Vrouwen hebben thuis de broek aan

Alle mannen die opscheppen dat zij het thuis voor het zeggen hebben, wordt nu definitief de mond gesnoerd. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat het juist de vrouw is die thuis de touwtjes in handen heeft. De man zelf vindt het allemaal wel best, zo zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Pew Research Center.

In 43 procent van de huishoudens is het de vrouw die alle belangrijke beslissingen neemt. Zij bepaalt wat er voor het huishouden moet worden aangeschaft, maar ze beslist ook wat er 's weekend gaat gebeuren en naar welk tv-programma wordt gekeken.

Voor de studie Geslacht en macht' van het Pew Research Center hebben maar liefst 2.250 volwassenen de vragenlijst ingevuld, waaronder 1.260 getrouwden of samenwonenden. Tegenover de 43 procent van de huishoudens waarin de vrouw de baas is, staat een schamel percentage van 26 met mannelijke bazen. Bij 31 procent van de stellen worden beslissingen samen genomen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar vier gebieden. In 43 procent van de huishoudens heeft de man niets te vertellen over het budget, aankopen, het weekend of de televisie. Bij een derde van de huishoudens heeft juist de vrouw niets te vertellen.

Op de vraag wie er thuis over de centen gaat, antwoordt maar liefst 45 procent van de vrouwen vrolijk dat zij hierover de baas in huis zijn. En dertig procent van de mannen geeft dit grif toe. Over belangrijke uitgaven gaan de twee in 46 procent van de gevallen samen om tafel zitten. In dertig procent van de gevallen beslist alleen de vrouw de dure aankopen, tegen slechts negentien procent van de mannen.

Het weekendschema wordt meestal met zijn tweeën beslist (46 procent). Toch is het ook op dit vlak de vrouw die de broek aan heeft. Een percentage van 28 tegenover zestien.

Tot slot nog een kleine overwinning voor de man. Ruim een kwart (26 procent) van de vrouwen zegt dat zij degene is die de afstandsbediening in beheer heeft. Dertig procent van de mannen beaamt dit gegeven.