Van Middelkoop nuanceert homo-uitspraken

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) heeft met zijn uitlatingen over het homohuwelijk het standpunt van zijn partij uit 2000 herhaald. Hij heeft zich vorig jaar echter gecommitteerd aan het coalitieakkoord waarin het homohuwelijk onaangetast bleef, schrijft hij aan de Kamer.

D66 eiste opheldering omdat Van Middelkoop in een interview met Vrij Nederland zei dat het homohuwelijk de ontbinding van het familierecht is. De minister zegt dat hij alleen heeft verwezen naar het standpunt van zijn partij over de invoering van het homohuwelijk. "Het kabinet geeft vanzelfsprekend ten volle uitvoering aan de geldende Nederlandse wetgeving", schrijft hij. De ChristenUnie maakt deel uit van dit kabinet.

Van Middelkoop ging in zijn brief verder in op uitingen in het interview over de dienstplicht. De minsiter zei in het interview met het weekblad blij te zijn dat hij niet in dienst hoefde omdat hij moeite heeft met gezag. In de brief aan de Kamer zegt Van Middelkoop zijn uitingen en de ophef daarover te betreuren.