'Ontvoerde expat in Ethiopië is Nederlander'

Een van de twee expats van Médecins du Monde die maandag ontvoerd werden in Ethiopië is een Nederlander. Dit melden welingelichte bronnen rond de medische ontwikkelingsorganisatie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Officieel kan nog niet bevestigd worden dat het om een Nederlander gaat omdat dit de veiligheid van de ontvoerde man in gevaar zou kunnen brengen, laten woordvoerders van Dokters van de Wereld en het ministerie weten.

De twee expats werden maandag ontvoerd in de Ogaden regio in het Afrikaanse land. Médecins du Monde heeft direct nadat de ontvoering bevestigd is een noodteam opgesteld dat permanent in contact is met de autoriteiten, met teams in het veld en op kantoor. Médecins du Monde heeft nauw contact met de families van de twee betrokkenen.

In Ogaden is de onafhankelijkheidsbeweging Nationaal Bevrijdingsfront Ogaden (ONLF) actief. Sinds kort wordt in Ogaden naar olie en aardgas gezocht. Het Ethiopische leger voerde de druk op het bevrijdingsfront op nadat dit in april 2007 een aanval had ondernomen op een onderzoeksteam dat onder Chinese leiding stond. Bij de aanval vonden 74 mensen de dood.

In Ogaden wonen ongeveer vier miljoen mensen, onder wie veel Somalische nomaden. Somalië verloor in 1977 de controle over Ogaden aan Ethiopië. Droogte en opstanden hebben er geleid tot grote, langdurige voedseltekorten.