FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 juni 2006

Twee meisjes mogelijk ontvoerd in Luik

Icoon MisdaadDe Belgische politie is een zoektocht gestart in de omgeving van Luik. Reden van de zoektocht is de verdwijning van twee halfzusjes en een veroordeelde pedofiel. Alle drie zijn zij vermist sinds vrijdagavond. De politie trekt een verband tussen de verdwijningen, omdat de pedofiel zich vrijdagavond in het café van de familie van de vermiste meisjes bevond.

De meisjes, Nathalie Mahy (10 jaar) en Stacy Lemmens (7 jaar) bezochten in de stad Luik een braderie op vrijdagavond. Toen de moeder van de kinderen haar zes kinderen wilde verzamelen, miste zij de twee meisjes. Onmiddellijk werden allerlei zoekacties gestart, onder andere door een motorclub en Child Focus.

Zondagochtend heeft de politie met vijftig agenten de omgeving van Luik uitgekamd. Onder andere bossen, parken en een uitgebreid buurtonderzoek stonden op de takenlijst. De onderzoeksrechter deed vandaag in een persconferentie het verzoek om de meisjes levend terug te brengen aan de eventuele ontvoerder. Daarbij waarschuwde hij ook voor hoge straffen die op ontvoering staan.

Moeizame zege Portugal op Angola

Portugal heeft vanavond gedaan wat iedereen verwachtte. De Portugezen gingen er in de strijd met Angola namelijk met de drie punten vandoor: 1-0. De Zuid-Europeanen konden echter totaal niet overtuigen en hadden opvallend veel moeite met Angola. Het enige doelpunt werd gemaakt door Pauleta.

Veertigduizend toeschouwers zagen vanavond in Keulen hoe Angola in het strijdperk trad tegen het land waardoor het tot het jaar 1975 overheerst werd. Bij de Portugezen ontbrak Barcelona-speler Deco door een blessure. Wel in de basis stonden onder meer Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Pauleta en Simão. Angola trad aan in een mengelmoes van spelers zonder club en spelers van laagvliegers in de verschillende Portugese competities.

Portugal knalde uit de startblokken en kreeg al na dertien seconden een levensgrote kans via Pauleta. De spits mikte alleen voor doelman João Ricardo echter naast het doel van Angola. Enkele minuten later kwam Pauleta wel tot scoren, toen hij na een actie en assist van Figo, die eigenlijk geen enkele tegenstand kreeg en makkelijk door de Angolese verdediging kon soleren, eenvoudig binnen kon schieten.


Pauleta scoort het enige doelpunt van de wedstrijd

De Portugezen trachtten hierna door te drukken, maar zagen Angola steeds beter in de wedstrijd komen. Vooral de Angolese spits Akwá, oud-speler van Benfica en vedette van het team, liet zich zien door middel van enkele opvallende, maar vaak tot niets leidende acties. Wat volgde was een attractieve eerste helft, waarbij het spel op en neer golfde. De grootste kans was voor Cristiano Ronaldo, die met een goede kopbal de lat raakte. Angola probeerde het voornamelijk met enkele schoten van afstand.

Beide teams kwamen na rust met dezelfde elf het veld weer op. De wedstrijd werd wat rommeliger en er werd aan beide kanten veel balverlies geleden. Na een klein kwartier probeerde Pauleta met een afstandsschot João te verschalken, de keeper kon echter makkelijk redden. Aan Angolese zijde werd Akwá, die steeds minder in de wedstrijd was komen te zitten, vervangen door Benfica-speler Pedro Mantorras, in theorie de beste speler van Angola, maar al jaren kampend met knieproblemen. De Portugese bondscoach Scolari verving op hetzelfde moment Cristiano Ronaldo door de meer verdedigend ingestelde Costinha.

Scolari en zijn spelers leken genoegen te nemen met de 1-0. Omdat Angola ook geen vuist kon maken, dommelde de wedstrijd langzaam in slaap. Portugal controleerde de wedstrijd wel, maar het ontbeerde de Zuid-Europeanen aan creativiteit om echte kansen te creëren. Keer op keer ging het mis toen de laatste pass moest komen. Zo’n tien minuten voor tijd kreeg Simão een kopkans, zijn poging ging echter ruim over het Angolese doel. Vlak voor tijd dook Angola gevaarlijk op voor het Portugese doel, maar tot meer dan een schot in de handen van Ricardo kwam het niet. In de blessuretijd volgde nog een poeier van afstand van invaller Maniche, zijn inzet werd echter gekeerd.

Na negentig minuten en twee minuten blessuretijd stond dan ook dezelfde score op het bord die er al na vier minuten stond: 0-1. Alhoewel Portugal zich wellicht niet volledig heeft gegeven, lijkt het land op dit moment geen kandidaat om ver te komen in het toernooi.

Eerder vandaag versloeg Mexico in dezelfde groep Iran met 3-1. De Mexicanen gaan nu dan ook aan de leiding in groep E, op de voet gevolgd door Portugal.

Opstellingen:

Angola: João, Ricardo, Locó, Jamba, Kalí, Delgado, Zé Kalanga (70’ Edson), André, Macanga, Figueiredo (80' Miloy), Mendonça, Akwá (60’ Mantorras), Mateus.

Portugal: Ricardo, Miguel, Fernando Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Figo, Petit (72’ Maniche), Tiago (82’ Hugo Viana), Cristiano Ronaldo (60’ Costinha), Pauleta, Simão.

Wedstrijdverloop:

Angola 0 – 1 Portugal

4’ Pauleta (Por) 0-1

26’ Cristiano Ronaldo (Por)
28’Jamba (Ang)
45’ Locó (Ang)
52’ André
80' Nuno Valente

Arbiter: Larrionda (Uru)

Toeschouwers: 40.000

WK 2006: Uitslag Angola - Portugal

Icoon WK 2006De laatste wedstrijd van vandaag op het WK Voetbal in Duitsland is geëindigd in een overwinning voor Portugal. De Portugezen versloegen de voormalige kolonie Angola met 1-0. Het enige doelpunt werd gemaakt door Pauleta.

Portugal controleerde de wedstrijd, maar wist eigenlijk geen moment te overtuigen. Toen Pauleta al in de vierde minuut scoorde, leek het even op een monsterzege af te stevenen, dit kwam er echter niet van. De eerste helft was redelijk aantrekkelijk, de tweede helft soms het aanzien niet waard. Een uitgebreid verslag van de wedstrijd vind je op de speciale WK-site van FOK!.

Eerder vanavond kwamen in dezelfde poule Mexico en Iran in actie. Die wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor Mexico. In groep C won het Nederlands Elftal vanmiddag met 1-0 van Servië en Montenegro.

Programma morgen:
15.00 uur: Australië - Japan (groep F)
18.00 uur: Verenigde Staten - Tsjechië (groep E)
21.00 uur: Italië - Ghana (groep E)

Knieblessure Van Bommel

Nieuwe blessureperikelen uit het Nederlandse kamp: Mark van Bommel blijft last houden van zijn knie en Joris Mathijsen had vanmiddag last van een pijnlijke hamstring.

Hoe ernstig de blessures van Mathijsen en Van Bommel zijn, is nog niet bekend. De middenvelder van Barcelona kreeg last van een knieblessure en viel zodoende uit in de gewonnen wedstrijd van het Nederlands elftal. Mathijsen moest zich eveneens laten vervangen door Khalid Boulahrouz.

"In de tweede helft kreeg hij weer last", aldus Van Basten. "Daarom moesten we hem wisselen. Dat is jammer, want hij speelde erg goed." Ook Edwin van der Sar had enige moeite met zijn fysieke gesteldheid tijdens het duel. Vanavond zal ook bekeken worden welke blessure Mathijsen nu precies heeft.

Bondscoach Van Basten moest lachen toen doelman Edwin van der Sar zich in de slotfase met kramp moest laten verzorgen. "Een doelman die kramp krijgt! Het moet niet gekker worden", grapte de bondscoach. "Misschien is het aanvoerderschap een beetje zwaar voor hem." Matchwinner Arjen Robben denkt aan een andere reden: "Edwin wordt gewoon een beetje oud."

FIFA-onderzoek naar lege Oranje-plaatsen

Voor het eerst tijdens het WK is een wedstrijd niet uitverkocht geweest. Er gaat een FIFA-onderzoek ingesteld worden naar hoe het mogelijk is dat er plaatsen leeg waren tijdens Nederland - Servië en Montenegro.


Tegen het einde van de wedstrijd riep de stadionspeaker voor het eerst tijdens dit WK om dat de wedstrijd niet voor een uitverkocht huis gespeeld werd. Het officiële toeschouwersaantal kwam niet verder dan 37.216. Zeker 5000 plaatsen bleven er in het Zentral-stadion te Leipzig leeg. De FIFA gaat nu in een onderzoek na welke reden er is voor de lege stoeltjes. Extra wrang is namelijk dat buiten het stadion zich duizenden Nederlanders bevonden zonder toegangsbewijs.

Financiële statements verraden release Duke Nukem Forever?

Nadat Take Two Interactive gisteren hun aandelen behoorlijk zagen zakken vanwege het verlies van $50 miljoen dat ze dit kwartaal hebben geboekt. In hun financiële plan was echter ook een en ander te vinden over de clown van de klas: Duke Nukem Forever.

Uit hun financiële gegevens blijkt namelijk dat ze een lening van $6 miljoen hebben omgezet in - onder andere - een belofte bij de release van Duke Nukem Forever $500.000 te betalen. Deze "promisory note" is geldig tot 31 december 2006, wat betekent dat als Duke Nukem Forever dan nog geen inkomsten heeft gegenereerd, er niemand een kerstbonus zal krijgen bij ontwikkelaar 3D Realms.

De absolute afwezigheid van screenshots, nieuw materiaal en een stand van Duke Nukem Forever op de afgelopen E3 spreekt echter boekdelen, en het zal dan ook geen verrassing zijn als blijkt dat Duke Nukem Forever toch niet dit jaar gereleased wordt.

Extra informatie over Duke Nukem
Voor de jongere lezers onder ons wat achtergrondinformatie;
Duke Nukem 3D is een First Person Shooter gebaseerd op de Duke Nukem platformgames. Het eerste deel draaide op een sprite-engine, zoals ook Wolfenstein.

Nadat belangrijkste concurrent id Software van sprites naar polygonen overging met Quake kon 3D Realms met Duke Nukem natuurlijk niet achterblijven. Het project werd Duke Nukem Forever genoemd en in 1998 verscheen de eerste preview. Inmiddels zijn we 4 engines en 11 jaar verder, en Duke Nukem Forever heeft al meerdere prijzen in de wacht weten te slepen voor Beste Vaporware. Take-Two Interactive, uitgever van het spel dat de geschiedenis in zal gaan als "Langst Ontwikkelde Spel" ooit als het uitkomt, heeft een beloning van $500.000 als bonus in het vooruitzicht gesteld als het lukt om de Duke nog vóór 31 december op de PC markt te laten verschijnen. Overigens is deze bonus niet meegerekend in de beloning van 4,25 miljoen dollar die het bedrijf sowieso ontvangt bij release. Dit alles werd duidelijk uit de financiële presentatie van het bedrijf.

Er zijn geruchten voor een Xbox 360 versie van Duke Nukem Forever, hopelijk wordt de Xbox 360 nog ondersteund tegen de tijd dat die versie uitkomt.

Het blad Wired zit momenteel met de handen in het haar; jarenlang hoefde de prijs van Beste Vaporware niet veel meer tijd in beslag te nemen dan 10 seconden. Nu moet men nieuwe kandidaten gaan evalueren. Ook het andere zorgenkindje van 3D Realms is namelijk inmiddels bijna uit; Prey.De verwachting is dat het inmiddels bijna failliete Infinium Labs de trotse eigenaar van Beste Vaporware zal worden, aangezien de Phantom in geen velden of wegen te bekennen is.

'Al-Zarqawi langdurig mishandeld voor dood'

Icoon BuitenlandsDe voormalige terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi is voor zijn dood zwaar mishandeld door Amerikaanse soldaten. Dat meldt de Sunday Times naar aanleiding van een verklaring van een Iraakse getuige.

De getuigenis is afkomstig van een 25-jarige man die direct na de Amerikaanse F16-aanval naar het gebombardeerde huis rende. Hij trof daar een gewonde man aan, maar wist niet dat om Al-Zarqawi ging. Volgens zijn verklaring schopten de Amerikanen de terroristenleider langdurig om hem te dwingen zijn naam te zeggen.

'Belachelijk'
Volgens het Amerikaanse leger ligt de zaak echter volledig anders. In een verklaring stelt de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, generaal Casey, dat zijn soldaten juist hebben geprobeerd Al-Zarqawi te redden en hem medische hulp hebben verleend. "Hij stierf terwijl Amerikaanse soldaten probeerden zijn leven te redden. Het idee dat daar mensen waren die hem hebben geslagen, is gewoon belachelijk", aldus de generaal.


Al-Zarqawi na zijn dood



Met dank aan static en damage74 voor de submit.

Onwetende gevangene bevalt op toilet

Icoon ShockingEen pas gearresteerde gevangene die zegt nooit geweten te hebben zwanger te zijn, is bevallen van een zoontje. Dit lieten Amerikaanse autoriteiten weten.

Leticia Cisneros, 35 jaar oud, zat woensdag op het toilet. Ze had pijn, en ze dacht zelf krampen te hebben. Op dat moment beviel ze van een jongetje. Een andere gevangene kwam binnen, hielp Leticia en nam de baby mee.

Een tijdje later kwam een van de stafleden. Deze wikkelde het jongetje in handdoeken tot een van de zusters van de gevangenis kwam en het jongetje onder haar hoede nam. Als de medegevange, het staflid en de zuster niet zo snel en kordaat op hadden getreden, had het kind het "waarschijnlijk niet overleefd".

Man overleden na aanhouding

Icoon PolitieEen 21-jarige inwoner van Sint Willebrord is vrijdagavond na zijn aanhouding onwel geworden. In de nacht van zaterdag op zondag overleed de man uiteindelijk in het ziekenhuis van Roosendaal. De rijksrecherche onderzoekt de toedracht van het incident en de precieze doodsoorzaak van de man.

De politie wilde de verwarde man vrijdagavond aanhouden omdat hij voor overlast zorgde in zijn woonplaats. Hij zou onder andere in verschillende tuinen aan de Irenestraat zijn gedoken, waarbij hij flinke vernielingen aanrichtte.

Omdat de man zich hevig bleef verzetten, zag de politie zich genoodzaakt geweld te gebruiken bij de arrestatie. Kort nadat de agenten de man op de grond hadden gewerkt, werd hij echter onwel. Nadat hij direct naar het ziekenhuis was afgevoerd, overleed hij later dus alsnog.

Met dank aan Surveillance-Fiets en damage74 voor de submit.

Ivankovic: "We hadden de kans om te winnen"

"Als we een keer de kans hadden om iets te halen, dan was het vandaag wel." Dat waren de woorden van de bondscoach van Iran, Branko Ivankovic, na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Mexico.


Ivankovic vond dat zijn team vooral in de eerste helft erg goed had gespeeld. "Maar we hebben verzuimd meer dan één doelpunt te maken. Na rust speelden we minder goed. De 2-1 kwam tot stand na een blunder in onze defensie. Dat was een cadeautje voor Mexico. Maar goed,het is zeker nog niet voorbij", aldus de bondscoach.

Zijn opponent, Ricardo La Volpe, vond dat zijn team juist in de tweede helft erg goed gespeeld had. "Na rust hebben we geweldig gespeeld. Maar zo moeten we 90 minuten spelen en niet slechts 45."

RvZ: Contrini rondt solo af

Daniele Contrini heeft de tweede etappe op zijn naam geschreven door een solo van 121 kilometers af te ronden.

In het noorden van Zwitserland moest een afstand van 165 kilometers afgewerkt worden. De renner van LPR kreeg alle vrijheid van het peloton en had een grote voorsprong van 15 minuten op het peloton na 80 kilometer in de aanval. Die voorsprong van Contrini zou slinken tot vijf minuten doordat hij last kreeg van krampen.

De sprint van het peloton werd gewonnen door Daniele Bennati voor Erik Zabel. Tom Boonen sprintte niet mee, waardoor Bennati door het gesprokkel van bonificatieseconden morgen zal starten in de gele leiderstrui.

Kijkverbod WK in Somalië

Icoon WK 2006In Somalië probeert de heersende Islamitische militie op alle mogelijke wijzen te verbieden dat inwoners van het Afrikaanse land naar het WK-voetbal kijken. De militie nam kort geleden de macht over in het land.

Volgens inwoners van de hoofstad Mogadishu hebben islamitische strijders afgelopen zaterdag in de lucht geschoten en de stroom van een provisorische bioscoop, waar voetbal werd gekeken, uitgeschakeld. Woedende voetbalfans hebben voor aanstaande zondag een grote protestactie aangekondigd. Ook kijken veel fans, met gevaar voor eigen leven, toch naar de wedstrijden.

Sjeik Sharif Sheikh Ahmed ontkent overigens dat de militie die hij leidt, de Unie van Islamitische Rechtbanken, een Taliban-achtig regime wil vestigen in Somalië. "Wij willen de sharia niet opleggen", aldus de sjeik. "Wij zullen de opvattingen van het Somalische volk accepteren". Ook zei hij dat de Amerikanen absoluut niet bang hoeven te zijn dat de militie terroristen de hand boven het hoofd zal houden.

In New York houden Europese en Afrikaanse landen komende week een bijeenkomst over de situatie in Somalië. De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van de Verenigde Staten.

Wat is Dit: Opgave 29 - Uitslag

Jullie hadden deze keer 3 rondes nodig om het te raden. Niet iedereen was kennelijk overtuigd door het antwoord van Brucetheman want hij kreeg slechts een lifter mee: natedanielz. S1tH gaf hetzelfde antwoord als Brucetheman maar deed dit later en krijgt dus punten als lifter.
Het juiste antwoord was dus eekhoorn. Deze eekhoorn is trouwens woonachtig in London, in het St. James Park om precies te zijn.

De volgende "Wat is Dit" zal zijn maandag 12 juni om 12.00 uur.


De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De oplossing:

Tot maandag, tot WiD!

Van Basten schrapt training

De selectie van het Nederlands elftal zal morgen maar één training afwerken. Marco van Basten heeft vandaag besloten om één van de twee geplande trainingen te schrappen.

De bondscoach wilde in eerste instantie maandag nog apart oefenen met de spelers die zondagmiddag niet in actie zijn gekomen in de wedstrijd tegen Servië en Montenegro. Nu heeft hij de twee trainingen geïntegreerd.

Hiddink uit onvrede over bondsvoorzitter Japan

De bondscoach van Australië, Guus Hiddink, heeft vandaag verhit gereageerd op eerdere uitspraken van de bondsvoorzitter van Japan.

De voorzitter van de Japanse voetbalbond bekritiseerde de harde tackles van de Australische voetbalploeg. Dit zei hij naar aanleiding van de vriendschappelijke interland vorige week tussen Australië en Nederland.

"Ze hebben het voornamelijk op de enkels van de tegenstander gemunt. Twee of drie spelers van Nederland raakten daardoor geblesseerd. Het keiharde spel van Australië kon echt niet. Volgens mij deden ze het allemaal nog opzettelijk ook," aldus voorzitter Kawabuchi.

Hiddink liet vandaag weten dat hij niet blij was met commentaar van Kawabuchi. "Dit is belachelijk. Als je geen vechtlust mag tonen, kun je beter stoppen met voetbal. Deze opmerkingen uit de Japanse hoek slaan werkelijk nergens op. Ze zijn bedoeld om de arbitrage te beïnvloeden. Iedereen moet bij het WK kennelijk denken dat Australië ruig speelt. Dat is niet sportief. Mensen die dit soort verhalen rondstrooien, gedragen zich onverantwoordelijk naar ons team en naar het voetbal toe."

Morgenmiddag spelen de beide landen tegen elkaar om 15:00 uur. In groep F zijn ze verder ingedeeld bij Kroatië en Brazilië.

Pitreporter helpt bij pitstop

Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 nam een vrouw deel aan een pitstop. ITV Pitreporter Louise Goodman mocht de linker achterband van Tiago Monteiro vervangen.

"Het ging allemaal veel langzamer dan ik me had voorgesteld", meldde Goodman achteraf. "Ik zag Tiago's auto in de pitstraat aan komen rijden en toen was het alleen nog doen wat we vooraf tientallen keren hadden geoefend. De band was kleverig en de velg was heet, maar het ging soepel."

Al met al was het "een fantastische ervaring". Voor Midland was het meer routine. Christijan Albers eindigde als vijftiende en bleef daarmee Monteiro een plek voor.

Petkovic: "Zege Nederland onverdiend"

Ilja Petkovic, de bondscoach van Servië en Montenegro, vindt dat zijn team onverdiend heeft verloren van Oranje. Mateja Kezman is dezelfde mening toegedaan.

Petkovic zag een gelijkopgaande wedstrijd: ”We hebben het niet verdiend om te verliezen, want Nederland heeft ons niet weggespeeld en het heeft ook geen open kansen gecreëerd uitgezonderd het ene doelpunt, dat ook redelijk voorspelbaar was.” Vol lof was Petkovic over het optreden van Arjen Robben: ”Dit is een voetballer van de categorie Ronaldinho. Het is soms ongelooflijk wat hij allemaal laat zien. In de eerste helft was hij te sterk voor Nenad Djordjevic. Na rust kon Nadj hem niet bijbenen. Dat is geen schande hoor. Op Robben stond vandaag geen maat.”

Ook Kezman vond niet dat Nederland oppermachtig speelde: ”Ik denk niet dat de overwinning verdiend was, een gelijkspel was beter op zijn plaats geweest. Maar we spelen in een sterke groep, iedereen kan winnen, maar ook verliezen.” De aanvaller werd tot zijn lichte verbazing gewisseld: ”Dat is en blijft een besluit van de bondscoach. Ik weet nog niet wat zijn beweegredenen waren.”

Invaller Ognjen Koroman stelde meer vraagtekens bij de tactiek van de bondscoach: ”Ik snap helemaal niet waarom we zo defensief moesten beginnen, en voor mijn gevoel was het beter geweest als we met een wat avontuurlijker formatie waren gestart. Ik ben verbijsterd door de beslissing van de coach me op de bank te houden, maar ik kan dat niet bediscussiëren.”

WK 2006: Uitslag Mexico - Iran

Icoon WK 2006De wedstrijd tussen Mexico en Iran in Nürnberg is in een overwinning voor Mexico geëindigd: 3-1. Mexico nam de leiding door een goal van Bravo in de 28e minuut. Acht minuten later bracht Golmohammadi Iran weer op gelijke hoogte. In de tweede helft klaarde Mexico het karwei uiteindelijk vrij eenvoudig door nog tweemaal te scoren.

Een uitgebreid verslag van Mexico - Iran lees je op de WK-site van FOK!.

Vanavond om 21.00 uur staat de wedstrijd Angola - Portugal nog op het programma, net als Mexico - Iran een wedstrijd in Groep D.

Mexico wint met 3-1 van Iran

De wedstrijd tussen Mexico en Iran in Nürnberg is in een overwinning voor Mexico geëindigd: 3-1. Mexico nam de leiding door een goal van Bravo in de 28e minuut. Acht minuten later bracht Golmohammadi Iran weer op gelijke hoogte. In de tweede helft klaarde Mexico het karwei uiteindelijk vrij eenvoudig door nog tweemaal te scoren.

Op een droog veld zochten beide teams in de eerste helft veelvuldig de aanval. De opbouw van beide ploegen was echter vrij rommelig, waardoor het voetbal bij vlagen nogal chaotisch was. Voor de neutrale toeschouwer was het daardoor echter niet minder leuk om naar te kijken.

In de openingsfase waren de beste kansen voor Iran met Daei die bij een voorzet net niet bij de bal kon komen en uit een volgende aanval Hashemian die miste. Daarna wat kansjes voor Mexico, met een kopballetje van Franco, een schot vanaf de rechterkant die eigenlijk bedoeld leek als voorzet, Márquez die overkopte uit een corner, andermaal Franco die de bal naastkopte uit een corner en Borgetti die bij een voorzet net niet zijn hoofd tegen de bal kon zetten.

In de 28e minuut was het Mexico dat de leiding wist te nemen. De Mexicanen kregen een vrije bal aan de rechterkant van het veld, die uiteindelijk via een leuke variant werd binnengewerkt. Franco kopte de bal door, waarna Bravo binnentikte.

Heel lang kon Mexico echter niet van de voorsprong genieten, want in de 36e minuut wist Iran weer op gelijke hoogte te komen. Een corner kon eerst nog verwerkt worden door de keeper, maar in tweede instantie schoot Golmohammadi de bal binnen.

Beide ploegen tastten elkaar daarna weer opnieuw wat af en probeerden de aanval te zoeken. In de tweede helft was Mexico de betere ploeg, maar tot echt grote kansen leidde dat nog niet direct. Iran wist er slechts nog af en toe uit te komen, en creëerde ook nauwelijks nog kansjes.

In de 76e minuut wist Mexico, terecht, dan toch op voorsprong te komen. Na een fout in de verdediging van Iran kon invaller Zinha de bal doorschuiven naar Bravo, die zijn tweede goal van de avond maakte. Met die goal bleek Iran helemaal verslagen, want nog geen drie minuten later scoorde Zinha na een voorzet vanaf rechts de derde goal voor Mexico.

De wedstrijd werd vervolgens eenvoudig uitgespeeld door Mexico, dat dus uiteindelijk met 3-1 wist te winnen.


Opstellingen:

Mexico: Sánchez, Méndez, Osorio, Márquez, Salcido, Pineda, Torrado (46. Pérez), Pardo, Bravo, Franco (46. Zinha), Borgetti (52. Fonseca).

Iran: Mirzapour, Kaabi, Rezaei, Golmohammadi, Nosrati (81. Borhani), Mahdavikia, Nekounam, Teymourian, Karimi (62. Madanchi), Daei, Hashemian.

Wedstrijdverloop:

Mexico 3 - 1 Iran

28’ Bravo (Mex) 1-0
36’ Golmohammadi (Ira) 1-1
76’ Bravo (Mex) 2-1
79’ Zinha (Mex) 3-1

18' Torrado (Mex)
55' Nekounam (Ira)
90' Salcido (Mex)

Arbiter: Rosetti (Ita)

Toeschouwers: 41.000

Famitsu Most Wanted

Ook deze week hebben we weer de lijst met meest gewilde games uit Japan. De lijst is deze week vrij stabiel, The Legend of Zelda verliest de top-10 plek weer die deze vorige week nog had veroverd. Blue Dragon is terug op de plaats waar die 3 weken geleden stond en zo blijft er bij Microsoft de hoop dat ze dit jaar nog een succesje kunnen boeken met de Xbox 360.

Pos.GameSysteemUitgever
1. (1/1)Final Fantasy IIINDSSquare Enix
2. (2/2)Persona 3PS2Atlus
3. (3/6)Metal Gear Solid 4PS3Konami
4. (6/-)Final Fantasy XIIIPS3Square Enix
5. (4/3)Biohazard 5PS3Capcom
6. (5/5) Valkyrie Profile 2 - SilmeriaPS2Square Enix
7. (9/10)Blue DragonX360Microsoft
8. (10/9)Xenosaga Episode IIIPS2Namco
9. (8/7)Seiken Densetsu 4PS2Square Enix
10. (11/12)Super Robot Taisen: Original...PS2Banpresto
11. (7/11)The Legend of Zelda NGCNintendo
12. (-/-)Final Fantasy Versus XIIIPS3Square Enix
13. (15/15)Pokémon Diamond & PearlNDSNintendo
14. (19/16)Kamaitachi no Yoru 3PS2Sega
15. (-/-)Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 13PS2Konami
16. (12/13)Gyakuten Saiban 4NDSCapcom
17. (14/18)Summon Night 4PS2Banpresto
18. (13/14)Sengoku Basara 2PS2Capcom
19. (20/-)Zelda:The Phantom HourglassNDSNintendo
20. (-/-)Fushigi no Dungeon: Furai no ShirenNDSSega

Trailer van Elebits

Er is een trailer verschenen van Elebits, een van de launch titels van de Wii. In de trailer wordt uitgelegd waar de Elebits vandaan komen en wat ze eigenlijk doen. Elebits zijn Pikmin-achtige wezentjes die zich graag verstoppen, een van de doelen van de game is dan ook het vinden van de Elebits. De trailer is hier te vinden in Quick Time, MP4 en WMV-formaat en is ongeveer 27 MB. Meer informatie over de Elebits is hier te vinden.

Rome: Total War - Alexander komt 19 juni

Voor het eerst zal een deel uit de Total War serie niet in de winkels verschijnen - wat wel gebruikelijk is -, maar volledig beschikbaar zijn om te downloaden.
Rome Total War: Alexander zal vanaf 19 juni op het internet beschikbaar zijn, waarbij je ook online de kosten zult moeten regelen.

Rome Total War: Alexander zal, zoals de naam al doet vermoeden, draaien om de Macedonische koning Alexander de Grote. Je zult hem leiden door zijn veroveringcampagne in Griekenland, Perzië en Egypte. Hierbij krijg je de beschikking over zestig gloednieuwe units.

Engeland vraagt FIFA om meer water

De FA, de Engelse voetbalbond, heeft de FIFA verzocht om meer drinkflessen langs de zijlijn te leggen. Gisteren speelde Engeland met een temperatuur van dertig graden tegen Paraguay, en volgens de Engelse selectie was daarbij te weinig water aanwezig.

"De hoofdzaak is dat we hebben gewonnen. Maar de spelers hebben zeer geleden; de hitte heeft ze uitgeput", aldus bondscoach Sven Göran Eriksson. Joe Cole zou in de rust van de wedstrijd geklaagd hebben over het gebrek aan water, en er zou hem zelfs een drinkfles geweigerd zijn. Volgens berekeningen van de FA zouden de spelers tijdens de wedstrijd zo'n twee tot drie kilo zijn kwijtgeraakt.

Later deze week zal blijken of het verzoek van Engeland door de FIFA wordt gehonoreerd.

De meest gespeelde Xbox Live games vorige week

Major Nelson heeft op zijn website een nieuw lijstje geplaatst met de meest gespeelde games van vorige week. Het lijstje is gesplitst in twee delen, maar als deze lijstjes gecombineerd zouden worden dan staat Halo 2 nog altijd op de nummer 1 positie, gevolgd door alle Xbox 360 games.

Xbox 360 top Live games
1 Call of Duty 2
2 Ghost Recon: Advanced Warfighter
3 Oblivion IV: The Elder Scrolls
4 Battlefield 2: Modern Combat
5 Final Fantasy XI
6 Project Gotham Racing 3
7 Hitman: Blood Money
8 Fight Night Round 3
9 Perfect Dark Zero
10 Rockstar Table Tennis

Xbox top Live games
1 Halo 2
2 Battlefield 2: Modern Combat
3 Counter-Strike
4 Splinter Cell: Chaos Theory
5 Pro Evolution Soccer 5
6 Rainbow Six 3: Black Arrow
7 Star Wars: Battlefront 2
8 Madden NFL 2006
9 Forza Motorsport
10 Ghost Recon 2: Summit Strike



Halo 2 is nog altijd favoriet

Tunesië roept nieuwe speler op

Tunesië heeft een vervanger opgeroepen voor de geblesseerde Mehdi Meriah. Haykel Guemamdia is inmiddels aan de selectie toegevoegd. De 21-jarige speler komt uit voor het Franse Strasbourg.

Aankomende woensdag speelt Tunesië in München zijn eerste wedstrijd tegen Saoedi-Arabië. In Groep H is het verder ingedeeld bij Spanje en Oekraïne.

Vandaag werd ook bekend dat de Tunesische voetbalbond het contract met bondscoach Roger Lemerre heeft verlengd. De Fransman blijft nu in ieder geval aan tot 2008. Sinds 2002 is Lemerre bondscoach van Tunesië. In 2004 leidde hij de Noord-Afrikanen naar winst in de Afrika Cup.

Powell snelt naar nieuwe 9,77

Asafa Powell heeft tijdens wedstrijden in Gateshead het wereldrecord op de 100 meter geëvenaard. De Jamaicaan zette de klokken stil bij 9,77.

Powell liep afgelopen jaar in Athene ook al 9,77, een prestatie die Justin Gatlin medio mei in Doha eveneens leverde. Tot een koningsduel kwam het niet in Gateshead, omdat Gatlin zich afmeldde. Gatlin en Powell zullen 28 juli in Londen uitmaken wie de snelste man ter wereld is.

”Zó loop je een wereldrecord”, daagde Powell zijn rivaal uit. ”Ik loop snel wanneer ik dat wil en waar ik dat wil. Ik heb laten zien dat ik tweemaal een 9,77 kan neerzetten.”

Van Basten: "Hitte was onze grootste tegenstander

Na de overwinning op Servië en Montenegro zei bondscoach Marco van Basten dat de hitte in Leipzig de grootste tegenstander van Oranje was.

"Na een minuut of twintig kregen we er al last van. Beide partijen, overigens." De bondscoach was tevreden na afloop. "Het ging niet gemakkelijk. Dat geeft niet. Het belangrijkste was om te beginnen met een zege. Die hebben de jongens fantastisch over de streep getrokken. Natuurlijk willen we graag nog beter voetbal. Dat kon nu nog niet."

Wel zag Van Basten voldoende positieve punten tijdens de wedstrijd. "Dat van die hitte hadden we niet afgesproken. Toch hebben we vanaf het begin controle gehad. Door teveel balverlies konden we de zaak echter niet zo uitspelen als we dat eigenlijk hadden gewild. De treffer van Robben gaf ons lucht. Ook daarna kregen we nog een paar aardige kansen."

Verder zei Van Basten dat Van Bommel werd gewisseld omdat hij een lichte blessure had. En over de wissel van Van Nistelrooy zei Van Basten: "Ruud speelde niet gelukkig. Verder is er niets met hem aan de hand. Een goede spits, de volgende wedstrijd is hij er weer bij."

Tennis: Nadal winnaar Roland Garros

Icoon Roland GarrosRafael Nadal heeft zijn titel op Roland Garros geprolongeerd. De 20-jarige Spanjaard bezorgde Roger Federer diens eerste nederlaag in een Grand Slam finale: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6 (4).

Federer beging te veel onnodige fouten om het Nadal echt lastig te maken. De Zwitser profiteerde aanvankelijk van het mindere spel van de Spaanse vechtjas door royaal de eerste set te winnen. Nadal herpakte zich echter snel en plaatste meteen aan de start van het tweede bedrijf een break. De sleutelfase van de gehele partij situeerde zich aan het begin van de derde set. Federer verzuimde de opslag van zijn opponent te kraken en betaalde even later de prijs toen hij zelf werd gebroken.

In de vierde set wist de nummer één van de wereld de executie nog even uit te stellen, maar gedurende de tiebreak voerde Nadal de boventoon. Bij een zege zou Federer vier Grand Slam toernooien achtereen hebben gewonnen. Justine Henin-Hardenne pakte zaterdag de hoofdprijs bij de dames door in een eenzijdige wedstrijd Svetlana Kuznetsova terug te wijzen: 6-4, 6-4. Net als Nadal prolongeerde Henin haar titel.


Een uitgebreid verslag lees je op FOK!sport!

Renault wint na tweehonderdste GP-start

Vandaag was het de tweehonderste start in een Formule 1 race voor het team van Renault F1. En dat feestje werd nog feestelijker door de overwinning van Fernando Alonso en de vierde plaats van Giancarlo Fisichella.

Alonso was na afloop van de race erg blij, vooral omdat het een zware race was. "Dit is voor mij de derde zege op rij. Het was een zware race. We hadden de wagen zo afgesteld dat deze aan het begin van de stints een beetje onderstuur zou geven en daarna steeds beter en beter zou worden. Ik kon mijn voorsprong vergroten naarmate ik minder brandstof aan boord had. Ik had tijdens mijn tweede stint nog even last van korrelvorming op de banden, waardoor mijn tempo iets omlaag ging. Het waaide stevig en het was veel warmer dan we gewend zijn hier. Het was dus geen gemakkelijke overwinning."

Ook teambaas Flavio Briatore was tevreden over het resultaat."Ik ben zeer blij met deze overwinning in Silverstone. Het was een speciale middag voor ons. Alles verliep perfect. Ook Giancarlo had een podiumplek verdiend. De Michelin-banden waren geweldig."

RG: Nadal klopt Federer in vier sets

Rafael Nadal heeft zijn titel op Roland Garros geprolongeerd. De 20-jarige Spanjaard bezorgde Roger Federer diens eerste nederlaag in een Grand Slam finale: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6 (4).

In hun zevende onderlinge ontmoeting (stand vooraf: 5-1 Nadal) snelde Federer binnen veertig minuten naar de eerste setwinst: 1-6. Nadal beleefde nog een goede start, kreeg twee breakkansen, maar Federer behield zijn service en denderde vervolgens door. Met name Nadals backhand liep totaal niet. Bij een stand van 0-3 leek de titelverdediger eindelijk op het scorebord te komen, ware het niet dat Federer de umpire sommeerde de afdruk nog eens goed te bekijken. Gevolg: een herziening en een doordrukkende Federer.

De rollen in het tweede bedrijf waren omgekeerd. Al vroeg leverde de Fed-Express zijn opslag in, nog wel na een 40-0 voorsprong. Nadal toverde eindelijk enkele karakteristieke winners tevoorschijn en opvallend waren enkele missers van Federer, wellicht ingegeven door concentratieverlies. Het momentum keerde volledig en nu was het Nadal die rap uitliep. Met een eenvoudige opslaggame bepaalde de Spanjaard de setstand op 6-1.

De cruciale fase in set drie vond eveneens vroeg plaats. In misschien wel de beste game van de wedstrijd kreeg Federer op 2-1 drie breakkansen. Met een fantastische dropshot en dito forehandwinnaar repareerde Nadal tweederde van de schade, om even later toe te kijken hoe een passing shot van de nummer één van de wereld net niet binnen de vitale lijnen belandde. Waar Federer verzuimde te breaken, deed Nadal dat in de volgende game wél. Federer betaalde een hoge prijs voor een gemiste smash. Op 5-4 maakte Nadal heel koeltjes de set uit, dankzij opnieuw enkele fouten van zijn opponent.

In het vierde bedrijf liep Federer aanvankelijk rond met gebogen hoofd. Nadal kreeg steeds meer zelfvertrouwen en opnieuw wist hij vroeg de opslag van zijn tegenstander te kraken. Federer herstelde zich en klampte aan, zodat Nadal bij een stand van 5-4 zelf moest serveren voor de hoofdprijs. Verrassenderwijs faalde de Spanjaard, onder meer doordat op 30-15 een mishit van Federer de netband raakte en Nadal zodoende uit positie werd gespeeld. In de noodzakelijk geworden tiebreak pakte Federer als eerste het voordeel, om even later zelf twee servicepunten in te leveren. De Zwitser kwam nog terug tot 4-5, maar Nadal maakte het karwei nu wel af.

Nadal is met zijn tweede eindzege in Parijs nu al een van de beste gravelspelers aller tijden. Liefst zestig duels achtereen verliet hij een baan van gemalen baksteen als laureator. Vanaf morgen kunnen de gravelschoenen echter weer voor een tijdje in de kast als met Queens en Halle de grasperiode wordt ingeluid.


Statistieken:

Roger Federer (Zwi/1) – Rafael Nadal (Spa/2) 6-1, 1-6, 4-6, 6-7 (4)

1e Servicepercentage: 61 % - 77 %
Aces: 8 - 3
Dubbele fouten: 1 - 0
Onnodige fouten: 51 - 28
Winners: 35 - 25
Breakpoints: 3/10 - 4/12
Aantal punten: 109 - 121

Nakata in ander hotel dan rest Japanse team

Het Japanse nationale team heeft een buitenbeentje in de groep. Vedette Hidetoshi Nakata verblijft namelijk als enige van de Japanners in een hotel in Bonn, terwijl de rest van de selectie in een ander hotel slaapt.

De 29-jarige middenvelder van het Engelse Bolton Wanderers zou zijn vrouw over hebben laten vliegen om gezelschap te hebben. Het is onduidelijk of Nakata nog sancties van de bondscoach kan verwachten.

Stekelenburg tweede keeper Oranje

Maarten Stekelenburg heeft Henk Timmer verdrongen als tweede doelman van Oranje. Als Marco van Basten zich vanmiddag genoodzaakt had gezien Edwin van der Sar van het veld te halen, was de Ajacied zijn vervanger geweest.

"Edwin kreeg last van kramp. Uit voorzorg hebben we Stekelenburg een warming-up laten doen. Hij was inderdaad de eerste keus geweest om in te vallen. Niet Henk Timmer," aldus de bondscoach.

Apenstreken

Bij televisie opnames gebeuren nogal wat rare dingen,
in het volgende filmpje komt er van alles langs; stroomuitval, versprekingen, en op het einde een bestuurbare camera die op hol is geslagen!
Gekke onvoorziene omstandigheden tijdens het nieuws

De aap in het volgende filmpje, wordt gepest door wat soldaten, zij weten alleen niet dat deze aap niet veel pikt!
Monkey punch

En nu we het over apen hebben, dit is de nieuwe Tony Hawk! Kijk hoe deze aap, die zo maar even van een schans springt, waar blijft de handstand

Met dank aan MMaverick, Vassili_Z en Mattt voor de submit.

Schaap denkt hond te zijn

Icoon OpmerkelijkRolo, een schaap uit Wales dat vorig jaar als lammetje gered werd, is een beetje in de war. Opgevoed tussen herdershonden denkt ze nu dat ze zélf een hond is. Zo springt ze door hoepels, hoedt ze eenden en loopt ze aan de lijn.

Haar baasje Roberts heeft haar steeds mee laten doen met oefeningen voor zijn echte honden, en nu doet ze dezelfde dingen. 'Ik was in het begin wel een beetje bezorgd hoe de honden op haar zouden reageren', aldus Roberts die met z'n honden regelmatig op de bekendste hondenshow van Engeland, Crufts, te vinden is.

Tegenwoordig komt ze stipt op tijd voor het eten aan deur en na het eten kijkt ze samen met Roberts nog een tijdje naar de tv. Vooral actieve balsporten hebben haar voorkeur en samen zullen ze dan ook bij het WK aan de buis gekluisterd zitten, is de verwachting van Roberts.

Poolse bond bemoeit zich met tactiek

De Poolse bondscoach Pawel Janas heeft het in eigen land zwaar na de 0-2 nederlaag tegen Ecuador. Vandaag bemoeide zelfs de voorzitter van de Poolse voetbalbond zich met de tactiek en de opstelling.

Bondsvoorzitter Michal Listkiewicz eist van de bondscoach dat er voor de wedstrijd tegen Duitsland het een en ander verandert. Hij doelde hiermee zowel op personeel gebied als op het tactische vlak.

Janas meldde na de wedstrijd al dat de spelers flink van de kaart waren. Volgens hem speelde niet iedereen zoals de bedoeling was. "Ik heb oplapwerk voor de boeg", aldus de bondscoach.

De spelers hebben ondertussen besloten om zo snel mogelijk te praten over de omstandigheden waarin ze hun werk moeten doen. Bij dat gesprek is Janas niet welkom.

TV-tijden zondag 11 juni

Ook morgen, op de derde dag van het WK, zijn er weer drie wedstrijden, waaronder de eerste wedstrijd van Oranje. Wat je allemaal verder kan zien, lees je hieronder.

zendertijdprogramma
Sport1.107:00-08:30WK gisteren
Eurosport08:30-09:00World Cup show
Eurosport09:00-09:30Gilette World Cup series
Eurosport09:30-10:30World Cup season highlights
RTL11:00-12:30WM-Brunch
Nederland 211:20-13:00Wedstrijd gisteren (hh)
Nederland 213:00-13:45Studio Sportzomer
Sport1.113:00-14:30WK gisteren
Nederland 213:24-14:00The Art of Football from A-Z
Nederland 214:00-14:50Voorbeschouwing Servië & Montenegro-Nederland
Eurosport14:30-15:00World Cup show
RTL14:30-15:00Countdown
BBC 114:45-17:10Servië & Montenegro-Nederland (live)
Nederland 214:50-16:55Servië & Montenegro-Nederland (live)
RTL15:00-16:45Servië & Montenegro-Nederland (live)
Sport1.115:00-17:45Servië & Montenegro-Nederland (live)
RTL16:45-17:15Highlights
Nederland 216:55-17:40Nabeschouwing Servië & Montenegro-Nederland
RTL17:15-18:00Countdown
Nederland 217:40-17:50Voorbeschouwing Mexico-Iran
BBC 117:45-19:55Mexico-Iran (live)
Nederland 217:50-19:55Mexico-Iran (live)
RTL18:00-19:45Mexico-Iran (live)
Sport1.118:00-20:45Mexico-Iran (live)
RTL19:45-20:15Highlights
Nederland 219:55-20:05Nabeschouwing Mexico-Iran
Nederland 220:05-20:35WK Journaal
Eurosport20:15-20:45World Cup show
RTL20:15-21:00Countdown
Nederland 220:35-20:50Voorbeschouwing Angola-Portugal
Nederland 220:50-22:55Angola-Portugal (live)
RTL21:00-22:45Angola-Portugal (live)
Sport1.121:00-23:00Angola-Portugal (live)
RTL22:45-23:45Highlights
Nederland 222:55-23:00Nabeschouwing Angola-Portugal
Nederland 223:00-23:50Studio Sportzomer
Sport1.123:15-01:00WK vandaag
BBC 123:55-00:40World Cup Match of the Day
Eurosport01:00-01:30World Cup show
BBC 103:10-04:50WK Voetbal

Zeven gratis freeware games voor de thuiszitters

Voor iedereen die ziek is van de WK-koorts, een allergie heeft ontwikkeld voor de kleur oranje of gewoon sowieso een gruwelijke hekel heeft aan voetbal, is hier een leuk alternatief om de dag mee door te komen. De website Gamershell.com heeft namelijk hun vierde update van gratis games online gezet.

Het gaat hier om de volgende spellen:

Nexuiz v1.5 (firstperson shooter)




Steel Panthers Main Battle Tank (turn-based strategie)

Super Mario: Blue Twilight DX (2D platformgame met de bekende loodgieter)



The White Chamber (Puzzel/RPG)



Neocron Arcade: The N.M.E. Project (Shooter)

Cotropitorii (3rd person shooter)

Soldat (2D multiplayer shooter)



Alle games en patches kun je hier vinden. Natuurlijk ook voor de gamers die wél fanatiek het WK volgen!

Al-Qaeda kondigt aanslagen Irak aan

Icoon TerrorismeAl-Qaeda wil wraak nemen voor de dood van topterrorist Al-Zarqawi, die eerder deze week door een luchtaanval op een huis in de buurt van de Iraakse stad Baqouba om het leven kwam. Al-Zarqawi richtte het Al-Qaeda netwerk in Irak op en werd als de meest gevreesde terreurgroep van Irak gezien. Er werd op een website, die veel door islamitische terroristen wordt gebruikt, gedreigd met grote aanslagen.

"Voor degenen die de heilige oorlog voerden in naam van Al-Zarqawi, Al-Zarqawi is dood. Maar voor degenen die vochten in naam van God, God leeft en is onsterfelijk. Er zullen grote aanslagen volgen die de vijand zullen doen schudden als een aardbeving en hem uit zijn slaap zullen houden", zo wordt op de site gemeld. Er wordt op de internetsite niet gesproken over de opvolging van Al-Zarqawi. Wel wordt er opnieuw trouw gezworen aan Osama Bin Laden en dat hij dingen te zien zal krijgen die hem gelukkig zullen maken. Ook zegt de groep dat het zijn rug gerecht heeft, het evenwicht terug heeft gevonden en zich met nieuw bloed ververst heeft.

De dreigementen die op internet werden geuit waren getekend door Al-Zarqawi's rechterhand, Abu Abdelrahman al-Iraqi. De Egyptenaar wordt door het Amerikaanse leger als de waarschijnlijke opvolger van Al-Zarqawi gezien.

Leipheimer wint Dauphiné Libéré

Levi Leipheimer is de winnaar van de 58e Dauphiné Libéré. De Amerikaan bleef eenvoudig overeind in de slotrit. Thor Hushovd toonde zijn snelle benen door de massasprint te winnen voor Samuel Dumoulin en Philippe Gilbert.

In tegenstelling tot de voorgaande ritten was het parcours vandaag niet al te zwaar. Slechts enkele hellinkjes (waarvan één van derde categorie) lagen op de wegen tussen Saint-Jean-De-Maurienne en Grenoble. Het traject leek geschikt voor een geslaagde vlucht en een drietal zag wel wat in die uitdaging: Stuart O’Grady, Guido Trenti en Cédric Coutouly. Maximaal reed het trio naar een voorsprong van zo’n vijf minuten. Op de Col des Ayes had O’Grady zijn kompanen al kwijtgespeeld.

De Australiër leek even op weg naar de dagwinst, maar werd op twee kilometer van de finish opgeslokt door het peloton. Vooral Crédit Agricole maakte jacht. In de sprint toonde Hushovd zijn vorm: Dumoulin en Gilbert moesten veel prijsgeven. De eindzege van Levi Leipheimer kwam geen moment in gevaar. Leipheimer reed vooraan wanneer het moest en presteerde het meest constant. Verrassenderwijs completeren Christophe Moreau en Bernhard Kohl het eindpodium.


Uitslag 7e etappe - Saint-Jean-De-Maurienne – Grenoble – 131 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1.Thor Hushovd (Noo)CA3:08.17
2.Samuel Dumoulin (Fra)AGRz.t.
3.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
4.George Hincapie (USA)DISz.t.
5.Jerome Pineau (Fra)BOUz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Levi Leipheimer (VS)GST28:07.06
2.Christophe Moreau (Fra)A2R1.48
3.Bernhard Kohl (Oos)TMO2.51
4.José Azevedo (Por)DSC3.00
5.Francisco Mancebo (Fra)A2R3.29

WK: Uitslag Servië & Montenegro - Nederland

Icoon WK 2006In een zonovergoten, heet en bijna geheel Oranje stadion in Leipzig heeft Nederland de eerste wedstrijd op het WK weten te winnen. Tegen Servië en Montenegro werd het 0-1 dankzij een doelpunt van Arjen Robben.

Nederland begon aan de wedstrijd met Wesley Sneijder in de basis, die de voorkeur kreeg boven Rafael van der Vaart. Jan Kromkamp begon op de bank, en moest zijn plek in de basiself afstaan aan Johnny Heitinga. Bij Servië en Montenegro stond naast voormalig PSV-er Mateja Kezman ook doelman Jevric in de basis. Jevric speelde in het verleden zes seizoenen voor Vitesse.

In de openingsfase van de wedstrijd was het Oranje die domineerde. Nederland had veel balbezit, maar het kwam tot weinig echte kansen. De eerste kans van de wedstrijd was echter voor Servië en Montenegro. In de dertiende minuut van de wedstrijd speelde Djordjevic de bal voor het doel van Oranje, maar Milosevic en Kezman liepen elkaar in de weg waardoor Nederland door het oog van de naald kroop. Arjen Robben probeerde het even daarna, maar zijn schot was te makkelijk voor Jevric.

In de achttiende minuut was het dan feest voor Nederland. Arjen Robben werd weggestuurd door Van Persie en na een prachtige solo scoorde de speler van Chelsea de 0-1. Drie minuten later had Robben kans op de 0-2, maar nu was doelman Jevric wel ad rem. Scheidsrechter Merk liep een aantal maal in de weg, hij kreeg een bal tegen zich aan en Mark van Bommel vloerde de Duitser. In de 29e minuut schoot Kezman net naast uit een hoekschap. Even later had Van Persie de 0-2 op de schoen na een pass van Philip Cocu, maar de bal was te zacht.

De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Stankovic nadat hij een overtreding had begaan op Heitinga. In de 36e minuut van de wedstrijd had Robben, die overduidelijk de beste was aan de kant van Nederland, wederom een grote kans, maar zijn schot ging slechts enkele centimeters naast het doel. Op slag van rust was er nog een kans voor Koroman van Servië en Montenegro, maar de bal ging over het doel.

Koroman kreeg een gele kaart omdat hij bij arbiter Merk klaagde voor een kaart voor Ooijer, nadat de bal tegen diens schouder was gekomen. Ruud van Nistelrooy, die totaal niet in de wedstrijd was, werd in de 69e minuut gewisseld voor Dirk Kuyt. Even later was er de kans op de 1-1 dankzij Koroman, maar Van der Sar redde. De wedstrijd moest vervolgens even worden stilgelegd, omdat Mathijsen na een duel met Ljuboja met een blessure op het veld lag, en Van der Sar kramp kreeg na de confrontatie met Koroman. Beiden konden later echter weer verder spelen.

Servië en Montenegro probeerde het in het laatste kwartier nog wel, en nam daarmee wel wat risico, waardoor de ruimtes achterin groter werden. Uit een vrije trap in de 82e minuut was er bijna de 0-2, maar Ooijer mistte. Vervolgens kreeg Van der Sar in de rebound na een botsing met Zigic wederom last van kramp, maar de goalie kon weer verder spelen. In de slotfase van de wedstrijd werd Mathijsen alsnog gewisseld, omdat de pijn in zijn knie toch te hevig was. Boulahrouz was zijn vervanger. De hitte speelde in de laatste minuten parten en beide teams kregen niet echt grote kansen meer.

Aankomende vrijdag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd, om 18:00 uur is Ivoorkust dan de tegenstander. Vanavond volgen op het WK nog om respectievelijk 18.00 en 21.00 uur de wedstrijden Mexico - Iran en Angola - Portugal in groep D.

Meer WK-nieuws lees je op de WK-site van FOK!.

Nederland te sterk voor Servië en Montenegro

In een zonovergoten, heet en bijna geheel Oranje stadion in Leipzig heeft Nederland de eerste wedstrijd op het WK weten te winnen. Tegen Servië en Montenegro werd het 0-1 dankzij een doelpunt van Arjen Robben.

Nederland begon aan de wedstrijd met Wesley Sneijder in de basis, die de voorkeur kreeg boven Rafael van der Vaart. Jan Kromkamp begon op de bank, en moest zijn plek in de basiself afstaan aan Johnny Heitinga. Bij Servië en Montenegro stond naast voormalig PSV-er Mateja Kezman ook doelman Jevric in de basis. Jevric speelde in het verleden zes seizoenen voor Vitesse.

In de openingsfase van de wedstrijd was het Oranje die domineerde. Nederland had veel balbezit, maar het kwam tot weinig echte kansen. De eerste kans van de wedstrijd was echter voor Servië en Montenegro. In de dertiende minuut van de wedstrijd speelde Djordjevic de bal voor het doel van Oranje, maar Milosevic en Kezman liepen elkaar in de weg waardoor Nederland door het oog van de naald kroop. Arjen Robben probeerde het even daarna, maar zijn schot was te makkelijk voor Jevric.

In de achttiende minuut was het dan feest voor Nederland. Arjen Robben werd weggestuurd door Van Persie en na een prachtige solo scoorde de speler van Chelsea de 0-1. Drie minuten later had Robben kans op de 0-2, maar nu was doelman Jevric wel ad rem. Scheidsrechter Merk liep een aantal maal in de weg, hij kreeg een bal tegen zich aan en Mark van Bommel vloerde de Duitser. In de 29e minuut schoot Kezman net naast uit een hoekschap. Even later had Van Persie de 0-2 op de schoen na een pass van Philip Cocu, maar de bal was te zacht.

De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Stankovic nadat hij een overtreding had begaan op Heitinga. In de 36e minuut van de wedstrijd had Robben, die overduidelijk de beste was aan de kant van Nederland, wederom een grote kans, maar zijn schot ging slechts enkele centimeters naast het doel. Op slag van rust was er nog een kans voor Koroman van Servië en Montenegro, maar de bal ging over het doel.

Koroman kreeg een gele kaart omdat hij bij arbiter Merk klaagde voor een kaart voor Ooijer, nadat de bal tegen diens schouder was gekomen. Ruud van Nistelrooy, die totaal niet in de wedstrijd was, werd in de 69e minuut gewisseld voor Dirk Kuyt. Even later was er de kans op de 1-1 dankzij Koroman, maar Van der Sar redde. De wedstrijd moest vervolgens even worden stilgelegd, omdat Mathijsen na een duel met Ljuboja met een blessure op het veld lag, en Van der Sar kramp kreeg na de confrontatie met Koroman. Beiden konden later echter weer verder spelen.

Servië en Montenegro probeerde het in het laatste kwartier nog wel, en nam daarmee wel wat risico, waardoor de ruimtes achterin groter werden. Uit een vrije trap in de 82e minuut was er bijna de 0-2, maar Ooijer miste. Vervolgens kreeg Van der Sar in de rebound na een botsing met Zigic wederom last van kramp, maar de goalie kon weer verder spelen. In de slotfase van de wedstrijd werd Mathijsen alsnog gewisseld, omdat de pijn in zijn knie toch te hevig was. Boulahrouz was zijn vervanger. De hitte speelde in de laatste minuten parten en beide teams kregen niet echt grote kansen meer.

Aankomende vrijdag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd, om 18:00 uur is Ivoorkust dan de tegenstander.

Opstellingen:

Servië en Montenegro : Jevric, Gavrancic, N.Djordjevic (Koroman/43), Krstajic, Dragutinovic, Nadj, Duljaj, Stankovic, P.Djordjevic, Kezman (Ljuboja/67), Milosevic (Zigic/46).

Nederland: v.d.Sar, Heitinga, Ooijer, Mathijsen (Boulahrouz/86), v.Bronckhorst, v.Bommel (Landzaat/60), Sneijder, Cocu, v.Persie, v.Nistelrooij (Kuyt/69), Robben.

Scoreverloop:

Servië en Montenegro 0-1 Nederland
18’ Robben (NED) 0-1

34' Stankovic (S&M)
56' Van Bronckhorst (NED)
64' Koroman (S&M)
80' Dragutinovic (S&M)
85' Heitinga (NED)
90' Gavrancic (S&M)

Arbiter: Markus Merk (Duitsland)

Toeschouwers: 37.216

Naakte fietsers protesteren tegen auto's

Icoon OpmerkelijkTientallen fietsers hebben gisteren naakt door Mexico City gereden, om op deze manier respect af te dwingen van motorrijders en om te protesteren tegen de auto-georiënteerde cultuur in Mexico City.

Met slogans als "Respect Bike Riders", oftewel "respecteer fietsers" in het Nederlands, op hun lichaam geschilderd, reden ongeveer twee dozijn naakte fietsers door een stad waar het al raar is om een fietser te zien als die kleren aan heeft. Dit omdat er in de stad bijna alleen met auto's en motoren wordt gereden.

"Bestuurders respecteren ons niet, hetgeen de reden is dat we deze actie moesten ondernemen", vertelde een organisator van het protest. Een van de deelnemers kwam alleen gehuld in een paar sneakers en een fietshelm opdraven. "Dit is wat we moeten doen om te zorgen dat bestuurders ons zien en respecteren", vertelde hij.

Kat jaagt beer boom in

Icoon OpmerkelijkJack, een tien jaar oude, zeven kilo zware kat uit New Jersey is nogal territoriaal ingesteld. Zo jaagt hij wel vaker kleine dieren de tuin uit maar deze week was hij wel heel extreem bezig. Een zwarte beer liep de tuin in om prompt de boom in gejaagd te worden door Jack. Na een kwartier angstig naar Jack te hebben gekeken waagde de beer een poging om naar beneden te klimmen maar helaas, Jack was daar niet zo van gediend en joeg hem prompt een volgende boom in.

Uiteindelijk was de beer vrij om te gaan toen de eigenaar van Jack de kat naar binnen riep. "We zeiden altijd tegen elkaar dat Jack op wacht stond," aldus Donna Dickey tegen een lokale krant, "we hadden alleen nooit verwacht dat hij een beer aan zou pakken".

Een buurman die de beer in de boom zag klimmen dacht eerst dat de kat alleen maar aan het toekijken was, totdat hem opviel hoe de beer niet naar de blazende kat toe durfde.

Beer
Het beduusde slachtoffer

Konijn laat hond van klif afstorten

Icoon OpmerkelijkOp Isle of Wight liet Martin Coombes zijn 6-jarige Jack Russel uit toen het beest plotseling een konijn zag rennen. De Jack Russel schoot er achteraan en een achtervolging ontstond waar de baas slechts naar kon kijken.

Op topsnelheid stoof het konijn op een hoge klif af, de hond op z'n hielen, om op het allerlaatste moment af te buigen. De hond redde het niet om af te remmen en stortte zo'n 135 meter naar beneden.

De kustwacht zag het dier liggen en stuurde een reddingboot erop af, Russet bleek slechts lichtgewond te zijn en blaft weer naar de postbode.

Dragon Quest VIII al 600.000 keer verkocht in Europa

Dragon Quest: Journey of the Cursed King is in Europa al 600.000 keer over de toonbank gegaan. Een knappe prestatie voor een serie die niet of nauwelijks bekend is in Europa, in tegenstelling tot de ongekende populariteit die de serie geniet in Japan.

Gezien het succes van deel VIII, wat ook het eerste deel is dat hier uitkwam, is het niet vreemd dat er meerdere andere Dragon Quest spellen in de planning staan. Zo verschijnen voor de Nintendo DS de spellen Dragon Quest Monsters: Joker en Dragon Quest Heroes: Rocket Slime, en is voor de Wii het spel Dragon Quest Swords: The Masked Queen and the Tower of Mirrors aangekondigd.

Dit naast natuurlijk het negende deel in de serie, dat zowel voor de PlayStation 2 en 3 als voor de Xbox360 zal verschijnen.



Populariteit Halo 2 onverminderd

Als er één game is waarvoor veel gamers nog steeds Xbox Live gebruiken, dan is het Halo 2 wel. Sterker nog, de populariteit van de multiplayer mode is nauwelijks verminderd sinds de launch van het spel in november 2004.
Uit de statistieken die gepost zijn op de website van Bungie blijkt dat er nog altijd bijna even veel games worden gespeeld als 2 jaar geleden.

Natuurlijk zijn de verantwoordelijken voor dit succes ongelooflijk trots op dit resultaat:
"That's a testament to our game, of which we are very fond. It's also a testament to the skill, patience and dedication of our gamers who've put up with cheating, network out time, matchmaking playlist shenanigans and more. To you, we give our thanks. Thanks for supporting us and thanks for sticking with our game."

Deze statistieken, naast de diverse top 10 lijsten van meest gespeelde Live games, waarop Halo 2 met kop en schouders bovenuit steekt, beloven natuurlijk veel goeds voor Halo 3, dat eind 2007 moet uitkomen.



[GP2] Team Durango uitgesloten van deelname

Team Durango, met de coureurs Lucas di Grazzi en Sergio Hernandez, is uitgesloten na een incident met de achtervleugel van Di Grazzi. De achtervleugel zou volgens de stewards breuken bevatten die niet door de leverancier zijn gerepareerd.

In het reglement van de GP2Series staat dat onderdelen zoals de achtervleugel altijd vervangen moeten worden met nieuwe wanneer deze stuk zijn of scheuren vertonen. Na het incident met Di Grazzi, die in de eerste race uitviel met een kapotte achtervleugel ,bleek geen nieuwe of met een goed gerepareerde achtervleugel te zijn. De vleugel bleek door het team zelf gerepareerd te zijn, maar de regels schrijven voor dat deze alleen door de oorspronkelijke leverancier gerepareerd mogen worden. Als gevolg zijn beide wagens uitgesloten van deelname op het circuit van Silverstone en mogen ze Engeland alleen verlaten wanneer de auto's weer aan de reglementen voldoen.

Formule 1: Uitslag GP van Engeland

Icoon Formule 1De Grand Prix van Engeland is gewonnen door Fernando Alonso. De Spanjaard had geen moeite met achtervolgers Michael Schumacher en Kimi Räikkönen.

De start van de race verliep niet zonder kleerscheuren. Scott Speed tikte Ralf Schumacher aan, die, in zijn poging om de Toyota F1 op de baan te houden, werd geramd door Mark Webber. Webber en Schumacher konden direct uitstappen, Speed haalde de pits nog, maar moest daar opgeven. Ondertussen was de top vijf dezelfde als op de grid, maar Jarno Trulli had zich in de eerste ronde al naar de dertiende plaats geworsteld.

Bij de herstart na de korte safety car-periode waagde Michael Schumacher zijn aanval op Räikkönen voor de tweede plaats, maar dolf het onderspit. Jenson Button maakte een mooie opmars vanaf een negentiende startplaats en maakte zich na acht ronden op om de elfde plaats van David Coulthard over te nemen, maar een plotseling defect, vermoedelijk in de versnellingsbak, maakte een einde aan zijn race. Ondertussen bouwde Alonso een mooie voorsprong op ten opzichte van Räikkönen en Schumacher.

De eerste ronde pitstops veranderde weinig aan de kop van het veld. Alonso reed drie ronden langer door dan Räikkönen en Schumacher en behield makkelijk de leiding. Nick Heidfeld, die even op een tweede plaats reed, kwam niet goed weg bij zijn stop en verloor kostbare tijd. Giancarlo Fisichella nam de vierde plaats over van Felipe Massa en Christijan Albers won ook een plaatsje, ten koste van teamgenoot Tiago Monteiro.

De laatste pitstopserie daarentegen zorgde wel voor belangrijke wisselingen in de stand. Doordat Räikkönen een vrij lange pitstop maakte, verloor hij de tweede plaats aan Schumacher. In de laatste stint tot aan de finish reed Schumacher makkelijk naar een gat van tien seconden op de Fin, die het in de laatste ronden nog lastig werd gemaakt door Fisichella. Alonso won makkelijk voor Schumacher, Räikkönen wist zijn derde plaats met succes te verdedigen.
Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport!

Uitslag GP van Engeland

De Grand Prix van Engeland is gewonnen door Fernando Alonso. De Spanjaard had geen moeite met achtervolgers Michael Schumacher en Kimi Räikkönen.

De start van de race verliep niet zonder kleerscheuren. Scott Speed tikte Ralf Schumacher aan, die, in zijn poging om de Toyota F1 op de baan te houden, werd geramd door Mark Webber. Webber en Schumacher konden direct uitstappen, Speed haalde de pits nog, maar moest daar opgeven. Ondertussen was de top vijf dezelfde als op de grid, maar Jarno Trulli had zich in de eerste ronde al naar de dertiende plaats geworsteld.

Bij de herstart na de korte safety car-periode waagde Michael Schumacher zijn aanval op Räikkönen voor de tweede plaats, maar dolf het onderspit. Jenson Button maakte een mooie opmars vanaf een negentiende startplaats en maakte zich na acht ronden op om de elfde plaats van David Coulthard over te nemen, maar een plotseling defect, vermoedelijk in de versnellingsbak, maakte een einde aan zijn race. Ondertussen bouwde Alonso een mooie voorsprong op ten opzichte van Räikkönen en Schumacher.

De eerste ronde pitstops veranderde weinig aan de kop van het veld. Alonso reed drie ronden langer door dan Räikkönen en Schumacher en behield makkelijk de leiding. Nick Heidfeld, die even op een tweede plaats reed, kwam niet goed weg bij zijn stop en verloor kostbare tijd. Giancarlo Fisichella nam de vierde plaats over van Felipe Massa en Christijan Albers won ook een plaatsje, ten koste van teamgenoot Tiago Monteiro.

De laatste pitstopserie daarentegen zorgde wel voor belangrijke wisselingen in de stand. Doordat Räikkönen een vrij lange pitstop maakte, verloor hij de tweede plaats aan Schumacher. In de laatste stint tot aan de finish reed Schumacher makkelijk naar een gat van tien seconden op de Fin, die het in de laatste ronden nog lastig werd gemaakt door Fisichella. Alonso won makkelijk voor Schumacher, Räikkönen wist zijn derde plaats met succes te verdedigen.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Fernando AlonsoRenault F1  1:25:51.927  
2 Michael SchumacherScuderia Ferrari  + 13.951  
3 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  + 18.672  
4 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 19.976  
5 Felipe MassaScuderia Ferrari  + 31.559  
6 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  + 1:04.769  
7 Nick HeidfeldBMW Sauber F1  + 1:11.594  
8 Jacques VilleneuveBMW Sauber F1  + 1:18.299  
9 Nico RosbergWilliams F1  + 1:19.008  
10 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  + 1 ronde  
11 Jarno TrulliToyota F1  + 1 ronde  
12 David CoulthardRed Bull Racing  + 1 ronde  
13 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso  + 1 ronde  
14 Christian KlienRed Bull Racing  + 1 ronde  
15 Christijan AlbersMidland F1  + 1 ronde  
16 Tiago MonteiroMidland F1  + 2 ronden  
17 Takuma SatoSuper Aguri F1  + 3 ronden  
18 Franck MontagnySuper Aguri F1  + 3 ronden  
- Jenson ButtonHonda Racing F1    motor
- Scott SpeedScuderia Toro Rosso    schade crash
- Ralf SchumacherToyota F1    crash
- Mark WebberWilliams F1    crash

WK geneuzel...

Afgelopen woensdag stonden op de voorpagina van de Volkskrant een drietal foto's. Van Beckham, Ronaldinho en Henry. De titel van het artikel onder de foto's: "Gedoodverfde sterren van WK zijn meer dan voetballers".
Beckham staat afgebeeld als glamour-boy, met hip kapsel en getatoeëerde engel op zijn arm, zichtbaar door een half omlaag getrokken shirt. Het is Beckham ten voeten uit, vooral veel buitenkant.
Ronaldinho is te zien als aartsengel. Ontbloot bovenlijf, lange krullende haren, argeloos over zijn schouders vallend, en twee religieus aandoende kettingen. Ook dit is Ronaldinho zoals we hem kennen, groots en ongrijpbaar.
Henry staat in een gitzwarte omgeving, geen poespas, een ietwat tengere man, gewoon Henry, niets meer en niets minder. Ook typisch Henry. Hij moet zijn waarde voor Frankrijk op grote toernooien nog steeds bewijzen. In 1998 was hij geen basisspeler, op het EK 2000 waren het vooral de andere franse spitsen die opvielen, op het WK 2002 en het EK 2004 was hij nergens, net als Frankrijk trouwens.

Afgelopen vrijdag begon het WK. Aantrekkelijke openingswedstrijd, veel doelpunten, en de wetenschap dat Duitsland de poulewedstrijden nog wel zal overleven maar daarna waarschijnlijk bij de eerste de beste sterke tegenstander over de knie zal gaan.

Gisteren een tegenvallend Engeland, een indrukwekkend Argentinië en Ivoorkust en een verrassende 0-0 tussen Zweden en Trinidad-Tobago.

En vandaag dan de dag dat Nederland speelt. Krijgt Van Basten gelijk met zijn schijnbaar zinnige benadering om vooral een team te formeren en geen elftal met grote namen? De berichten uit het voetbalkamp zijn gunstig. Spelers hebben het naar hun zin, de lijnen zijn duidelijk, de postities bekend. Er is geen onrust.
Ik hoop vurig op een mooie overwinning van Nederland maar bovenal hoop ik dat we, hoe we de punten ook binnenhalen, net zo blij zullen zijn als de spelers van Trinidad-Tobago gisteren na de 0-0.

'Geen opzet bij bloedbad Haditha'

Icoon OorlogVolgens de sergeant die de leiding heeft over de Amerikaanse eenheden in de Irakese stad Haditha treffen zijn manschappen geen blaam voor het bloedbad in de Iraakse plaats Haditha. De soldaten zouden pas hebben geschoten nadat ze door rebellen onder vuur waren genomen.

Aanvankelijk zou er sprake van zijn dat Amerikaanse soldaten 24 burgers in koelen bloede hadden vermoord als represaille na de dood van van enkele van hun collega's bij een bombardement. Daarvan zouden ook foto's zijn gemaakt. De sergeant voert echter aan dat de Amerikanen niet opzettelijk op burgers hebben geschoten.

Momenteel loopt er een onderzoek naar de gebeurtenissen in Haditha.

Opstellingen Servië & Montenegro - Nederland

De opstellingen voor de WK-wedstrijd tussen Nederland en Servië en Montenegro zijn net bekend gemaakt. Bij de Nederlanders zijn er weinig echte verrassingen.

Wesley Sneijder heeft, zoals al werd verwacht, van Van Basten de voorkeur gekregen boven een fitte Van der Vaart. Jan Kromkamp start op de bank, Ajacied John Heitinga werd door de bondscoach verkozen boven de voormalig speler van AZ.

Opstellingen

Servië en Montenegro: Jevric, Gavrancic, N.Djordevic, Krstajic, Dragutinovic, Nadj, Duljaj, Stankovic, P.Djordevic, Kezman, Milosevic

Nederland: v.d.Sar, Heitinga, Ooijer, J.Mathijsen, v.Bronckhorst, v.Bommel, Sneijder, Cocu, v.Persie, v.Nistelrooij, Robben.

Devil May Cry 3 ook voor de PC

Het derde deel in de Devil May Cry serie zal ook naar de PC komen. Eind juni moet Devil May Cry 3: Special Edition hier uitkomen. Het spel zal qua inhoud identiek zijn aan de PlayStation 2 versie. Het enige verschil is de 1600x1200 resolutie waarin PC gamers het spel kunnen spelen.
Devil May Cry 3 zal 30 euro gaan kosten. Hieronder de eerste twee screenshots van de PC-versie die Capcom naar buiten heeft gebracht.



Daken stadions dicht na klachten tv-kijkers

De schuifdaken van de voetbalstadions in Gelsenkirchen en Frankfurt zullen bij de middagwedstrijden op het WK dicht gaan. De WK-organisatie heeft hiertoe besloten omdat de zoninval de beeldkwaliteit verslechtert bij miljoenen televisiekijkers.

Gisteren waren er na de wedstrijd Engeland - Paraguay, die in de Comerzbank Arena in Frankfurt werd gespeeld, veel klachten binnengekomen. De televisiekijkers konden, door de wisseling van licht en schaduw, de wedstrijd slecht zien.

Wat gebeurde er volgende week

Wegens omstandigheden zijn Mutter en Silmarwen een tijdje afwezig geweest en hebben jullie de "Wat gebeurde er volgende week" moeten missen, maar we zijn weer up and running en zullen deze blog weer wekelijks gaan brengen. Een stuk feitenlijke date vol met algemene ontwikkeling, waarmee je je neefjes en nichtjes de loef af kunt steken op saaie familieverjaardagen.

Algemeen
Op 11 juni 1977 maakt de Nederlandse overheid een einde aan de Zuid-Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. De treinkapers willen met deze actie de Nederlandse regering dwingen om zich in te zetten voor de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken en de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. De Nederlandse regering gaat niet akkoord en bij de bestorming komen er twee gegijzelden en zes kapers om.

Op 11 juni 2001 wordt Timothy McVeigh (The Oklahoma bomber)met een injectie geëxecuteerd voor zijn aanslag in 1995 op een overheidsgebouw in Oklahoma City. Er kwam 168 mensen om het leven bij deze aanslag. Wat Amerika het meeste shockeerde was dat McVeigh geen radicale extremist was, maar een veteraan die vond dat het niet goed ging met Amerika.

Op 12 juni 1942 krijgt Anne Frank een dagboek voor haar dertiende verjaardag. Alle verhalen en belevenissen die ze meemaakt tijdens de oorlog worden hierin geschreven. Anne overlijdt vlak voor het eind van de oorlog in een concentratiekamp en haar boeken worden wereldberoemd.

Op 13 juni 2005 wordt Michael Jackson door de jury vrijgesproken van beschuldiging tot kindermisbruik. De jury acht alle 10 aanklachten ongegrond en Jackson onschuldig.

Op 15 juni 1877 studeert Henry Ossian Flipper als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.

Op17 juni 1994 wordt O. J. Simpson gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vrouw en een vriend van haar. De achtervolging is live te zien op televisie evenals het hele proces. Simpson wordt uiteindelijk vrijgesproken.

Op17 juni 1885 komt het Vrijheidsbeeld aan in de haven van New York.

Oorlog
Op 14 juni 1940 wordt het concentratiekamp Auschwitz geopend door de Duitsers.

Politiek
Op12 juni 1964 wordt Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd beschuldigt van sabotage en complotvorming. Zijn gevangenisnummer 46664 is nu het symbool voor zijn aidsproject.

Op 13 juni 1956 verschijnt in het Duitse weekblad Der Spiegel verschijnt het artikel Zwischen Königin und Rasputin waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. Dit betekent het begin van de Hofman-affaire. Hofmans kreeg met haar pacifistische ideeën grote invloed op de koningin, waardoor er een crisis ontstond in het koningshuis. Naar verluidt dreigde zelfs een echtscheiding tussen Juliana en prins Bernhard.

Op 13 juni 2004 wordt bij de verkiezingen voor het Vlaamse parlement de voor racisme veroordeelde extreem-rechtse partij Vlaams Blok de tweede grootste partij in Vlaanderen met een kwart van de stemmen.

Op 14 juni 1777 wordt de Stars and Stripes als vlag aangenomen door het congres van de VS.

Op 14 juni 1985 is de ondertekening van het Akkoord van Schengen door de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het Akkoord van Schengen is een overeenkomst tussen de landen om vrij te kunnen reizen tussen deze landen.

Feestdagen
Op 12 juni vieren zowel Rusland als de Fillipijnen hun onafhankelijkheid

Op 16 juni 622 begint de Islamitische jaartelling.

Sport
Op 13 juni 1982 wint de Nederlandse hockeyploeg voor de tweede keer de Champions Trophy.

Op 15 juni 1954 wordt de UEFA (Union des Associations Européennes de Football) opgericht in Bazel.

Op 16 juni 1971 verandert voetbalvereniging G.V.A.V. haar naam in FC Groningen.

Op 17 juni 1962 wint Brazilië in Chili de wereldtitel door Tsjechoslowakije in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

Wetenschap
Op 13 juni 1983 verlaat de Pioneer 10 als eerste ruimteschip het zonnestelsel.

Op 14 juni 1919 vliegen Alcock en Brown als eerste non-stop over de Atlantische Oceaan

Op 15 juni 1502 ontdekt Christoffel Columbus Martinique.

Op 15 juni 1667 voert Jean Baptiste de eerste bloedtransfusie bij een mens uit.

Op 16 juni 1903 brouwt Caleb Bradham de eerste Pepsi-Cola.

Op 16 juni 1903 richt Henry Ford de Ford Motor Company op in Detroit.

Scolari langer bij Portugal

Luiz Felipe Scolari (57) heeft met de Portugese voetbalbond een principeakkoord bereikt over verlenging van zijn aflopende contract.

”We hebben een overeenkomst, maar ik kan nog geen details onthullen”, meldde Gilberto Madail, voorzitter van de Portugese bond. ”Wanneer hij zijn verbintenis verlengt is dat voor twee jaar, tot en met EURO 2008.” Scolari leidde in 2002 Brazilië naar zijn vijfde wereldtitel en twee jaar later schopte hij het met Portugal tot de eindstrijd van 2004. Big Phil was een van de kandidaten om Eriksson op te volgen als bondscoach van Engeland, maar schrok zich een hoedje van de Engelse pers.

Leipzig kleurt oranje

De Duitse stad Leipzig, waar vanmiddag de wedstrijd Nederland - Servië en Montenegro wordt gespeeld, wordt overstroomd met Oranje-supporters.

Landelijk politiecoördinator Erkelens zegt dat de sfeer in de Duitse stad goed is en dat er nog geen wanklank is gevallen. "Het verloopt allemaal zeer feestelijk."

"Ik heb zondagmorgen nog een rondje gebeld, er is in Nederland niets gebeurd, op de wegen en stations hier ook niet en ook bij de grensovergangen waren er nauwelijks files."

Open beta Battlefield 2142 gepland

Volgens de Battlefield 2142 fansite BF2142.com zal er een open beta test worden gehouden voor de nieuwe multiplayer shooter Battlefield 2142.

In een vraaggesprek tussen BF2142.com en ontwikkelaar DICE gaf de ontwikkelaar aan dat deze open beta in het begin van augustus plaats zal gaan vinden en bedoeld is om te leren van mogelijke problemen die kunnen opduiken als er bijvoorbeeld 10.000 mensen tegelijkertijd spelen. Hierdoor hoopt het bedrijf problemen die er bij vorige delen van de franchise waren te voorkomen.

Naast de beta is er ook aangekondigd dat er zeer waarschijnlijk een demo van het spel zal gaan verschijnen, die een dag of tien voor de release te downloaden zal zijn.

In Battlefield 2142 zul je deze keer met twee facties spelen, namelijk de EU/VS of China/Rusland. Het wapentuig zal uit van alles samengesteld worden; van achtervolgende mijnen tot cloaking devices waarmee je onzichtbaar kunt worden. Net als in Battlefield 2 valt er straks met 64 man tegelijk te spelen en zullen er weer uitgebreide statistieken aan bod komen. Het spel moet dit jaar nog uitkomen.


Vernietigend commentaar van Zweedse pers

De Zweedse pers kan het nog steeds niet geloven dat Zweden gisteren niet verder kwam dan een gelijkspel tegen voetbaldwerg Trinidad en Tobago. Aftonbladet meldt zelfs dat Zweedse fans troost zochten bij prosituees na het duel.

"Dat kan toch niet waar zijn: 0-0 tegen een land met minder inwoners dan Stockholm!" meldt Expressen. Concurrent Aftonbladet had van tevoren een 6-0 overwinning voor de Zweden in gedachten, maar ondanks een laks optreden koestert de krant nog steeds hoop: "Nee, het WK is nog niet voorbij." In een online poll van de krant, waarbij de prestaties van de voetballers door de lezers gewaardeerd kunnen worden, krijgen alleen keeper Shaaban en invaller Kallström een voldoende. Svensson, Larsson en Ibrahmivoc scoren allemaal zeer ondermaats.

Aquazone toont zich in trailer

Van Aquazone, de zeedieren-sim die deze week is aangekondigd, is een trailer verschenen waarin de vissen in actie kunnen worden bekeken. In het spel draait het allemaal om het bijhouden van je eigen aquarium op de TV. De bedoeling is simpel, je moet de visjes in leven houden en als beloning voor je goede zorgen blijven ze rondzwemmen. De simulator zal 27 juli via marketplace te koop zijn in Japan. Of de rest van de wereld ook zijn eigen aquarium kan gaan verzorgen is nog even afwachten.

Je kunt de trailer hier downloaden.


Potenrammers mishandelen dance-artiest

Icoon MisdaadDance-artiest Kevin Aviance is zaterdagnacht in New York mishandeld door een groep van zes à zeven mannen, die daarbij anti-homokreten slaakten. Daarbij raakte de homoseksuele artiest, die ook actief is als mode-ontwerper, dusdanig gewond dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Door het incident zal hij niet van de partij zijn tijdens de Gay Pride in New York.

Eén en ander gebeurde op een straathoek in de New Yorkse wijk Manhattan. De groep bekogelde hem met verschillende voorwerpen en sloegen hem. Voorbijgangers grepen niet in. De politie wist vier leden van de groep te arresteren. Het gaat om mannen tussen de zestien en twintig jaar oud.

De 37-jarige Aviance is bekend van de hit Alive uit 2002. In de regel treedt hij op in vrouwenkleren, maar op het moment van de mishandeling droeg hij mannenkleren.

Kevin Aviance
Kevin Aviance

Gokkers geloven in Oranje

De Nederlandse bevolking heeft groot vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd van Oranje, vanmiddag om 15:00 uur, tegen Servië en Montenegro. Dat blijkt uit het aantal ingelegde euro's bij de Nederlandse Toto. Driekwart van de inleg duidt op een overwinning van Oranje.

17,5 procent denkt dat Nederland gelijk zal spelen en iets meer dan acht procent verwacht dat Servië en Montenegro gaat winnen. Ruud van Nistelrooy wordt door 16,1 procent gezien als degene die het eerste doelpunt maakt, 12,5 procent gaat voor Arjen Robben. De meeste voorspelde uitslag is een 1-2 winst voor Nederland. 11,4 procent denkt dat Nederland met 1-3 gaat winnen, en 10,7 procent denkt aan een 0-2 winst voor de mannen van Marco van Basten.

Vooruitblik GP Engeland

De vooruitblik van FOK!sport op de Grand Prix van Engeland. Hoe hebben de coureurs voorheen gepresteerd op dit circuit, wie mag er met een verse motor starten, hoe staat het er voor in de kampioenschappen?

Silverstone Circuit

meer circuitinformatie

Tijdschema

dagtijd *sessie
vrijdag12:00 - 13:00vrije training 1
vrijdag15:00 - 16:00vrije training 2
zaterdag10:30 - 11:30vrije training 3
zaterdag13:30kwalificatie
zondag13:00race
* Nederlandse tijd

Kampioenschap coureurs

poscoureurpunten
1Fernando Alonso64
2Michael Schumacher43
3Giancarlo Fisichella27
--Kimi Räikkönen27
5Juan Pablo Montoya23
6Felipe Massa20
7Jenson Button16
8Rubens Barrichello13
9Ralf Schumacher8
--Nick Heidfeld8
11David Coulthard7
12Mark Webber6
--Jacques Villeneuve6
14Nico Rosberg4
15Christian Klien1

Kampioenschap constructeurs

posteampunten
1Renault91
2Ferrari63
3McLaren50
4Honda29
5Sauber BMW14
6Williams10
7Toyota8
--Red Bull Racing8

Motoren

wagencoureurteammotor
1Fernando AlonsoRenaultoud
2Giancarlo FisichellaRenaultnieuw
3Kimi RäikkönenMcLarennieuw
4Juan Pablo MontoyaMcLarenoud
5Michael SchumacherFerrarioud
6Felipe MassaFerrarioud
7Ralf SchumacherToyotaoud
8Jarno TrulliToyotanieuw
9Mark WebberWilliamsnieuw *
10Nico RosbergWilliamsnieuw *
11Rubens BarrichelloHondaoud
12Jenson ButtonHondanieuw
14David CoulthardRed Bull Racingnieuw
15Christian KlienRed Bull Racingnieuw
16Nick HeidfeldBMW Sauberoud
17Jacques VilleneuveBMW Saubernieuw
18Tiago MonteiroMidlandnieuw
19Christijan AlbersMidlandoud
20Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rossooud
21Scott SpeedScuderia Toro Rossooud
22Takuma SatoSuper Aguri F1nieuw
23Franck MontagnySuper Aguri F1oud
* Williams heeft besloten voor beide coureurs geen nieuwe motor in te zetten

Prestaties afgelopen jaren

wagencoureur2005200420032002
1Fernando Alonso2 (1)10 (16)DNF (8)
2Giancarlo Fisichella4 (6)6 (20)DNF (15)7 (17)
3Kimi Räikkönen3 (12)2 (1)3 (3)DNF (5)
4Juan Pablo Montoya1 (3)5 (7)2 (7)3 (1)
5Michael Schumacher6 (9)1 (4)4 (5)1 (3)
6Felipe Massa10 (16)9 (10) 9 (11)
7Ralf Schumacher8 (8) 9 (4)8 (4)
8Jarno Trulli9 (4)DNF (5)6 (2)DNF (7)
9Mark Webber11 (11)8 (9)14 (11)DNF (20)
10Nico Rosberg
11Rubens Barrichello7 (5)3 (2)1 (1)2 (2)
12Jenson Button5 (2)4 (3)8 (20)12 (12)
14David Coulthard13 (13)7 (6)5 (12)10 (6)
15Christian Klien15 (15)14 (13)
16Nick Heidfeld12 (14)15 (15)17 (16)6 (10)
17Jacques Villeneuve14 (10) 10 (9)4 (9)
18Tiago Monteiro17 (20)
19Christijan Albers18 (18)
20Vitantonio Liuzzi
21Scott Speed
22Takuma Sato16 (7)11 (8) DNF (14)
23Franck Montagny
(gridpositie tussen haakjes; DNF = did not finish)

Togo onderhandelt met Schäfer

Winfried Schäfer (55) lijkt Otto Pfister op te volgen als bondscoach van Togo. De Duitser bevestigde in onderhandeling te zijn met bondsofficials.

Schäfer neemt het roer pas over wanneer de premieproblemen (de directe aanleiding van het opstappen van Pfister) zijn opgelost. Zeker is dat de voormalige Bundesligaspeler niet dinsdag tegen Zuid-Korea al plaatsneemt op de bank. Pfisters oude assistent Kodjovi Mawuene heeft dan de touwtjes in handen. In het verleden coachte Schäfer onder andere de nationale ploeg van Kameroen, waarmee hij in 2002 de Afrika Cup veroverde. Op het WK van dat jaar moest de ploeg echter al na één ronde het strijdperk verlaten.

Ooijer: "Van mededogen is geen sprake"

André Ooijer is klaar voor de wedstrijd tegen Servië en Montenegro. De kans is groot dat de verdediger van PSV vanmiddag in de basis start en als directe tegenstander oud-ploeggenoot Mateja Kezman krijgt.

Maar van mededogen is geen sprake. "Het is hij of ik." Ooijer zegt dat hij nog contact heeft met Kezman. "We spreken elkaar nog regelmatig." Voor Ooijer betekent dat echter in het veld niets. "Voor die vriendschap ben ik tijdens de wedstrijd ongevoelig. Ik heb daar nooit moeite mee gehad bij tegenstanders die ik goed ken. Als de bal tussen ons in valt, is het hij of ik."

Audina verliest spectaculaire finale Singapore

De Nederlandse badmintonster Mia Audina is er niet in geslaagd om de Singapore Open op har naam te schrijven. Audina moest in de finale haar meerdere erkennen in de Française Pi Hongyan. In twee spannende games ging de Nederlandse ten onder: 20-22 en 20-22.

Audina, winnares van het zilver bij de Olympische Spelen in 1996 en 2004, leek in de eerste game een stuk sterker dan de Française. Ze kwam met 14-8 voor, maar aan het einde van de game verspeelde ze die ruime voorsprong. Audina kwam nog wel op gamepunt bij 20-18, maar Hongyan wist zich succesvol terug te knokken. In de tweede game gebeurde precies hetzelfde: Audina kwam op een 19-16 voorsprong maar opnieuw slaagde ze er niet in om die voorsprong vast te houden.

Uranium gevonden bij huiszoeking

Icoon BinnenlandsVorige week vrijdag is tijdens huiszoekingen in Baarn ruim 16 kilo radioactief materiaal gevonden. De huiszoekingen werden uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM.

Bij de doorzoeking van een woning in Baarn werd 16,4 kilo aan uranium en thorium aangetroffen. Ook in een bedrijfspand in Bunschoten werd radioactief materiaal gevonden. De radioactieve stoffen vormen geen direct gevaar voor de volksgezondheid, maar het is bedrijven niet toegestaan de stoffen te bewerken zonder een vergunning.

De woning en het bedrijfspand zijn overigens van dezelfde eigenaar. Het OM onderzoekt op dit moment nog de herkomst van het materiaal.

Met dank aan LumeriA_Pro voor de submit.

Nippon Ichi nog niet bezig met Wii-titel

Het Japanse Nippon Ichi Software, bekend van onder andere Disgaea en La Pucelle Tactics zal voorlopig geen games voor de Wii gaan maken.
Eerder gaf de developer al aan zeer gecharmeerd te zijn van de Nintendo Wii, wat zorgde voor een flinke stroom geruchten bij de fanatieke fanbase van de ontwikkelaar.
Echter, Nippon Ichi heeft duidelijk gemaakt dat we voorlopig geen tactische RPG's hoeven te verwachten voor de Wii. De developer heeft simpelweg te weinig mensen om aan meerdere projecten tegelijk te kunnen werken.

Natuurlijk betekent dit niet dat Wii games van Nippon Ichi helemaal uitgesloten zijn, aangezien het bedrijf nog niks over de toekomst heeft losgelaten. Fans van diepe RPG's, strategie en pinguins kunnen dus nog verder hopen op een eventuele Wii-game van Nippon Ichi



Stanley Cup finale wedstrijd 3

Een overwinning was het enige dat de Edmonton Oilers nog enigszins in de race om de Stanley Cup kon houden, nadat de Carolina Hurricanes met 5-4 en 5-0 de eerste twee wedstrijden in de serie naar zich toe getrokken hadden. Een overwinning kwam er, maar niet zonder controverse.

Al na twee en een halve minuut veranderde Shawn Horcoff een vlammend schot van Jaroslav Spacek van richting om de Albertanen op voorsprong te zetten. Als de powerplay-eenheid van de Oilers niet zo zwak had gepresteerd zou de score na de eerste periode hoger uitgevallen zijn; met Craig en Kevyn Adams op de strafbank aan Carolina-zijde stond Edmonton bijna anderhalve minuut met twee man meer op het ijs, en nog kon het voordeel niet in goals worden vertaald.

Ook in de tweede periode was er weinig animo om overtal in scores om te zetten. Vijf powerplays waren aan geen van de ploegen besteed. Een late kans voor Ethan Moreau om de voorsprong van de Oilers uit te breiden werd hem door scheidsrechter Michael McGeough door de neus geboord toen hij de losse puck tussen Carolina-goalie Cam Wards benen uit het oog verloor en affloot.

Halverwege de derde periode bracht aanvoerder Rod Brind'Amour de Hurricanes op gelijke hoogte. In twee pogingen passeerde hij Oilers-aanvoerder Jason Smith en goalie Jussi Markkanen. De controverse begon ruim twee minuten voor het einde van de wedstrijd. Een schot van Ales Hemsky werd door Ward nog gestopt, maar Ryan Smyth was er als de kippen bij om alsnog de puck binnen te werken. Hierbij stond hij volgens Carolina-coach Peter Laviolette in het doelgebied en hinderde de keeper. Volgens Smyth zelf werd hij door een tegenstander het doelgebied ingeduwd. Hoe hij scoorde was hem zelf ook niet duidelijk.

Maandag volgt wedstrijd vier in Edmonton, en door Edmontons overwinning zal er een wedstrijd vijf komen, woensdag in Raleigh.


Finale Stanley Cup:

Eastern ConferenceWestern ConferenceStand
Carolina HurricanesEdmonton Oilers2-1
CarolinaEdmonton5-4
CarolinaEdmonton5-0
EdmontonCarolina2-1

Allochtonenpartij houdt eerste congres

Icoon PolitiekDe Partij voor Allochtone Nederlanders (PAN) zal zondag haar eerste congres in Delft houden. Er zal dan onder andere gesproken worden over hoe de strategie en bevoegdheden binnen de partij zal zijn. Ook zal men bekijken wie er op de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen gezet moet worden. De partij werd vorig jaar door Katiana Kayvantash en Hans Hoogerdijk opgericht.

De PAN heeft enkele punten hoog op de agenda staan. De ontwikkeling van Nederland waarbij de waarden van allochtonen getoond moet worden zouden er tot moeten leiden dat autochtonen ervan willen leren. Er wordt door de Partij gestreefd naar een multiculturele samenleving die zich moet richten op innovatie en economische groei. Bedrijven zullen verplicht moeten worden om allochtonen aan te nemen en de toetreding van Turkije tot de EU zou zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden. De partij wil de diversiteit gebruiken om beter te kunnen concurreren met andere landen.

De partij kondigde al eerder aan dat het dragen van een schooluniform weer verplicht gesteld moet worden om het wijgevoel te stimuleren. Ook willen ze een generaal pardon voor alle asielzoekers die nu in Nederland zijn. PAN hoopt op twintig Kamerzetels.

Rayman Raving rabbids reclame

Er zit weer een nieuwe telg in de Rayman serie aan te komen, en het zal de meesten niet ontgaan zijn dat het plot draait om konijnen. Gestoorde konijnen. Uiteraard wil Ubisoft zo veel mogelijk mensen bekend maken met hun nieuwe Rayman titel, en er is dan ook een kort filmpje uitgekomen waar een interessant wetenschappelijk feit wordt bestudeerd: kunnen gestoorde konijnen voetballen of niet?

Je kunt de trailer hier vinden. Rayman: Raving Rabbids staat gepland voor het laatste kwartaal van 2006.

Spitsenkoppel S&M: "Van Basten is ons idool"

Het aanvalskoppel van Servië-Montenegro, bestaande uit Savo Milosevic en Mateja Kezman, is wel algemeen bekend. Het was opvallend dat de beiden spitsen zaterdag, in de aanloop naar de wedstrijd tegen Oranje, vol lof waren over Marco van Basten.

"Als trainer, maar natuurlijk nog veel meer als speler", aldus Milosevic. "Als tiener was hij mijn idool, wilde ik hem zijn als we met vrienden voetbalden. Hij kon doelpunten maken en goed voetballen."

Kezman zei hetzelfde als zijn landgenoot, al was hij pas negen jaar toen Nederland met Van Basten Europees kampioen werd. "Maar hij heeft ook schitterende doelpunten gemaakt bij AC Milan. Ik keek hem altijd op televisie. Ook voor mij is hij een idool."


Mateja Kezman

Milosevic vindt dat de hand van Van Basten bij Oranje duidelijk zichtbaar is. "Het is een goed voetballende ploeg, die gaat voor de aanval." Kezman vindt dat typisch Nederlands. "Het is die typisch Nederlandse benadering. We hebben het op training uitvoerig geoefend en zijn in staat zowel defensief als offensief met een afdoende antwoord te komen."

Mutter's WK

Ik heb zo uitgekeken naar de Wereldkampioenschappen Voetbal en ik ben ook blij dat het begonnen is, al is het zo jammer dat mijn moeder dit niet meer mee mocht maken.

Voetbal is mij met de paplepel in gegoten, als 4 jarige werd ik door mijn vader meegenomen, eerst zittend op de fietsstang en daarna achterop de Solex. We gingen naar Docos een amateurclub uit de vierde klasse.

Doordat de Solex het op veel gelegenheden liet afweten (verzopen bougies) misten we in veel gevallen de aftrap, maar dat mocht de pret niet drukken. Langzamerhand begon ik de spelregels te snappen en werd het spel voor mij interessant .

Ik begon Sport in Beeld en het later Studio Sport te volgen, ik ontwikkelende een voorkeur voor Ajax en begon ook zelf te voetballen. Ik was een leuke linksbuiten (Vreemd... Ik ben rechtshandig, maar een goede linkspoot) alleen ietwat te fanatiek en liep menig rode kaart op.

En ja het fanatisme, dat heb ik nou net van mijn moeder, het kijken van wedstrijden met het Nederlandse Elftal of Ajax was een aparte belevenis. Bij mijn moeder was er maar één schuldige als zij verloren, de scheidsrechter. Er werden dingen geroepen die ik hier niet zou willen herhalen, omdat zij niet door de strenge censuur zouden komen.

En ja, nu is het dus begonnen. Ik heb een Oranjevlag hangen, ik heb een Oranje T-shirt en ik heb twee mannen thuis die niet zo voetbalgek zijn, de Nederlandse wedstrijden willen ze nog wel bekijken, maar verder vindt manlief Formule 1 leuker en zoonlief is meer fanatiek wat zijn computer betreft.

Mijn fanatisme gaat ver, zelfs bij de BBQ van dochter en zoonlief, wordt er door mij voetbal gekeken. Ik kijk alle wedstrijden, zelfs die wedstrijden die enkel en alleen door journalisten bekeken worden, omdat ze ervoor betaald worden.

Ik mag dan wel blij zijn, maar volgens mij is de familie blij dat de WK staks weer afgelopen is en dat ik weer de "gewone. normale" persoon word, waaraan zij nu gewend zijn.

Kezman: "Als ik scoor winnen we"

Om drie uur zal Oranje aantreden tegen Servië & Montenegro met onder andere Mateja Kezman. Tijdens een interview zei de Serviër er alles voor te doen om Servië naar een overwinning te helpen.

"Het is mijn tweede thuis. Een aantal goede vrienden van me staat zondag in de basis bij Oranje. Het geeft de wedstrijd een speciaal tintje. Niet meer dan dat ook. We moeten winnen. Of het nu tegen Nederland is of een ander land", aldus Kezman. De Serviër is er zelfs van overtuigd dat als hij Van der Sar weet te passeren dat Servië met de overwinning ervandoor zal gaan.

Inwoners Togo krijgen vrij voor WK

Hoewel de voorbereiding van Togo allerminst vlekkeloos verloopt leeft het WK toch enorm in het Afrikaanse land. Om er voor te zorgen dat niemand de wedstrijden van Togo hoeft te missen, heeft de regering vandaag bekendgemaakt dat iedereen een halve dag vrij krijgt als Togo speelt.

De nationale radio maakte het nieuws vandaag bekend. Op de speeldagen van Togo is het hele land vrij vanaf 13.00 uur in de middag. De eerste keer dat dit van toepassing is, is komende dinsdag. Togo speelt dan tegen Zuid-Korea.

Het land doet dit met de kersverse bondscoach Mawuene. Otto Pfister en Piet Hamberg, die het team tot vrijdag leidden, stapten op vanwege een onwerkzame situatie. De spelers weigerden namelijk te trainen, in verband met een hoog opgelopen conflict over premies.

DVD: Jules Deelder Jazz Is My Religion

Karakteristieker dan Jules Deelder, schrijver, speedgebruiker, up-tempo dichter en jazz DJ, bestaan ze niet. Denkt en praat sneller dan Lucky Luke schiet, altijd strak en stoer in het pak, arty bril op de Rotterdamse knar.

Eigenlijk is het vreemd dat niet eerder een portret van de man verscheen. Gerard Wessel herstelt deze omissie, door de documentaire Jules Deelder, Jazz Is My Religion', een soort van roadmovie, waarvoor hij Deelder geruime tijd volgde.


Shevchenko nog onzeker voor openingsduel

Ondanks eerdere berichten lijkt de kans toch groot dat Andrei Shevchenko het eerste duel van Oekraïne gaat missen. De aanvoerder heeft nog veel last van een knieblessure. Oekraïne speelt woensdag zijn eerste wedstrijd tegen Spanje.

"Ik werk hard met het team en voel me goed. Dit is een belangrijke periode voor me omdat ik nu hard moet werken om in een betere vorm te geraken. Mogelijk niet voor de eerste wedstrijd, maar voor de duels daarna", aldus Shevchenko.

De spits vreesde al eerder dat hij niet op tijd hersteld zou zijn. Alle twijfel leek echter verdwenen toen hij vrijdag meespeelde in een oefenwedstrijd tegen Luxemburg. Daarin scoorde hij zelfs de 2-0.

Scarlett Johansson heeft mooiste borsten

Icoon Showbizz De borsten van Scarlett Johansson zijn door de lezers van het Amerikaanse weekblad In Touch verkozen tot de mooiste borsten van Hollywood. Daarmee hebben haar borsten het onder andere gewonnen van de borsten van Jessica Simpson, Salma Hayek, Jessica Alba en Lindsay Lohan. Scarletts borsten kwamen dit jaar al eerder in het nieuws, toen modeontwerper Isaac Mizrahi er in kneep bij de uitreiking van de Golden Globes (video).

Eerder dit jaar werd Scarlett ook al verkozen tot meest sexy vrouw op aarde door de lezers van For Him Magazine (FHM). In februari verscheen ze naakt op de cover van het tijdschrift Vanity Fair.

De 21-jarige Amerikaanse superster heeft ooit eens verklaard dat ze het mannelijke tegenspelers gunt dat ze haar borsten mogen zien. Geheel in stijl, weigerde ze dan ook tijdens de opnames van The Island om een beha te dragen tijdens een liefdesscène. "Ik weiger deze goedkope beha te dragen. Ik ga wel naakt!" Helaas voor de fans kon de regisseur dat niet toestaan in verband met de doelgroep van 13 jaar en ouder.

In de borsten top 10 komt overigens ook een half-Nederlandse voor. Rebecca Romijn is op nummer acht terug te vinden. Rebecca is vooral bekend als fotomodel, maar ook als actrice wint ze aan bekendheid. Zo speelde ze de sexy Mystique in de drie X-Men films.


De mooiste borsten van Hollywood

Drie doden bij ongeluk A32

Icoon Ongeluk Bij een zwaar ongeval in het Drentse Havelte zijn gisteravond rond 22.00 uur drie mannen omgekomen. De drie zaten in een auto, die op de A32 over de kop sloeg en in brand vloog. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

De auto raakte eerst de vangrail, om vervolgens enkele keren over de kop te slaan en in brand te vliegen. Eén van de slachtoffers wist zich nog wel uit de auto te slepen, maar hij overleed toch ter plaatse.

Door de ernstige verminkingen die de brand heeft aangericht, is de politie nog niet achter de identiteit van de overleden mannen gekomen. Wat het ongeluk veroorzaakt heeft is ook nog onduidelijk. Een onderzoek moet dit uitwijzen.


Foto RegioMeppel

Kiplagat wint de 10 kilometer in New York

Lornah Kiplagat wist gisteren de Circle of Friends in New York te winnen. In een tijd van 31 minuten en 27 seconden was de Nederlandse op de tien kilometer lange wedstrijd te snel voor de rest van het veld.

Het sterke deelnemersveld bestond uit Jelena Prokopcuka, winnaar van de New York Marathon, uit Letland en Gete Wami, tweede bij de Los Angeles Martahon, uit Ethiopia. Al vanaf de start had de Nederlandse de leiding in de wedstrijd en gaf deze niet meer af totdat zij de finish bereikte.

Behalen halve finale voor KNVB lucratiefst

De WK-projectleider bij de KNVB, Bert van Oostveen, hoopt natuurlijk dat Oranje wereldkampioen wordt, maar heeft berekend dat de Nederlandse voetbalbond er financieel het beste uitspringt als het Nederlands elftal met vier punten de poulefase weet te overleven en in de halve finale sneuvelt.


"Dat komt door het verschil in uitkering door de FIFA. De kwartfinalisten krijgen 7,4 miljoen euro gestort terwijl de halve finalisten 13,8 miljoen euro mogen bijschrijven. De wereldkampioen en nummer twee krijgen respectievelijk 6,5 miljoen en 1,9 miljoen euro meer, maar daar staan ook veel hogere kosten tegenover", aldus van Oostveen. "Niet dat we liefst worden uitgeschakeld in de halve finale", benadrukte Van Oostveen.

Onervarenheid deed Ivoorkust de das om

Het 2-1 verlies van Ivoorkust tegen Argentinë gisteravond zou volgens Ivoorkust-coach Henri Michel liggen aan de onervarenheid van de Afrikaanse spelers.

De Olifanten wisten na de 2-0 achterstand op Argentinë nog wel een tegendoelpunt te maken, maar dit was niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Volgens Michel ligt dit aan onervarenheid van de spelers: "Wanneer je een eerste tegendoelpunt toestaat is het van belang geen tweede tegendoelpunt te hoeven incasseren, maar zoals wij speelden en hen toelieten nogmaals te scoren deed ons de das om." Vandaag is de andere wedstrijd in groep C, Nederland tegen Servië

Voorbeschouwing Dag 3

Vandaag begint dan ook het WK voor Nederland. Om drie 's middags staat de eerste groepswedstrijd van Oranje tegen Servië en Montenegro staat op het programma. Verder op deze dag zullen nog twee wedstrijden van groep D afgewerkt worden.

De hoogstaande wedstrijd Argentinië - Ivoorkust liet zien dat Nederland in de zwaarste groep zit. Ook Servië en Montenegro is niet bepaald een zwakke tegenstander. Het Balkanland kan vertrouwen op de ijzersterke verdediging, die maar slechts één doelpunt tegen kreeg te verwerken in hun kwalifcatiereeks. Nederland zelf kende in de aanloop naar dit duel enkele lichte blessures. Zo zal Wesley Sneijder in plaats van Rafael van der Vaart zijn plaats nemen in de basisopstelling. Samen met de Mark van Bommel en Philip Cocu, die deze week ook last had van een lichte kwetsuur, moeten zij zorgen voor een creatief middenveld.

Toch kan Nederland met vertrouwen aan deze wedstrijd beginnen. Toen Servië en Montenegro nog onder de naam Joegoslavië speelde, voerde Nederland op het EK van 2000 een heuse show op. Onder meer drie doelpunten van Patrick Kluivert zorgde voor een 6-1 overwinning in de kwartfinales. In 1998 scoorde Edgar Davids laat in de achtste finale de beslissende treffer (2-1) tegen de Joegoslaven. Het EK van 1976 kende een troostfinale om de derde en vierde plaats. In die wedstrijd werden de Joegoslaven door Oranje verslagen met 3-2 in de verlenging.

Na de wedstrijd van Oranje worden twee groepswedstrijden van groep D gespeeld. Mexico zal het op moeten nemen tegen Iran. Het niveau van Mexico is altijd heel van behoorlijke hoogte, ook al is er nooit zoveel bekend over de Mexicanen. Normaal gesproken moeten zij weinig moeite hebben met de Iraniërs. Het duel Portugal - Angola is speciaal te noemen. Tot 1975 was Angola een kolonie van Portugal. Eveneens kan hier verwacht worden dat de Portugezen een zege zullen boeken op de Afrikaanse debutant.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Een laat doelpunt van de Serviërs leidt tot een onverdiend 1-1 gelijkspel van een aardig spelend Oranje.

Door knulligheid van de Iraanse defensie wint Mexico in een verder saai duel met 2-0.

Portugal doet haar plicht. Tegen Angola speelt een verrassend fris Portugal naar een 3-0 overwinning.

Ouders reljeugd Slotervaart opgeroepen voor gesprek

De stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Slotervaart eist dat de ouders van een aantal probleemjongeren bij hem op kantoor komen voor overleg. Hij heeft hen daartoe een brandbrief gestuurd.

Voorzitter Achmed Marcouch (PvdA) is het aantal gewelddadige incidenten van de afgelopen weken meer dan beu. Zo raakte woensdag een man zwaargewond bij een beroving en werd dinsdag een chauffeur van een touringcar afgetuigd. Ook bleek onlangs dat personeel van de reinigingsdienst last had van gewelddadige jongeren.


Marcouch wil overleg met ouders

'Allochtone ouders te passief bij onderwijs'

OnderwijsVolgens CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs bemoeien allochtone ouders zich te weinig met de schoolcarrière van hun kroost. Te vaak laten ze het afweten en schuiven ze hun eigen verantwoordelijkheid af op de scholen, aldus de bewindsvrouwe vandaag in De Telegraaf na afloop van een werkbezoek aan Marokko.

Niet alle allochtone ouders verzaken, maar bij te veel gebeurt dat wel, aldus Van der Hoeven. Velen bemoeien zich helemaal niet met het onderwijs van hun kinderen. Ze komen niet opdagen op de zogenaamde 10 minuten gesprekken of geven geen gehoor als leraren ze willen spreken als het niet goed gaat met de kinderen. Ook komt het volgens Van der Hoeven voor dat allochtone ouders hun kinderen niet in staat stellen hun huiswerk te maken omdat ze vinden dat ze dat op school moeten doen.

De minister start daarom komende week het Platform Allochtone Ouders en Onderwijs. Het wordt een club met ouders uit alle gezindten die ervoor moet zorgen dat allochtone ouders zich meer gaan bemoeien met het onderwijs van hun kinderen, door onder andere zitting te nemen in ouder- of medezeggenschapsraden.

Rapport over Britse moslimagenten valt slecht

BuitenlandsEen uitgelekt geheimrapport van het politiekorps van de Britse hoofdstad Londen heeft tot opschudding geleid in Groot-Brittannië. Het rapport bevat de onderzoeksresultaten over corruptie onder moslimagenten. Deze zouden veel meer risico lopen corrupt te worden wegens hun culturele en familieachtergrond. De meeste Britse moslims zijn afkomstig uit Aziatische landen, vooral uit Pakistan. De Britse Pakistanen leven volgens het rapport in een 'cash-cultuur' waarin ''hulp aan familie als plicht wordt beschouwd''.

De voornaamste conclusie uit het rapport is dat ''Aziatische agenten en in het bijzonder Pakistaanse moslimpolitiemensen onder grotere druk van hun familie en hun gemeenschap staan dan hun collega's om ergens aan mee te doen dat zou kunnen leiden tot wangedrag of criminaliteit.'' Doel van het rapport was om na te gaan waarom er tegen politiemensen van Aziatische komaf tienmaal zo vaak klachten worden ingediend als tegen hun blanke collega's.

Boos
Het rapport heeft tot boze reacties geleid binnen de etnische minderheden van de Londense politie. ''Het is net alsof je zegt dat zwarte agenten zich vaker schuldig maken aan berovingen. Hoe kan de politie nu tegen de moslimgemeenschap zeggen 'vertrouw ons' als ze hun eigen agenten niet eens vertrouwen?'', aldus één van hen. Het rapport werd overigens opgesteld door een Aziatische hoofdinspecteur. De rapportage was al bijgewerkt omdat de tekst van de eerste versie als 'te explosief' werd bestempeld.

De Londense politie telt 31.000 personeelsleden; daarvan is circa 1% moslim.

WK voetbal

Eén van de debutanten op dit WK is Angola. Angola speelt vanavond in Keulen tegen Portugal.

Dankzij Franklin, de Angolees, die in Keulen woont en die ons iets vertelt over Keulen en over Angola, weten we dat we straks vooral op sterspeler Pedro 'Mantorras' Manuel moeten letten, want die beslist bijna altijd de wedstrijd in de laatste minuut.

We weten niet precies wat we van Mantorras mogen verwachten, want hij had de laatste jaren last van een knieblessure en hij speelde maar sporadisch voor zijn club Benfica of voor het team van Angola. We weten ook niet of hij wel speelt, want hij heeft een haat-liefde relatie met zijn coach Luis de Oliveira Goncalves.

Gelukkig maakt hij wel fraaie doelpunten, zoals bijvoorbeeld deze op 19 maart in de wedstrijd tussen Benfica en Rio Ave in de Portugese competitie. 1-0 in de 93ste(!) minuut.

Erkend streaker loopt finale mis

De kans dat de finale wordt ontsierd door een streaker is alvast flink gedecimeerd. Een van ’s werelds beroemdste ‘naaktlopers’ heeft namelijk zijn paspoort moeten inleveren bij de politie.

De organisatoren van het WK achten streakers ‘een gevaar voor de veiligheid.’ Vandaar dat Mark Roberts niet welkom is in Duitsland. "Dit is absurd", zegt de Brit. "We doen niemand iets. Er is maar één reden waarom men ons weigert: als ik het veld oploop, bewijst dat dat de veiligheid niet deugt."

Voor Roberts had een optreden tijdens de WK-finale het hoogtepunt in zijn carrière moeten worden: ”Dat had mijn mooiste wedstrijd moeten zijn.” In het verleden verstoorde Roberts onder meer de UEFA Cup finale van 2003 tussen Celtic en FC Porto. Verkleed als arbiter drong hij door tot de rand van het veld. Ook bij de Olympische Winterspelen van Turijn liet Roberts zich opmerken: hij kwam de curlingbaan op en bedekte ondertussen zijn geslachtsdeel met een plastic kip.

RG: Dubbeltitel voor Björkman/Mirnyi

Het duo Jonas Björkman/Max Mirnyi heeft zijn titel op Roland Garros geprolongeerd. In de finale bleek het als tweede geplaatste koppel te sterk voor de broers Mike en Bob Bryan: 6-7, 6-4, 7-5.

In de eerste set hielden de dubbels elkaar perfect in evenwicht, al verzuimde Björkman op 4-5 een gouden backhandkans te benutten. De Zweed sloeg bovendien een kostbare dubbele fout in de tiebreak, waardoor de Bryan Brothers de beslissende minibreak plaatsten. Het niveauverschil bleef in de komende sets miniem: het hing om enkele punten en Björkman/Mirnyi waren net wat efficiënter. ”Het was een mooi gevecht tussen de twee beste teams. Dit is dubbelspel op het hoogste niveau”, keek Björkman terug.

Pekerman blij met zege op 'sterk Ivoorkust'

José Pekerman keek tevreden terug op de ouverture van zijn team. De bondscoach van Argentinië zag de Albicelestes met 2-1 winnen van Ivoorkust.

”Ik ben blij met wat we bereikt hebben. We hebben tegen een belangrijke concurrent gespeeld, die getoond heeft dat hij niet naar Duitsland is gekomen voor een bijrol”, meldde Pekerman. ”Ivoorkust kan hier een sterk toernooi spelen, daarom ben ik zo blij met deze overwinning. Uiteraard was niet alles perfect, maar die kleine dingen kunnen we nog wegwerken. Een twintigtal minuten hebben we hier toch erg knap voetbal op de mat gelegd.”

Ook aanvoerder Juan Pablo Sorin is zeer content met de eerste drie punten: ”We hebben met de juiste instelling gespeeld. We wilden winnen, maar gingen niet overhaast te werk. Daar ben ik erg blij mee. In de tweede helft waren we moe, maar het team heeft hard gewerkt. Deze match was een erg belangrijke.”

De Ivoriaanse keuzeheer Henri Michel keek alvast vooruit: ”De spelers zijn zeer teleurgesteld, maar we moeten ons niet focussen op het negatieve. We moeten naar deze wedstrijd kijken en dingen analyseren en doorgaan om met zelfvertrouwen te werken, zodat het scoren beter gaat. We moeten aan onze sterke punten werken en hopen dat we het beter doen tegen Nederland.”

Vrouw snijdt genitaliën man af

Icoon ShockingEen vrouw uit Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft de teelballen van haar man afgesneden nadat ze hem had betrapt op overspel. Ze wachtte met haar daad totdat haar man in slaap was gevallen. De man werd hevig bloedend afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het is de chirurgen gelukt om alles weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De toestand van de man is stabiel. Hoogstwaarschijnlijk zal zijn echtgenote vervolgd worden voor poging tot moord.

Demo van Cars verschenen

Op 21 juni zal de nieuwe Pixarfilm Cars in de bioscopen gaan draaien. Zoals bij elke nieuwe Disneyfilm, zal ook deze film begeleid worden door een gelijknamige game. In Cars moet je Lightening McQueen helpen de Piston Cup Championship te winnen door te racen. Er zullen meer dan tien characters uit de film speelbaar zijn in meer dan vijftig races. De voice-actors uit de film zullen ook in de game gebruikt worden.

De demo van de PC-versie van de game is nu hier te downloaden.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.