Kijkverbod WK in SomaliŽ

Icoon WK 2006In SomaliŽ probeert de heersende Islamitische militie op alle mogelijke wijzen te verbieden dat inwoners van het Afrikaanse land naar het WK-voetbal kijken. De militie nam kort geleden de macht over in het land.

Volgens inwoners van de hoofstad Mogadishu hebben islamitische strijders afgelopen zaterdag in de lucht geschoten en de stroom van een provisorische bioscoop, waar voetbal werd gekeken, uitgeschakeld. Woedende voetbalfans hebben voor aanstaande zondag een grote protestactie aangekondigd. Ook kijken veel fans, met gevaar voor eigen leven, toch naar de wedstrijden.

Sjeik Sharif Sheikh Ahmed ontkent overigens dat de militie die hij leidt, de Unie van Islamitische Rechtbanken, een Taliban-achtig regime wil vestigen in SomaliŽ. "Wij willen de sharia niet opleggen", aldus de sjeik. "Wij zullen de opvattingen van het Somalische volk accepteren". Ook zei hij dat de Amerikanen absoluut niet bang hoeven te zijn dat de militie terroristen de hand boven het hoofd zal houden.

In New York houden Europese en Afrikaanse landen komende week een bijeenkomst over de situatie in SomaliŽ. De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van de Verenigde Staten.