Doodstraf Indiërs voor kastemoord

Een rechtbank in India heeft zes mannen ter dood veroordeeld wegens de brute moord op een kasteloze vrouw en haar drie kleine kinderen. Dat heeft de aanklager in de zaak, Ujjwal Nikam, gezegd. De rechtszaak was een opmerkelijke, omdat die zich richtte op het dagelijkse geweld tegen de zogenoemde 'onaanraakbaren' in India.

Naast de zes werden twee andere mannen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de moord, die in 2006 werd gepleegd. De vrouw en haar kinderen, afkomstig uit het bevolkingsdeel dat buiten het Indiase kastesysteem valt en Dalit wordt genoemd, werden vermoord na een ruzie over een stuk land met een familie uit een hogere kaste.

De vrouw en de kinderen werden met stokken, ijzeren staven en kettingen doodgeslagen en hun lichamen werden in een kanaal gedumpt. De echtgenoot van de vrouw werd ook mishandeld, maar overleefde.

Discriminatie op grond van kaste - het complexe sociale systeem dat de bevolking in honderden groepen indeelt naar inkomsten, klasse en etnische afkomst - is al meer dan een halve eeuw verboden in India. Toch blijft het gebeuren, vooral op het platteland, waar het mensen uit lagere kasten bijvoorbeeld verboden wordt tempels te bezoeken, naar school te gaan en te drinken uit putten van een hogere kaste. Overtreding wordt vaak gestraft met geweld.

De moordzaak trok veel aandacht na klachten uit Dalitgroepen over de trage voortgang van het onderzoek.