Huizinga: volgende week overleg OV-chipkaart

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) overlegt volgende week dinsdag met de consumentenorganisaties over het gebrek aan vertrouwen dat zij hebben in de OV-chipkaart. Dat zei de staatssecretaris donderdag tijdens het debat over de kaart.

Bij het overleg schuiven ook de decentrale overheden en de vervoerders aan. Aanleiding is het opgezegde vertrouwen in de invoering van de OV-chipkaart door de consumentenorganisaties. Begin deze week stapten onder meer de ANWB, de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover uit het overleg rond de kaart. De staatssecretaris zei dat ze het een 'rare vertoning' vond van de organisaties om uit het overleg te stappen, zonder haar in te lichten.

De oppositiepartijen waren verbaasd dat Huizinga de stap niet heeft zien aankomen. "U bent de regie kwijt", zei Paul de Krom (VVD). Femke Halsema (GroenLinks) pleitte er samen met de SP voor dat Huizinga meer bevoegdheden krijgt en zo meer verantwoordelijk wordt. Nu voert Huizinga alleen de regie over het project, de eindverantwoordelijkheid ligt bij de regionale overheden en de vervoerders.

Halsema kreeg hiervoor onvoldoende steun. De coalitiepartijen steunden de staatssecretaris. "De consumentenorganisaties hebben niet de meest koninklijke weg bewandeld", zei Jan Mastwijk (CDA). "Ik beschouw dat wat er is gebeurd als een hartenkreet die we serieus moeten nemen", stelde Lia Roefs (PvdA). Volgens Ernst Cramer, partijgenoot van de staatssecretaris, heeft Huizinga de regie stevig in handen.

"Ik heb de maximale regie", zei ook Huizinga. "De regie werkt goed, alleen het proces is taai." De bewindsvrouw wees erop dat de eindverantwoordelijkheid toch echt bij de regionale overheden en de vervoerders ligt en dat de Kamer daarmee heeft ingestemd. Zij komt binnenkort met een bijgewerkt 'aanvalsplan', een 'regieteam' en een overzicht van de kosten die tot nu toe zijn gemaakt.

De VVD en PVV namen hiermee geen genoegen. Zij willen dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) het project van zijn staatssecretaris overneemt. De Krom diende hierover een motie in. Door de PvdA, D66 en ChristenUnie werd deze motie opgevat als een motie van wantrouwen, en de partijen eisten dat er donderdag nog over wordt gestemd.