'In Gouda is de rust weergekeerd'

De rust in Gouda is weer teruggekeerd. Dat heeft Pvda-minister Guusje ter Horst vanmiddag gezegd naar aanleiding van de problemen met straatjongeren in de probleemwijk Oosterwei. De minister van Binnenlandse Zaken is vandaag door haar partijgenoot burgemeester Wim Cornelis van Gouda bijgepraat over de situatie.

Volgens Ter Horst heeft Cornelis ''hele adequate maatregelen’’ genomen om een einde te maken aan de onrust. De burgervader heeft onder meer gesproken met zeventig onruststokers en met de Marokkaanse gemeenschap. ''Het is heel rustig nu in Gouda’’, aldus de minister.  Chauffeurs van busmaatschappij Connexxion mijdden afgelopen weekeinde een deel van de wijk nadat een busbestuurder was beroofd. Inmiddels rijden de stadsbussen er weer.

Telegraaf
De Telegraaf is overigens een andere mening toegedaan. De krant pakte vanochtend groots uit op de voorpagina over reljeugd die de baas zou zijn in Oosterwei.

Marokkaanse relschoppers en hangjongeren zouden hun terreur in Gouda straffeloos kunnen uitoefenen, zo schrijft de krant. De politie zou de oproerkraaiersook geen strobreed in de weg leggen en de gemeente adviseert journalisten zelfs de buurt voorlopig maar helemaal te mijden, tenzij ze worden begeleid door een kordon aan agenten, aldus de grootste krant van Nederland.  Het artikel uit De Telegraaf staat overigens ook online en is dus voor iedereen na te lezen

Volgens Ter Horst is het nu echter compleet rustig. Ze denkt dat de problemen in Oosterwei niet direct kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van de media. ''Maar de grote media-aandacht in zo'n kleine gemeenschap zou daarbij wel een rol kunnen spelen''.