Wiegel in actie tegen duurder bier

Het kabinet en de Tweede Kamer moeten afzien van de accijnsverhoging op bier. Die oproep heeft voorzitter Hans Wiegel van de brancheorganisatie van bierbrouwers, het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), woensdag gedaan op een persconferentie in Den Haag.

Het kabinet wil de accijns op bier per 1 januari met dertig procent verhogen. Dat is mede bedoeld om de alcoholconsumptie van jongeren te ontmoedigen. Uit onderzoek dat de brouwers hebben laten uitvoeren door Ernst & Young blijkt echter dat de accijnsverhoging er niet toe zal leiden dat jongeren minder bier gaan drinken. De accijnsverhoging moet zo'n honderd miljoen euro opbrengen voor de schatkist.

"Het is geld-uit-de-zak-klopperij", zei Wiegel, voormalig leider van de VVD. "De gewone man die van een glas bier houdt, betaalt." Het CBK voorspelt dat mensen die langs de grens wonen, vaker bier in Duitsland of België zullen gaan kopen. In Nederland zit straks 2,80 euro accijns op een kratje bier, in Duitsland is dat slechts tachtig cent.

Ook zullen brouwers het moeilijker krijgen. Zij hebben toch al te kampen met hogere grondstofprijzen en hogere transportkosten. De brouwers gaan ervan uit dat zij het grootste deel van de extra accijns moeten doorberekenen naar de consument.

De Tweede Kamer bespreekt de komende weken het Belastingplan, waarin alle fiscale maatregelen voor volgend jaar staan. Wiegel dicht zichzelf een kans toe dat hij zijn zin krijgt. "Die kans is weliswaar niet groot, maar andere lastenverzwaringen, zoals de btw-verhoging, heeft het kabinet ook niet door laten gaan. Het kan dus wel."


Foto bij: Wiegel in actie tegen duurder bier  (foto: DAG)