"Vrijgekomen stof Shell is onschadelijk"

Het witte stof dat gisteren bij Shell in Pernis is vrijgekomen en in de gemeenten Spijkenisse en Bernisse is neergedaald, is onschadelijk. Het gaat om de zandachtige stof Katalyst, die vorig jaar ook al eens in de omgeving terechtkwam, alleen was het toen veel meer. Dat meldt de politie vanochtend.

De stof bevat zware metalen, maar slechts in een geringe concentratie waardoor er volgens de politie geen noemenswaardige effecten voor de gezondheid zijn. Bovendien zijn de stofdeeltjes erg klein en is de stof door de vochtige dauw vanochtend op veel plaatsen nauwelijks meer zichtbaar.

Toch kan de stof irritaties aan de huid en ogen veroorzaken. De politie raadt mensen in de omgeving aan contact met het spul te vermijden en als er toch contact is zo snel mogelijk de huid te wassen. De stof moet zoveel mogelijk nat worden gereinigd om opdwarrelen te voorkomen. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen worden gegeten, maar moeten eerst goed worden afgespoeld.

Het goedje kwam vrij nadat door een storing in een fabriek van Shell het productieproces stil is komen te leggen. Omwonenden klaagden daarop over stankoverlast. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.