder mededogen mee in zijn zak.

De dief is inmiddels tegen de lamp gelopen. De man, die geen onbekende bleek van de politie, mag zijn zonden nu overdenken in de cel. Hij mag maar liefst zes jaar zitten voor deze daad.

Binnenkort America's Army 3.0 Beta

Het is al tijden stil rond America's Army 3.0 maar dat zal niet veel langer zo blijven. Op het AA forum weet een developer te melden dat er binnenkort een beta van start gaat. Hij zal helaas niet openbaar worden maar het is een indicatie dat het development proces al flink ver is. De beta komt nog deze winter en zal beschikbaar worden voor geselecteerde AA gamers en voor sommige forum en irc gebruikers. Maar wees niet gevreesd. Je kunt misschien nog kans maken om de beta te spelen. Binnenkort zal er een "open invitation for Beta team applicants " programma van start gaan. Details omtrent dit programma worden binnenkort bekend gemaakt.

Naast deze info is er ook een screenshot geplaatst. Het is niet veel want het is alleen maar een UI (User Interface) achtergrond. Je zult hem dus waarschijnlijk alleen maar in een menu langs zien komen. Link:

De enige andere beelden die al waren vrij gegeven zijn een aantal wallpapers van wapens.
Bedankt Moe_Szyslak voor het herschrijven van het bericht

Dembélé en Pocognoli missen training AZ

Het is onzeker of AZ-trainer Louis van Gaal morgenavond, in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo, over Moussa Dembélé, Nick van der Velden en Sebastien Pocognoli kan beschikken. Vandaag ontbrak het drietal op de groepstraining in Alkmaar.

Dembélé en Van der Velden hielden klachten over aan de gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV. Pocognoli raakte gisteren op de training geblesseerd.

Jeremain Lens en Brett Holman zijn niet inzetbaar. Het duo moet een schorsing van een wedstrijd uitzitten, die ze vorig seizoen opliepen toen ze voor NEC speelde.

[WK] Bettini favoriet bij de bookmakers

Voorafgaand aan het wereldkampioenschap wielrennen in het Italiaanse Varese is Paolo Bettini de grote favoriet bij de bookmakers voor de titel bij de wegwedstrijd.

De Italiaan, die zijn derde wereldtitel op rij kan pakken, staat bij Unibet genoteerd op 5/1. Meervoudig wereldkampioen Oscar Freire staat tweede op de goklijst met 6,50/1. Alejandro Valverde wordt ook als favoriet gezien met op 8,50 tegen 1. Beste Nederlander in de quotering is Robert Gesink, die op een gedeelde zeventiende plaats staat. Wie een euro inzet op winst van Gesink, krijgt als de Nederlander de wereldtitel pakt, 35 euro uitgekeerd.

Microsoft koopt voor 40 miljard eigen aandelen

De Amerikaanse softwarereus Microsoft gaat voor 40 miljard dollar (27,3 miljard euro) eigen aandelen inkopen. Het aandeleninkoopprogramma loopt tot en met september 2013. Dat maakte 's werelds grootste softwareproducent maandag bekend.

Ook verhoogt Microsoft zijn kwartaaldividend van 11 dollarcent tot 13 cent per aandeel. Met de maatregelen wil Microsoft zijn aandelenkoers opkrikken en de aandeelhouders tevreden stemmen. Die morren sinds het mislukte overnamebod van meer dan 47 miljard dollar op internetbedrijf Yahoo! eerder dit jaar. Daardoor ging de koers van Microsoft dit jaar met bijna 30 procent omlaag.

Het vorige inkoopprogramma van 40 miljard dollar is afgerond. In de afgelopen vijf jaar gaf Microsoft zijn aandeelhouders meer dan 115 miljard dollar terug via winstuitkeringen en aandeleninkopen. Op de beurs in New York stond het aandeel Microsoft maandag 3,7 procent in de plus.

Honderd Franse militairen extra naar Afghanistan

Frankrijk stuurt ongeveer honderd man extra naar Afghanistan ter versterking van de daar aanwezige militairen. De Fransen in Afghanistan leden vorige maand een gevoelig verlies toen in een hinderlaag tien militairen sneuvelden.

Premier François Fillon zei maandag dat de extra manschappen binnen enkele weken ter plekke zullen zijn. Frankrijk stuurt ook extra helikopters, onbemande verkenningstoestellen, afluisterapparatuur en mortieren.

Fillon zei dat het besluit is genomen naar aanleiding van de aanval van 18 augustus in een bergpas ten oosten van Kabul. De dood van de tien Franse militairen was het grootste verlies van de internationale troepenmacht in Afghanistan in een enkel gevecht in ruim drie jaar.

'Geld voor beveiliging Hirsi Ali binnen'

Oud-politica Ayaan Hirsi Ali heeft voldoende geld binnen om haar beveiliging te kunnen betalen. Mensen die geld aan haar beveiligingsfonds doneren, kunnen daarmee stoppen. Dit heeft Sam Harris laten weten. Hij is een Amerikaanse schrijver die zich inspant voor de beveiliging van het oud-Tweede Kamerlid voor de VVD.

De brief met daarin de mededeling van Harris is door Quote op de website van het zakenblad gezet. Via Harris' website konden mensen geld doneren aan de 'security trust'. Harris roept op om deze betalingen stop te zetten. De woordvoerder van Hirsi Ali was maandag onbereikbaar om een nadere toelichting te geven.

Hirsi Ali bereidt momenteel een procedure voor tegen de Nederlandse staat. Volgens het oud-Kamerlid heeft de regering toegezegd om voor haar beveiliging in het buitenland te betalen, toen zij in 2006 naar de Verenigde Staten verhuisde om in Washington te gaan werken voor de conservatieve denktank American Enterprise Institute. Het huidige kabinet wil echter alleen voor de beveiliging van Hirsi Ali in Nederland betalen. Woensdag vinden de eerste getuigenverhoren plaats.

Harris meldt verder dat Hirsi Ali bezig is met de oprichting van een liefdadigheidsfonds om andere activisten tegen onderdrukking in de islamitische wereld te helpen.

Vrijend stelletje overreden door trein

Een Zuid-Afrikaans stelletje dat het recht op en neer en een keer achterlangs in de slaapkamer beu was, besloot het over een andere boeg te gooien. Het paartje ging op weg naar naar de treinrails, om daar elkaars lusten te bevredigen. Hun kinky avontuurtje bleek gelijk hun laatste, zo is vandaag bekend geworden.

De fatale vrijpartij vond dit weekend plaats in het mijnstadje Kinross in de noordoostelijke provincie Mpumalanga, bij een verlaten stationnetje. De machinist van de aanstormende goederentrein heeft nog getracht het stel te waarschuwen, zo heeft de politie laten weten, maar het mocht niet baten. "Ze gingen door met waar ze mee bezig waren", aldus de woordvoerder.

Bij de enorme klap liet de man gelijk het leven. De vrouw overleed enige tijd later, in het ziekenhuis.

Bedreiger ambulancebroeder weer vrij

De man die ervan wordt verdacht een ambulancemedewerker met de dood te hebben bedreigd in Amsterdam, met onrust onder ambulancepersoneel als gevolg, is vrij. Zijn voorarrest wordt niet verlengd, bepaalde de rechter-commissaris.

De 20-jarige Marokkaanse Amsterdammer bedreigde begin deze maand een ambulancemedewerker die zijn neergestoken broertje kwam helpen met de dood. Het incident deed zich voor in Amsterdam-West. Later werd hij aangehouden voor de doodsbedreiging.

Naar eigen zeggen ging de man door het lint toen een ambulancebroeder tegen hem zei dat zijn broertje het mogelijk niet zou overleven. Daarop reageerde hij met: 'dan maak ik jou dood'. Het slachtoffer overleefde de steekpartij; de vermoedelijke dader werd gearresteerd.

De Amsterdammer die de doodsbedreiging uitte, bood zijn excuses aan voor de camera's van de lokale omroep AT5. Hij zei de bedreiging niet bewust geuit te hebben, maar uit emotie te hebben gehandeld.

Voor het Amsterdamse ambulancepersoneel was het incident reden enige uren het werk neer te leggen. Na een overleg met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen besloten de ambulancemedewerkers weer aan het werk te gaan. Het OM was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Ritsma beëindigt schaatscarrière

Rintje Ritsma zet een punt achter zijn actieve loopbaan als schaatser. De 38-jarige Beer van Lemmer sluit hiermee een loopbaan van bijna twintig jaar af, waarin hij vele prijzen won.

Ritsma zal komende woensdag bij Flevo On Ice in Biddinghuizen zijn wedstrijdpak aan de wilgen hangen. Eerder had hij nog getwijfeld over het voortzetten van zijn carrière. Hij trainde in het voorseizoen nog bij de Hofmeijerschaatsploeg, maar voelde zich mede door rugproblemen lang niet fit.

Ritsma won in zijn carrière vier keer het WK-allround, zes keer het EK-allround, twee keer NK-allround, twee wereldtitels bij de WK-afstanden en elf nationale afstandstitels. Hij wist echter op de Olympische Spelen niet verder te komen dan het zilver op de 1500 meter in Lillehammer en de 5000 meter in Nagano. Daarnaast vestigde hij vier wereldrecords, twee maal op de 1500 meter en tweemaal op de grote vierkamp bij het allrounden. De laatste aansprekende prestaties van Ritsma waren in 2006 toen hij zilver won op het NK-allround en brons op de ploegenachtervolging tijdens de Spelen in Turijn. Ook heeft hij het schaatsen voor commerciële ploegen op de kaart gezet door in 1995 uit de kernploeg van de KNSB te stappen en de Sanex-ploeg op te richten.

In juni dit jaar werd bekend dat Ritsma topsportcoördinator of topsportmanager zou worden voor de Nederlandse Bobsleebond en dat hij daarmee zijn schaatsloopbaan af zou sluiten, echter ontkende hij dat hij een contract gesloten had met de BSBN. Vrijdag kwam Ritsma nog in het nieuws toen hij in de commissie-Schenk ging zitten die als doel heeft de topsportstructuur van het Nederlandse schaatsen te optimaliseren.

Ronaldo doet het met luxe cokehoer

Voetbalster Cristiano Ronaldo, die momenteel 'officieel' een relatie heeft met de Italiaanse Letizia Filippi (foto's) blijkt ook geregeld van bil te gaan met een luxe cokehoer. Deze dame, Fernanda Brags genaamd, is ontmaskerd door de Britse schandaalkrant News of the World.

De Braziliaanse maîtresse van Ronaldo is voor iedereen te huur á raison van 460 Engelse ponden per uur of 2.000 pond voor een nacht. News of the World regelde na een tip uit het milieu anoniem een afspraakje met haar en nam daarbij de verborgen camera mee. Fernanda liet de undercover-journalist foto's zien van mogelijke vriendinnen die ze zou meenemen als hij een trio wilde. Ook begon ze tegen de journalist op te scheppen over haar relatie met Ronaldo. Ze liet foto's van hen beiden zien.

Nadat de journalist een keuze uit een van haar vriendinnen had gemaakt, bood Fernanda aan er een cocaïnefeestje van te maken: 60 pond per gram. "It's very good. I go crazy with the cocaine. Not bad crazy, good crazy. Sex and coke is so much crazy!" De journalist ging akkoord en regelde een nieuwe afspraak waarbij ook weer de camera geheim werd meegenomen.  Te zien is dan dat Fernanda met een blonde vriendin een hotelkamer inkomt en een zakje cocaïne aan de journalist overhandigt. Daarna startten ze volgens de journalist een lesbische show. 

De undercover journalist vertelde daarop dat hij nog een belangrijke vergadering had en ging er vandoor. De drugs liet hij later onderzoeken: het bleek inderdaad om cocaïne te gaan.

Of Ronaldo, die momenteel bij Manchester United speelt, weet had van wat zijn maîtresse allemaal uitspookte is niet bekend. Overigens is hij in het verleden al meermaals gesignaleerd met call-girls met wie hij zelfs een orgie hield.

Wat foto's zijn hier te zien.  En hier een stukje van de video.

Foto's van Jamie Lynn Spears gestolen

De FBI zoekt een man die foto's te koop aanbiedt waarop Jamie Lynn Spears borstvoeding geeft aan haar dochtertje Maddie. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ maandag.

De foto's werden genomen door Casey Aldridge, de vriend van de 17-jarige zus van Britney Spears. Hij zou het geheugenkaartje van zijn digitale camera hebben afgegeven bij een filiaal van Wal-Mart in Louisiana om de kiekjes af te laten drukken. Een medewerker van het fotolab zou kopieën van de foto's hebben gemaakt.

Op de foto's staat Jamie Lynn met haar pasgeboren dochtertje in de armen en is te zien hoe zus Britney, broer Brian en haar ouders om haar ziekenhuisbed zitten. Ook zijn er kiekjes van Maddie. Omdat Jamie Lynn nog minderjarig is, zou de verkoop of aankoop van de foto's, waarop haar linkerborst te zien is een overtreding betekenen van een federale wet die pornografie verbiedt. Advocaten van Britney Spears zouden ondertussen onderzoeken of het mogelijk is Wal-Mart aansprakelijk te stellen voor de diefstal van de foto's.


Foto's van Jamie Lynn Spears gestolen  (foto: DAG)

Gratis tweede gitaar bij pre-order Guitar Hero: World Tour

Juich niet te vroeg bij het lezen van de titel, want dit aanbod, een tweede gitaar bij een pre-order van Guitar Hero: World Tour, geldt alleen in Groot-Brittannië. Bovendien geldt de aanbieding alleen bij een pre-order van het spel plus alle verkrijgbare instrumenten; een pakket dat je in Groot-Brittannië al gauw 150 pond kost. Bovendien zullen de meeste Guitar Hero-fans onder ons allang een prachtig gitaartje bezitten. Heb je dit echter niet dan kun je natuurlijk altijd nog hopen dat er iets te regelen valt via Britse sites of dat het aanbod ook voor Nederland blijkt te gelden. Mocht dit zo zijn dan lees je dat natuurlijk hier op FOK!games.


Reina niet terug naar Spanje

José Manuel Reina verwacht niet dat hij snel terug zal keren naar Spanje. De doelman van Liverpool denkt dat zijn club dit seizoen in staat is eindelijk het gat met de Engelse top te dichten.

De 26-jarige doelman wordt al langere tijd in verband gebracht met een overstap naar Club Atlético de Madrid, waar zijn vader Miguel in de jaren zeventig het doel verdedigde. Volgens Reina is dat echter niet waarschijnlijk. De Spaanse sluitpost kwam in 2005 over van Villarreal, vlak na de Champions League-winst van de Reds. Sindsdien is hij de onbetwiste nummer één in de ploeg van Rafa Benítez.

"Ik zie mezelf blijven spelen buiten Spanje. Je weet het nooit, maar het plan is om nog een aantal jaren in Engeland te blijven", aldus de reservedoelman van het nationale elftal. "We hebben nog geen goed voetbal laten zien, behalve vorige week tegen Manchester United, maar we zijn op de goede weg. Men zegt dat het ons seizoen zou kunnen zijn. De Premier League is altijd moeilijk, omdat er zoveel goede teams zijn. Daarom is het belangrijk het gat dat er met de kampioen was de afgelopen seizoen te dichten."

Jaloerse man trapt deuk in trouwwagen

Een man die zijn jaloezie niet kon bedwingen heeft gistermiddag in Houten een deuk geschopt in een passerende trouwauto. Het pas getrouwde stel zat vrolijk in een glimmende limousine toen een 37-jarige Houtenaar er ineens een fikse deuk in schopte.

Agenten die ter plekke werden geroepen, troffen de schopper nog gewoon naast de auto aan.  Hij zei tegen de trouwauto te hebben getrapt omdat hij de limousine ''veel te overdreven'' vond.  De man kon gelijk mee naar het bureau. Het bruidspaar kon hierdoor de dag verder in alle rust vervolgen.

Guti twee weken uit roulatie

Real Madrid-middenvelder José María Gutiérrez, voetballend onder de naam Guti, zal de komende weken niet inzetbaar zijn. De Spanjaard blesseerde zich gisteren in het uitduel met Real Racing Club (0-2).

In El Sardinero haalde Guti de rust niet, en werd vervangen door Rafael van der Vaart. Vlak voor de pauze liep de Spanjaard een spierblessure op, die hem zo'n vijftien dagen aan de kant zal houden. Hierdoor mist de middenvelder de drie competitieduels met Real Sporting de Gijón, Real Betis Balompié en RCD Espanyol. Bovendien komt de Champions League-ontmoeting bij FC Zenit St. Petersburg te vroeg. In de stadsderby met Club Atlético de Madrid zal hij waarschijnlijk weer inzetbaar zijn.

Het middenveld van de Madrilenen raakt hierdoor flink uitgedund. Wesley Sneijder ligt nog altijd in de lappenmand; verwacht wordt dat de Nederlander in oktober zijn rentree zal maken. Ook Fernando Gago ontbreekt nog enkele weken bij de Spaanse topclub. De Argentijn raakte geblesseerd in het gewonnen CL-duel met FC BATE (2-0).

Grand Theft Auto: Chinatown Wars-screens: Minigames

Onlangs lieten we jullie al wat details over Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de Nintendo DS weten, bijvoorbeeld dat het onderste scherm gebruikt zou gaan worden voor kleine minigames. Helaas, konden we jullie toen nog geen screens tonen waarbij je een goed beeld kreeg van deze minigames, maar gelukkig hebben we nu wel een paar van zulke screenshots weten te bemachtigen. Hieronder kun je zien dat bij de minigames moet denken aan simpele spelletjes om bijvoorbeeld een gestolen auto op te starten, een tattoo te laten zetten of om wapens te vinden. Ook zal het onderste scherm natuurlijk als radar gebruikt kunnen worden:
Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een compleet nieuwe game die exclusief voor de Nintendo DS in ontwikkeling is en gebruik zal gaan maken van de touch screen functionaliteiten van het apparaat. Spelers zullen de geheimen over misdaad en corruptie binnen het Triad Crime Syndicate ontrafelen. Het spel staat gepland voor deze winter.

Avondklok in deel Nijmeegse wijk

Nijmegen gaat in navolging van Ede onorthodoxe maatregelen treffen om de problemen met (Marokkaanse)straatjongeren de baas te kunnen. Daar waar Ede een samenscholingsverbod heeft ingevoerd, gaat Nijmegen onder meer een avondklok instellen.

In de nachtelijke uren zal de directe omgeving van de Boerderij en het winkelcentrum in de wijk Meijhorst tot verboden gebied worden verklaard. Directe aanleiding is het feit dat onbekenden gisternacht opnieuw brand stichtten in het voormalige jongerencentrum de Boerderij. Afgelopen week zijn er al drie brandstichtingen en andere incidenten geweest in die omgeving.

De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (oud Kamerlid van D66) is het nu meer dan zat en noemt in dagblad De Gelderlander het beestje bij zijn naam: ''We hoeven er geen doekjes om te winden. En het wordt tijd dat we benoemen waar het hier om gaat: jongeren van Marokkaanse afkomst die voor enorm veel overlast zorgen.''

De Graaf wil geen 'toestanden zoals in Ede' waar groepen Marokkanen een complete wijk terroriseren. "We gaan hard optreden'', aldus de burgervader. Hij zegt in overleg te zullen treden met politie en justitie om een harde, repressieve aanpak tegenover de raddraaiers in te stellen.

 

Prijsvragennieuws week 39

Alweer enige tijd geleden maakte we voor het laatst de winnaars bekend van de FOK!frontpage prijsvragen. Tijd voor een nieuuw overzicht met daarin de winnaars van de afgelopen weken. De afgelopen weken kon je naast kleding van Label54, een digitale camera winnen met een prijsvraag van iBOOD, kaartjes voor het Reeperbahnfestival en [email protected] en als laatste gaven we ook nog kleding weg wat ter beschikking werd gesteld door dress-for-less

De winnaars van de Copa-kleding ter beschikking gesteld door Label54 zijn:
Ken_X
Nivard
nicomart
Rulor
appelsjap

De winnaars zullen binnenkort een mailtje in hun mailbox ontvangen van Label54

De winnaars van kaartjes voor Shape @ Escape zijn:
plais001
Capone
Rinze007
P4ULuZ
Taelon
JuX0rz

Deze winnaars mogen komende zondag zich melden bij de Escape samen met een vriend of vriendin. De winnaars zijn op de gastenlijst gezet.

Weekendkaarten en een limited editie poster voor het Reeperbahnfestival gaan naar:
HeidiOnstenk
Stinkerd
Deze winnaars hebben als het goed is een mail ontvangen vanuit FOK! met meer informatie

De digitale camera van Olympus aangeboden door iBOOD is gewonnen door:
Sebas.

Als laatste de winnaars van een kledingpakket aangeboden door dress-for-less zijn:
Duncan.Bergsma
AngeliqueX16
motormuis1959
mrPassoa

De winnaars van de dress-for-less actie en de winnaar van de iBOOD actie zullen zeer spoedig hun prijs ontvangen.

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen

[Upd] Beroep McLaren dient maandag

Het beroep dat McLaren heeft ingesteld naar aanleiding van de straf die Lewis Hamilton ontving tijdens de Grand Prix van België wordt vandaag behandeld. Door de ontvangen straf werd niet Hamilton maar Ferrari-coureur Felipe Massa de uiteindelijke winnaar in Spa.

Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen waren in de laatste ronden van de Grand Prix van België aan het vechten om de eerste plaats. Hamilton leek uiteindelijk de race te winnen nadat hij, na het afsnijden van een chicane, een inhaalactie uitvoerde in de bocht daarna. Nog na het afsnijden gaf de Brit de eerste positie kort terug aan Räikkönen met de gedachte dat dit voldoende was.

De aanwezige stewards dachten daar na de race anders over en gaven Hamilton een drive-through penalty in de vorm van 25 seconden straftijd, omdat de race inmiddels voorbij was. Door deze straf werd Hamilton uiteindelijk derde en ging de winst naar Felipe Massa. Räikkönen bracht, met nog twee ronden te gaan, een bezoek aan de vangrail en wist daardoor ook in België geen punten te behalen.

Direct na de race informeerde McLaren de raceleiding dat men van plan is om in beroep te gaan tegen de straf. Volgens teambaas Ron Dennis heeft het team tijdens de race tweemaal contact gehad met racedirecteur Charlie Whiting over het afsnij-incident. Whiting verklaarde tijdens dat contact dat hij niets heeft gezien wat een straf zou kunnen veroorzaken.

Nu blijkt achteraf dat de stewards, die het uiteindelijke besluit moeten nemen, niet de mening van de racedirecteur hoeven over te nemen. De stewards worden in dit geval gezien als een onafhankelijke commissie.

De kans dat het beroep van McLaren wordt verworpen is vrij groot. Ten eerste werd de straf gegeven in de vorm van een drive-through penalty, een straf waar achteraf geen beroep kan voor worden aangetekend. Gebeurde het incident tussen Hamilton en Räikkönen eerder in de race dan had Hamilton ook een drive-through penalty gekregen, maar omdat het incident in de laatste ronden gebeurde was daar geen tijd meer voor.

Ten tweede blijkt uit de historie dat de straffen die worden opgelegd door stewards zelden tot nooit worden teruggedraaid. De uitspraak wordt maandag of dinsdag verwacht.

Update 14:53 uur

Lewis Hamilton was vanmorgen tijdens de behandeling van het beroep in Parijs aanwezig om zijn versie van het verhaal te geven. Zijn getuigenis moet echter nog komen omdat bijna de gehele ochtend werd gediscussieerd over het feit of het beroep wel ontvankelijk is. Uit de telemetrie blijkt dat Hamilton na het afsnijden van de chicane 6.7 km/uur langzamer was dan Räikkönen en tot maximaal zeven meter achter hem reed. Vanochtend werd ook deel van het radioverkeer tussen McLaren en Charlie Whiting beluisterd.

Het Court of Appeal bestaat tijdens de behandeling van deze zaak uit vijf leden, waaronder de Nederlander Harry Duijm. Lewis Hamilton hoopt vanmiddag aan het woord te komen.

'Verbod short selling geen structurele oplossing'

Het verbod op naked short selling, het ongedekt speculeren op een koersverlies, kan op korte termijn een positief effect hebben, maar het vormt geen structurele oplossing. Dit zegt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vandaag in een reactie op het verbod, dat sinds middernacht geldt voor naked short selling op financiële aandelen.

De VEB vindt dat naast het verbod steviger moet worden opgetreden tegen marktmanipulatie, zoals het verspreiden van geruchten om koersen te beïnvloeden. De VEB roept op tot actieve opsporing en afschrikwekkende straffen voor beleggers die opzettelijk een koers naar beneden drukken.

De maatregelen tegen naked short selling werden gisteravond laat aangekondigd door de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank, en blijven de komende drie maanden van kracht.

De VEB zegt een eventuele verlenging van de termijn van drie maanden alleen aanvaardbaar te vinden als de omstandigheden op de financiële markten zo uitzonderlijk blijven als ze nu zijn. De vereniging stelt dat anticiperen of speculeren op een koersdaling onderdeel is van de beleggingswereld en dat ook dient te blijven.

Bij gewoon short selling leent een belegger aandelen en verkoopt ze vervolgens in de hoop dat het aandeel gaat dalen. De belegger kan dan voor een lagere prijs de stukken kopen die hij moet teruggeven aan de persoon of instantie waarvan hij de aandelen in eerste instantie had geleend, bijvoorbeeld een groot pensioenfonds. Bij naked short selling verkoopt de belegger aandelen zonder deze eerst te hebben geleend.

Vier relschoppers Capelle nog vast

Vier tieners die dit weekeinde werden opgepakt na ongeregeldheden in het centrum van Capelle aan den IJssel zitten vanmiddag nog vast. Het gaat om twee Capellenaars van 16 en 17 jaar, een 15-jarige Rotterdammer en een 17-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen.

Drie 15-jarige Capellenaars gingen met een proces-verbaal op zak naar huis. Zij moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter. Dat meldt de politie, die relschoppers waarschuwt dat zij het risico lopen om thuis, op het werk of op school gearresteerd te worden als zij zich niet melden.

Een gratis housefeest op het Stadsplein liep zaterdag rond 21.30 uur uit de hand. Tientallen feestgangers raakten slaags met beveiligers en later met de uitgerukte politie. Twee van de vijftig agenten raakten gewond toen zij bekogeld werden met bierflesjes en stenen. Volgens de politie waren er zo'n 120 jongeren op het plein.

Een derde agent werd door een diensthond in zijn hand gebeten. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht in een politieauto waarvan de ruiten waren ingegooid. Tegen middernacht keerde de rust terug. Burgemeester Joke van Doorne liet gisteren weten dat zij de 'onplezierige afloop' van het feest betreurde. De PvdA-burgemeester sprak van een 'on-Capelse' situatie.

'Pakken en plukken' bij politie Hollands-Midden

Politiekorps Hollands-Midden heeft een manier bedacht om financiële schade bij misdrijven sneller te verhalen op de dader: de methode 'pakken en plukken'. Het korps is hiertoe een samenwerking aangegaan met expertisebureau CED Forensic, zo maakten beide partijen vandaag bekend.

Normaal gesproken kan financiële schade pas worden verhaald op een dader als deze voor een misdrijf is vervolgd. Met de nieuwe methode kan al worden overgegaan tot beslaglegging als iemand op heterdaad is betrapt, of als hij een misdrijf heeft bekend.

De samenwerking tussen de twee partijen is mogelijk door de nieuwe Wet politiegegevens, hierdoor kan de politie persoonlijke informatie delen met een derde partij. CED Forensic is een landelijk expertisebureau van de verzekeraars dat zich onder meer bezighoudt met het verhalen van schade op criminelen.

Di Resta wil weg uit de DTM

Paul di Resta zou aan het eind van dit jaar de DTM vaarwel willen zeggen om zo een transfer te maken naar de GP2.

Tegenover de Duitse pers zei Di Resta dat hij in het verleden vele wedstrijden won van Sebastien Vettel, die nu als een van de grootse talenten binnen de Formule 1 wordt beschouwd. De Schot wil dan ook ooit naar de koningsklasse van de autosport om te laten zien wat hij waard is. Via de GP2 wil hij die missie gaan volbrengen.

"Momenteel ben ik in gesprek met een aantal GP2 teams, ik zou graag terug willen naar de formule racerij om daarna de overstap te maken naar de Formule 1. Ik weet dat ik minstens net zo snel ben als Sebastien Vettel en ik zou dat graag willen bewijzen", aldus di Resta.

De baas van Mercedes, Norbert Haug, is absoluut niet blij. Een aantal jaar geleden maakte hij hetzelfde verhaal mee met Christijan Albers die toen vooraan in de DTM reed en ook de overstap maakte naar de Formule 1.

Di Resta, die gisteren won in Barcelona, staat nu tweede in het DTM kampioenschap.

Posthuma meldt zich af voor WK Wielrennen

Wielrenner Joost Posthuma heeft zich afgemeld voor het WK Wielrennen in Varese. De renner heeft nog te veel last van een knieblessure die hij vorige week opliep in de Ronde van Polen.

Posthuma zou in het Italiaanse Varese de tijdrit rijden. Bondscoach Egon van Kessel heeft geen vervanger voor de Raborenner aangesteld. Stef Clement rijdt nu als enige Nederlander de tijdrit. "Naast Clement zijn onze andere goede tijdrijders Lars Boom en Thomas Dekker niet beschikbaar", aldus Van Kessel.

Nederland wordt bij de wegwedstrijd vertegenwoordigd door Robert Gesink, Koos Moerenhout, Bauke Mollema, Tom Stamsnijder, Sebastian Langeveld, Bram Tankink, Karsten Kroon, Steven de Jongh en Maarten Tjallingii.

Salcido blijft vraagteken bij PSV

Het is nog onduidelijk of Carlos Salcido morgen kan aantreden in het bekerduel van PSV tegen Jong PSV. De Mexicaan ontbrak afgelopen zaterdag in de met 1-0 verloren wedstrijd van PSV tegen AZ wegens overbelasting.

"Dat was uit voorzorg. De kans is aanwezig dat hij kan spelen, maar we gaan geen risico’s nemen", aldus PSV-coach Huub Stevens die, als het mogelijk is, spelers die in de voorbije weken veel gespeeld hebben, rust zal geven morgen.

Spelers mogen tijdens het bekertoernooi niet voor twee verschillende teams uitkomen. De opstelling van de beloften zal dus een puzzeltje worden. "Het lijkt me logisch dat daar jongens van de A1 ingezet zullen worden", aldus Stevens.

Traumahelikopter beschadigd bij landing in Someren

Een traumahelikopter is vanochtend in Someren bij het neerkomen beschadigd geraakt. De helikopter landde op de Provincialeweg in de Brabantse plaats om assistentie te verlenen bij een ongeluk tussen een personenauto en een busje. De wieken van de helikopter raakten een boom en zijn beschadigd, laat een politiewoordvoerder weten. Het is nog onduidelijk of de helikopter verder kan vliegen.

Bij het ongeval raakten volgens de woordvoerder twee personen gewond. Zij zijn met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend. De doorgaande weg tussen Heeze en Someren is voor nog onbepaalde tijd afgesloten, zegt de woordvoerder.

Door het tijdelijk uitvallen van de traumahelikopter van Regio Oost, waaronder ook een deel van Brabant valt, wordt de oostelijke regio in noodgevallen ondersteund door de drie andere traumaheli's in Nederland, laat een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, de standplaats van de helikopter, weten. Zij benadrukt dat de regio wel bereikbaar is met ambulances. De zegsvrouw verwacht dat in de loop van de middag alles weer op orde is.

Vijftien toeristen ontvoerd in Egypte

Een groep van vijftien toeristen is vandaag ontvoerd bij de plaats Aswan in het zuiden van Egypte. Het gaat om vijf Italianen, vijf Duitsers, een Roemeen en vier Egyptenaren, aldus de autoriteiten in Egypte. Egyptische veiligheidsdiensten onderzoeken of de ontvoerde toeristen mogelijk naar Sudan gebracht zijn.

Aanvallen gericht op toeristen zijn de laatste jaren zeldzaam in de populaire Nigerdelta. Tussen 2004 en 2006 was er een aantal bomaanslagen op het Sanaï-schiereiland. Volgens Egypte werden die aanslagen destijds door bedoeïenen met radicaal-islamitische ideeën gepleegd.

Booij: "We gaan geen Studio Sport namaken"

Minke Booij is de opvolger van Maud Mulder als presentatrice van de programma's rond de Euro Hockey League. De onlangs met tophockey gestopte Booij zal komend seizoen tijdens alle speelweekenden de presentatie voor haar rekening nemen, maar ook samen met Maurits Hendriks haar hockeyvisie laten zien.

"Als ze iemand zochten om alleen te presenteren hadden ze een presentatrice moeten zoeken. Ik heb verstand van hockey en dat mag ik ook laten zien.

Booij werd door NET5 benaderd om te gaan presenteren en de Olympisch kampioen ziet dat wel zitten. "Ik wil graag zoiets proberen", zegt Booij tegen Hockey.nl. "Media hebben me altijd geïnteresseerd en de EHL vind ik een heel goed initiatief. Ik vind dit een erg leuke kans. Ik ben een beetje gewend aan camera's en voel me vertrouwd met een microfoon in mijn hand. Maar of ik echt kan presenteren weet ik nog niet. Misschien krijg ik wel een training.

Over de precieze inhoud van haar werkzaamheden krijgt Booij binnenkort meer te horen. "Maar ik weet wel dat wij geen Studio Sport gaan namaken. Ik moet programma's aankondigen en interviews afnemen, maar samen met Maurits mogen er ook leuke gesprekken over hockey ontstaan. We hebben allebei kennis, dus ik hoef niet alleen maar vragen te stellen aan hem.

Man verongelukt op verjaardagsquad

Afgelopen weekeinde kreeg een 33-jarige man uit Duitsland van zijn vriendin een verjaardagscadeau dat hem fataal werd. Tijdens een ritje op een quad overleed hij aan de gevolgen van een ongeval.

Patrick N. wilde niets liever dan een keer op een quad rijden. Om hem een groot plezier te doen wilde zijn vriendin hem een quadrit cadeau geven. De verjaardag van Patrick was pas in oktober, maar omdat het nu zulk mooi weer was kreeg hij een vervroegd verjaardagscadeau.

Dolblij was de vader van twee kinderen met de verrassing. Hij reed lachend de straat door toen hij frontaal in aanrijding kwam met een BMW. Door de klap knalde hij tegen de voorruit aan en was op slag dood.

Met dank aan Juusjuh voor de submit.

Blowende Snoop Dogg blijkt Ajacied

Snoop Dogg liet zich zondagavond tijdens zijn optreden in de Heineken Music Hall van zijn Amsterdamse kant zien. De rapper rookte, net als vele bezoekers in het publiek, een grote joint. Na de eerste helft van het optreden verscheen hij op het podium in een shirt van de Amsterdamse voetbalclub Ajax.

De 35-jarige artiest gaf een kort, maar goedgevuld concert. In niet meer dan een uur en tien minuten bracht hij zo'n twintig nummers ten gehore, waaronder 'Murder was the case', 'Drop it like it's hot', 'Who am I (what's my name)?' en 'Sexual eruption' van zijn laatste album 'Ego trippin''.

Snoop Dogg werd op het podium vergezeld door een band en een dj. Het Nederlandse trio De Jeugd van Tegenwoordig verzorgde het voorprogramma.


Foto bij: Blowende Snoop Dogg blijkt Ajacied  (foto: DAG)

Stripper betaalt in natura voor advocaat

Een advocaat uit Illinois is voor meer dan een jaar uit zijn functie gezet omdat hij een cliënte in natura liet betalen. De cliënte, een ervaren stripteaseuse, ging meermaals uit de kleren voor de advocaat om deze te 'betalen'.

De advocaat Scott Robert Erwin had voor de dame verschillende zaakjes geregeld en vroeg hiervoor 534 dollar, zo'n 370 euro. De stripteaseuse stelde vervolgens voor om haar schuld in natura af te lossen.

Gedurende de afbetalingen kon Erwin echter zijn handjes niet thuishouden en zou haar op gevoelige plaatsen hebben aangeraakt. Hierop klaagde de dame de advocaat aan voor seksuele geweldpleging.

Erwin ontkende dit voor de tuchtraad van advocaten, maar de orde achtte wel bewezen dat hij zich in natura liet uitbetalen. Hij is voor 15 maanden geschorst. Of de stripteaseuse haar schuld heeft voldaan is niet bekend.

Kalmar grijpt naast beker

Kalmar FF is er niet in geslaagd om de eerste prijs van dit seizoen te pakken. De tegenstander van Feyenoord in de UEFA Cup verloor de finale van de strijd om de Zweedse beker. Göteborg was, nadat de reguliere speeltijd geen doelpunten had opgeleverd, de betere ploeg in het nemen van strafschoppen.

Göteborg-doelman Kim Christensen stopte de vijfde strafschop van Marcus Lindberg en zag vervolgens hoe zijn ploeggenoot Pontus Wernbloom niet faalde.

Kalmar verdedigt volgende week een 1-0 voorsprong tegen Feyenoord.

Scheids keurt spookgoal goed

Tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend in de Engelse tweede klasse is een doelpunt gevallen zonder dat de bal de doellijn was gepasseerd.

De bal passeerde wel de achterlijn, maar op zeker 2 meter aan de verkeerde kant van de paal. Scheidsrechter Stuart Atwell was echter zeker van zijn zaak toen de grensrechter zei een doelpunt te hebben geconstateerd en wees naar de middenstip.

De opmerkelijke goal viel in de wedstrijd tussen Watford en Reading. Toen Reading in de aanval was, belandde de bal over de achterlijn. Een speler van Reading haalde de bal achter de lijn vandaan en zette de bal voor het doel. Daar belandde de bal tegen de lat en werd daarna geblokt door een verdediger.

Inmiddels had de scheidsrechter echter tot ieders verbazing reeds gefloten voor een doelpunt. De grensrechter had toen de bal de achterlijn passeerde namelijk al gevlagd voor een goal.

Ondanks protesten kende de scheidsrechter het doelpunt gewoon toe. De manager van de ten onrechte gescoorde ploeg zei na afloop dat het duidelijk is dat videobeelden bij het voetbal moeten worden toegestaan voor gebruik tijdens de wedstrijd.

Op de vraag of zijn team Reading Watford niet gewoon had moeten laten tegen scoren om de stand gelijk te trekken, zei hij echter: "Laat het duidelijk zijn. De verantwoordelijkheid om een fout goed te maken lag hier niet bij ons. Het is aan de scheidsrechters om het zo goed als mogelijk te doen." De match eindigde overigens in 2-2.

Het filmpje is hier te zien.

Rus zit Krajicek op de hielen

Op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst is Aranxta Rus, dankzij haar goede prestaties van afgelopen week fiks gestegen. De Nederlandse, die bij het toernooi in het Chinese Guangzhou de kwartfinales haalde, verruilde de 233e plaats voor de 183e plek. Daarmee is ze in de buurt gekomen van Michaella Krajicek, die de 169e plaats bezet.

In de top tien bij de vrouwen steeg Dinara Safina, dankzij haar toernooiwinst in Tokyo, van de vijfde naar de derde plaats. Serena Williams blijft de beste tennisster van de wereld.

Bij de mannen geen veranderingen in de top tien. Beste Nederlander is nog altijd Robin Haase die een plaatsje steeg en nu 96e staat.

Victoria Beckham gek op vlooienmarkt

Victoria Beckham staat bekend als een 'shopaholic', maar daar klopt volgens de voormalige Spice Girl helemaal niets van. "Ik vind winkelen niet meer zo leuk", vertelt ze in de Britse krant The Sun. "Ik ga alleen elke zondag naar een vlooienmarkt. Daar vind ik geweldige vintagespulletjes en doe ik inspiratie op voor mijn kledinglijn."

De 34-jarige vrouw van voetballer David Beckham weet precies wat aan geld binnenkomt en hoeveel er wordt uitgegeven in huize Beckham. "Ik heb ooit van een werkloosheidsuitkering geleefd en daardoor weet ik dat je goed op je geld moet letten", bekent ze. "David geeft veel meer geld uit dan ik."

Posh is na een jaar in Los Angeles helemaal gewend aan de Amerikaanse levensstijl. Voor de verhuizing hongerde ze zich uit om slank te blijven, maar tegenwoordig sport ze fanatiek. "Zeven dagen in de week ren ik zes kilometer", vertelt ze. "Er zijn hier geweldige sportscholen en ik vind het echt leuk om te doen. David zet muziek op mijn iPod en Gordon Ramsay heeft gympen voor me gekocht die mijn stappen tellen."

Onlangs deed Beckham stof opwaaien door haar kapsel te kortwieken. "Ik liet de kapper zijn fantasie gebruiken. Ik vind het geweldig", jubelt ze. "Het is gemakkelijk te onderhouden en David vindt het mooi. Dat is het allerbelangrijkst."


Gek op rommelmarkt  (foto: DAG)

Woningen in Utrecht ontruimd na gaslek

De politie heeft in Utrecht maandag een reeks woningen ontruimd vanwege een gaslek. Volgens een woordvoerder moeten de bewoners van meer dan twintig woningen aan de Alexander de Grotelaan hun huis verlaten.

Het lek ontstond omstreeks 11.30 uur in de laan in de wijk Kanaleneiland. De brandweer is bezig het lek te dichten. Het is nog onduidelijk hoe het gaslek is ontstaan. De straat en enkele wegen in de buurt zijn uit voorzorg afgezet.

Scheringa: "Wij hebben de trouwste supporters"

De voorzitter van AZ, Dirk Scheringa, was afgelopen zaterdag een blij man. De Alkmaarders versloegen landskampioen PSV met 1-0 en hij was trots op zowel zijn spelers als de trainer.

Vlak na de overwinning zocht Scheringa trainer Louis van Gaal even op, om hem te feliciteren. "Maar ik zeg eerlijk dat ik dat vaker doe. We kruipen regelmatig even bij elkaar. AZ is een familieclub waar we goed met elkaar omgaan. Dat wil ik zo houden. De mensen moeten ook niet denken dat ik om een speciale reden nu naast Louis kwam staan op het veld. Want ik zoek hem altijd even op," aldus de preses die ook erg tevreden is over de aanhang van AZ, ook al zongen die vorige week nog 'Van Gaal rot op'.

"Wij hebben de trouwste supporters van Nederland. Topsport is emotie en als het op een nette manier gaat, mogen de fans zich best uiten. Ze hunkeren naar succes. Afgelopen jaar hebben ze veel pijn geleden. Ja, ik ook. Want ik hou van winnen en vorig seizoen hebben we niet zoveel gewonnen."

Marokkaanse jongeren: meer moslim dan Marokkaan

Marokkaanse jongeren in Nederland voelen zich meer moslim dan Marokkaan. Zij kiezen er bewust voor nadruk op hun identiteit als moslim te leggen, omdat dat hen steunt en hun het gevoel geeft erbij te horen.

Die conclusie trekt Susan Ketner in haar proefschrift Marokkaanse wortels, Nederlandse grond, waarop ze 2 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ketner merkte tijdens veel van haar gesprekken met Marokkaanse jongeren dat die bewust voor het geloof kiezen. Aan hun Marokkaanse identiteit kunnen zij niets doen, maar voor de islam kun je kiezen.

Volgens Ketner is de duidelijk mindere sterkere binding met hun Marokkaanse identiteit een gevolg van de discriminatie die de jongeren ervaren. Ook als moslim worden ze gediscrimineerd, maar blijkbaar is hun band met het geloof sterker dan die met hun Marokkaan-zijn.

Link RUG: Marokkaanse jongeren: meer moslim dan Marokkaan

Win Remy Bonjasky. God in Japan

Deze week kunnen we, in samenwerking met Amsteluitgevers driemaal het boek "Remy Bonjasky. God in Japan" weggegeven. Lees verder als je wil weten hoe je dit boek in je bezit kan krijgen.

Remy Bonjasky. God in Japan

God in Japan gaat over de Nederlandse K1-vechter Remy 'Flying Gentleman' Bonjansky. K1 bestaat nu vijftien jaar en is op het ogenblik de meest populaire vechtsport van de hele wereld. Het is een combinatie van kickboksen, kungfu, karate en boksen. Tijdens de jaarlijkse finale in Japen vechten de beste acht van de hele wereld om een geldbedrag van 400.000 dollar. De finale wordt wereldwijd in 124 landen uitgezonden.

God in Japan is Remy's relaas over zijn gevecht naar de wereldtop en waarom het nadien bergaf met hem ging. Vlak voor de finale van 2005 verliet zijn vrouw hem, hij zag zijn zoontje niet meer en in 2007 overleed zijn moeder.

Om kans te maken op dit boek hoef je maar een vraag te beantwoorden. In welk jaar werd de sport geïntroduceerd door Kazuyoshi Ishii in Japan?

Stuur je antwoord, met vermelding van je username, voor 22 september 20:00 uur naar prijsvra[email protected]

Uitslagen zondaghoofdklasse speelronde 3

Gisteren stond de derde speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

Hollandia- FC Hilversum 3-1
45' Ricardo Pengel 1-0
60' Patrick van Dijk 2-0
70' Patrick van Dijk 3-0
81' Wouter Kos 3-1

FC Omniworld - DWV 5-0
62' Houssaine Ouhsaine Ouichou 1-0
65' Saïd Amor 2-0
74' Steffan Vlietstra 3-0
83' Dave Zwiebel 4-0
90' Steffan Vlietstra 5-0

67. Bertjan Weijers (2 x geel/DWV)


Argon - VVSB 0-2
16' Geert van der Weiden 0-1
64' Maurice Fransen 0-2


Westlandia - FC Türkiyemspor 3-2
54' Raily Ignacio 1-0
60' Kenan Koseoglu 1-1
70' Yucel Gundogdu 1-2
72' Benjamin Gomes 2-2
77' Marco van der Knaap 3-2

Haaglandia / Sir Winston - HBS 3-1
40' Mourad Mghizrat 1-0
53' Quincy Allee 2-0
90' Paul Bekker 2-1
90' Brutil Hosé 3-1

ADO'20 - VUC 0-1
90' Jeffrey Rutten 0-1


AFC - Elinkwijk 1-2
32' Peter Post 1-0
36' Dennis Baino 1-1
50'Bastin Verweij 1-2

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia3911-3
2. VVSB395-0
3. FC Omniworld367-4
4. VUC365-2
5. Haaglandia / Sir Winston344-4
6. Argon342-3
7. FC Türkiyemspor335-5
8. Hollandia334-4
9. HBS334-6
10. ADO '20333-5
11. AFC334-7
12. FC Hilversum333-6
13. Elinkwijk333-6
14. DWV321-6

Hoofdklasse B

EVV - sv Meerssen 2-1
9' Kristof Aelbrecht 1-0
14' Jeroen Evelein 2-0
90' Roy Andrien 2-1 strafschop

78. Cem Bozkurt (2x geel / sv Meerssen)

Baronie - JVC Cuijk 1-2
22' Willem van der Weegen 1-0
82' Orin de Waard 1-1
86' Orin de Waard 1-2

LONGA - DESK 1-2
12' Jan Vogels 0-1
35' Teun Snels 1-1
65' Jelle Hakkert 1-2


OJC Rosmalen - Papendrecht 2-3
22' Geert Bakker 0-1
34' Geert Bakker 0-2
54' Randy Thenu 1-2
90' Jeroen van Moorsel 2-2 penalty
90' Samir Acharrat 2-3 penalty

Gemert - Schijndel / Bol Accountants 1-1
47' Bas van der Reijken 1-0
49' Engin Özer 1-1


UNA - Venray 2-2
48' Van Bergen 0-1
59' Van Boekel 1-1
75' Bob Crooy 1-2
87' Timmy Strijbosch 2-2 penalty


sv Deurne - Dijkse Boys 0-2
3' Enis Genç 0-1
51' Abdessalem Assouiki 0-2

Ralph van der Heuvel (2x geel/sv Deurne)

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk399-2
2. Dijkse Boys375-2
3. Papendrecht376-4
4. Baronie366-3
5. DESK366-9
6. Venray 355-2
7. EVV354-3
8. Schijndel / Bol Accountants 347-4
9. Gemert 345-3
10. sv Meerssen333-6
11. UNA 313-5
12. LONGA312-7
13. OJC Rosmalen303-8
14. sv Deurne300-6

Hoofdklasse C

Babberich - WKE 0-3
25' Berend Oosting 0-1
44' Berry Hoogeveen 0-2
57' Berend Oosting 0-3

Sneek Wit Zwart - Alcides 2-3
' Harvey Bischop 1-0
' Anne Mark Dassen 1-1
' Kevin Koenen 2-1
' Marc van Eijk 2-2
' Jeffrey Kromodipo 2-3

WSV - De Bataven 3-1
28' Cor Prein 0-1
38' Sjoerd Jens 1-1
77' Martijn Mulder 2-1
90' Sjoerd Jens 3-1

Be Quick 1887 - SC Joure 3-1
7' Wieger van der Ven 1-0
38' Björn Schilder 1-1
84' Willem Lanjouw 2-1 penalty
90' Rudmer Wiersma 3-1

Peter van der Slot (sc Joure)

Germania - HSC '21 / Carparc 0-2
50' Robert Wilens 0-1
88' Shiwan Hamdaziz 0-2

FC Lienden - Quick 20 4-4
25' Kevin Winkelhuis 0-1
30' Erik de Kruijk 1-1
46' Marco Aydin 1-2
65' Andreas Gurkin 1-3
70' Jeroen van de Kerkhof 2-3
81' Willem Hupkes 3-3
88' Jesse Pastoors 4-3
90' Kevin Winkelhuis 4-4

De Treffers - Achilles '29 2-1
5' Bas Bakker 1-0 strafschop
65' Gradus Hempenis 1-1
78' Björn Suppers 2-1

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. HSC'21 / Carparc397-0
2. WKE 377-2
3. WSV376-2
4. FC Lienden 378-5
5. De Treffers373-1
6. Quick'20346-6
7. Alcides344-4
8. Be Quick 1887 345-6
9. Achilles '29333-4
10. Sneek Wit Zwart333-5
11. Babberich332-4
12. Germania 310-4
13. SC Joure 302-7
14. De Bataven301-7

Meisjes aangehouden voor mishandelen nichtje

Twee meisjes zijn gisteren in Rotterdam aangehouden voor mishandeling van hun 9-jarige nichtje. Zij hebben het slachtoffer geschopt, met een roeipeddel geslagen en haar een wond onder haar rechteroog toegebracht. Ze kon na de mishandeling moeilijk staan en lopen en is naar een dokter gebracht, meldt de politie.

De agressieve meisjes werden aan het begin van de avond aangehouden in een woning aan het Prattenburgplein en moesten mee naar het politiebureau. Ze zijn 6 en 9 jaar en komen uit Barendrecht en Rotterdam. De jeugdpolitie overlegt met de justitie over vervolgstappen.

Helft Marokkaanse vrouwen heeft relatiestress

Dertig procent van de Surinaamse vrouwen en de helft van de Marokkaanse vrouwen heeft relatiestress. Van de autochtone vrouwen geeft zeventien procent aan wel eens stress te hebben over hun relatie. Bij Marokkaanse vrouwen heeft de stress te maken met ruzie met hun partner en ontevredenheid over hun seksleven.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek van het kenniscentrum seksualiteit van de Rutgers Nisso Groep onder Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders tussen de 15 en 40 jaar. Bevolkingsonderzoek uit 2006 was aanleiding om allochtone groepen nader onder de loep te nemen.

Uit het onderzoek blijkt dat problemen op het gebied van relaties en seksualiteit bij middelbaar en hoger opgeleide allochtonen even vaak voorkomen als bij autochtone Nederlanders. Het opleidingsniveau van de respondenten varieerde van mbo tot universitair. Om ook te bekijken hoe het zit met het seksleven van minder hoog opgeleide allochtonen, laat het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn aanvullend onderzoek uitvoeren. Uit onderzoeken blijken laagopgeleide allochtonen een risicogroep te vormen als het gaat om seksueel overdraagbare aandoeningen, onbedoelde zwangerschap en seksueel geweld.

Drie procent van de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse vrouwen gebruikt geen anticonceptie terwijl ze wel seks hebben en niet zwanger willen worden. Onder autochtone vrouwen is dit percentage net zo laag, meldt de groep. Eén procent van de Antilliaanse vrouwen laat anticonceptie achterwege.

Seksueel geweld kwam in het onderzoek uit 2006 al 'erg vaak' voor. Het onderzoek onder middelbaar en hoger opgeleide allochtonen geeft dezelfde 'verontrustende' uitkomsten. Net als autochtone vrouwen zijn bijna vier op de tien allochtone vrouwen ooit slachtoffer geweest van seksueel geweld, variërend van ongewenste aanrakingen tot verkrachting of pogingen daartoe.

Veel respondenten willen zorg of hulp op het gebied van relaties, seksualiteit, anticonceptie, seksueel geweld of maagdelijkheid. Tien tot twintig procent krijgt die niet of durft er uit schroom niet om te vragen.

Pakistaanse leiders ontsnapt aan aanslag

De premier en president van Pakistan zijn zaterdagavond ontsnapt aan de aanslag in het Marriot Hotel in de hoofdstad Islamabad. Premier Yousuf Raza Gilani en president Asif Ali Zardari zouden op dat moment dineren in het hotel, maar het etentje werd op het laatste moment geannuleerd.

Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Volgens een woordvoerder had de voorzitter van de Nationale Assemblee de bijeenkomst georganiseerd. Ook de legerleiding was uitgenodigd. Gilani en Zardari besloten echter het dineetje naar de ambtswoning van de premier te verplaatsten. "Daardoor is het hele leiderschap is gered", zei de zegsman.

Voor de deur van het hotel bracht zaterdagavond een zelfmoordterrorist een vrachtwagen met honderden kilo's explosieven tot ontploffing. Zeker zestig mensen kwamen om het leven. Het Marriot ligt in de buurt van het parlement, waar Zardari zaterdag zijn eerste toespraak hield als president.


Premier Yousuf Raza Gilani   (foto: ANP)

Politiestudent in Gouda in bil gestoken

Een politieagent in opleiding is dit weekend met een mes gestoken in Gouda.  Het 19-jarige slachtoffer kwam uit  een supermarkt aan het Driewegplein toen hij werd belaagd door een groepje jongeren.  De agent in spé, die in burgerkledij was, probeerde zijn belagers duidelijk te maken dat ze de verkeerde voor zich hadden.

Toen hij op zijn fiets stapte, stak een van de jongeren de man in zijn bil. ''Ik steek je dood'', riep de dader daarbij.  Het slachtoffer spoedde zich daarop naar een woning en legitimeerde zich als politiestudent. De bewoners belden de politie die twee jongeren (18 en 19 jaar) kon arresteren.

De verwoningen van de man vielen mee. De wond werd in het ziekenhuis gehecht waarna hij naar huis mocht.

De politie wenst te benadrukken dat de steekpartij niet in de inmiddels beruchte wijk Oosterwei heeft plaatsgevonden, maar in de wijk Achterwillens. "Dit is een van de incidenten die in de stad gebeuren. Het is jammer dat er nu een link wordt gelegd naar de ongeregeldheden van afgelopen weken.''  De dader wist ook niet dat het een agent in opleiding was en heeft verklaard zich vergist te hebben. Er was sprake van een ''persoonsverwisseling''.

'Iran kan binnen half jaar kernwapens hebben'

Vandaag begint een congres van de organisatie voor samenwerkende landen met nucleaire wapens, het IAEA (International Atomic Energy Agency), waarbij de landen zullen overleggen welke -tot nog toe diplomatieke- acties richting het dissidente Iran genomen moeten en kunnen worden.

Hoewel de meningen van de verschillende landen uiteenliggen, zijn ze het erover eens dat Iran een potentieel gevaar is. Voormalig inspecteur van de VN David Albright meent dat Iran momenteel binnen zes maanden een atoombom zou kunnen bouwen.

Een IAEA-rapport beschrijft dat het aantal Iraanse centrifuges om uranium mee te verrijken, in enkele maanden van 3000 naar 4000 is verhoogd. Ook is de efficiëntie van de al bestaande centrifuges omhoog gekrikt, naar ruim 85 procent. Iran heeft tot nu toe ongeveer 1000 kilogram uranium verrijkt, hetgeen alleen nuttig is om te gebruiken voor het opwekken van nucleaire energie.

Volgens Albright kan Iran beginnen met het klaarmaken van het uranium zodat het geschikt is om in een bom gestopt te worden, zodra zij 1500 kilo van het goedje hebben verrijkt. "Dit zal tussen de zes maanden en twee jaar gaan duren", zegt de oud-inspecteur.  Omdat Iran IAEA-inspecteurs blijft dwarsbomen, is niet zeker of ze deze laatste fase van het maken van een atoombom al dan niet ingegaan zijn.

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran zei gisteren tijdens een grote militaire parade dat Iran "de hand zal breken" van eenieder die zal proberen de nucleaire installaties aan te vallen. De parade liet verschillende soorten Iraanse raketten zien, alsmede een banner met de tekst "Israël zou uit dit heelal verwijderd moeten worden", in Engels en Farsi.

Iran staat erop dat haar nucleaire verrichtingen puur gericht zijn op het creëren van energie. Israël en Amerika ontkennen dit stellig, en zijn van mening dat Iran het diplomatieke proces dwarsboomt. Gezien de internationale spanningen sluiten de twee landen een aanval op Iran niet uit, mocht het land de VN-onderhandelingen blijven dwarsbomen. 

De IAEA heeft Iran eerder al beschuldigd van het proberen een raket vol te stoppen met nucleair materiaal, iets wat Iran altijd stellig heeft ontkend. Ahmadinejad zegt een onschuldig slachtoffer te zijn van druk van de VS. Iran is momenteel bezig met de ontwikkeling van haar Shahab-3-raket, die volgens verschillende IAEA-participanten de capaciteit heeft een nucleair wapen te dragen over een afstand van 1750 kilometer.

Israël is ondertussen ook haar wapenarsenaal aan het uitbreiden, uit angst voor Iran. Het land heeft 90 F16’s gekocht, die met een volle tank vanuit Israël Teheran zouden kunnen bereiken. Ook heeft het land twee Dolphin-onderzeeërs van Duitsland overgekocht, die nucleaire wapens kunnen afvuren. Hier hadden ze er overigens al drie van.

De Israëlische minister van Defensie, Ephraim Sneh, zei gisteren dat  "militaire actie ondernemen de laatste toevlucht is voor Israël." Vicepresident Shaul Mofaz zei enkele dagen geleden al dat "als Israël, de VS of Europa sluitend bewijs weet te verzamelen van het nucleair capabel zijn van Iran, Israël zeker zal reageren op een manier die passend is bij een dusdanig groot gevaar."

Dronkenmansfietstocht strandt op politieauto

Een zestienjarige knaap uit het Twentse Borne had dit weekend wel heel veel pech. Zwaar beneveld botste de jongen op een politieauto. Bij de botsing raakte hij nog gewond ook.

In de nacht van zaterdag op zondag zagen agenten de Tukker hevig slingerend op zijn fiets voorbij komen terwijl hij geen verlichting op zijn fiets had. De politie sommeerde hem te stoppen, maar dat weigerde de jongeman.

De agenten lieten zich echter niet uit het veld slaan, en haalden de knaap in. Aan het eind van de fietspad blokkeerden de agenten de doorgang met hun auto. Ook ditmaal weigerde de jongen te stoppen, en wilde achter de auto langs weer verder fietsen. Helaas had hij er geen rekening mee gehouden dat er op deze politieauto een trekhaak zat. Hij botste met het voorwiel op de trekhaak en maakte een flinke smak.

De agenten, die zagen dat de Tukker behoorlijk gewond was, verleenden eerste hulp. Toen kwamen ze er al snel achter dat de jongen te diep in het glaasje had gekeken. De agenten besloten de fietser vervolgens bij het ziekenhuis af te leveren.

Hier werd de jongen een bloedproef afgenomen. Hieruit zal duidelijk moeten worden hoe zwaar de jongen onder invloed was. Bij de botsing zijn zowel de fiets als de politieauto beschadigd geraakt.

Dehous nieuwe coach Krajicek

Na een lange zoektocht heeft Michaëlla Krajicek eindelijk een nieuwe tenniscoach gevonden. Marc Dehous, bekend van zijn succesvolle samenwerking met Kim Clijsters, gaat de jonge tennisster helpen de weg terug te vinden naar de wereldtop.

Op haar persoonlijke website bracht Krajicek het nieuws naar buiten. Mede op advies van haar fysieke begeleider Allistair McCaw kwam de 19-jarige Nederlander bij de Belg terecht. Krajicek hoopt de komende week haar rentree te maken in Stuttgart na een meniscusoperatie acht weken geleden.

Volkszanger Mick Harren woest na arrestatie

Mick Harren is woest dat hij gistervond drie uur in de cel moest doorbrengen na een opstootje op het Jordaanfestival in Amsterdam. "Ik vind het vooral heel vervelend voor de mensen die zondag speciaal voor mij naar het festival waren gekomen", vertelt de volkszanger aan Novum Nieuws.

De 41-jarige Harren werd gisteravond naar het politiebureau overgebracht nadat hij medewerkers van het festival zou hebben bedreigd. "Hij is later in de nacht heengezonden", laat een woordvoerder van de Amsterdamse politie weten.

Volgens Harren ontstond het opstootje doordat er was gesjoemeld met vipbandjes door 'kennissen en relaties' van de zanger. "Ik heb zaterdag ook opgetreden tijdens het Jordaanfestival en toen heb ik wat van die bandjes gekregen. Zondag bleek dat een paar kennissen het vipbalkon op waren gekomen en ze vervolgens naar beneden gooiden om vrienden naar boven te krijgen."

De zanger bood zijn excuses aan voor het gedrag van zijn kennissen en beloofde volgende keer beter te bedenken aan wie hij de bandjes zou geven, maar met de drankhandelaar, die de bars van het festival beheerde, was volgens Harren geen land te bezeilen. "Als iemand bij je op bezoek komt en vervolgens iemand doodrijdt, dan word je toch ook niet verantwoordelijk gesteld", briest hij.

Toen beveiligingsmedewerkers zich met de ruzie gingen bemoeien, liep het uit de hand. "Een kwartier voordat ik op zou gaan, kwam een groep van zes politiemannen en vijf beveiligingsmedewerkers mij weghalen uit de coulissen", vertelt Harren. "Ik kreeg een klap op mijn gezicht van het hoofd beveiliging en vervolgens ben ik in de cel gezet."

Harren kreeg in zijn cel gezelschap van een 'schreeuwende gek'. "Ik heb maar gedaan alsof ik sliep; ik was bang voor die gast." Drie uur later mocht Harren weer gaan. "Een halfuur nadat het festival was afgelopen", briest Harren. "Het lijkt gewoon op Mickie pesten." Harren zou niet zijn verhoord en er werd geen proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

De zanger, van wie volgende maand de nieuwe single 'Ik wil jou vannacht' verschijnt, doet geen aangifte tegen de drankenhandelaar en de beveiligingsbeambte. "Het rechtssysteem in Nederland deugt van geen kanten, dus daar heb ik geen vertrouwen in", laat hij weten. "Ik geef die twee zelf levenslang. Dat houdt in dat ik nooit meer iets met ze te maken wil hebben. Ik sta al 23 jaar met veel plezier op het Jordaanfestival, maar als deze mensen volgend jaar weer door de organisatie worden ingehuurd, laat ik verstek gaan."

Link: voor wie wil weten wie Mick Harren is.

Ferguson: Natuurlijk komt Real terug voor Ronaldo

Sir Alex Ferguson gaat ervan uit dat Real Madrid deze winter opnieuw interesse zal tonen in Cristiano Ronaldo.

De manager van Manchester United heeft de afgelopen zomer alle zeilen bij moeten zetten om Ronaldo bij Manchester te houden.

"Real Madrid loopt niet weg, reken daar maar niet op", zegt Ferguson in The Sunday Mirror. "Alles begint straks weer van voren af aan. Maar daar stellen wij ons op in."

Na lang blessureleed heeft Ronaldo deze week zijn opwachting tegen Villarreal(0-0) en Chelsea(1-1) gemaakt. Beslissend was hij nog niet.

Wethouder bedreigd om bouwen windmolens

Een wethouder van de gemeente Duiven is de afgelopen weken meerdere malen met de dood bedreigd wegens het plan om vier windturbines te bouwen in de omgeving. Dat heeft de burgemeester van de Gelderse plaats Henk Zomerdijk (VVD) vandaag bevestigd. De burgemeester heeft de wethouder in kwestie, Nico Verlaan, geadviseerd aangifte te doen bij de politie.

Zomerdijk vindt de bedreigingen 'volstrekt onaanvaardbaar' en 'alle perken te buiten' gaan. "We zitten nu in een stadium dat de bouwvergunning verleend is en daarom lopen de emoties hoog op. Maar dat geeft geen vrijbrief om bedreigingen te uiten", stelt de burgemeester. De gemeente gaat vier windmolens van 150 meter bouwen. Inwoners van onder meer het naastgelegen dorp Lathum hebben hun onvrede daarover geuit.

Volgens Zomerdijk is Verlaan, wethouder Ruimtelijke Ordening, niet de enige die bedreigd is. Ook een ambtenaar zou de afgelopen tijd bedreigingen hebben ontvangen. Deze heeft van de burgemeester eveneens het advies gekregen aangifte te doen. De burgervader gaat morgen in gesprek met de politie over eventueel te nemen maatregelen.

Niet alleen de wethouder zou bedreigd worden, maar ook zijn gezin. Bovendien zouden er luchtfoto's van het huis van de CDA'er op internet zijn geplaatst. In het radioprogramma Atlas zei de wethouder gisteren de bouw van de windmolens vervelend te vinden voor de bewoners.

DIG: Google Chrome

Chrome is de nieuwe browser van Google. Met Chrome probeert Google de functionaliteit, stabiliteit en snelheid van de browser te vergroten ten opzichte van de huidige generatie browsers, met als uiteindelijk doel het internet in zijn geheel te verbeteren. Gelijk na de introductie van Chrome doken er al reviews en benchmarks op maar die waren eigenlijk alleen voor nerds en niet gericht op de 'standaard gebruiker (of fokker)'. Met deze review probeer ik deze groep toch een duidelijk overzicht te geven.Plannen beloftencompetitie in het zuiden

Hoofdklassers en overgangsklassers uit het zuiden krijgen begin oktober een uitnodiging om over de invoering van een beloftencompetitie in het hockey te praten.

Competitieleider Peer Maas is betrokken bij het uitwerken van de plannen, waar met name Oranje Zwart zich sterk voor maakt, meldt het AD. De nieuwe competitie, die waarschijnlijk op doordeweekse avonden zal worden gespeeld, is bedoeld voor hockeytalenten tussen de achttien en de twintig jaar. Door de grote toename van het aantal buitenlanders - vooral in de hoofdklasse bij de mannen - krijgen die nu te weinig kans om zich verder te ontwikkelen.

In het westen gaat eind deze maand op initiatief van HIC al een beloftencompetitie van start waar acht clubs aan zullen deelnemen. De KNHB ziet die competitie als een pilot. De hockeybond probeert te initiëren dat in het zuiden een stedencompetitie van de grond komt. "Dan kunnen we later de balans opmaken hoe we een competitie voor beloften het beste vorm kunnen geven", zegt Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de KNHB.

Maas bemerkte bij eerste, informele contacten met de clubs al enige aversie tegen een stedencompetitie. "Clubs zijn bang dat spelers dan makkelijker naar een andere vereniging zullen overstappen. Dat ligt in het zuiden nogal gevoelig. Bovendien is een stedencompetitie moeilijker in de trainingsschema's van de verschillende clubs in te passen. Het kan best zijn dat er na het overleg een andere formule uit de bus komt. Ik zal me aansluiten bij de wensen van de betrokken clubs."

Het anders organiseren van de tweede elftallen - waar een jaar geleden tijdens het overleg van de hoofdklassers nog sprake van was - is volgens Maas geen optie. De competitieleider vindt dat "de zondag de zondag moeten blijven." Hij rept over een competitie die op één avond in de week zijn beslag moet krijgen. Maas denkt dat er volgend seizoen met de competitie begonnen kan worden.

De KNHB gaat er vanuit dat de grootste talenten van het zuiden het al na de winterstop tegen elkaar op zullen nemen. "Als dat de wens is van de bond, dan kan het ook", zegt Maas. "Wanneer er een akkoord is met de clubs, kan die competitie snel van start gaan."

KRO-Presentatrice bestolen in Oosterwei

Goedemorgen Nederland-presentatrice Raja Felgata is dit weekend met eigen ogen gaan bekijken hoe erg het gesteld is met de overlast van Marokkaans straattuig in de Goudse wijk Oosterwei. Zo erg kan het toch niet zijn meende Raja, die zelf een Marokkaanse achtergrond heeft. Ze startte tijdens haar bezoek een dialoog op met een groep jongeren uit de wijk.

Na afloop moest ze echter constateren dat er spullen van haar gejat waren. ''Het is helemaal niet mijn bedoeling om olie op het vuur te gooien of mee te doen aan een bepaalde beeldvorming over deze jongeren, maar ik merkte wel dat ik was bestolen na die middag", aldus de presentatrice vanochtend in Goedemorgen Nederland.

Felgata was het eerste Marokkaanse gezicht van de lokale Amsterdamse zender AT5. Ook presenteerde ze voordat ze naar de KRO ging programma's voor de Nederlandse Moslims Omroep.

Bestolen

2% huishoudens onder sociaal minimum

Bijna 120.000 huishoudens moesten vorig jaar al zeker vier jaar rondkomen van een inkomen tot op het sociale minimum. Dat is net iets minder dan 2% van het aantal huishoudens in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het gaat om ruim 200.000 Nederlanders.

In 2003 was het aantal huishoudens met een inkomen tot op het sociale minimum iets meer dan twee procent. Sindsdien is dat gedaald, al laten de cijfers over vorig jaar een bescheiden stijging zien ten opzichte van 2005 en 2006.

Het sociaal minimum wordt elk jaar aangepast. Per 1 juli vorig jaar was dat voor een alleenstaande van 23 jaar en ouder ruim 42 euro per dag, of 70% van het minimumloon. Voor een alleenstaande ouder ging het om 54,50 euro per dag. Voor een gehuwde of samenwonende Nederlander lag het op ruim zestig euro.

Turken vinden Nederlands lastiger dan Marokkanen

Turken ondervinden nog meer dan Marokkanen problemen met lezen en schrijven in het Nederlands. Ook het voeren van een gesprek in het Nederlands gaat Turken minder goed af. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal Cultureel Planbureau onder vier groepen niet-westerse allochtonen.

Het gaat om mensen die buiten Nederland zijn geboren. In Nederland geboren Turken en Marokkanen rapporteren nauwelijks grote problemen met de taal, meldt het CBS vandaag. Surinamers en Antillianen, ook van de eerste generatie, zouden nauwelijks moeite hebben met het Nederlands.

Ongeveer tien procent van de Marokkanen en vijftien procent van de Turken heeft vaak of altijd moeite met het voeren van een gesprek en met lezen en schrijven in het Nederlands. Vooral schrijven gaat hen moeilijk af. Van de eerste generatie Turken heeft 21 procent vaak of altijd problemen met Nederlands spreken, lezen en schrijven. Bij de eerste generatie Marokkanen blijft dit beperkt tot dertien procent. Deze groepen zijn doorgaans minder goed opgeleid dan de tweede generatie.

Het CBS noemt de beheersing van de Nederlandse taal 'belangrijk voor de integratie'.

Kok met stress geeft Michelinster terug

Een Spaanse chefkok is sinds twee jaar in het bezit van een felbegeerde Michelinster. Joan Borras van Hostal Sant Salvador in La Vall de Bianya is juist niet zo blij met de ster. Volgens hem is het "een juk, dat een enorme stress met zich meebrengt".

"Elke chef droomt van een ster, maar ze weten op voorhand niet welke prijs ze zullen moeten betalen om die ook te behouden", vertelt hij. De Michelinster neemt namelijk een hoop stress met zich mee, want je moet blijven presteren. Omdat de chefkok onlangs zelfs te maken kreeg met een hersentumor, verzocht hij de makers van de Michelingids om de ster voor zijn restaurant uit het boekje te schrappen.

De kok is niet uniek in zijn actie. Drie jaar geleden leverde de Franse kok Alain Senderens namelijk al zijn drie sterren in. De Spanjaarden kunnen maar liefst uit 124 restaurants kiezen als ze in een onderscheiden restaurant willen dineren.

Massale babysterfte in Turks ziekenhuis

In een ziekenhuis in de West-Turkse stad Izmir zijn binnen een etmaal dertien pasgeboren baby's overleden. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolia vanochtend op gezag van een hoge functionaris.

"We doen onderzoek naar de doodsoorzaak", zei Mehmet Ozkan, hoofd van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten. Volgens Ozkan volgt later op de dag een verklaring over wat er mis is gegaan in het staatsziekenhuis Tepecik. Turkse media meldden dat de baby's, die allemaal te vroeg waren geboren, als gevolg van een infectie zijn overleden.

In juli raakte een ziekenhuis in de hoofdstad Ankara in opspraak nadat binnen vijftien dagen 27 baby's waren overleden door infecties. Volgens Turkse media was dat te wijten aan een gebrekkige hygiëne.

Taro Aso nieuwe premier Japan

De regerende liberalen in Japan hebben vandaag een nieuwe partijleider gekozen. Taro Aso (68) volgt Yasuo Fukuda op als premier van het land, met de Liberaal Democratische Partij. Aso was hiervoor al minister van Buitenlandse Zaken.

Aso kreeg 351 van de 525 geldig uitgebrachte stemmen van het parlement. De LDP heeft in Japan een absolute meerderheid in het parlement, en het aantreden van Aso moet het land uit een politieke impasse halen.

Aso wil de belasting verlagen, om de kwakkelende Japanse economie weer een zetje in de rug te geven. In de betrekkingen met het buitenland is Aso een conservatieve nationalist, die vooral de strenge houding tegenover Noord-Korea aan zal houden.


Taro Aso, premier van Japan.  (foto: ANP)

Scheids keurt spookgoal goed

Tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend in de Engelse tweede klasse is een doelpunt gevallen zonder dat de bal de doellijn was gepasseerd. De bal passeerde wel de achterlijn, maar op zeker 2 meter aan de verkeerde kant van de paal. Scheidsrechter Stuart Atwell was echter zeker van zijn zaak toen de grensrechter zei een doelpunt te hebben geconstateerd en wees naar de middenstip.

De opmerkelijke goal viel in de wedstrijd tussen Watford en Reading. Toen Reading in de aanval was, belandde de bal over de achterlijn. Een speler van Reading haalde de bal achter de lijn vandaan en zette de bal voor het doel. Daar belandde de bal tegen de lat en werd daarna geblokt door een verdediger. Inmiddels echter had de scheidsrechter tot ieders verbazing reeds gefloten voor een doelpunt.  De grensrechter had toen de bal de achterlijn passeerde namelijk al gevlagd voor een goal.

Ondanks protesten kende de scheidsrechter het doelpunt gewoon toe. De manager van de ten onrechte gescoorde ploeg zei na afloop dat het duidelijk is dat videobeelden bij het voetbal moeten worden toegestaan voor gebruik tijdens de wedstrijd. Op de vraag of zijn team Reading Watford niet gewoon had moeten laten tegen scoren om de stand gelijk te trekken, zei hij echter: “Laat het duidelijk zijn. De verantwoordelijkheid om een fout goed te maken lag hier niet bij ons. Het is aan de scheidsrechters om het zo goed als mogelijk te doen.” De match eindigde overigens in 2-2.

Sunderland wil zich versterken met Rossi

Giuseppe Rossi staat in de verregaande belangstelling van Sunderland. De club uit de Premier League hoopt de aanvaller van Villarreal in de winterstop te kunnen contracteren.

Volgens The People heeft de club van eigenaar Roy Keane een bedrag van veertien miljoen euro over voor de oud-speler van Parma.

Daarnaast moet er een gedeelte van de transfersom worden overgemaakt op de rekening van Manchester United. Dit heeft de Engelse topclub over weten te houden, toen Rossi voor veertien miljoen euro werd getransfereerd naar Villarreal.

Chelsea wil Mineiro

Chelsea is druk op zoek naar een directe versterking voor het middenveld na het uitvallen van Mickaël Essien. De Londense club heeft haar oog laten vallen op de clubloze Mineiro.

De 33-jarige Mineiro kwam anderhalf seizoen uit voor Hertha BSC en zit sinds deze zomer zonder club thuis. "Mineiro is type speler dat ik nodig heb, omdat Mickaël Essien zes maanden is uitgeschakeld en ik daardoor alleen Jon Obi Mikel over heb voor die positie," aldus coach Luiz Felipe Scolari. "Hij zal deze week nog niet spelen, misschien over tien dagen. Zijn komst geeft me in ieder geval meer opties."

FNV plakt doodshoofden op gascontainers

Tussen de tien- en twintigduizend gegaste zeecontainers worden deze week in de Rotterdamse haven beplakt met een grote sticker met een doodskop. FNV Bondgenoten wil hiermee aandacht vragen voor de gezondheidsproblematiek van mensen die met de containers moeten werken. In een bijgevoegde brochure wordt opgeroepen de containers niet te openen als niet aan de veiligheidseisen is voldaan en de Arbeidsinspectie te waarschuwen.

"Slechts vijf procent van de zeecontainers is op de juiste manier gekenmerkt als het om gassing gaat", zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Jan de Jong. De risico's van werken met gegaste containers zijn volgens hem nauwelijks bekend bij havenwerknemers. Hij vindt dit een probleem 'dat buitengewoon serieus genomen moet worden'.

Containers worden in veel gevallen behandeld met giftige gassen, bijvoorbeeld om insecten buiten Europa te houden. Volgens De Jong is dit vaak niet nodig en zijn er 'heel vaak' goede onschadelijke methoden voor. "De stoffen die gebruikt worden om de containers te gassen, kunnen bij regelmatige inademing onder meer hersenbeschadiging tot gevolg hebben."

FNV Bondgenoten schreef in april al een brandbrief aan diverse ministers over de gegaste containers en de gebrekkige controle daarop, nadat vijftien havenarbeiders onwel waren geworden. De bond stelde toen dat iedere container een sticker met 'gegast' of 'niet-gegast' zou moeten hebben. Ook de SP heeft meermalen om meer aandacht voor de kwestie gevraagd.

De driedaagse stickeractie, die werknemers in pakhuizen en distributiecentra bewuster van het gevaar moet maken, gaat dinsdag van start.

Honda heeft KERS-systeem bijna voltooid

Honda heeft de ontwikkeling van het Kinetic Energie Recovery System (KERS) bijna afgerond. Dat heeft teambaas Ross Brawn verklaart. Tijdens de test van vorige week werden geen problemen geconstateerd in het systeem, dat vanaf volgend seizoen is toegestaan.

"Deze test was een cruciale fase in onze ontwikkeling van KERS. Hoewel we het systeem gebruikten in een speciale testauto werkte alles naar behoren en ons KERS zit al dicht bij de specificaties voor 2009," aldus de voormalig Ferrari-teambaas.

"Testrijder Alexander Wurz gaf waardevolle feedback over het rijgedrag van de auto met het nieuwe systeem waardoor we weten op welke gebieden we nog moeten werken. Kortom, een zeer goede test en ik ben blij met de prestatie en de progressie van ons KERS."

Bruyneel: "Contador gaat voor Tour 2009"

Alberto Contador gaat voor de Tour-overwinning in 2009, ook als Lance Armstrong zich aansluit bij Astana. Dat heeft teammanager Johan Bruyneel gezegd tegen de Belgische sportzender Sporza.

Bruyneel ziet geen probleem als zowel Contador als Armstrong voor de volle winst willen gaan: "Ik zie niet in waarom Contador en Armstrong niet samen zouden kunnen rijden. Ik heb in ieder geval geen problemen met de situatie," aldus de Belg.

Sowieso wil Bruyneel afwachten of Armstrong weer op zijn oude niveau weet terug te komen. "Maar binnenkort geeft Lance een persconferentie. Tot dan houd ik me liever op de vlakte," aldus Bruyneel.

'Rechercheur moet gehandicapte niet verhoren '

Justitie begaat een grote fout door het verhoren van getuigen, slachtoffers en verdachten met een verstandelijke beperking voortaan aan politierechercheurs over te laten. Dat stellen vijf orthopedagogen en psychologen vandaag in de GPD-bladen.

Rechercheurs zouden onvoldoende in staat zijn de problematiek van verstandelijk gehandicapten te herkennen en niet altijd begrijpen wat ze bedoelen. Dat zou het risico met zich meebrengen dat er geen betrouwbare verklaring op papier komt, waardoor mogelijke daders vrijuit gaan.

De vijf orthopedagogen en psychologen vormen sinds 1997 op initiatief van de gehandicaptenzorg en de rechercheschool een 'verhoorpool'. Die ontstond uit onvrede over de wijze waarop verhoren met verstandelijk gehandicapten plaatsvonden.

Ook de politie toont zich volgens de GPD-bladen sceptisch over de nieuwe richtlijn, die per 1 november moet ingaan. De beheerders van de vijf verhoorstudio's hebben hun zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan de top van het Openbaar Ministerie.

Het OM verdedigt de nieuwe richtlijn in het artikel door onder meer te wijzen op de 'sterk wisselende kwaliteit' van de verhoren door de deskundigen die dat nu doen. Ook zouden de deskundigen, die jaarlijks ongeveer 140 verhoren doen, zich te veel als hulpverlener opstellen en zou het hun ontbreken aan juridische kennis.

Geen demo voor Far Cry 2

Voor al die mensen die twijfelen of ze Far Cry 2 moeten gaan halen, is het besluit nog moeilijker geworden. Far Cry 2 zal namelijk geen demo krijgen die je kan helpen met je keuze. Blijkbaar is het te complex om een fatsoenlijke demo in elkaar te draaien, vanwege de opbouw van 'open-wereld' games.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws voor de mensen die op de game zitten te wachten. Er zijn namelijk wat details naar buiten gekomen over de online mogelijkheden van het spel. Ubisoft heeft verklaard dat de volgende multiplayer modi in de game zullen zitten: Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Diamond en Uprising.

Met deze informatie moeten we het voorlopig doen helaas...Far Cry 2 komt 24 oktober naar Europa

Buscampagne voor 'grensgevallen' gaat van start

Met een ontbijt bij het stadhuis in Amsterdam is maandagochtend een landelijke buscampagne begonnen voor 'grensgevallen'.

Dat zijn voormalige asielzoekers die buiten het generaal pardon van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vielen omdat ze enige tijd in het buitenland verbleven terwijl hun asielaanvraag liep.

De actievoerders rijden samen met 'grensgevallen' vier dagen met een bus door het land. Zij bezoeken ondermeer Haarlem, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Eindhoven en Rotterdam. In elke stad ontmoeten ze de burgemeester, politici of bekende Nederlanders.

Volgens de organisatoren van de campagne zijn veel van de 'grensgevallen' mensen die vanwege dringende privéomstandigheden terug naar huis gingen, bijvoorbeeld voor medische behandeling of om familie op te zoeken waar ze al lang geen contact meer mee hadden. Het zou gaan om circa 2500 mensen.

De actie is een initiatief van een groot aantal organisaties. Daaronder zijn de Raad van kerken, Vluchtelingenwerk, stichting LOS en Defence for Children.

Vertraging treinverkeer Den Bosch en Nijmegen

Treinreizigers tussen Den Bosch en Nijmegen moeten maandag tot in de middag rekening houden met een vertraging van dertig minuten. Een vrachtwagen heeft in Rosmalen een bovenleiding kapotgereden. Er zijn geen gewonden gevallen, laat een politiewoordvoerder weten.

De vrachtwagen reed rond 08.00 uur de spoorwegovergang op de Molenstraat over. Daarbij nam hij een deel van de bovenleiding mee. Volgens een woordvoerder van ProRail is één spoor beschikbaar en ondervinden reizigers in beide richtingen hinder. De spoorbeheerder verwacht dat rond 14.00 uur alle treinen weer op tijd rijden.

Rest in peace Yankee Stadium!

Amerika nam gisteren afscheid van een stukje sportgeschiedenis, het Yankee Stadium. Gistermiddag werd de laatste thuiswedstrijd van de Yankees in het legendarische stadion afgewerkt. De partij tussen de Yankees en de Baltimore Orioles werd voor de gelegenheid op de nationale televisie uitgezonden. Vandaag beginnen bouwvakkers aan de sloop van dit honkbalmonument.

Het 'Stadium' in de Bronx is niet zo maar een sportpaleis. "Meer dan alles nog is het stadion een kathedraal en niet alleen voor het honkbal, maar voor de sport in het algemeen", aldus Bill Madden, de honkbalcolumnist voor The New York Daily Mail.

Het was het thuishonk van talloze legendes zoals Babe Ruth en Joe DiMaggio. Miljoenen mensen zagen vanaf de tribunes hun helden sportgeschiedenis schrijven. De 'Diamant van de Bronx' is een begrip in New York. Het is het decor geweest van onnoembaar veel kinderdromen en zelfs voor toeristen die doorgaans de Bronx mijden als ze de Big Apple aandoen, was een bezoek aan het stadion vaste kost.

De Yankeefans beleven echter al een zwaar seizoen, want de Yankees spelen dit seizoen waardeloos. Ze staan op de derde plek in hun divisie, waardoor ze waarschijnlijk voor het eerst sinds 1993 de play-offs mislopen. Voor de fans en de rijke eigenaar Steinbrenner voelt dit als een geweldige afgang. Steinbrenner neemt sowieso met niks minder genoegen dan de landstitel en ook de fans zijn van oudsher enorm verwend en gewend geraakt aan successen.

De Yankees domineerden grote delen van de Amerikaanse honkbalgeschiedenis. In de jaren twintig en dertig onder Babe Ruth en van de late jaren veertig tot aan de jaren zestig met legendes Joe DiMaggio en later Mickey Mantle in de gelederen.

Maar ook in de jaren negentig was het team heer en meester met tussen 1996-2000 vier keer de titel op rij. Wat de slechte prestaties misschien nog wel het ergst maakt is dat de Yankees worden voorbijgestreefd door aartsrivaal The Boston Red Sox.

Volgend seizoen moet alles dus beter. Het nieuwe stadion, wat aan het oude grenst, is voor de start van volgens seizoen klaar. Het heeft veel uiterlijke kenmerken meegekregen van het oude, alleen moderner en commerciëler. Maar hoezeer het ook op het oude stadion lijkt, een stuk sportgeschiedenis gaat met de sloop toch verloren.


Foto bij: Rest in peace Yankee Stadium!  (foto: DAG)

Doornbos op zoek naar IRL-deal

Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos zegt dichtbij een contract in de Indy Racing League te zijn. Dat meldt Autosport.com.

"Ik werk hard om een deal rond te krijgen. De interesse vanuit de teams is hoopgevend," aldus de Rotterdammer. "Ik ben in gesprek met HVM, dat voorheen Minardi heette, maar ook met enkele andere teams. Ook hoop ik enkele tests te doen op ovals. Daar heb ik geen ervaring mee maar het lijkt me leuk."

Mocht Doornbos inderdaad een stoeltje bemachtigen zal dat de derde raceklasse zijn waarin de Nederlander actief is. Doornbos komt momenteel voor AC Milan uit in de Superleague Formula en zal ook actief zijn tijdens het aankomende A1GP-seizoen voor Team Nederland.

Russische marineschepen naar Venezuela

Russische marineschepen zijn maandag vertrokken naar Venezuela voor gezamenlijke oefeningen met het Zuid-Amerikaanse land. Dat heeft het persbureau Interfax gemeld.

Marinewoordvoerder Igor Dygalo maakte bekend dat de door kernenergie aangedreven kruiser Peter de Grote en een aantal begeleidende schepen maandag zijn vertrokken uit Severomorsk, zei Interfax.

Eerder stuurde Rusland al twee strategische bommenwerpers naar Venezuela voor een bezoek van een week.

Aangenomen wordt dat het aanhalen van de militaire contacten met Venezuela Ruslands antwoord is op een bezoek van Amerikaanse oorlogsschepen aan Georgië na de oorlog tussen Rusland en Georgië om Zuid-Ossetië. De schepen brachten hulpgoederen naar Georgië.

Rosberg: "Singapore laatste kans op punten"

Nico Rosberg ziet in de Grand Prix van Singapore zijn laatste kans om dit seizoen punten te scoren. Volgens de Duitser ligt het circuit van Singapore de Williams-bolide beter dan de circuits van China, Japan en Brazilië.

"Singapore is een relatief goede kans voor ons om punten te scoren," aldus de Duitser. "Ik kijk echt uit naar de komende Grand Prix, ik denk dat het fantastisch wordt. Het circuit moet ons iets beter liggen, maar over het algemeen zijn we een beetje teruggezakt ten opzichte van het begin van het seizoen. Daarom dienen we ook het beste van komend weekend te maken. Dit is misschien wel de laatste kans van dit seizoen om in de top acht te finishen, na Singapore gaan we het jammer genoeg nog heel zwaar krijgen."

CD: Samon Kawamura - Unfold

Het moet een moedige en spannende keuze geweest zijn, met je sampler in het vliegtuig stappen en je thuisland Japan verruilen voor Duitsland. Officieel om Japanologie te studeren, officieus om de lokale muziekscene te voorzien van je gedachtekronkels en ideeën. Kronkels die hiphopbeats moeten verenigen met andere werelden. En dat gebeurt dan ook op het tweede album van Samon Kawamura, Unfold.

Publiek grote winnaar bij Tilburg - Amsterdam

In Tilburg was het publiek de grote winnaar, met de 'korfbaluitslag' 4-6 als eindresultaat en de drie punten voor de runner up van vorig jaar. Amsterdam-coach Sjoerd Marijne zag een "slordig Amsterdam", dat telkens voorsprong nam, maar ook elke keer Tilburg knap langszij zag komen.

"Het leek misschien heel spannend, maar ik had wel elke keer het gevoel dat wij weer gingen scoren als Tilburg gelijk maakte. Het was van onze kant een typische 'tachtig procent'-wedstrijd, zoals ik dat noem. We waren niet honderd procent geconcentreerd, maar als het moest werd er door ons gas gegeven. Kijk, de eerste competitiewedstrijd is gewoon heel belangrijk, dus ik heb de jongens ook verteld, dat we vandaag niet mooi hoefden te spelen, maar dat we alleen maar moesten winnen," aldus Marijne.

Teun Rohof, die de 1-0 en de 6-4 voor zijn rekening nam middels velddoelpunten, zag vooral dat Tilburg te gemakkelijk door de verdediging van de Amsterdammers liep: "Aanvallend speelden we vandaag goed, maar verdedigend was het allemaal een beetje rommelig. Het stond positioneel nog niet zo lekker. We hadden net in de rust bij 3-4 afspraken gemaakt over dat we compacter zouden spelen, maar toen maakte Tilburg net vijf minuten na de rust de 4-4, dus dat moet volgende keer beter."

De vraag of het opmerkelijk is, dat Rohof twee keer een velddoelpunt scoorde en Taeke Taekema maar één keer en Amsterdam toch nog zes doelpunten maakte, wordt door Rohof afgewezen. "Het is altijd hetzelfde commentaar over dat we te afhankelijk zijn van de corner van Taeke, maar het maakt toch niet uit wie er scoort, als we maar winnen. En vorig seizoen had ik er ook negen gescoord, dus ik vind het geen relevante discussie."

Marijne vindt wel dat zijn ploeg verdiend heeft gewonnen. "Tilburg heeft het vandaag hartstikke goed gedaan en het publiek heeft ook genoten, maar ik denk wel dat er een verschil van kwaliteit is tussen deze twee ploegen en ik denk dat daarom iedereen wel vrede heeft met deze uitslag."

Coach Siegfried Aikman van Tilburg zag een hele andere wedstrijd, waarin Tilburg volgens de coach op 4-4 bestolen werd door de arbitrale leiding. "Tien minuten voor tijd staat het nog 4-4 en krijgt Don Prins de bal op zijn eigen voet, maar krijgt Amsterdam een strafcorner mee. En die gaat er dan in, maar onterechte strafcorners gaan er bij hockey altijd in. Wij missen daarna twee riante kansen, dus ik voel me daar nu erg gefrustreerd over, maar het is niet anders. Ik was wel tevreden over het spel van onze ploeg."

Ziekte door onzuiver melkpoeder blijft toenemen

Het aantal jonge kinderen dat in China ziek is geworden van melk waarmee geknoeid is, bedraagt bijna 53.000. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid zondagavond gemeld op zijn website.

Van de 12.892 kinderen die de afgelopen twee weken in het ziekenhuis werden opgenomen was tachtig procent twee jaar of jonger, zei het ministerie. De meesten werden ziek door babyvoeding die afkomstig was van de firma Sanlu, waar het schandaal het eerst aan de dag trad.

De andere 39.965 kinderen die ziek werden konden poliklinisch worden behandeld en kunnen worden beschouwd als min of meer hersteld, aldus de bekendmaking.

Zaterdag had het ministerie nog 6.200 ziektegevallen gemeld. Het zei niet waardoor het aantal zo snel is toegenomen, maar maakte duidelijk dat bij het zoeken naar de bron van de knoeierij ziekenhuisgegevens uit de periode mei-augustus worden doorgekamd.

Sinds de regering twee weken geleden voor het eerst toegaf dat babyvoeding van Sanlu was verontreinigd met de stof melamine zijn zuivelproducten van 22 bedrijven teruggehaald omdat er sporen van melamine in waren gevonden. Deze stof, die gebruikt wordt bij de fabricage van plastic, kan bij inspectie verhullen dat melk is aangelengd met water. Onder de achttien personen die tot nu toe werden aangehouden zijn boeren die hun inkomsten opschroefden door melamine aan hun verwaterde melk toe te voegen.

Premier Wen Jiabao zei dat de regering dit soort knoeierijen in de toekomst probeert te voorkomen door zowel de functionarissen als de bedrijven die voor het melkpoederschandaal verantwoordelijk zijn, te straffen. Wen bezocht een ziekenhuis in Beijing waar kinderen werden onderzocht en nam een kijkje op de zuivelafdeling van een supermarkt.

Het ministerie zei dat tot nu toe alleen het nuttigen van melkpoeder tot de ziektegevallen heeft geleid. Er zijn geen gevallen bekend van ziekte door het drinken van vloeibare melk.

Afgelopen weekend werd voor het eerst een ziektegeval geregistreerd in Hongkong. Het ging om een meisje van 3 dat nierstenen ontwikkelde door het drinken van Chinese zuivelproducten. Zij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Levenslang voor Australiër die op backpacker schoot

De Australiër die vorig jaar in Melbourne een Nederlandse backpacker neerschoot toen die een vrouw te hulp schoot, is veroordeeld tot levenslang. Dat schrijven Australische media maandag. De 24-jarige vrouw overleefde de schietpartij, een 43-jarige Australiër werd ook geraakt en overleed. De 30-jarige verdachte, een oud-lid van de Hell Angels, had bekend.

De 26-jarige Nederlandse backpacker Paul de Waard werd in juni vorig jaar in Melbourne door twee kogels geraakt toen hij zag dat een vrouw op straat werd mishandeld en ingreep. Door Australische media werd hij geroemd als held. De Middelburger lag tien dagen op de intensive care. De Waard verloor tien liter bloed nadat een kogel zijn rechterlong raakte.

De rechter noemde het verontrustend dat de verdachte geen motief had voor de schietpartij. Wel heeft hij verklaard onder invloed te zijn geweest van alcohol, drugs en steroïden. Volgens de rechter zal de schietpartij voor de rest van het leven in het geheugen gegrift staan van de tweehonderd ooggetuigen.

De dader hoorde volgens de krant The Australian 'emotieloos' zijn vonnis. Het enige wat hij deed was zich omdraaien en glimlachen naar een groepje leden van de Hells Angels. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.

Zij-instromers zien baan in onderwijs niet zitten

Steeds minder werknemers maken de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Dat komt door het grote cultuurverschil tussen de zogeheten zij-instromers en leraren die al jaren in het onderwijs werken. Tot die conclusie komt de Volkskrant op basis van cijfers uit de nota 'Werken in het onderwijs', die jaarlijks door het ministerie van Onderwijs naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

In de eerste helft van vorig jaar zegden dertig werknemers hun kantoorbaan op om voor de klas te gaan staan. In 2000 waren dat er nog vierduizend. Volgens het ministerie is de teruggang te wijten aan het afschaffen van een subsidieregeling voor scholen om zij-instromers in dienst te nemen. Maar de krant is van mening dat de daling al is ingezet nog voordat de regeling in 2006 werd afgeschaft.

Volgens Ton Duif, voorzitter van de organisatie van schoolleiders AVS, heeft het nooit helemaal lekker gezeten tussen de traditionele leraren en de zij-instromers. "Het cultuurverschil is te groot. Docenten die al vijftien jaar eerstegraads zijn, vinden het gek dat iemand zonder ervaring in één keer net zoveel gaat verdienen. In het bedrijfsleven is zoiets heel normaal", zegt Duif. Ook de krapte op de arbeidsmarkt is volgens de AVS-voorzitter reden voor de terugloop van zij-instromers. Verder zouden de 'nieuwe leraren' zich alleen voelen staan.

PC gaming is niet dood volgens de DutchCharts

Het is een vaak gehoorde uitspraak: Gamen op de PC is dood. Na zo'n uitspraak volgt er dan vaak een grote discussie over dit onderwerp. Toch spreken de cijfers vaak sterker dan meningen. Zie hier, de Dutch Charts.

Een kleine verschuiving in de top 3. Spore heeft zijn nummer één plek afgestaan aan Mario Kart voor de Wii. Spore blijft op een mooie tweede plek staan, en op plek drie staat nog steeds Wii fit.

In de rest van de lijst staan opvallend veel PC games. Als eerste zien we de nieuwe MMORPG Warhammer Online: Age of Reckoning op plek vier staan. Voor plek vijf gaan we terug naar het radioactieve Chernobyl met S.T.A.L.K.E.R.Clear Sky. De laatste PC game in de lijst is de laatste uitbreiding voor De Sims 2 genaamd Appartementsleven.

Wil je graag weten welke games er het meest verkocht zijn voor jouw favoriete console, neem dan hier een kijkje.

1 MARIO KART (Wii)
2 SPORE (PC)
3 WII FIT (Wii)
4 WARHAMMER ONLINE/AGE OF RECKONING (PC)
5 S.T.A.L.K.E.R. CLEAR SKY (PC)
6 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
7 SUPER SMASH BROTHERS BRAWL (Wii)
8 SPORTS ISLAND (Wii)
9 THE SIMS 2/APPARTEMENTSLEVEN (PC)
10 GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)

Wii - 5
PC - 4
Playstation 3 - 1

'Justitie passief na tip in moordzaak'

De marechaussee en het Openbaar Ministerie waren nauwkeurig geïnformeerd over het moordplan op twee Nederlanders op Isla Margarita in augustus vorig jaar. Dat is de stellige overtuiging van een criminele informant, die vandaag in De Telegraaf zegt dat hij twee rechercheurs 48 uur voordat de slachtoffers spoorloos verdwenen op het Venezolaanse eiland waarschuwde.

"Als de familie was gewaarschuwd dat er concrete moordplannen waren, dan hadden zij zich wellicht in veiligheid kunnen brengen", tekent het ochtendblad op uit de mond van de tipgever. De stoffelijke resten van de Nederlandse vrouw en haar 14-jarige dochter werden vorige maand op Isla Margarita aangetroffen. Ze bleken te zijn vermoord. Justitie in Caracas verwacht uiterlijk volgende week de identificatie te kunnen afronden, schrijft de Telegraaf.

In september vorig jaar meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het tweetal werd vermist. Zij werden op 20 augustus voor het laatst gezien toen ze in een taxi stapten. Volgens Venezolaanse media deed een man op 5 september aangifte van de vermissing van zijn vrouw en dochter. Het gezin woonde in Venezuela.

De informant wijst in de krant met de beschuldigende vinger naar het Haarlemse arrondissementsparket. De rechercheurs met wie hij contact had zouden van goede wil zijn geweest, maar zouden geen toestemming hebben gekregen van de officier van justitie om contact op te nemen met de familie of met de Venezolaanse autoriteiten. Een officier van justitie bevestigt namens het Haarlemse parket in de krant dat de familie een keer is gewaarschuwd.

Aso-box moet rijgedrag verbeteren

CDA-kamerlid De Rouwe zal minister Eurlings (Verkeer) morgen vragen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een zogenaamde aso-box. Het kastje zou bij notoire verkeersovertreders in de auto geïnstalleerd kunnen worden, waardoor hun rijgedrag zou moeten verbeteren. De bouwstenen voor een dergelijk apparaatje liggen al klaar.

"Net als het alcoholslot voor alcoholisten wil ik een beperkende maatregel voor deze notoire wetsovertreders, die zich niets aantrekken van de boetes die zij krijgen," aldus Kamerlid De Rouwe. De oproep tot onderzoek naar een dergelijke maatregel wordt gesteund door coalitiegenoot PvdA. "Het is misschien nog toekomstmuziek, maar de techniek van de navigatiesystemen schrijdt ook voort," meent Roefs. De PVV en VVD zijn nog huiverig.

De Rouwe meent dat veel weggebruikers last hebben van de groep van enkele duizenden automobilisten die met grote regelmaat de verkeerswet overtreden. Ondanks dat zij voor de rechter moeten verschijnen, lijken zij hun rijgedrag nooit te verbeteren. Ook nadat het rijbewijs bij deze groep ingenomen is, vallen zij na die periode terug in hun oude rijgedrag.

De aso-box zou het asociale rijgedrag van de chauffeurs op moeten merken. "Snelheidsbegrenzers via satelliet per wegvak bestaan al. Ook het registeren van bumperkleven en door het rode licht rijden moet straks lukken," meent CDA'er De Rouwe. Wanneer dergelijk gedrag geconstateerd wordt zouden er twee opties moeten zijn; of de auto stopt met rijden, of de politie leest na enkele maanden proeftijd de aso-box uit en in het ergste geval wordt het rijbewijs van de wegpiraat definitief ingenomen.

Een cruciaal aspect van de aso-box is dat de bestuurders weten dat er continu op hen gelet wordt. "De tijd dat je anoniem je boetes kon overmaken, zal voorbij zijn," aldus De Rouwe. Psychologen verwachten dat de wegpiraten juist door deze mentale dwang hun rijgedrag zullen verbeteren. Volgens VVD'er De Krom is een aso-box veel te ingewikkeld. "Alles valt of staat bij een goede pakkans van aso-gedrag op de weg. Als dat goed is geregeld, hoeft dit allemaal niet."

De aso-box is niet het eerste idee in deze kabinetsperiode voor een veiliger verkeer. Minister Eurlings steunde eerder ook plannen uit de Kamer voor een proef met een drugstest en een puntentest voor alcoholisten. Bij deze laatste maatregel geldt: twee keer geel is rood.

Londen wil luchthaven in Theems

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, bevestigde gisteravond dat er plannen zijn om een luchthaven aan te leggen in de monding van de rivier de Theems. Het vliegveld moet ten oosten van Londen op een kunstmatig eiland komen te liggen en er moeten 24 uur per dag vliegtuigen kunnen landen.

De Sunday Times was de eerste om het nieuws gisteren te brengen. Met de aanleg van de nieuwe luchthaven moet de druk bij luchthaven Heathrow - ten westen van Londen - weggehaald worden. De grootste luchthaven van Europa kampt met grote capaciteitsproblemen. Daarnaast klagen omwonenden over geluidsoverlast en was het begin dit jaar sprake van chaos toen een nieuwe terminal in gebruik werd genomen.

Milieuorganisaties vrezen dat de tienduizenden vogels die in de buurt van de rivier hun broedplaats vinden het slachtoffer zullen worden van de komst van het vliegveld. Er is overigens nog geen definitieve keuze voor de locatie van de luchthaven gemaakt.

Geen bussen in Zaandam in daluren

De buschauffeurs van Connexxion in Zaandam leggen vandaag buiten de spits hun werk neer. De bussen staan stil tussen 09.00 en 16.00 uur en vanaf 19.00 uur. De chauffeurs willen onderling kunnen communiceren, zodat zij elkaar kunnen waarschuwen bij ongeregeldheden. FNV Bondgenoten steunt de actie en kondigde de staking vrijdag aan.

Connexxion vindt dat alle communicatie via de centrale verkeersleiding moet verlopen en wil niet dat chauffeurs voor eigen rechter gaan spelen. Het huidige systeem zou prima werken in noodgevallen. Het ov-bedrijf probeerde de staking, die aanvankelijk voor onbepaalde tijd was aangekondigd, zaterdag in een kort geding voor de rechtbank Utrecht tevergeefs te voorkomen.

Reizigersorganisatie Rover noemt de staking als middel om het conflict tussen de buschauffeurs en hun werkgever op te lossen buiten proporties, ook al duurt deze slechts een dag. Door de korte termijn tussen aankondiging en staking zouden veel reizigers geen tijd hebben om een alternatief te regelen of om afspraken te verzetten.

De staking volgt op de recente gebeurtenissen in Gouda. Daar maakten buschauffeurs vorige week zondag bekend niet meer door de wijk Oosterwei te willen rijden, omdat ze tijdens hun ritten werden bespuugd, bedreigd en beroofd voor veelal Marokkaanse jongeren. Het busvervoer werd donderdag hervat nadat maatregelen waren genomen om de veiligheid voor de chauffeurs te verbeteren.

In Zaandam werd in 2004 een buschauffeur neergestoken. Met dat incident vers in het geheugen was de actiebereidheid volgens FNV Bondgenoten het grootst in de Zaanstreek. Volgens de vakbond werken er tussen de 120 en 140 chauffeurs en rijden er ongeveer tachtig bussen, onder meer richting Amsterdam.

Stonehenge bestaat korter dan gedacht

Uit archeologische opgravingen bij het Engelse Stonehenge blijkt dat het monument 300 jaar korter bestaat dan tot nu toe werd aangenomen. Koolstofdatering toonde aan dat de stenen cirkel rond 2.300 v.C. is gebouwd.

Normaal vinden er geen opgravingen plaats bij Stonehenge, maar archeologen hadden nu, na bijna een halve eeuw, toestemming om onderzoek te doen. Lange tijd werd aangenomen dat de site, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, werd gebruikt als begraafplaats. Door de nieuwe opgravingen is er nu bewijs gevonden dat Stonehenge ook een plaats was waar mensen werden genezen. Een direct bewijs hiervoor, volgens de archeologen, is de zogenaamde 'Amesbury Archer'. De man, afkomstig uit Midden-Europa, had een flinke kniewond en leed aan een dodelijke tandziekte.

Andere opgegraven lichamen moeten de nieuwe theorie ook ondersteunen. Veel lichamen zijn incompleet, vertonen gebreken en tekenen van ziektes. Bovendien was een groot aantal mensen niet afkomstig uit de regio. 

Volgende maand verschijnt een uitgebreid wetenschappelijk artikel dat wordt gepresenteerd tijdens de London's Society of Antiquaries. Aanstaande zaterdag besteedt BBC Timewatch aandacht aan de opgravingen.

Dode door bomaanslag in Spanje

De explosie van een autobom bij een militaire academie in het Spaanse dorp Santona heeft vanochtend aan een militair het leven gekost. Een collega raakte gewond, maar verkeert buiten levensgevaar. Dat meldden de Spaanse autoriteiten.

De daders zijn volgens de politie leden van de Baskische separatistische terreurbeweging ETA. Iemand die zich uitgaf als ETA-lid had kort van tevoren de politie telefonisch gewaarschuwd voor de bomaanslagen.

Gisteren waren in Baskenland twee autobommen ontploft. Door een explosie in de plaats Ondarroa vielen zeker tien gewonden. Een ontploffing in de Baskische hoofdstad Vitoria richtte alleen materiële schade aan.

CD: The Spinto Band - Moonwink

Het is de laatste jaren weer wat rustiger geworden omtrent The Spinto Band. Bracht de band bij Spintonic elk jaar een cd uit, bij Radiate en het sinds kort bezette Fierce Panda staat de productie van de muziek op een wat lager pitje. Het zestal bestaat al sinds 1997 en heeft sinds die tijd zes albums afgeleverd. Schaam je niet als je de band niet kent, want zo bekend zijn ze niet. Hoewel de sound hier en daar aan bands als The Pixies en The Libertines doet denken, is het vrolijke indie wat de klok slaat bij The Spinto Band. Na Nice And Nicely Done is het nu, drie jaar later, tijd voor Moonwink. Voor dit nieuwste album zal het moeilijk worden zijn voorganger te overtreffen.Mama Spears: Britney stortte in door mij

Lynne Spears, de moeder van zangeres Britney Spears, neemt de schuld op zich van het instorten van haar dochter. Dat is opmerkelijk, want Lynne heeft zich constant geprofileerd als het absolute voorbeeld voor haar dochter. Totdat Britney twee weken geleden de media opzocht en vertelde dat ze nog leeft dankzij haar vader. Dus voor Lynne zat er niets anders op dan weer naar de reporters te stappen en dit keer negatief over zichzelf te praten.

Nu ineens voelt ze zicht schuldig voor de, zoals zij het noemt, 'melt down' die haar dochter vorig jaar doormaakte: "Een moeder geeft altijd zichzelf de schuld. Ik heb een hoop van die schuld op me genomen, of eigenlijk alles. Dat komt door mijn persoonlijkheid, ik denk altijd dat het mijn schuld is." Aldus Lynne, die daarna uiteraard wel even haarfijn wilde uitleggen waarom het nou precies is misgegaan met Britney.

"De roem is haar naar het hoofd gestegen. Als je in een klap bekend wordt, is dat heerlijk in het begin. Ik noem dat de wittebroodsfase. Ze ontmoette allemaal fantastische mensen, maakte geweldige reizen. Maar dan steekt de lelijke kant van de roem zijn kop op en daar was ze niet klaar voor. Daar waren we alle twee niet klaar voor." Aldus moeder Spears. Hoe dan ook: Britney lijkt alles weer te kunnen relativeren en is weer op het juiste pad. Ze bewees dit door het winnen van drie VMA Awards vorige week (klik en bekijk de video).Het gelukkge gezin Spears, (FOTO: DAG)

Afghanistan voor één dag vredig

In het grootste deel van Afghanistan was het gisteren voor één dag vredig. Het Amerikaanse leger, Isaf en het Afghaanse leger én de Taliban leken gehoor te geven aan een oproep van de Verenigde Naties om ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede de kanonnen en geweren te laten zwijgen.

Helemaal rustig was het niet. In de provincie Ghazni vielen bij een aanval van Taliban op bewakers van een groep wegwerkers twee doden en in Herat in het westen woedden gevechten die zaterdag waren begonnen voort. Maar overheidsmedewerkers in het hele land meldden dat er niet werd gevochten. "Het is gek, maar blijkbaar hebben de Taliban een e-mail uitgestuurd waarin ze zeggen dat ze zich eraan houden als wij dat ook doen en wij houden ons er zeker aan ", zei een woordvoerder van de Amerikaanse coalitie, Joel Peavey.

De Internationale Dag van de Vrede werd 26 jaar geleden door de VN ingevoerd om geweldloosheid te propageren. Vooral de VN-missie in Afghanistan is een pleitbezorger van de dag. Kai Eide, de speciale vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan, noemde de respons 'opmerkelijk' en riep alle partijen in Afghanistan op vrede tot een gemeenschappelijk doel te maken.

In Afghanistan werden sportevenementen, optochten en bijeenkomsten georganiseerd. In de noordelijke stad Kunduz werd een straat waar drie zelfmoordaanslagen plaatsvonden omgedoopt in 'Vredeslaan' en in Bamiyan liep de eerste Afghaanse medaillewinnaar bij de Olympische Spelen mee in een optocht van Afghaanse wezen; Rohullah Nikpai won bij de afgelopen spelen in Beijing brons in het taekwondo.

Het ministerie van volksgezondheid lanceerde gisteren ook een inentingscampagne tegen polio, waarin deze week 1,8 miljoen kinderen door twaalfduizend vrijwilligers worden gevaccineerd. De campagne strekt zich ook uit tot het zuiden, waar hulpverleners vaak doelwit zijn van aanslagen. Afghanistan is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de veertien landen in de wereld waar de ziekte, ook wel kinderverlamming genoemd, nog voorkomt.

Ramadan ingeburgerd op werkvloer

Nog ruim een week en de ramadan loopt weer ten einde. Dat betekent nog even volhouden met de aangepaste agenda. Na 30 september niet meer om half vier 's ochtends uit de veren om een broodje ei en een kopje thee te nuttigen. Want op het werk mag nog even geen verjaardagsgebak of koffie.

Op de werkvloer is de ramadan al aardig ingeburgerd. Werkgevers roosteren hun deelnemende werknemers aangepast in en collega's ruilen onderling hun diensten om. Ook blijkt dat Nederlandse collega's best wel baat ondervinden van de vastenmaand. Omdat veel moslims in deze periode vrij nemen om bijvoorbeeld het Suikerfeest te vieren, zijn zij beschikbaar om in ruil daarvoor te werken tijdens de kerstdagen.

De FNV laat weten nog nooit klachten te hebben ontvangen omtrent zaken die te maken hebben met de ramadan. Volgens een woordvoerder is deze maand op de werkvloeren niet echt een issue. De collegialiteit overheerst dan ook her en der. Sommige Nederlandse collega's gaan zelfs zo ver dat ze uit solidariteit zelf een dagje meevasten.


Nog even geen koffie op het werk  (foto: DAG)

Eurocommissaris: brood moet goedkoper

Brood moet goedkoper, nu de graanprijs sterk is gedaald. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) heeft dat zondag gezegd.

Het brood werd rond februari snel duurder, toen de graanprijs piekte op historische hoogte. "Brood werd toen snel duurder. Nu zakt de prijs van graan, maar die van brood nog steeds niet", zei de EU-commissaris, die de nationale toezichthouders zoals de NMa oproept zo nodig in te grijpen.

De Deense EU-commissaris meent dat de graanprijs vooral piekte door speculatie. "Ik bestrijd dat de teelt voor biobrandstoffen de oorzaak is. We telen nu meer bio-ethanol en de prijs zakt", zei Fischer Boel bij aanvang van informeel EU-beraad van ministers van Landbouw in de Franse stad Annecy.

  (foto: ANP)

Melkschandaal: bijna 13.000 kinderen in ziekenhuis

Bijna 13.000 kinderen zijn de afgelopen tijd naar het ziekenhuis gebracht na het consumeren van melk op basis van met melamine vergiftigd melkpoeder. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid in China zondag bekend.

Melamine is een chemische stof die vooral gebruikt wordt bij het maken van kunststof borden en bestek. Toegevoegd aan melk kan melamine het aanlengen met water verhullen. De stof zorgt bij mensen en dieren echter voor nierfalen.

Vier baby's zijn tot nog toe overleden na het drinken van vergiftigde melk. Volgens het ministerie kampen nog eens 104 kinderen met ernstige gezondheidsproblemen. Bijna zestienhonderd baby's zijn genezen en ontslagen uit het ziekenhuis. Het schandaal heeft al zeker vijf regeringsfunctionarissen hun baan gekost. Onder hen is de burgemeester van Shijiazhuang. Een reeks landen heeft inmiddels een verbod ingesteld op de import van zuivelproducten uit China.

Rebellen Nigeria kondigen 'wapenstilstand' aan

De Beweging voor Emancipatie van de Niger Delta (MEND), de organisatie die een week geleden een 'olie-oorlog' begon in de olierijke rivierdelta in Nigeria, heeft zondag aangekondigd dat ze de wapens voor onbepaalde tijd laat zwijgen.

De afgelopen dagen claimde MEND onder meer zes aanslagen op pijpleidingen en olie-installaties van Shell. Ook werd strijd geleverd met het leger van Nigeria, dat eerder een offensief lanceerde tegen organisaties als de MEND. "We hopen dat het leger een bittere les heeft geleerd", aldus een verklaring van de MEND, die ook nog een dreigement bevatte. "De volgende aanval zal leiden tot een nieuwe olieoorlog."

Arts positief over herstel Travis Barker

Hij en DJ AM werden vrijdagavond zwaargewond in een kliniek opgenomen na een vliegtuigongeluk.

De medisch directeur van het brandwondencentrum waar Travis Barker en DJ AM zijn opgenomen, is positief over hun herstel. De artiesten werden vrijdagavond zwaargewond in de kliniek in Georgia opgenomen na een vliegtuigongeluk, waarbij de vier overige inzittenden omkwamen. Inmiddels is hun toestand stabiel.

Dokter Fred Mullins verklaarde dat Barker, de voormalige drummer van Blink-182, en DJ AM, die eigenlijk Adam Goldstein heet, allebei tweede- en derdegraads verbrandingen hebben. De 32-jarige Barker heeft voornamelijk brandwonden op zijn bovenlijf. De 35-jarige Goldstein is ernstig verbrand aan zijn handen en een deel van zijn hoofd.

Volgens Mullins kan het wel een jaar duren voordat dit soort ernstige brandwonden hersteld zijn. Maar omdat beide mannen geen andere verwondingen hebben, gelooft hij dat ze er uiteindelijk weer bovenop komen.

Barker en Goldstein hadden vrijdagavond samen opgetreden op een gratis concert in Columbia. Hun privévliegtuig vertrok kort na middernacht weer terug naar Californië vanaf een vliegveld in South Carolina. Het toestel raakte van de landingsbaan en kwam tot stilstand op een nabijgelegen weg. Naast twee crewleden kwamen ook de assistent van Barker, de 29-jarige Chris Baker, en zijn 25-jarige bodyguard Charles Still om het leven.


Foto bij: Arts positief over herstel Travis Barker  (foto: DAG)

Geen bewijzen gevonden voor Syrische kernreactor

Grondmonsters van de plek in de Syrische woestijn bij Al Kibar waar volgens Amerikaanse en Israëlische inlichtingenbronnen werd gewerkt aan de bouw van een kernreactor, hebben geen aanwijzingen voor het bestaan van zo'n installatie opgeleverd. Diplomatieke bronnen bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben dit zondag gemeld.

De bronnen waarschuwen dat het gaat om een voorlopige uitslag en dat nog onderzoek gaande is. Zij zeggen echter niet te verwachten dat het verdere onderzoek de voorlopige bevindingen zal logenstraffen.

De locatie bij Al Kibar werd op 6 september 2007 door de Israëlische luchtmacht gebombardeerd en compleet vernietigd. Het complex was volgens de inlichtingenbronnen destijds nog niet voltooid, waardoor er vermoedelijk geen nucleair materiaal aanwezig was.

Washington zegt dat Israël een reactor voor plutoniumproductie in aanbouw vernietigde. De reactor zou worden gebouwd met Noord-Koreaanse hulp en Damascus zou andere faciliteiten van soortgelijke aard verbergen.

De IAEA-onderzoekers zochten naar kleine hoeveelheden grafiet die bij het bombardement van een kernreactor zouden zijn vrijgekomen. Grafiet wordt in grote hoeveelheden gebruikt in het type Noord-Koreaanse kernreactor dat in Al Kibar zou worden neergezet. De stof dient als koelelement voor dit soort kernreactoren.

De regering in Damascus werkte mee aan het onderzoek bij Al Kibar, maar weigerde toestemming voor onderzoek op drie andere locaties vanwege militaire geheimen. Damascus ontkent uitgebreide contacten met Noord-Koreaanse nucleaire experts. De contacten die er geweest zijn waren oppervlakkig en informeel, aldus de Syrische regering.

'Entre les murs' wint prijs op Film by the Sea

De film 'Entre les murs' van de Franse regisseur Laurent Cantet is onderscheiden met de Film- & Literatuur Award van Film by the Sea. Dat meldt de organisatie van het Zeeuwse festival zondag. De film, die eerder dit jaar de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, werd door een jury gekozen uit een shortlist van tien boekverfilmingen. 'Entre les murs' gaat over een leraar op een middelbare school in een probleemwijk.

De MovieSquad Award, de prijs van de jongerenjury, ging dit jaar naar 'Boy A', over een ex-gevangene die een andere identiteit aanneemt, van John Crowley. De Belgische filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne werden onderscheiden met een Liftetime Achievement Award. De broers maakten films als 'Le Silence de Lorna' en 'L'enfant'.

Omdat Film by the Sea dit jaar voor de tiende keer gehouden werd, konden bezoekers hun favoriete film uit de geschiedenis van het festival kiezen. 'As it is in heaven' van Kay Pollak uit 1995 kwam als publieksfavoriet uit de bus en werd onderscheiden met de eenmalige Anniversary Audience Award.

De organisatie zegt terug te kunnen kijken op een zeer succesvol festival. Film by the Sea werd dit jaar bezocht door ruim 42 duizend bezoekers, ruim tweeduizend meer dan vorig jaar.

Rotterdam onderscheidt vertaler brieven Erasmus

De gemeente Rotterdam heeft Theo Steens, vertaler van de brieven van Desiderius Erasmus, zondag onderscheiden met de Erasmusspeld. Wethouder Lucas Bolsius reikte het sieraad uit bij de presentatie van deel 5 van de correspondentie van de humanistische schrijver en wijsgeer.

Steens heeft volgens Rotterdam met zijn goede en geprezen vertalingen uit het Latijn van de eerste vijf delen van de correspondentie van Erasmus de feitelijke aanzet tot de uitgave daarvan gegeven. Zonder zijn inspanningen zou geen uitgever in Nederland dat hebben aangedurfd.

Van en aan Erasmus (rond 1466-1536) zijn 3141 brieven bewaard gebleven. Ze zijn geschreven tussen 1484 en Erasmus' sterfjaar. Het zondag gepresenteerde vijfde deel omvat de brieven 594 tot en met 841.

Rotterdam kent de speld toe aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving op sociaal, cultureel en/of sportief gebied.

Jemen arresteert leider Islamitische Jihad

De autoriteiten in Jemen hebben onlangs de leider van de radicaal islamitische beweging Islamitische Jihad opgepakt. Dat meldde het staatsmedium 26 September afgelopen avond.

Abu al-Ghaith al-Yamani werd met vijf anderen gearresteerd op verdenking van "het dreigen met aanslagen op buitenlandse ambassades".

De Islamitische Jihad eiste donderdag de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa een dag eerder. Bij de terreurdaad kwamen zeker zeventien mensen om het leven.

De Jemenitische beweging, die volgens de Amerikaanse federale recherche FBI is gelieerd aan al-Qaeda, eiste in een verklaring de vrijlating van gevangen strijders en dreigde aanslagen te plegen op andere ambassades in Jemen.

Eerder deze week waren dertig leden van de Islamitische Jihad aangehouden wegens betrokkenheid bij de aanslag in Sanaa.

Franse Senaat blijft bastion van rechts

De Franse Senaat blijft een bastion van rechts, ondanks winst van linkse partijen die in de gisteren gehouden indirecte verkiezingen met 23 zetels groter uitviel dan verwacht.

Voor een derde van de 343 zetels werd gisteren gestemd door gemeenteraden, regionale raden en een deel van het parlement. De socialisten en hun bondgenoten boekten 23 zetels winst, waarvan twee in de Corrèze, het vroegere politieke thuisland van de rechtse oud-president Jacques Chirac.

Het is nog niet bekend wie voorzitter wordt van de Senaat. Deze wordt tijdelijk staatshoofd als de president niet in staat is te regeren. Het wordt in elk geval iemand van de regerende UMP, maar deze beslist pas later deze week wie zij kandideert voor de verkiezing van de senaatsvoorzitter op 2 oktober.

Sommige socialisten klaagden dat de winst van linkse partijen in de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2008 niet doorwerkt in de verhoudingen in de Senaat. Dit zou komen door het kiesstelsel, dat kleine plattelandsgebieden, die traditioneel in handen van rechtse partijen zijn, bevoordeelt. "Ik ben niet trots op de democratie in ons land", zei Jean-Pierre Bel, voorzitter van de socialistische fractie in de Senaat. ''Frankrijk leest iedereen de les over democratie, terwijl wij de stoep voor onze eigen deur eens zouden moeten vegen."

Brugklas: best wel dikke tieten

Elke maandag schrijft superworm over zijn leven van groep 1 tot het eerste jaar van de Uni. School-, familie-, vriendjes- en vriendinnetjesgerelateerde voorvallen van 15 jaar geleden tot nu passeren de revue, overgoten met een superworm-sausje van droge humor, retrospectief plezier en hartelijke zelfspot.

Deze week: de brugklas, met een veranderende wereld, terreur, liefde, een meisje met dikke tieten en een Surinamer als beste makker. Met alle gevolgen van dien.

Laatste reviews en specials
preview
Young Souls
preview
WWE 2K19
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
©FOK.nl e.a.