Wat gebeurde er volgende week

Elspeth (Silmarwen)
Wegens omstandigheden zijn Mutter en Silmarwen een tijdje afwezig geweest en hebben jullie de "Wat gebeurde er volgende week" moeten missen, maar we zijn weer up and running en zullen deze blog weer wekelijks gaan brengen. Een stuk feitenlijke date vol met algemene ontwikkeling, waarmee je je neefjes en nichtjes de loef af kunt steken op saaie familieverjaardagen.

Algemeen
Op 11 juni 1977 maakt de Nederlandse overheid een einde aan de Zuid-Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. De treinkapers willen met deze actie de Nederlandse regering dwingen om zich in te zetten voor de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken en de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. De Nederlandse regering gaat niet akkoord en bij de bestorming komen er twee gegijzelden en zes kapers om.

Op 11 juni 2001 wordt Timothy McVeigh (The Oklahoma bomber)met een injectie geëxecuteerd voor zijn aanslag in 1995 op een overheidsgebouw in Oklahoma City. Er kwam 168 mensen om het leven bij deze aanslag. Wat Amerika het meeste shockeerde was dat McVeigh geen radicale extremist was, maar een veteraan die vond dat het niet goed ging met Amerika.

Op 12 juni 1942 krijgt Anne Frank een dagboek voor haar dertiende verjaardag. Alle verhalen en belevenissen die ze meemaakt tijdens de oorlog worden hierin geschreven. Anne overlijdt vlak voor het eind van de oorlog in een concentratiekamp en haar boeken worden wereldberoemd.

Op 13 juni 2005 wordt Michael Jackson door de jury vrijgesproken van beschuldiging tot kindermisbruik. De jury acht alle 10 aanklachten ongegrond en Jackson onschuldig.

Op 15 juni 1877 studeert Henry Ossian Flipper als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.

Op17 juni 1994 wordt O. J. Simpson gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van de moord op zijn vrouw en een vriend van haar. De achtervolging is live te zien op televisie evenals het hele proces. Simpson wordt uiteindelijk vrijgesproken.

Op17 juni 1885 komt het Vrijheidsbeeld aan in de haven van New York.

Oorlog
Op 14 juni 1940 wordt het concentratiekamp Auschwitz geopend door de Duitsers.

Politiek
Op12 juni 1964 wordt Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd beschuldigt van sabotage en complotvorming. Zijn gevangenisnummer 46664 is nu het symbool voor zijn aidsproject.

Op 13 juni 1956 verschijnt in het Duitse weekblad Der Spiegel verschijnt het artikel Zwischen Königin und Rasputin waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. Dit betekent het begin van de Hofman-affaire. Hofmans kreeg met haar pacifistische ideeën grote invloed op de koningin, waardoor er een crisis ontstond in het koningshuis. Naar verluidt dreigde zelfs een echtscheiding tussen Juliana en prins Bernhard.

Op 13 juni 2004 wordt bij de verkiezingen voor het Vlaamse parlement de voor racisme veroordeelde extreem-rechtse partij Vlaams Blok de tweede grootste partij in Vlaanderen met een kwart van de stemmen.

Op 14 juni 1777 wordt de Stars and Stripes als vlag aangenomen door het congres van de VS.

Op 14 juni 1985 is de ondertekening van het Akkoord van Schengen door de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Het Akkoord van Schengen is een overeenkomst tussen de landen om vrij te kunnen reizen tussen deze landen.

Feestdagen
Op 12 juni vieren zowel Rusland als de Fillipijnen hun onafhankelijkheid

Op 16 juni 622 begint de Islamitische jaartelling.

Sport
Op 13 juni 1982 wint de Nederlandse hockeyploeg voor de tweede keer de Champions Trophy.

Op 15 juni 1954 wordt de UEFA (Union des Associations Européennes de Football) opgericht in Bazel.

Op 16 juni 1971 verandert voetbalvereniging G.V.A.V. haar naam in FC Groningen.

Op 17 juni 1962 wint Brazilië in Chili de wereldtitel door Tsjechoslowakije in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

Wetenschap
Op 13 juni 1983 verlaat de Pioneer 10 als eerste ruimteschip het zonnestelsel.

Op 14 juni 1919 vliegen Alcock en Brown als eerste non-stop over de Atlantische Oceaan

Op 15 juni 1502 ontdekt Christoffel Columbus Martinique.

Op 15 juni 1667 voert Jean Baptiste de eerste bloedtransfusie bij een mens uit.

Op 16 juni 1903 brouwt Caleb Bradham de eerste Pepsi-Cola.

Op 16 juni 1903 richt Henry Ford de Ford Motor Company op in Detroit.