Britse kunstenaar vrijgesproken in Turkije

Een Turkse rechtbank heeft een Britse kunstenaar die premier Recep Tayyip Erdogan in een kunstwerk als hond afbeeldde, vrijgesproken op grond van de vrijheid van meningsuiting.

Het werk van Michael Dickinson bevat weliswaar een aantal beledigende elementen, zei de rechtbank, maar die 'vallen binnen de grenzen van de kritiek'.

Dickinson, die in Turkije woont, werd aangeklaagd nadat hij twee jaar geleden collages tentoon had gesteld waarop Erdogan te zien was. Op een van de werken is de Turkse premier afgebeeld als een poedel die door de Amerikaanse president George Bush een rozet krijgt opgespeld. Op een andere is Erdogans hoofd op het lichaam van een hond geplakt.

Nadat de politie de laatste collage in 2006 in beslag had genomen werd Dickinson tien dagen vastgezet. Hij moest het land verlaten en werd aangeklaagd toen hij enkele weken later op een toeristenvisum terugkeerde.

De kunstenaar, die twee jaar gevangenisstraf had kunnen krijgen, zei geluk te hebben gehad. Er zijn nog andere kunstenaars in Turkije die bedreigd worden met vervolging en gevangenisstraf, zei hij.