DVD: Jules Deelder Jazz Is My Religion

Karakteristieker dan Jules Deelder, schrijver, speedgebruiker, up-tempo dichter en jazz DJ, bestaan ze niet. Denkt en praat sneller dan Lucky Luke schiet, altijd strak en stoer in het pak, arty bril op de Rotterdamse knar.

Eigenlijk is het vreemd dat niet eerder een portret van de man verscheen. Gerard Wessel herstelt deze omissie, door de documentaire Jules Deelder, Jazz Is My Religion', een soort van roadmovie, waarvoor hij Deelder geruime tijd volgde.



Het grootste deel van de documentaire, en dat vond ik buitengewoon fascinerend, draait om Deelders muziekverslaving. Herkenbaar hoe hij blij als een kind een stapel oude LP's bij een tweedehands platenzaak naar buiten draagt. Vol vuur en passie spreekt Deelder over vervlogen tijden, waaruit hij zo weggelopen lijkt te zijn. Wessel is er goed in geslaagd om het charisma van Deelder in beeld te brengen, alhoewel de kijker het gevoel blijft houden dat het Deelders karakter zo complex is, dat de documentaire het maar voor een beperkt deel uitdiept. Echter, uitgebreid geanalyseer en gepieker lijkt niet bij Deelder te horen.

Deelder heeft niks op met moderne muziek ('nu zitten ze met hun computertje in hun eentje op een zolderkamertje wat in elkaar te flanse.... dat ken toch nooit nie swinge, mense'). Of je het nu met 'm eens bent of niet: Jules Deelder is een romanticus. De documentaire ademt dan ook een sfeer van en verlangen naar de jaren '60 uit, versterkt doordat een deel van de documentaire in zwart-wit is opgenomen. En inderdaad, als je Jules Deelder anno nu neemt, op zijn (hotel)kamer met een draagbare kofferplatenspeler met boxjes, dan kan ik bij zwart-wit opnamen zomaar voorstellen dat dit de jaren '60 is: nostalgie. Wessel probeert deze nostalgie te vangen, ondermeer door het roadmovie concept en genoemde zwart-wit beelden, maar slaagt daarin slechts ten dele.

Andere draaipunten van de tekening van Deelder zijn namelijk drugsgebruik en de Tweede Wereldoorlog. Deze thema's worden wel aangestipt, maar blijven oppervlakkig, misschien zelfs wel plat, en leiden maar beperkt tot een duiding. Ik begrijp niet goed hoe deze in het totaalbeeld van de documentaire passen, en onvoldoende hoe ze Deelder maken tot wat hij is. De thema's worden aangestipt en besproken, maar worden, naar mijn mening, niet in het groter verband gebracht.

Deelder is een unieke en boeiende persoonlijkheid, en Jules Deelder, Jazz Is My Religion is de moeite van het bekijken waard. Deze documentaire is zeker niet slecht geschoten, een aardig kijkje achter de schermen en de persoon, bevat bovendien interessante interviews met mensen uit Deelders omgeving, maar overtuigt niet altijd. Soms waaiert het verhaal wat breed uit, en is niet duidelijk wat de relevantie in het grote geheel is. Alle positieve zaken ten spijt, mist de documentaire helaas soms focus, en dat doet afbreuk aan het verhaal en de beelden.



Label: A-film Releasedatum: 8 juni 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!