EasyJet wil vluchten Alitalia overnemen

Het gaat al tijden slecht met Alitalia. Vorige week trok een groep investeerders, die de maatschappij er weer bovenop wilden helpen, zich terug toen de vakbonden niet instemden met de plannen voor reorganisatie. Alitalia zit diep in de schulden en heeft bijna geen contanten meer om personeel en brandstof te betalen. De vluchten worden nu uitgevoerd op basis van een tijdelijke noodvergunning. Bij een faillissement raken de Italianen die vergunning direct kwijt, waardoor de maatschappij direct moet stoppen met haar vluchten.

Het Britse EasyJet heeft laten weten de routes snel over te kunnen nemen als het tot een faillissement komt. De prijsvechter kan tien toestellen inzetten op routes als Milaan - Rome en Milaan - Napels, liet een woordvoerder weten tegen persbureau Reuters. Betalen voor de vluchtrechten wil EasyJet echter niet: de prijsvechter hoopt de rechten voor niets te krijgen in ruil voor een snelle hervatting van de geplande vluchten van Alitalia. De Italianen hebben nog niet gereageerd op het aanbod van EasyJet.

Het lijkt erop dat alleen een wonder de geplaagde maatschappij nog kan redden: de afgelopen maanden trokken diverse investeerders zich terug en ging het steeds slechter. Berlusconi wil er alles aan doen de nationale luchtvaartmaatschappij te behouden, maar of hem dat gaat lukken moet de komende dagen duidelijk gaan worden.


Foto bij: EasyJet wil vluchten Alitalia overnemen  (foto: DAG)