Pradamodellen gevloerd door torenhoge hakken

'Laat me alsjeblieft het einde halen, laat me alsjeblieft het einde halen.' Dit is geen schietgebedje van een soldaat in oorlogsgebied of een finalist van televisieprogramma Idols, maar het mantra van menig model tijdens de Prada modeshow in Milaan, afgelopen woensdag. Daar kregen modellen zulke onmogelijk hoge schoenen aan om mee over de catwalk te paraderen, dat menig mannequin spontaan in zweet uitbrak.

En niet onterecht: twee modellen konden de torenhoge hakken niet in bedwang houden en gingen, voor het gezicht van tientallen modeliefhebbers van over de hele wereld, op hun snufferd.

Na de show vertelde een model aan een Daily Telegraph journalist hoe het was om op torenhoge hakken het einde van de catwalk te moeten halen. 'Het was net een grote paniekaanval' jammerde het meisje. 'Mijn handen trilden. De hakken waren zo hoog. Sommige meisjes waren in tranen, ze waren zó bang.'

Ondanks dat extreem hoge hakken momenteel het modebeeld bepalen, was de hoogte van het schoeisel tijdens de Pradashow wel echt het toppunt. De hakken gingen minimaal 13 centimeter de lucht in en ook de zolen van de schoenen kwamen in die richting. De gevaartes werden aan de voeten verbonden met slechts een paar dunne bandjes.

De ontwerpster achter het modemerk, Miuccia Prada, zei achteraf dat de schoenen die voor de show gebruikt waren, toch echt veilig waren. De kleine sokjes die een aantal modellen aanhadden, zouden de boosdoener zijn geweest. 'De schoenen die in de winkel komen te liggen, zullen wel een stuk lager zijn', voegde Miucci Prada er nog aan toe.