PVV: Burgemeester Gouda op non-actief

De burgemeester van Gouda, de PvdA'er Wim Cornelis, moet op non-actief worden gesteld in verband met de overlast door Marokkaanse jongeren. Dat zal PVV-Kamerlid Hero Brinkman vanavond bepleiten in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de situatie in Gouda. "Als het in een wijk of stad zó uit de hand loopt, moet de burgemeester onder curatele worden gezet en moet de minister van Binnenlandse Zaken rechtstreeks verantwoordelijk worden voor de veiligheid en de leefbaarheid", zegt Brinkman. Ook moet volgens de PVV het leger worden ingezet. Dat stelde fractievoorzitter Geert Wilders vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zei vorige week vrijdag dat de rust is teruggekeerd in de Goudse wijk Overwei, waar buschauffeurs niet meer naartoe wilden rijden en journalisten werden bedreigd. Brinkman is gisteren zelf gaan kijken en komt tot een andere conclusie. "Ik heb met autochtone bewoners gesproken. Die zijn nog steeds gewoon bang."

Volgens Brinkman is er weinig politie op straat. "En terwijl ik met de politiecommissaris sta te praten, wordt die uitgescholden. Hij deed alsof z'n neus bloedde. Het is het oude labbekakbeleid. Problemen worden gebagatelliseerd en gewoon ontkend."

De PVV vroeg het spoeddebat deze week aan. De partij wil de discussie in dat debat naar eigen zeggen breder trekken tot "Marokkaans geweld" in Nederland.