Rapport over Britse moslimagenten valt slecht

BuitenlandsEen uitgelekt geheimrapport van het politiekorps van de Britse hoofdstad Londen heeft tot opschudding geleid in Groot-Brittannië. Het rapport bevat de onderzoeksresultaten over corruptie onder moslimagenten. Deze zouden veel meer risico lopen corrupt te worden wegens hun culturele en familieachtergrond. De meeste Britse moslims zijn afkomstig uit Aziatische landen, vooral uit Pakistan. De Britse Pakistanen leven volgens het rapport in een 'cash-cultuur' waarin ''hulp aan familie als plicht wordt beschouwd''.

De voornaamste conclusie uit het rapport is dat ''Aziatische agenten en in het bijzonder Pakistaanse moslimpolitiemensen onder grotere druk van hun familie en hun gemeenschap staan dan hun collega's om ergens aan mee te doen dat zou kunnen leiden tot wangedrag of criminaliteit.'' Doel van het rapport was om na te gaan waarom er tegen politiemensen van Aziatische komaf tienmaal zo vaak klachten worden ingediend als tegen hun blanke collega's.

Boos
Het rapport heeft tot boze reacties geleid binnen de etnische minderheden van de Londense politie. ''Het is net alsof je zegt dat zwarte agenten zich vaker schuldig maken aan berovingen. Hoe kan de politie nu tegen de moslimgemeenschap zeggen 'vertrouw ons' als ze hun eigen agenten niet eens vertrouwen?'', aldus één van hen. Het rapport werd overigens opgesteld door een Aziatische hoofdinspecteur. De rapportage was al bijgewerkt omdat de tekst van de eerste versie als 'te explosief' werd bestempeld.

De Londense politie telt 31.000 personeelsleden; daarvan is circa 1% moslim.