Blondjes hebben meer zelfvertrouwen

Blondjes zijn dom, is een oude volkswijsheid. Dat zal allemaal best, maar uit onderzoek van de Brit Mark Sergeant van de Nottingham Trent University, is nu ook gebleken dat blonde vrouwen blaken van zelfvertrouwen en zich heel sexy voelen. Dat geldt niet alleen voor natuurlijke blondines, maar ook voor vrouwen die hun haar blond geverfd hebben.

Sergeant ondervroeg 205 vrouwen naar hun gemoedstoestand voor en na het moment dat zij hun haar in de verf zetten. Het bleek dat de blondines zich na de behandeling aantrekkelijker voelden dan vrouwen die een andere haarkleur hadden. Een man mee uit vragen vonden zij ineens een stuk minder eng en ook in de slaapkamer beweerden ze meer te durven dan brunettes of roodharigen.

Ook gaf meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen aan dat ze met geverfd haar eerder zouden zingen of dansen voor een groep compleet vreemden. Ook durfden ze ineens te klagen in een restaurant.

Maar ook op werkgebied voelen vrouwen met een blonde pruik zich zekerder. Ze stappen eerder naar hun baas voor een pijnlijk gesprek en durven makkelijker om salarisverhoging te vragen. Bovendien hebben blonde vrouwen eerder de neiging om te klagen over een oneerlijke behandeling en staan ze meer op hun strepen bij familie en vrouwen. Blondjes hebben extra veel girlpower dus.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat een beetje waterstofperoxide in je haar toch zo'n impact kan hebben! Toch beweert Sergeant dat het verven van je haar niet zomaar iets is, maar dat er een hele wetenschap achter zit. 'De veranderingen die we in het gedrag van de deelnemers hebben geconstateerd, zijn veelzeggend', zegt hij. Hij denkt dat de gedragsverandering van blond geverfde vrouwen vooral te maken heeft met de manier waarop mannen naar ze kijken. 'Veel vrouwen denken dat mannen hen inschatten op de kleur van hun haar. Mannen zien vrouwen met rood haar als vurig en vrouwen met blond haar juist lief en schattig. Vrouwen gaan zich vermoedelijk gedragen naar deze vooroordelen.'

De uitslag van zijn onderzoek zou nu misschien kunnen verklaren waarom blonde sterren als Marilyn Monroe, Jessica Simpson of Pamela Anderson zo populair zijn.

Overigens ontdekte Sergeant ook een verschil in de motieven om je haar te verven. Jonge vrouwen kleuren hun haar om op te vallen, terwijl oudere vrouwen er hun grijze haren mee willen wegwerken. Verrassend zeg. Blond is de populairste haarverfkleur, ruim 80 procent van de vrouwen kiest daarvoor. Zwart haar wil echter bijna niemand.


 Blondjes hebben meer zelfvertrouwen (foto: DAG)